Kuul metskitsejahiks

Vestlused sellest , millise padruniga kus ja millal pauku teha
Vasta
Priit Roostfeldt
Postitusi: 156
Liitunud: N Veebr 03, 2005 1:59 pm

Postitus Postitas Priit Roostfeldt »

No ise sa siin jagasid mõõduka hinna eest head (loe parimat )kaupa :wink: :lol: :D
Eks tuleb sellega lasta
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Sokud-kitsed kavatsen kukutada Sako 8gr Gameheadiga ( 308win). Piisavalt nobe ja täpne kuul, mis ei tee lihale oluliselt liiga... Mulle meeldib igatahes 8) Tehasemoonast siis jutt.
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

Sokkude vastu on isiklik plaan selline: vile + pauk 12 cal slugiga käpa taha :twisted:
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Mul sama nagu põdralegi: 11,7 g InterBond või SST @ 308 Win. Overkill veidi on, aga see-eest kuuli täpsuse taha asi ei jää.

BM
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Postitus Postitas Joosep Käba »

hendrik kirjutas:Sokud-kitsed kavatsen kukutada Sako 8gr Gameheadiga ( 308win). Piisavalt nobe ja täpne kuul, mis ei tee lihale oluliselt liiga... Mulle meeldib igatahes 8) Tehasemoonast siis jutt.

Ma ei tea? Olen sama kuuli proovind 30-06 laetuna. Tehaselaadungi puhul ka üsna sarnased kiirused annab. Kuul on kerge, õhukese hästi deformeeruva mantliga, tehaselaadungis hästi kiireks laetud.
Sokku lasin, teispoolt 2 peopesa lahmakas auk. Vennas ka korra proovis ei uskund, rohkem ei proovi.
Ise leidsin soku jaoks just Sako Super Hammerheadi 9,7g. Deformeerub vähe, lendab läbi, sokk maas, liha terve.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Sellist vähemat ulukit lasen .222 REM-iga Hornady 3,2g SP kuuliga.
Seni rahul.
Tahaks Barnesi 4g TSX BT ära proovida ega kellelgi kogemust pole.
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Joosep Käba kirjutas:
hendrik kirjutas:Sokud-kitsed kavatsen kukutada Sako 8gr Gameheadiga ( 308win). Piisavalt nobe ja täpne kuul, mis ei tee lihale oluliselt liiga... Mulle meeldib igatahes 8) Tehasemoonast siis jutt.

Ma ei tea? Olen sama kuuli proovind 30-06 laetuna. Tehaselaadungi puhul ka üsna sarnased kiirused annab. Kuul on kerge, õhukese hästi deformeeruva mantliga, tehaselaadungis hästi kiireks laetud.
Sokku lasin, teispoolt 2 peopesa lahmakas auk. Vennas ka korra proovis ei uskund, rohkem ei proovi.
Ise leidsin soku jaoks just Sako Super Hammerheadi 9,7g. Deformeerub vähe, lendab läbi, sokk maas, liha terve.


Jep, on ka mul sellist asja juhtunud. Eks see on juba seal ooperis teema, et kuhu lasta. Olen ka 8gr gameheadiga kitse lootusetult ära lõhkunud, puhtast oma lollusest - et lasin prakt diagonaalis kitsest läbi. Tulemus oli masendav liha mõttes. Olen nende superhammeritega kah proovinud, nii 9,7 kui ka 11,7gr kuuliga. Pean tunnistama, et üks ilusamaid ( loe:puhtamaid) laske oli just 11,7gr SHH-ga. Samas mulle on tundunud, et kui mu lask pisutki ebaõnnestub ( ei taba viimastesse ribidesse, sinna südame kanti), siis nende supperitega on tulemus olnud palju kehvem kui gameheadiga. 11,7 on ehk liigmassiivne, samas 9,7 ehk jääb kah pisut ägedaks. Gameheadi plussiks oleks ehk veel suht suur kiirus ja päris hea stabiilsus st ta ei ole nii kaugustundlik kui raskemad kuulid. Sisullist vahet ei ole, on see sokk siis 150m või 200m peal. Eks ta jälle selline maitse asi ole. Mulle on meeldinud ikka gameheadiga sokuhooaega alustada ja tummisemate matsudega sea ja põdra vastu astuda :wink: .
mango
Postitusi: 149
Liitunud: E Dets 27, 2004 1:45 am

Postitus Postitas mango »

Mina plaanin kasutada ikka sedasama 55grainist SP-d 22-250s. Pole ühtki kaebust ega kadunud looma. Rinnaõõne sees on pilt tavaliselt üsna kurb, mõlemal poolel ribid katki jne. Ainult et vererada ei jää peaaegu mingisugust, kui loom võssa jaksab hüpata. Ime küll, aga mõni ikka jaksab, ka väga korraliku tabamuse puhul. Kuid maas on nad väga kindlasti. Kaela ja pähe ei kipu laskma, liiga suur veavõimalus - kui mitte laskja poolelt, siis kasvõi looma ootamatu liigutuse puhul. Ei taha kellelegi nii koledasti haiget teha. Kui juba looma elu võtta, siis puhtalt ja kiiresti.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Olen toonud kolmele erinevale kütile Hornady 55GR/3,6g SP W/C (With Cannelure, tugevdusringiga) kahel mehel on 222 Rem, ühel 22-250 Rem. Tagasiside on olnud väga hea, kitsed-sokud on ka lausa "jala pealt" kukkunud!
vallo
Postitusi: 463
Liitunud: P Aug 22, 2004 12:59 am

Postitus Postitas vallo »

Kaliiber 6,5x55 se mõte oli , et teeks seda kitsetappu Alaskaga, kuid pole veel kindel ehk peaks midagi muud juurde muretsema suht algaja vindiomanik. Lasin eelmine nädal Alaskaga ühe kesiku selle rapsas küll kohe kummuli.
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Kas Alaska kitsele väheke palju pole? Pole ise veel saanud Alaskat looma peal proovida, aga märklehte lastes on küll selline mulje jäänud. Pauk on ikka päris võimas ja liivavalli jääb ka palju suurem auk võrreldes Vulcani või täismantliga. Omal 308, sel muidugi kuul ka vähe suurem. Eelmine sügis sai ühele kitsetallele Vulcaniga kuklasse lastud, kuul jooksis pealuust läbi, väljumisava ainult pisut suurem sisenemisavast. Ju ei jõudnud kuul avaneda. Arvan, et Alaska oleks ikka pool pead kaasa viinud. Kuskil eespool Kaupo kunagi kirjutas, et Alaska ikka suure looma jaoks on, pisemate jaoks liiga võimas.
Pikk
Postitusi: 375
Liitunud: K Mai 26, 2004 4:35 pm

Postitus Postitas Pikk »

üllar003 kirjutas:Kas Alaska kitsele väheke palju pole? Pole ise veel saanud Alaskat looma peal proovida, aga märklehte lastes on küll selline mulje jäänud. Pauk on ikka päris võimas ja liivavalli jääb ka palju suurem auk võrreldes Vulcani või täismantliga. Omal 308, sel muidugi kuul ka vähe suurem. Eelmine sügis sai ühele kitsetallele Vulcaniga kuklasse lastud, kuul jooksis pealuust läbi, väljumisava ainult pisut suurem sisenemisavast. Ju ei jõudnud kuul avaneda. Arvan, et Alaska oleks ikka pool pead kaasa viinud. Kuskil eespool Kaupo kunagi kirjutas, et Alaska ikka suure looma jaoks on, pisemate jaoks liiga võimas.


Kogemus alaskaga. kaliiber 308 lask põdrale selgroogu veidi enne ristluud. Tulemuseks oli väljumisava läbimõõduga 10 .....15 cm. Kui seda kuuli metskitsele kasutada ja kuul peaks konti puutuma siis saad jalad ja hunniku verist läga.
Ka halb kogemus on kogemus!!!!!
kaliiber
Postitusi: 327
Liitunud: N Apr 14, 2005 10:45 am

Postitus Postitas kaliiber »

Kuda suhtub jahimeeste enamus aga sellisesse seaduse seisukohalt pattu kui kukutada kits/sokk täismantliga? Ma tean kah et ei tohi, kuid kas see keeld on ikka mõistlik... Mul tuttav ainult seda kasutab ja räägib et rohkem kui 40-st lastud loomast pole ükski liikunud kaugemale kui 30m. Täpsemalt siis statistika selline, et enamus kukkus kohe, mõned läksid 10-15m ja üks jooksis nii 15m, seejärel tegi nn kannaka ja jooksis praktiliselt sinnasamasse kohta kus laksu sai ning sinna jäigi, sellest siis see maksimumina märgitud 30m. Relvaks oli tal varem nn. vene vint ja hilisemal ajal 308. Olen isegi paaril korral tema lastud metskitsi näinud ja väljumisava oli mõlemi relva puhul peopesasuurune... Tean ka üht elupõlist salakütti, kes hetkel küll muude sigaduste pärast kinni istub ja tema käis jahil ainult nn spordikaga, kasutades sealjuures vene musta kestaga moona. Väitis et kuskil 90% kitsi/sokke kukkus kohe ja sinna jäigi... Selle viimase näite valguses tundub see seadusesäte, mis lubab ka võimsate vintide puhul ainult ekspansiivkuule, nagu pisut ülepingutatud :roll:
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

kaliiber kirjutas:...Tean ka üht elupõlist salakütti, kes hetkel küll muude sigaduste pärast kinni istub ja tema käis jahil ainult nn spordikaga, kasutades sealjuures vene musta kestaga moona. Väitis et kuskil 90% kitsi/sokke kukkus kohe ja sinna jäigi... Selle viimase näite valguses tundub see seadusesäte, mis lubab ka võimsate vintide puhul ainult ekspansiivkuule, nagu pisut ülepingutatud :roll:

Olen kuulnud ka ühe mehe väidet, et "spordikaga" 400 m/s moonaga lastud kitsel olid hullemad verevalumid kui .308 lastul ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

kuul kitsejhiks

Postitus Postitas jorr »

See sportpüssiga kitsejaht kahtlane lugu.Maha jääb aint pealasuga ja alati ka siis mitte.Kadunud isa oli vene ajal kohaliku laskespordi asjamees ja meil oli kolm sportpüssi kodus ja need olid küllaltki täpselt jooksma pandud, sest isa käis nendega võistlustel.Ka proovis isa neid jahil kasutada kitse laskmiseks, kuid õiget tolku sellest polnud ning loobus.Isa lasi nendega harakaid, vareseid, pasknääre(kui marjade kallale tükkisid) ja isegi rotte.Oli üks aasta neid rotte palju, lõksu ei läinud ja isa siis klõpsis spordikaga.
Aga kitse jaoks see kuul ikka liiga peenike isegi pealasu korral ei jää alati kohe maha ja metsa raipeid toota pole nagu vaja.
Tean ka vene ajast salakütti kes sellist püssi kasutas, oli optika peale pannud, kuid praaki tegi metsa kõvasti kuigi vahel sai looma ka kätte.Ka kadaga võid kitse ära võtta aga see rohkem juhus.Muide, kadasid oli jahipoes müügilgi.
noorus on ilus aeg
Vasta