Jahipüss enese ja vara kaitseks

Siin võiks esitada küsimusi , mis puudutavad jahindus- ja relvaalast seadusandlust ,et oma ala tundvad inimesed saaksid teile vastata.
vana sokk
Postitusi: 144
Liitunud: E Nov 22, 2004 3:32 pm

Postitus Postitas vana sokk »

Relvaga on asi nii et inimese poole toru keerata ei tohi ju ja tegin ka mina pauku ja muidugi õhku aga seletuskirjas oli et tulistasin inimese poole ja pärast oli jama palju et tõesta siis oma süütust.Tegemist oli öösel orienteerujatega ja sildid olid et tegemist eramaaga ning jookmine käis kuuri ja sauna vahelt ja samuti saadeti mind peese.
võimalikult suurem ports
Buck
Postitusi: 214
Liitunud: N Okt 13, 2005 9:53 am

Postitus Postitas Buck »

Orienteerujatega seoses, mina võin neid ainult kiita. Alati käivad küsimas, kas võime öösel üle teie maa joosta. Meil on võistlused ja puha. Nende siltide kohta, kus kirjas eramaa - tekitab nagu mulje väiksest popsiku omandihullusest.
Vana sokk, kui nägid, et orienteerujad ja jooksid, siis millist ohtu nad kujutasid sinu tervisele ja varale ?
indian
Postitusi: 410
Liitunud: E Okt 31, 2005 5:11 pm

Postitus Postitas indian »

Mis puutub sellisesse ``orienteerumisse``, siis on tegemist avaliku üritusega, milleks on vaja saada luba kohalikust omavalitsusest. Seal peab olema ka nõusolek maade eraomanikelt, kelle maadel üritus toimub või kelle eramaid marsruut läbib. Seaduse mõistes on tegemist avaliku korra rikkumisega kui seda luba pole. Ma ei tea, kuidas on mujal aga meil on sellised üritused mis on kooskõlastamata, lihtsalt poole pealt ära lõpetatud. Edaspidi on korrektselt vormistatud. Üritused peavad olema kooskõlastatud ka kohaliku politsei ja päästeametiga. Tegemist pole bürokraatiahullusega, kui nendel ``üritustel`` midagi juhtub, kas keegi kaduma läheb või siis viga saab, siis on ürituse korraldaja allkirjastanud, et tema vastutab korra ja turvalisuse eest. Samuti on teada koht ja marsruut, kui on vaja kohale kasvõi kiirabi- on lolli otsimist vähem. Öisel ajal nagu keegi ka erametsas töllerdada ei tohiks, koduhoovil veel vähem. Kui esitasid lahkumisnõude ja selle peale erinevaid reisisoovitusi jagati, siis on tegemist KarS § 267-ga, mis toob kaasa kuni 6000.- kroonise rahatrahvi või aresti. Koduhoovides ikka ei tohi ``üritada``.
Iga asi tuleb omal ajal või siis natuke hiljem.
vana sokk
Postitusi: 144
Liitunud: E Nov 22, 2004 3:32 pm

Postitus Postitas vana sokk »

kui elad paneelikas siis saab aru su mõttest aga arvan et ei meeldi pärast kedagi riiete järgi tuvastada sest on kaukaaslane ja mitte taks ning ta teab kus on tema valdus mida valvata ja jahimees olen 26 aastat ning tööl on relvadega tegemist iga päev.
võimalikult suurem ports
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Jahipüss enese ja vara kaitseks

Postitus Postitas jorr »

Mis tähendab, vastutustunmatu?VanaSokk ju kaitses oma vara ja kasutas selleks seadusega lubatud jahipüssi.Siin tulebki välja see vastuolu, et jahipüss on antud vara kaitseks, kuid kasutada nagu ei tohigi.Mees tegi ju hoiatuslasu õhku aga sekeldamist pärast küllaga.
noorus on ilus aeg
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Olenevalt konkreetsest olukorras oleks võinud ka revolvrist õhku lastud pauk sama jama kaela tuua. Saage ometi aru juba ükskord, see, kui relvaluba on antud enda ja vara kaitseks, mitte jahipidamiseks, ei anna veel õigust vastutustundetult relva kasutada, ja vastupidi - jahipidamiseks antud relvaluba ei võta ära selle relva enda ja vara kaitseks kasutamise õigust. Ju siis politsei hinnangul jms ei olnud põhjust relva kasutada. See aga sõltub, kordan, konkreetsest olukorrast, mitte relvaloa tüübist.

BM
vana sokk
Postitusi: 144
Liitunud: E Nov 22, 2004 3:32 pm

Postitus Postitas vana sokk »

karistada ma ei saand aga sai selle võistluse läbiviija ja toimus see pimedaga juba.
võimalikult suurem ports
Kasutaja avatar
Pollar
Postitusi: 45
Liitunud: E Mär 21, 2005 9:33 am

Postitus Postitas Pollar »

Mõned artiklid ajaloost, mis vastavad enese eest
http://www.postimees.ee/100704/esileht/ ... 138986.php

Otsisin, kuid ei leidnud kiiresti üles ühte juhtumit ( mälu järgi Pärnumaal) kus kolm tütre juurest minema aetud noorukit tulid tagasi ebaseadusliku relvaga ja tegid laske maja suunas. Peremees tulistas seadusliku jahirelvaga vastu. Tulemus 1 hukkunu, 1 raskelt ja 1 kergelt haavatu. Mees mõisteti õigeks.
Lubatud on kõik, mis pole keelatud....aga kontrollida tasub alati !
Kasutaja avatar
põrgukütt
Postitusi: 33
Liitunud: L Okt 15, 2005 12:30 pm

Postitus Postitas põrgukütt »

mjah, olgu milline relv tahes kuid enne seda kasutada ei või kui on saabunud hädakaitseseisund (va jahil), kui avastad varga kusagil aidas nokitsemas, siis tina ikka anda ei või, kui ründab ja tekib hädakaitseseisund ja reaalne hirm elu pärast, siis teine asi. Mis puudutab talunikke ja siledaraudseid, siis olen kuulnud, et nii mõnigi kord on talust just ainult relv minema viidud ja ilmselt just sele relva saamiseks ongi sisse murtud. Niisiis on nende relvadega omajagu muret pidevalt
sula loodusega kokku
Kasutaja avatar
Pollar
Postitusi: 45
Liitunud: E Mär 21, 2005 9:33 am

Postitus Postitas Pollar »

Panen siia kaks lõiku (paragrahvi) relvaseadusest. Mõlemad on selgelt sõnastatud.

§10. Relva kasutamisest teatamine
Relvavaldaja on kohustatud relva kasutamisest viivitamata teatama kasutuskohajärgsele politseiprefektuurile või -jaoskonnale, kui relva kasutamisega on põhjustatud isiku surm või tekitatud talle kehavigastus või varaline kahju.

§28. Füüsilisele isikule lubatud relvade otstarve
(1) Füüsiline isik võib relva soetada, omada ja vallata järgmisel otstarbel:
1) jahipidamiseks;
2) vastava spordialaga tegelemiseks;
3) turvalisuse tagamiseks (enese ja vara kaitseks);
4) kutsealal tegutsemiseks;
5) kollektsioneerimiseks.

(2) Relva kasutamisel ei tohi rikkuda teiste isikute õigusi ega avalikku korda.
Lubatud on kõik, mis pole keelatud....aga kontrollida tasub alati !
Teder
Postitusi: 417
Liitunud: N Okt 07, 2004 3:17 pm

Postitus Postitas Teder »

Kui sinu maja juurde tulevad vargad või vandaalitsejad ja näiteks sinu aia või aknad ära lõhuvad, aga sind konkreetselt ei puuduta ja ei ähvarda- kas ja kuidas siis relva tohib kasutada? Huvitaks asjatundja kommentaar koos näidetega nii enesekaitseks mõeldud relva kui ka jahirelva kasutamise kohta ( ei tea ju mis relv käepärast on). Kas tõesti on nii, et vandaalitsevad pätid võivad seljaga sinu poole seistes ja sind füüsiliselt mitte ohustades takistamatult sinu vara lõhkuda. Selleks ajaks kui politsei kohale jõuaks, on pätid juba oma töö teinud ja läinud.
Juhul kui seadus selgesõnaliselt vara kahjustamise puhul tulistada ei luba, ei tasu ju relva välja võttagi, mis sa sellega ikka tühja ähvardad, kriminaal ju teab, et sa kasutada ei tohi - pärast veel pahandused kaelas.
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Teder kirjutas:Kui sinu maja juurde tulevad vargad või vandaalitsejad ja näiteks sinu aia või aknad ära lõhuvad, aga sind konkreetselt ei puuduta ja ei ähvarda- kas ja kuidas siis relva tohib kasutada? Huvitaks asjatundja kommentaar koos näidetega nii enesekaitseks mõeldud relva kui ka jahirelva kasutamise kohta ( ei tea ju mis relv käepärast on). Kas tõesti on nii, et vandaalitsevad pätid võivad seljaga sinu poole seistes ja sind füüsiliselt mitte ohustades takistamatult sinu vara lõhkuda. Selleks ajaks kui politsei kohale jõuaks, on pätid juba oma töö teinud ja läinud.
Juhul kui seadus selgesõnaliselt vara kahjustamise puhul tulistada ei luba, ei tasu ju relva välja võttagi, mis sa sellega ikka tühja ähvardad, kriminaal ju teab, et sa kasutada ei tohi - pärast veel pahandused kaelas.


Mina saaks asjast aru nii: Sina vaatad aknast, et vandaalid nt lõhuvad su autot. Selge see, et see sulle ei meeldi ning sa kavatsed minna välja neid viiskalat keelama ning paluda neil enda tekitatud kahju hüvitada. Kuna tead, et neid on enam ja ilmselt võib minna konfliktiks, siis pärast politseile helistamist võtad kapis oma tulirelva ning lähed pätte viisakalt keelama. Mitte lävepaku pealt tulistama! Ei tohiks kunagi tüli norida ega olukorda agressiivseks muuta. Kuid kui pätt sinu keelamise ning ka relva nägemise peale otsustab sind rünnata, siis peaks sul olema minu arusaamist pidi täielik õigus ennast kaitsta ning pätti tulistada. Sa võid ju üritada talle võimalikult vähe kahju teha aga tavaliselt see laks ikka rindu lastakse ehk siis pätt surma saab. Kui pätt jooksu paneb või nö alistub ja on nõus nt põlved maas ja käed kukla taga politseid ootama, siis ei maksa enam tuld avada -läed ise vangi.

Point peaks olema selles, et võid minna vara kaitseks alati tegutsema, kuid relva kasutada konkreetselt ennem ei maksa kui asi viimase piiri peal. See hoiatuslaskude teema on ka mulle natuke segane. Tihti võib hullema ju paari lasuga õhku ära hoida, mitte neid tegemata jättes avastada end olukorras kus oled sunnitud kedagi enda kaitseks maha laskma... Vai mis?
Teder
Postitusi: 417
Liitunud: N Okt 07, 2004 3:17 pm

Postitus Postitas Teder »

Ma küsin isegi veel konkreetsemalt. Eelmisel suvel päevasel ajal liikusid läbi minu suvila territooriumi kaks ilmselt joobenähtudega noormeest (narkouim?), kes proovisid üle aia minnes teed otseks lõigata. Minu ema tegi neile viisaka märkuse, et üle aedade pole sobiv liikuda. Vastuseks oli rõve sõim, emat sõimati kogu vene keele sõnavara põhjalikkusega. Järgmisel ööl lõhuti kogu aia esikülg ja viidi tükid demonstratiivselt teele 10 m eemale. (mina polnud kohal ja ema magas). Eesmärk oli ilmselgelt vara kahjustamise läbi jätta teatud sõnumit. Tuvastada neid ei õnnestunud. Olen juba ammu mõelnud, et kurjategija võib selga sinu poole keerates ja sind mitte füüsiliselt ähvardades kahjustada su vara palju iganes. Ma ei tea, kas mul oleks õigus antud juhul vandaalitsemisele peale sattudes hoiatuslaskugi teha, reaalsest inimese pihta tulistamisest rääkimata. Kas on õigus tulistada inimest (inimesi), kes sihtotstarbeliselt lõhub(vad) sinu vara, aga targalt käitudes hoidub(vad) füüsilisest ähvardusest ja pöörab(vad) igaks juhuks seljagi sinu poole? On enamvähem selge, et vandaalide jooksu pistes neid selga ei tulista, aga mis siis kui nad ei tee su jutust ja hoiatustest välja (või kommenteerivad) ja lõhuvad edasi?
Küsin, et teada, mida sellistel juhtudel teha- kas oodata ära politsei saabumine (vähe tõenäoline, et õigeks ajaks jõuavad- seega lasta neil lõhkuda) või proovida neid pidurdada relva kasutamisega hoiatades. Ja kas mu hoiatused on ikka õiguspärased ja kas ma olukorra süvenemisel tohin hoiatustest kaugemale minna. Kui ma peaaegu 100%-liselt lasta ei tohi, on targem relva mitte välja võttagi ja hoida seda hõlma all alles füüsilise kallaletungi puhuks, kui elu on ohus.
Küsimus pole selles, et kedagi lasta tahetakse- ei taha, ikka loodad, et ei ole vajadust ja kuidagi asjad laabuvad ja et inimene võtab mõistuse pähe. Ei taha ka hilisemat vihavaenu. Aga hea kui oma õigused selged on, et ka keerulises situatsioonis kiiret otsustusvõimet nõudvas olukorras mitte eksida.
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Ma soovitaks korra mõttega see Pollari pandud artikkel läbi lugeda, infot parasjagu.
http://www.postimees.ee/100704/esileht/ ... 138986.php

Teder, sinu aia lõhkumise näite varal ma üritaksin ilmselt kuidagi järgmiselt tegutseda:
Nähes, et mu aeda lõhutakse, läheksin välja ( teavitaks kiiresti ise või nt laseks abikaasal politseisse helistada) ning annaksin kiire korralduse pätil tegevus lõpetada. Kui ta põgeneb, on episood minu jaoks niipalju läbi, et äärmisel juhul üritaksin talle järele joosta ning kinni pidada. Kui asi läheb füüsiliselt ning pätt hakkab vastu ning üritab mind rünnata, selle asemel, et minuga koos politsei ära oodata, on mul õigu seni ennast kaitsta kuni rünne kestab st kuni pätt mind lööb vms. Juhul kui ma hindan tema lööki endale piisavalt ohtllikuks, et võin tugevalt viga saada - on mul õigus teha ennetav kaitsemanööver ründe välistamiseks st kasvõi pätti tulistada. Põhim oleks ilmselt tark mitte kaklema minna, vaid järgi püsida ja infot anda päti liikumise osas.

Kui aga pätt hakkab mind ründama kohe sealsamas lõhutud aia ääres, siis hakkan end kohe kaitsma alates ründe algusest kuni selle vahetu lõpuni (nt kui pätt sai mu käest raudkangiga piki pead, siis ei tohiks ma teda enam nt jalgadega maas peksta vms). Ku tulistad ja rünne on tõrjutud ja pätt on nt eluohtlikus seisundis ( nu ütleme siis kuulihaav) siis ma peaks teda aitama. Kui ta ei lase enda aidata, siis pole midagi teha, voolab tühjaks kuni politsei ja kiirabi saabumiseni.
Relv on igal juhul mõttekas peidus hoida kuni viimase hetkeni, sest väga tõenäoliselt nt narkouimas kaabakat relva nägemine ei peata ainuüksi kaine mõistuse puudumisel ju. Pigem tahab ta seda sult ära võtta ja rünne sinu vastu on sellevõrra agressiivsem ja tõsisem.

Ma tegelt tahtsin nagu sinna jõuda, et kindlasti ei pea sa vaatama kõrval kuidas sinu vara rikutakse, vaid sul on juba põhiseadusest lähtuvalt õigus oma vara säilimisele ning selle säilimise eest seismisele.

Ja alati tasub ka meeles pidada seda, et kui äärmuslikus ja agressiivses olukorras on kaitse tehnilise ja otstarbekuse üle otsustamiseks sul aega võivolla ehk sekundid, siis kohtus on vastasadvokaadil jms tegelastel sinu tegude üle arutamiseks nädalaid ja kuid - ehk alati võid milleski süüdi jääda. Targem on kokkupõrgetest hoiduda, kuid kahjuks see ei ole alati võimalik. Ja oma pere kaitsmisest mina ei loobuks, ka mitte seaduse ähvardusel.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

jahipüss vara kaitseks

Postitus Postitas jorr »

Oli vene ajal selline lugu:sügisöhtul maal tuli jahimehe koju kaks meest mingi vana jama pärast kätte maksma.Mees pätte sisse ei lasknud aga pättidest teine sai hoovilt kirve ning hakkas ust maha lõhkuma.Jahimees võttis püssi ja kui kirvemees läbi ukse paistma hakkas, lasi talle paugu jalga.Tulid siis miilits ja kiirabi muidugi kohale ning kuni kohtuni võeti jahipüss mehelt ära.Kohus tunnistas mehe tegutsemise õigeks ja kästi mehele ka püss tagasi anda.(Siis muidugi jahipüssi aint vara kaitseks ei lubatud, pidid ikka jahimees ka olema).Kõige toredam selle loo juures on see, et mees jäigi oma püssist ilma, sest püss oli miilitsast kaduma läinud ja kaduma jäigi.Polnud ta midagi eriline püss ka, tavaline kaheraudne vene tulka aga kadus!Ei julgenud mees ka eriti nõudmas käia vait ostis uue.Aga siis olid seadused ka teised, et enne kui midagi küsid, vaata ikka mehele otsa,et kellega tegu ja alles siis tulid seadused.Ma muide korra nimetasin, et see jahipüssiga enese kaitsmine on üks paras jama ja olen selle seaduse kohta palju lugusid näinud ja arvan, et õigus on advokaadi suuvärgis.Ole sa jahimees või mitte aga jahipüss on jahi pidamiseks,pealegi kaitseks aint kaugemalt ja kaitseks ehk ikka käsirelv parem, mis samuti praegu lubatud.
noorus on ilus aeg
Vasta