Marutaud ja EU

2004. aasta teemad
Suletud
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Marutaud ja EU

Postitus Postitas Mart »

Viimases topeltnumbris väga hea mõtteavaldus Vahur Sepalt.Peale artikli lugemist võttis kukalt sügama.
Eestlane on ikka üks hr. ... pugeja olnud,nüüd tuleb siis välja ,et hakkame jälle katsepolügoniks.Minagi mõtlesin sellest projektist kuuldes,et vot kui hea ,EU tuleb appi ja saame marutaudist lahti,kindel ja äraproovitud värk.Aga kui kusagil targem mees ütleb,et mehed ärge jama tehke,siis peaks natukse hoo maha võtma ja asja kaaluma,kui vaja siis isegi projekti seiskama.Artikli lisas on kirjas,
tsiteerin:

Mis puutub marutaudivaktsiini rakendamisse,siis väitsid poolakad H.Okarma ja K.Schmidt (oma ala tuntud tegijad) ühel Riias toimunud suurkiskjate projekti alasel nõupidamisel,et avatud populatsioonide puhul suurendab vaktsineerimine marutaudi levikut.

Huvitav,kas kellelgi on kusagil rahahimu nii suur,sealt 50 millist võib ühtteist tallegi pudeneda,et sülitab võimalikele tagajärgedele.Ja nagu meil siin Eestis omane,vastutajat pole,hämatakse niisama ja kui miskit viltu läheb,siis keegi nagu ei vastutakski ettevõtmise eest,päid ei lange ja .... Kui ikka keegi konkreetselt vastutaks asja eest,siis enne ta ikka koguks korraliku materjali ja kuulaks spetsialistide arvamusi.
Praegu aga paistab nii olevat,et EU värk,raha juba tuleb, peale peale mehed.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

kahtlen ka, kas see taevast alla loopimine ikka kõige parem lahendus on.
Aga kuidas see vaktsineerimine marutaudi levikut suurendab?
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Siin veel teisigi ettearvamatuid asju võib juhtuma hakata.OK!Vakstsineerime kiskjad ära,mis edasi ,arvukus tõuseb kordi.Ma küll ei ole kindel,et suudetaks igale jahimehele selgeks teha,miks ta peab rebast ja kährikut küttima hakkama,kui ta seda võib-olla terve elu teinud pole.Naha hinnad madalad,laskemoon kallis,bensiini hind tõuseb,tee siis talle selgeks,et nüüd on meie kiskjad marutaudi vastu vaktsineeritud ja arvukuse reguleerijateks ainult jahimehed.
Linnud,mis neist saab?Kakuke meil ornitoloog,äkki teab öelda,kas nende seltsiga ka asja arutati.Kuidas linde kaitsta peatselt pealetormavate rebaste ja kährade hordide eest.
Poolakad pidasid vast silmas seda,et nii või teisiti ei suudeta arvukuse kasvu pidurdada,tekib suur asustustihedus ja loomad asustavad ka need paigad,kus neid enne polnud.Nii ja vaktsiini mõju pole igavene ja kui nüüd taud puhkeb,siis hoidke piip ja prillid.
Tühja kah las pilluvad miljoneid tuulde,meil taud läbi ja rebaseid ning kährikuid normis.
kütt
Postitusi: 294
Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am

Postitus Postitas kütt »

Jess-jess, EUROLIIT, sõnu pole...Õigemini selliseid mis paberit kannataks... :evil: :evil:
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

trucker kirjutas:Linnud,mis neist saab?Kakuke meil ornitoloog,äkki teab öelda,kas nende seltsiga ka asja arutati.

Pole küll linnuteadlane nagu väidetud vaid linnuhuviline ja juhtumisi ka Eesti Ornitoloogiaühingu liige. Pole kuulnud, et antud teema oleks kuskil ornitoloogide ringkonnas nagu eriti ringi liikunud, va. Mati Kose, kes töötab ühingus LIFE-Nature projekti looduskaitsespetsialistina (+ veel mõned ametid), on korra selles osas sõna võtnud ja siis oli tema küsimuseks just, et kas antud projektiga on ka mõni jahimees ja looduskaitsja seotud? Juba see küsimus ütleb midagi. Praegu on linnumeeste silmad pööratud kormorani poole, mis on juba mõnda aega olnud selles ringkonnas "kuum teema" nagu ka töö haudelindude levikuatlasega, mille kallal tehakse juba tööd. Ornitoloogid on kogu aeg rääkinud üha kasvavast väikekiskjate survest linnustikule ja seetõttu ka kirutud jahimehi. Mink, nugis, kährik ja rebane on kõige suuremad murelapsed.
Paraku tahame me seda või mitte, aga siit on tegelikult kivi meie, jahimeeste kapsaaeda. Jahimees on ennast ju kuulutanud ja välja reklaaminud kui looduses tasakaalu hoidjat (eks ole see ju ka jahimehe eksistentsi õigustamiseks tavakodaniku ees). Kui ei aetaks seda mõtetut juttu temal, et kõik nii kallis ja 100 häda ning tegeldud rohkem väikekiskjate ohjamisega, poleks ka olnud seda taudilainet, mis eluvõõrad inimesed sellist lollust oleks lükanud teostama nagu lennukilt raha alla loopimist mitmes ilmakaares. Kas neid palukesi tõesti hakatakse loopima inimasulate ümbrusesse, kus rebased kõige rohkem ringi luusivad või visatakse midagi ka roostikesse minkidele ja kährikutele, kust see satub kergesti vette ja kas see vees ei ole kahjulik teistele organismidele? Kindlasti on olemas ka ohjad, mida mööda saaks jahimehed tööle rakendada selles suunas. Kas või hakatagu jagama lubasid selle alusel, kuidas on tegeldud nn. mittepopulaarsete ja probleemsete ulukite küttimisega.
Kas häda ikka on nagu eelnevalt siin kirutud EL`is või meis eestlastes, kes tahavad vägisi kõike kõigist paremini teha, taipamata seejuures, et liigne agarus on ogarus? :roll:
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Jah täpselt,see kivi ei lenda meist kaarega üle.Häda ongi selles,et kuda sa jahimeest motiveerid ja ilma koerata ei tule sest jahist suurt midagi välja.Rebast saab ilma neljajalgse sõbrata küttida ,ta natuke vähemvarjatud eluviisiga,aga ülejäänud puhtalt koertega jaht.Jutuga jõuab jälle sinna välja,et koertega jahimehi peaks kuidagi toetama või parem makstagu jahimehele naha müügi korral mingit väikest kompensatsiooni lisaks.Sellest 50 millist peaks päris pikaks ajaks jaguma :D
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Täna kuulsin hoopis huvitavat uudist :!: Nimelt need laiali puistatavad pakikesed pidavat sisaldama peale vaktsiini ka mingit ravimit,mis olla mõeldud siis meie rebaste peal katsetamiseks.Huvitav mis see olla võiks ja miks sellest midagi ei räägita.No jah meisse suhtutakse ju nagu pärismaalastesse ,prantslaste esimene meeski käskis meil mõni aeg tagasi suu kinni hoida,mis siis siin see väike ravimikatsetus siis ära pole.
Samas mujal Euroopas mõnes riigis makstakse rebase küttinud jahimehele preemiat,miks mitte meil seda rakendada.
Asi võiks välja näha sedaviisi,et jahimees olles küttinud näiteks rebase kuivatab naha ja müües selle kas siis kokkuostjale või nahaparklasse saab ju sealt vastu tšeki,mille alusel talle siis ka kompensatsioon makstakse.See tähendab väike lisaraha sellele,mis ta juba müügist sai.Uskuge mind see toimiks,mäletan kui usinalt väikekiskjaid kütiti,kui naha hind normaalne oli.Nii mõnigi karabiin on sedasi välja teenitud.
Kasutaja avatar
pri:t
Postitusi: 388
Liitunud: E Dets 01, 2003 5:55 pm

Postitus Postitas pri:t »

Võib tekkida alguses probleem õigete nülgimisvõtetega. Mõni mees võibolla ei saa korralikult hakkama kuigi tahaks sest mingit raha saada. Samas ka motivatsioon korralik nülgimine ja kuivatamine ära õppida :D
Ja nö. toetuse idee on tegelikult hea ent kas pole nendeks järelhüüeteks liiga hilja :?: Igatahes 50 miljoni (see vist se projekti summa) eest saaks nii mõnelegi jahimehele "pauk" kompenseeritud. :lol:
Mine metsa!! ;)
kütt
Postitusi: 294
Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am

Postitus Postitas kütt »

Mnjaa...raske see ilmaelu siin Maarjamaal ja raskemaks läheb. Tasapisi ka rahvale, kes suure hurraaaaaga "JAH EU-le" ütles, hakkab selgemaks saama, vähemalt ma loodan, et see hind, et meid EU-sse ja NATO-sse võetakse, saabki olema see veretu vabaduse saamise eest ning meie muutumine teataval määral katsepolügooniks. Suured EU liidrid on juba aastaid oma suppi lörpinud, nüüd tuleb meie kord ja mitte vähe. Ja daibohh, kui keelduda kavatseme, rahakraanid kohe kinni keeratakse. Ei maksa ikka naiivselt loota, et eestlane mingi imeloom ja austust ja ülimat respekti ning hoidmist vääriv on, et ohh, saime NSVL jagu ja näitasime teed paljudele. Et nüüd ülejäänud maailm meie ees ka põlvili langeb ja meid aitab. Keda see huvitab!!??

Viimane aeg oleks mõistus pähe võtta, silmad lahti teha ja olla valmis midagi reaalselt ära tegema tulevikus. Vähemalt kaitsta ennast iga saasta eest, seda peame olema suutelised.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Tekib vägisi arusaam, et inimesed ei saa aru millest selline jama alguse on saanud. See mis praegu toimub on tagajärg. Põhjust tuleb otsida, mitte karjuda, et andke aga raha!!! Ega siis EL ei öelnud, et te jahimehed hakake nüüd vinguma, et pauk kallis ja unustage väikekiskjate küttimine ära ning laske asi kätte minna nii hulluks, et marutaud need karvased elukad ise maha võtab (sage aru see jama on meie õue peal toimunud). See olukord mis on tekkinud on ju üle mõistuse. Võibolla on häda ka veel selles, et ei saada rebasele lihtsalt pihta, mis on ka täitsa reaalne, kui vaadata mis näiteks toimub suurulukite kütiliinil? See meeste haigus, nimega laiskus tuleb kontidest minema ajada ja reaalseid tegusid hakata sooritama ning unustage see 50 milli. :?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Seda 50 milli ei taha kohe kudagi unustada :D ,aga see selleks.Muide marutaud on neid karvaseid elukaid ise maha võtnud kogu aeg.Lausa graafiku saab joonistada - siinuskõvera(selle terminiga panin vist puusse,aga ei viitsi õiget otsida :lol: ).Taud ongi kogu aeg arvukust reguleerinud ja sellega ollakse harjutud,et näe ongi sellel aastal rebaseid vähe,aga miks,paljud ei teagi.
Ennast ärritas asjaolu,et meil tahetakse midagi katsetada tagajärgi analüüsimata.Lihtsalt et teeme ära ja asi vask.Võib-olla hakkaks hoopis rebaseid ja kährikuid geneetiliselt muundama,selliselt,et neist saaks taimetoitlased,sellise katse tagajärgi ju ka ei tea ,enne kui ei uurita,aga mis sellest teeme ära ja eks pärast näis mis saab. :D
Suletud