närilistest

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Vasta
tttriinu
Postitusi: 1
Liitunud: E Mai 15, 2006 12:14 am

närilistest

Postitus Postitas tttriinu »

Mul on selline imelik küsimus.
Kas keegi oskaks mulle nõu anda, kust võiksin saada pisinäriliste jaoks mõeldud lõkse, mis nad ellu jätavad? Vaja oleks kinni püüda ja demonstreerida erinevaid pisinärilisi.
Küsimus ei puutu küll jahitemaatikaga kokku, kuid arvasin, et äkki keegi oskaks mind aidata.

aitäh
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Postitus Postitas sooviku »

Tuleb nagu silme ette,et K-Rautas oli hiire eluspüügi lõks müügil.Aianduse osakonnas.
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Tartus Aed ja Kodus on ka miskid eluspüügilõksud. Neil paraku see häda, et ei taha püüda: luuk on ilmselt liiga kerge ja ebatäpne, ning loom poeb välja tagasi. Vaadata tuleks, et lõks oleks võimalikult suur, siis on tõenäolisem, et sisse jääb.
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

ise näikud kuidas teadlased hiirte tihedusuuringut tegid. plastist 50 mm kanalisatsioonitorust lõigati 25cm jupid. kaevati põllul (paarikümne sammu taha) järsu kaldega maa sisse nii, et lahtine ots jäi maaga tasa. torupõhja riputati mingit näriliste kuivtoitu (leivapuru peaks triki ära tegema). järgmine hommik oli mingi 5% torudes hiirejupsikud sees.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

nii et 20 toru maasse ja hommikuks ühes hiir sees :lol:
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

närilistest

Postitus Postitas jorr »

Sama võib ka kolmeliitrise klaaspurgiga teha, sobib ka müttale aga siis tuleb sügavamale kaevata ja pealt kinni katta.
noorus on ilus aeg
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

Kui eesmärgiks oli erinevate näriliste kättesaamine siis tuleb ikka panna 30-50 lõksu põllule & metsaalla. kui osta paar lõksu poest & need koju kapi alla üles seada saab parimal juhul ainult paar koduhiirt kätte. Erinevate näriliste püüdmine oleks ikka päris raske tegevus nt elus roti püüdmiseks peaks juba mingi võimsama kaadervärgi aretama. Kui eesmärk on näkitsejate elusast peast mudilastele näitamine, siis vast kõige lihtsam võimalus oleks mõne vivaariumiomanikuga kokkuleppele jõuda (kas ekskursioon vivaariumi või laenutatakse näidiseksemplarid puuriga välja). Seal leidub peale laborihiire ja norra musta roti (valge laboriroti tegelik nimi :roll: ) ikka päris palju erinevaid liike nt yx mis mulle eriti meeldib on pisikene hall hiirekene kellel megasuured mustad kõrvad on (ehtne miki mouse). Muidugi võib tekkida turvaprobleeme sest osade eriti vingete sugupuuga hiirte hind on 10000+ eeku tükist(tegelikult ikka ühe hingava tükina) :lol: .
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

mosse kirjutas:Tartus Aed ja Kodus on ka miskid eluspüügilõksud. Neil paraku see häda, et ei taha püüda: luuk on ilmselt liiga kerge ja ebatäpne, ning loom poeb välja tagasi. Vaadata tuleks, et lõks oleks võimalikult suur, siis on tõenäolisem, et sisse jääb.

Mul sealt ostetud üks vedru-uksega pisike hiirelõks, pull värk teine. Töötab küll, hiir püsib ilusti sees.

BM
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

enki kirjutas:norra musta roti (valge laboriroti tegelik nimi :roll: )

Kui detailselt aus olla, siis selle va norra musta roti nimi on ikka kas kodurott või rändrott. Viimase nimi ladina keeli Rattus norvegicus, sealt see Norra äkki?
Kümneid ja sadu lõkse läheb tarvis siis, kui soovitakse uurida hiirte arvukust (külvatakse teisi suht suvaliselt). Kui tahetakse erinevaid liike saada, tuleb lõksud ikka sinna panna, kus hiired elavad ja siis kulub neid mõistagi vähem.
Kasutaja avatar
Tiide
Postitusi: 39
Liitunud: E Mai 08, 2006 8:02 pm

Re: närilistest

Postitus Postitas Tiide »

jorr kirjutas:Sama võib ka kolmeliitrise klaaspurgiga teha, sobib ka müttale aga siis tuleb sügavamale kaevata ja pealt kinni katta.

kui ma kodus elus hiire kunagi kätte sain ja ta 3L purki panin ja korra eemale olin läind oli ta sealt välja hüppand...nii et sellega vist ei aita ikka püüda :? aga mine sa tea 8)
shorty
Postitusi: 72
Liitunud: N Apr 06, 2006 5:21 pm

Re: närilistest

Postitus Postitas shorty »

foxboy-Tiide kirjutas:
jorr kirjutas:Sama võib ka kolmeliitrise klaaspurgiga teha, sobib ka müttale aga siis tuleb sügavamale kaevata ja pealt kinni katta.

kui ma kodus elus hiire kunagi kätte sain ja ta 3L purki panin ja korra eemale olin läind oli ta sealt välja hüppand...nii et sellega vist ei aita ikka püüda :? aga mine sa tea 8)


3L purgiga saab üsna mutte püüda(tehnika eespool antud ka), teatud liiki hiirtega ei tohiks probleeme ka olla, aga näiteks hüpik-hiired võivad tõesti sealt välja saada. Kuigi kahtlen, kas see kodus püütud hiir just hüpik oli, sest viimaseid olen kohanud ikka rohtu kasvanud põldudel. Kunagi sai vanaisaga ise vanadest auto õhufiltridest hiirelõkse tehtud. Hea läbipaistev, kuid tihe metallvõrk, sulgemismehhanism sai tehtud nii, et hiir pidi minema lõksu ja vabastas selle siis, kui palukest kiskuma hakkas. Uks peaks puuri sisse jäävas osas olema metallist ja teisele pool võiks olla õhuke puiduklots. Uksel mingit vedru polnud ja lukustussüsteem oli lihtne: puuri suuet ääristas umbes kuni 4-5mm-paksune puitliist, nii et kui närilised just ust sissepoole tõmbama ei hakka, mis on ülimalt vähe tõenäoline, siis jääb uks suletuks ja välja ei pääse.
Puur peaks olema vastavalt looma mõõdule, tavalisele koduhiirele piisas 5x5cm avausega 20-25cm puurist. Oluline on ka see kuidas närilises "usaldust" tekitada: lõks ei tohiks olla keset lagedat, parem kui väike maskeering tehtud, muidugi inimese lõhn peaks pisut hajuma, et hiir täielikult õnge läheks.
Vasta