VALGE JÄNES

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
gloss
Postitusi: 110
Liitunud: E Dets 06, 2004 8:34 pm

Postitus Postitas gloss »

ja ega milleks need tsokid ongi üldse- eks ikka vastavalt jänese pikkusele
jahimees123
Postitusi: 80
Liitunud: T Dets 20, 2005 5:16 pm

Postitus Postitas jahimees123 »

eelmine reeede lasin 40 sammu pealt no umbes 30 meetrit siis risti eest läbi jooksvat jänest esimene lask tuli kyll enda arvates väga hea välja aga ei tabanud ja kui jänes oli üle tee metsa alla jõudnud tegin teise paugu ja oli maas
püss selga
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

valge jänes

Postitus Postitas jorr »

Nii,et enda arvates lasid 30m peal ilusti külge aga maha ei jäänud ja kui nüüd kaugemale metsa alla jõudis siis pauk ja valmis.Lasid ehk vindiga ja kui 100m peal metsa alla istuma jäi said külge?
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Jänesega üldse nii, et jahis BB rebasele ja nr.0 jänesele. Korra oli nii, et jänes läks metsas lendu, koeraomanik pani 2 matsu ära, ei midagi. Kütsin ise jube kaugelt 2 matsu lisaks. Jänes jooksis oma pool kilti ja siruli. Järgmise jänkuga oli nii, et jänes jooksis vastikult kaugelt metsast välja ja diagonaalselt üle põllu minu serva. No, ma siis jooksin ka natukene, aga distants tundus ikkagi ebamugav. Lasin mõlemad rauad tühjaks (ma nagu katsun haavlilaskmisel haavlilennuga ka ikka arvestada, ei ole see võimatu midgai, aga harjutamist tahab). Jänku pani metsa. Hagijas tuli mõni minut hiljem järgi ning sai tema järgi sisse mindud. (tüübil see viga, et kui jänes maas ja ise hiljaks jääda, siis jäävad ainult jalad ja kõrvad jahimehele :) ). Selleks, et metsatihnikus okste taha takerdumisel õnnetusi ei juhtuks, lasin kuked alla. Korraga tuli jänes aga otse peale, ning seni kuni õige kuke ja päästiku kokku viisin, oli jänes 2 m ees. Ülalt alla BBga, peast jäi jänes ilma. Aga mõningase rahu jaoks tegin põhjalikuma lahkamise ning ka hilisemal söömisel uurisin asja - 2st paugust 3 tk 4,5 mm haavlit vähemalt pihtas, 2 kopsust läbi, 1 lülisambas. nr.2 haavlitest oli vist 4 tk sees, 2 samuti kopsust läbi. Seega, kui pärast haavlilaskmist jänes maha ei jää, siis see ei tähenda veel, et rebased ja kaarnad hiljem metsast nokkimist ei leia.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
jahimees123
Postitusi: 80
Liitunud: T Dets 20, 2005 5:16 pm

Postitus Postitas jahimees123 »

ise lasin number nulliga oli vanaisa vana kaheraudne 16 kaliiber ei oskagi selle jutu peale midagi öelda äkki läksgi esimene laks ka pihta aga mitte nii hästi kui teine
teisest lasust oli peas kolm haavlit
püss selga
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Oli jänesejahiga selline lugu, aasta vist 78, polnud ise veel paberitega. Eestvõtja jahilekutsuja oli just muretsenud Venemaalt tol ajal enneolematu riistapuu - poolautomaadi ja vaja jänesejahis ära proovida.
Jaht käib, koer ajab ja siis käib kiirelt kolm pauku järjest. Tulime kokku, koera abil leidsime ka jänese(valge), aga jälgi tabamisest ei olnud. Mitte piiskagi verd valgel kasukal. Pikema targutamise järel leiti, et ju kolmas pauk see oli, mis ta maha võttis. Kahe pauguga olid juba nagu harjunud, aga kolmas, see vist südamerabanduse tekitas.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Valge jänes

Postitus Postitas jorr »

Räägite,et lasete jänest nr 0 haavliga, kas hõredaks ei jää,või on püss tugeva tsokiga?Ise harjunud jänest laskma ikka nr 2-e ja 1-ega, sügisepoole isegi kolmega.Nulli tarvitan rebasele ja vanasti pidi looma surmamiseks loomakeha tabama ikka vähemalt 3-4 haavlit.Aga mul vana vene püss ka, ostetud juba 70-entate alguses.
noorus on ilus aeg
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Jah, paistab küll, et meite kandis aetakse seda jämmedamat taga. Rootsid laskvat No 2 - ga sokku. NB! MITTE kahe nulliga.
jahimees123
Postitusi: 80
Liitunud: T Dets 20, 2005 5:16 pm

Postitus Postitas jahimees123 »

olen ka tavaliselt number 2 või 3-ga lasknud aga siin pärnus on meil selline vägev pood kust ei ole võimalik endale midagi osta kuna ei ole lihtsalt valikut ja kui õigel ajal peale ei satu võid ültse ilma jääda
ja sellest tingituna lasen praegusel hetkel nulliga
püss selga
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Feen kirjutas:...jahis BB rebasele ja nr.0 jänesele....

inglise süsteemis BB ja itaalia süsteemis nr 0 on mõlemad 4 mm, vähemalt mul on vööl sedamoodi paugud.

haavli jämedusest - kadund isa lasi kogu aeg nulliga jänest ja nii ma ka, ehkki jänesejahimees väga harva. Aga lugesin vene jänesejahi kohta õpetlikku artiklit, seal ütleb et sügise poole laseb nr 5 haavliga :?:

veel targad mehed, miks kogu aeg kirjutatakse, et suvel-sügisel lastakse looma-lindu paar numbrit peenema haavliga kui talvel? Kas nahk õrnem või mis...
Saan küll aru et külmaga peaks rohulaeng kõvem olema, aga haavlinumber...?
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
saialõikaja
Postitusi: 406
Liitunud: E Okt 04, 2004 10:03 am

Postitus Postitas saialõikaja »

Minu loogika ütleb, et suvel ulukitel suvine rüü (suled/karv) ja talvine rüü ju suvisest tüki maad tihkem! Talvel ju vaja rohkem sooja hoida ja selle nad ka omale paksema vammuse peale ajavad, mis peale vihma, külma ja lume ka haavleid paremini eemal hoiavad :wink:
tuleb jaht või jaa?
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

honkomees kirjutas: Aga lugesin vene jänesejahi kohta õpetlikku artiklit, seal ütleb et sügise poole laseb nr 5 haavliga :?:

Ise ja tean, et nii mõnigi on sügisesel linnujahil nr. 5`ga rebast võtnud.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Niipalju, kui mina lugenud-kuulnud olen, öeldakse, et varasügisel peenemaga ja hilissügisel ja talvel jämedamaga (oma kogemuste järgi sama tundub). Kasukas mängib kindlasti rolli, aga ka rasvakiht muutub talve poole tüsedamaks. Too peaks samuti haavlite jõudu enne elutähtsate organiteni jõudmist vähendama.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Itaalis süsteemis on BB 4.5 mm ja null siis küll 4 mm. BB tundub rebasele vägagi paras olevat, äkki asi ka selles, et pole olnud vajadust sellega kaugelt lasta ja tsokk on ikka ka täielik. Enamasti on kaasas ka nr.2 paugud, algselt saigi need selleks otstarbeks soetatud, aga kasutusse pole veel läinud, peaks proovima nädalavahetusel :)
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

valge jänes

Postitus Postitas jorr »

Haavlite jämedus oleneb ikka tsokist küll.Kui on hästi kokkujooksev püss, võib ka nulliga jänest võtta.Praegu ilus lumi, võta kuiv männilauajupp,torka lumme ja lase 30 sammu pealt.Lumi näitab haavlite hajuvuse ja laud löögijõu.Laua sees olevale haavlile peab tikuots järgi mahtuma.Tean meest, kes laseb parti nr 2-ega sest püss jookseb tugevasti kokku ja 4-5-6-ega lastes saad pihutäie sulgi.Ei ole küll uurinud, mis relvaga tegu.Seda,miks sügisel peenema haavliga lasta, saad ise teada, kui katsud sügisel jänesenahka ja talvel ka.Küsimus, mida te jänesenahaga teete praegu, parkida see eriti ei kannata, sest on liiga pude?Vene ajal läks vilditööstusele.
noorus on ilus aeg
Vasta