Karvased sokusarved

2006. aasta teemad
Suletud
uluk
Postitusi: 56
Liitunud: K Sept 28, 2005 5:38 pm

Karvased sokusarved

Postitus Postitas uluk »

Tahaks teada, kuidas hoida karvaseid sarvi. Äkki on kellelgi kogemusi ja millega tuleks sarvi töödelda
Hoia vintraud puhas, siis pole probleemi nähä!!!
Jack
Postitusi: 114
Liitunud: T Juul 05, 2005 9:55 am

Postitus Postitas Jack »

Ei ole spetsialist, aga olen kuulnud, et soolatakse ära ja pärast kuivatatakse. Omal ühed sellised kodus ja täitsa armsad. Kuigi ise neid ei teinud.
...kohe metsa...
uluk
Postitusi: 56
Liitunud: K Sept 28, 2005 5:38 pm

Postitus Postitas uluk »

Kas teadjaid mehi ka leidub :?: Kuidas soolatakse :?:
Hoia vintraud puhas, siis pole probleemi nähä!!!
Kasutaja avatar
Val Rajasaar
Postitusi: 95
Liitunud: E Jaan 02, 2006 5:36 pm

Postitus Postitas Val Rajasaar »

Ainult soolamine ei pruugi aidata. Sool ei taha läbi naha pehme sarvesisuni jõuda. Kuid koduse lahendusena on soolvees hoidmine nädalakese, seejärel korralik loputus ja kuivatamine - kammimine käepäraseim lahendus.

Kuivatamisel tõmbuvad nad veidi kokku ja karv läheb pulsti. Selliseid sarvi ohustavad ka riidekoid ning õhuniiskuse kõikumine võib soola sarve seest selle pinnale kristalliseerida.

Muuseumivariant: sarvede naha alla süstitakse 5-7 % formaliini (formaldehüüdi) vesilahust sarve alusel. Torgatakse naaskliga väikesed augud iga paari cm järel kõikjale sarve katvasse nahka. Paigutatakse sarved ülalmainitud lahusesse neljaks-viieks päevaks. Loputatakse voolavas külmas vees mitu tundi. Töödeldakse koide vastu Eulan SPA metoodikaga. Pestakse neutraalse vedela pesuaine lahuses. Loputatakse. Kuivatatakse vetsupaberi, fööni (külm või kergelt soe õhk) ja pideva kammimise protseduuril. Eulaani asemele ei oska koide vastu miskit muud soovitada kui vanu häid tubakaleotisi või sinepilahust, kuid need ei võimalda lõppviimistlust piisavalt heal tasemel.

Jõudu!
Val Rajasaar
Studio Viridis
Ärge unustage seda oma lastele rääkida! Muidu ei räägi keegi lastelastele...
eeru
Postitusi: 246
Liitunud: N Veebr 26, 2004 9:17 am

Postitus Postitas eeru »

uluk kirjutas:Kas teadjaid mehi ka leidub :?: Kuidas soolatakse :?:

Küsisin kord isalt peale õnnetut sokujahti nõu, et kas paneme karvased sarved sipelgapesasse või soolame...Isa soovitas kuubikuga sool panna postiotsa ja lahtine sool riputa ühtlaselt künasse. Loom pidavat soola manustamisega sarvedesse ise suurepäraselt hakkama saama. Õhtuti, või varahommikul, binokliga käia vaatamas ja kui sool sarvedele ühtlaselt mõjunud (sarved paljad) jääda ootama hilissügist või eemaldad sarved koos koljuga alalõuast. Minu lastud, esimesed sokusarved, matsime sõstrapõõsa alla ja ehk leiad sellest mõtteterast edasiseks abi sinagi :wink:
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

karvane sarv

Postitus Postitas jorr »

Olen ise karvast sarve aint kuivatanud kuuris aasta aega ja koide vastu lasknud hiljem "COBRA" võssiga üle,säilb küll kui koi sisse ei löö
noorus on ilus aeg
jahimees16
Postitusi: 23
Liitunud: L Mär 19, 2005 6:56 pm

Postitus Postitas jahimees16 »

jaa mul ka karvased sarved on sama probleem mida teha ma praega keetsin juba alumise osa ära jaa pesin kange soola lahusega ää ja panin ahju otsa kuivama vaatab mis saab :roll:
jahimees16
Postitusi: 23
Liitunud: L Mär 19, 2005 6:56 pm

Postitus Postitas jahimees16 »

kuulsin et pidid aruldased sarved olema millel jääbki karv peale mingid tuppessarved pidid olem nii kõnelevad vanad jahimehed :M
Suletud