Metsa optika

2004. aasta teemad
Kasutaja avatar
Tõnu
Postitusi: 132
Liitunud: E Veebr 02, 2004 2:32 pm

Postitus Postitas Tõnu »

trucker kirjutas: Ja soovitaks veel püssi laad enda järgi kohandada,selliselt,et kui kinnisilmi püssi õlga võtad ja siis silmad lahti teed ,ei pea enam pead kohendama.Kui see tehtud , näed üllatuseks,et kohmitsemist palju vähem :wink:


Esiteks peabki püss niiviisi õlga tulema, et korrektuuri poleks vaja. See aga põhineb enam sisseõpitud liigutuses kui püssilae kohendamises. No kui laad füsioloogiliselt kohe üldse ei sobi - on liiga kõrge või madal, lühike või pikk, siis on iseasi, kuid ega sa ikka tehaselaele kirvest sisse ei löö, pigem nihutad optikat või valid sihikule teised jalad, mis keha poolt valitava asendiga paremini sobivad.

Õige tõste on kõige alus. Muuseas, reeglina on püssid nn. "paremakäelised", mis tähendab seda, et vasakukäelistele on laad pisut ebamugavam. Tõstet harjutades ja korrigeerides ei ole isegi see probleem, ise olen kurakäelisena aastaid võistelnud paremakäelise püssiga ja pole häda midagi.

Täpselt laskuri järgi tehtud nn. "custom-made" kabad on eriti haruldased ja käivad tavaliselt kas tipp võistlusrelvadel (kuulipüssidel seejuures sagedamini) või eritellimusena valmistatud kollektsionääripüssidel. Endal ei ole kunagi ühtegi isiklikult minu keha järele disainitud ja mulle tehtud laadi olnud, pigem kasutan reguleeritavat põsetuge. Ka praegune võistlusrelv, Beretta DT10, on "ainult" reguleeritava laega, eritellimusega kaba järele pole vajadust tundnud.

Seejuures kordan veelkord - see kõik käib võistlusrelvade kohta, millega tehakse aastas kümneid tuhandeid laske ja kus püss peab istuma, nagu valatud. Jahikasutuses pole mul kunagi mõttessegi tulnud reguleeritavat laadi kasutada. Pigem on valik käinud püssi esialgse sobivuse põhjal: kui esimeste kordadega ilusti õlga ei tõuse, siis pole mõtet eksperimenteerida. Ülejäänu eest hoolitseb kuiv trenn :)
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

No jah ega ma mõelnudki mingit erilist üllitist.Lihtsalt pikkus ei sobinud ja panin paksema amortisaatori taha,et laad pikem oleks ja ikkagi väga ebamugav oli,kui põske laele ei saanud toetada,siis panin laekõrgenduse ja sellega asi piirduski.Polnd suuri kulutusi ega jõupingutusi nõudev protseduur.Lihtsalt nägu kitsas ja kael pikk võib-olla :D .Palju see nüüd lasketulemusele mõjus ei tea aga jupp maad mugavam on tulistada.
Kasutaja avatar
Tõnu
Postitusi: 132
Liitunud: E Veebr 02, 2004 2:32 pm

Postitus Postitas Tõnu »

trucker kirjutas: kui põske laele ei saanud toetada,siis panin laekõrgenduse ja sellega asi piirduski.


Jutt jumala õige: paksem õlapadi jms. Kas laekõrgenduse asemel oleks aidanud ka madalamad optikajalad või oleks siis sihik liiga ligidale jäänud? Ning kui olekski, kas sellisel juhul jäänuks veel võimalus optikat ettepoole viia?

Norida ei taha ja ega mul muud pointi polegi, kui et tegelikult saab just selliste "pisiasjadega", nagu õlapadi ja optikajalad püssi olulisemalt käepärasemaks muuta. Ma olen näinud paari ärarikutud püssilaadi, kuhu mees on "mugavamaks" muutmise eesmärgil sae/peitli sisse löönud. Uskuge mind: valus on vaadata, kuidas ilus relv kihva keeratakse :(
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Tõnu kirjutas:
Jutt jumala õige: paksem õlapadi jms. Kas laekõrgenduse asemel oleks aidanud ka madalamad optikajalad või oleks siis sihik liiga ligidale jäänud? Ning kui olekski, kas sellisel juhul jäänuks veel võimalus optikat ettepoole viia?


Relvaks IZ 18 ja ega seal suurt jalavalikut ei olnud ja optika sai max ette lükatud.Aga ise jäin tulemusega rahule ja see peamine.

Siia jutujätkuks küsimus.Kas Sellistel rahvarelvadel nagu Tikka on ka kohe poest kõrgendatud laega relva võimalik osta?Ma olen neid proovinud ja kõigil üks häda,ilma optikata istub hästi aga koos optikaga asi untsus,enam ei istu.
veelüksjahimees

metsaoptika

Postitus Postitas veelüksjahimees »

Mõtlesin, et paotan ka väheke suud kuna endalgi kolimaatorsihik olemas.
Väga hea asi tõesti, kogemus ka juba lastud põrsa näol. Aga...
Vintrelva peal on ju pikemalt distantsilt laskmiseks vaja ka optikat, s.t mõlemad peavad olema nn. kiirjalgadega. See teeb kokku asja väga kalliks, pealegi võib kergelt juhtuda, et kui kolimaatoriga kitsal sihil ulukit ootad ja ta sul 150-200 sammu kaugusel isegi korraks seisatab, siis kirud, miks hoopiski optikat peale ei pannud. Põtra veel lased aga väiksemat ulukit ilma suurenduseta ilmselt mitte. Siit point- kui raha kõvasti, võib ju igasuguseid vidinaid endale lubada aga kogemused ja täpsus aitavad ka väikesegi suurendusega optikaga suurepäraselt igas olukorras toime tulla.
Harjutamine teeb meistriks, ka kuivalt harjutamine.
Suletud