Maaomanik küsib:

Siin siis jutud, mis täna metsas juhtus, kas uluk liigub või ei liigu - jookseb või on juba jooksnud ja muud päeva sündmused.
loghome
Postitusi: 17
Liitunud: P Nov 05, 2006 9:14 pm

Põdrajaht muutus maaomaniku jahiks

Postitus Postitas loghome »

Mida teha meestega, kes ilma omaniku loata su maa peal põdrajahti peavad?
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Põdrajaht muutus maaomaniku jahiks

Postitus Postitas kakuke »

loghome kirjutas:Mida teha meestega, kes ilma omaniku loata su maa peal põdrajahti peavad?

Esiteks soovitaks rääkida nendega.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Re: Põdrajaht muutus maaomaniku jahiks

Postitus Postitas hendrik »

kakuke kirjutas:
loghome kirjutas:Mida teha meestega, kes ilma omaniku loata su maa peal põdrajahti peavad?

Esiteks soovitaks rääkida nendega.


Kakukese soovitus on puhas tõde ja kõige kiirem lahenduse leidmise võimalus ka. Muidugi ei tasu ennast kohe üles kütta ega eeldada, et lahinguks läheks. Siis on jahimees ka kohe turris ja õige pea leiategi end teineteise peale tigetsevat. Ja see ei ole mingi lahenduse leidmise viis. Ja tasuks mõelda enne ka enda jaoks valmis, kas see jahipidamine on väga kahjulik või muudmoodi vastuvõetamatu... või on ehk ka mingeid +. Vahel annab ka mõlemaid pooli rahuldavaid tingimusi n etteteatamine jms kokku leppida... Ja kui juhtud sõnaahtra, tuhmi pilguga jahimehe peale, kes eriti suhelda ei mõista, siis küsi jahijuhataja järgi ja aruta temaga asja, soovitu võib päris kenasti välja kukkuda. Aaa, siuke vihje ka, et jahimehe lihakilo hind on kordi kõrgem kui poes... st kulutused sinu ja su naabrite maal elavate ulukite piiramiseks on üpris kõrged juba... Kui nad lihtsalt minema ajad, võid leida end varsti dilemma ees - kuskohast valvurit leida, kes loomi ohjaks. Ja valvurile peab töö tellija maksma... Kahe teraga mõõk - ütleks mõni haritum mees.
Edu suhtlemisel.
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Põdrajaht muutus maaomaniku jahiks

Postitus Postitas sammal.habe »

see on ju tore, kui su maa peal ulukite arvukust piiratakse.
uluk ei ole ju sinu eraomand, et eestlaslikult "nagu kreissaega südamest läbi lõikaks" 8)
pigem mine tee tutvust, käi mõnes ajus kaasas, kuula mida vanad mehed pajatavad - ja usu, näed oma maad ja seal elavaid elajaid hoopis laiema pilguga.

loghome kirjutas:Mida teha meestega, kes ilma omaniku loata su maa peal põdrajahti peavad?
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Kõige eelnevale tahaks veel lisada ,et olgu see keelu soov siis ajendatud kas lihtsalt kiusust v suurest looma armastusest,ega see loom laskmatta enamasti ikka ei jää,toimub see lihtsalt seljuhul vähe kõrval! Tegelikult on jahimees ka selle sinu maalapikese eest riigile rendi enamasti tasunud ,nii et..... Miks küll meie eestlased oleme nii kuradi kadedad ja tigedad üksteise peale.Paljud tülid jääksid olematta ,kui omavahel teist mõista püüdes suheldakse .Kas see oma "mätas" siis ikka peab teisest kõrgemal olema ja mis kahju sünniks ,kui need "mättad" ka vahel mõistlikult ära tasandatakse :M
Paremat!
Ps. Mees kes saagis ,maha minu kõrgistme ,nõuab nüüd ,et olgu viimanekui siga ja kits maha lastud-kahjustavad tema metsakultuuri :!: :?: Eksite kui arvate ,et olen samuti käitunud kui tema,mis muidugi ei tähenda ka tema tahtmiste absoluutset täitmist!
loghome
Postitusi: 17
Liitunud: P Nov 05, 2006 9:14 pm

Põdrajaht

Postitus Postitas loghome »

Tänan vastamise eest. Vastanud jäägrite toonist saan aru, et ei eksinud oma kõhutundes. Kel relv, sel õigus. Ka minul on mõnus vesta jahimehega juttu, baaris, saunas... ma ei võta siiski tankirusikat kaasa, et suhtlemisele alust panna. Möönan, et minu meiliaadressile siiski lepingut ei saabunud, mis reguleeriks minu- omaniku ja jäägripolgu suhteid. Aga pealik lubas ju saata lepingu. Tal olla neid lepinguid sadu.....tehtud.
Mind ei ärrita üldse jahipidamine, vaid püssiga meeste pohhujjism, mis veneajast pärit. Tõmmake tagasi oma piiridesse ja siis peame läbirääkimisi nagu võrdne võrdsega. Palusin ka inimkeeli jaht lõpetada, sest mul olid metsas omad plaanid, takseerimine ja plaanipidamine.
Politsei lõpetas kahjuks seks korraks jahi. Mis puutub ulukite poolt tehtud kahju, siis ei ole tulnud jahimeeste poolt mingit ideed seda piirata.
Parak tuleb tunnistada, et Teie portaalis- keskkonnas ei suuda Te enesekriitiliselt asju analüüsida, vaid õigustate kuritegu. On see kamraadlus või lollus, ei tea. Küll annab aga alust edasi toimetada nii, et vältida sellist situatsiooni, kus sind su omas metsas varitsetakse.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Pean tunnistama, et jahimehena on mul suhete osas maaomanikega n.ö kahesuguse tunded:

1) ühes jahipiirkonnas, mille majandamisel osalen, ei ole hirmu, et metsas viibides võiks kohale sattuda "kuri maaomanik" ja jahi lõpetada. Hirmu pole, kuna maaomanikega on suhted selged: need, kes on jahipidamise oma kinnistul keelanud (neid on seal absoluutne vähemus), on seda selgelt väljendanud, teised jahi vastu ei ole ja kokkulepped on nendega sõlmitud.

2) teises jahipiirkonnas, kus vähemalt seniajani on juhatus minule teadaolevalt olnud maaomanikega suhestumise teemadel pehmelt öeldes leige, ei ole ülalmainitud hirmuvabast jahipidamisest eriti võimalik unistadagi. Võibolla on muidugi viga minus endas, aga miskipärast ei meeldi mulle olukord, mil ma justkui pidevalt oleksin õigusrikkuja (vähemalt kellegi teise arvates).

Nii et arvata võib, et paljudes Eesti jahipiirkondades arenguruumi suhetes maaomanikuga veel jagub.

Enesekriitika foorumis jääb ikkagi enesekriitikaks anonüümses internetis, sellele ei maksaks liialt loota. Samamoodi nagu selliselt veebipaigalt ei saa päris tõsimeeli oodata konkreetsete tõsieluliste küsimuste reaalset lahendamist päriselus, ei saa ka igalt reajahimehelt ja kahjuks ka mitte kõigile meie jahindusjuhtidelt oodata piisavat korrektsust ja viisakust päriselulises suhtlemises.

Kindel kivi jahimeeste kapsaaeda on muidugi see, et pahatihti on ainumaks korraks, kui maaomanik jahimeest näeb, see va intensiivne põdrajahi aeg ja kütiliinis seismine. Ühelt poolt saan ma aru jahimehest, kes hiirvaikselt numbril seista üritades täitub vahkvihaga, kui "mingi mõttetu maaomanik" teda sinna segama tuleb ja lootuse ulukit tabada olematuks muudab. Teisalt saan ma aru maaomanikust, kes läheb oma maaomandi kasutajaga suhtlema siis, kui tal selleks võimalus avaneb ehk kui ta seda kasutajat oma maatükil silmab. Nokk kinni ja saba lahti...

Nii et jahimehed - korraldage oma piirkonna maaomanikele infopäevi, ühisjahte, kohtumisi, metssea grillimisi ja muud säärast. Pange vallakeskusesse juba aegsasti üles kuulutus millel mõnusas toonis oma ettevõtmisest teada annate ja eelregistreerumist palute. Saate teie ülevaate oma maaomanikest ja nemad teist. Loomulikult, ka igasuguseid konfliktseid isikuid võib sinna kohale ilmuda, aga kas on siis parem jaanalindu mängida...


Parimate soovidega,
BM
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Põdrajaht

Postitus Postitas sammal.habe »

esmasest postitusest ei saanud ju sugugi aru, mislaadi "tegemist" teemapüstitaja silmas pidas.

hilisemale tekstile sisuanalüüsi tehes selgub, et põdrajahti peetakse kuriteoks. esmases postis asjade seisule viitamine oleks ehk vastuste sisulegi kasulikult mõjunud - või kuidas?

kuidas saada aru väitest -
Mis puutub ulukite poolt tehtud kahju, siis ei ole tulnud jahimeeste poolt mingit ideed seda piirata.

kas jahimees peaks käima maaomaniku metsas ulukikahju hindamas ning ettepanekuid tegemas selle piiramiseks?

edasi selgub, et jahimehed käivad metsas varitsemas hoopis maaomanikku, mitte looma:
... et vältida sellist situatsiooni, kus sind su omas metsas varitsetakse


igati maaomanike ja jahimeeste diskussiooni poolt. (kuulun juhtumisi mõlemasse kategooriasse)
ent siiski - argumenteeritud mõttevahetuse poolt olen, mitte lahmimise.

kui nüüd teemaalgataja ära seletaks, millised konkreetsed probleemid teda vaevavad, vast leiavad foorumlased ka mõne hää nõu anda?
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Ei ole neil jahimeestel ühti seda arvamust, et kel relv, sellel õigus. Jahimeestel juba vääääga palju negatiivseid kokkupuuteid maaomanikega. Nagu siin juba enne mainiti, siis esimese hooga keelatakse jaht ära ja aasta pärast kaevatakse keskkonna inspektsiooni või kuhugi mujale, et jahimehed ei suuda kahjustusi ära hoida. Ja siis saavad jahimehed nuhelda ja ähvardatakse rendimaast ilma jätta. Sealt see jahimeeste turtsakas hoiak võibki pärit olla.
Mis puutub rendilepingutesse, siis sellega on nii et seda ei jõua lihtsalt puht füüsiliselt iga maaomanikuga teha.Mõne sektsiooni maadel on tuhatkond maaomanikku, keda ülesse leida on raske. Kui sektsiooni esimees lubas lepingu teha, aga pole seda veel teinud, siis see on kivi tema kapsaaeda.
Meil oli ka maaomanikke, kes ei lubanud oma maadel jahti pidada. Nüüd on asi lahendatud sellega, et neile helistatakse alati enne metsa minekut. Kui peremees soovib oma perega metsas ringi jalutada, siis me sinna jahti pidama ei lähe. Kui peremees metsa minna ei soovi, võime rahus jahti pidada. Sisikonda maaomaniku maale vedelema ei jäeta. Jahimehed on rahul ja maaomanikud on rahul.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

loghome kirjutas:Tänan vastamise eest. Vastanud jäägrite toonist saan aru, et ei eksinud oma kõhutundes. Kel relv, sel õigus. Ka minul on mõnus vesta jahimehega juttu, baaris, saunas... ma ei võta siiski tankirusikat kaasa, et suhtlemisele alust panna.


Hakkab jälle vana joru pihta.Ikka on jahimees halb, sest julges metsa ilmuda relvaga. Lugedes antud teemat, siis koheselt tekib selline küsimus, et enda vaatenurka saab ainult "tankirusikaga" kurjategijast jahimehe eest kaitsta. Ikka see, et "mina ja minu maailm". Ma ei õigusta sugugi jahimeeste käitumist, kui paluti jaht lõpetada ning seda enam on tekkinud olukorras süüdi "seltsi esimees", kes lubas lepingu saata, kuid ei saatnud. Pealegi mina ei saa sellest aru-kas siis maaomanik allkirjastab lepingu digitaalselt.... Lugedes aga härra või proua "loghome" teist postitust-ainult süüdistused jahimeeste vastu. Teda väljapakutud lahenduse variandid ei rahuldanud-kõigepealt vestlus seltsi esimehega. Vanasti öeldi, et targem annab järele ja üritab uuesti asja mõistusega võtta-s.o. vestelda mittesõnapidajast seltsi esimehega. Peale seltsi esimehe on veel juhatuse liikmed. Sellises olukorras tundub targemaks osapooleks jäävat see kellel suurem "tankirusikas" ligi on ja parem varjend kaevatud on.
Selge see, et kontakti otsimine maaomanikega peab alguse saama jahimeeste poolt, kuid konflikti korral saab ka teistpidi. Lõpuks oleme kõik inimesed oma heade ja halbade külgedega. Kohe aga kõigile jahimeestele pangetäis "paska" pähe valada- seda enam jahimeeste foorumis-ainult õhutab vaenu. Aga eks ikka vastavalt oma arengutasemele. Igatahes jõudu ja pikka närvi "tankirusikate" :oops: hankimisel.
Sama küsimuse tõstatas täna hommikul üks minu hea tuttav Raplast-tema naabril oli olnud samuti konflikt nädalavahetusel jahimeestega. Peale asja selgitamist tuttav ainult imestas- kas tõesti jahimehed sõlmivad nii maaomaniku keskseid lepinguid? Loodan, et nemad vähemalt saavad asjad "mõistlikult" ilma edasise vaenu õhutamiseta ära lahendatud.
ikka lõbusalt
loghome
Postitusi: 17
Liitunud: P Nov 05, 2006 9:14 pm

Põdrajaht

Postitus Postitas loghome »

Ehk jahimeestel veres nüüd pisut adrenaliini vähem. Mind kui meest ei ehmata ei relv, ega nende kandjad. Oma ilmavaatelt idamaiselt kaalutlev ja konkreetne. Koostööd otsiv. Küsimus on ju lihtne. Mina ei mängi hokit jäägri elutoas. Oma hobidega tuleb tegeleda teisi arvestavalt. Kui mina oleks oma hobidega tegelema hakanud, siis peale paari venitus ja lõdvestusharjutust oleks ma sületäie püssidega metsast välja kõndinud. Seda ei juhtunud.Võtku mehed seda kui lugupidamisavaldust nende hobi suhtes. Pealegi on minu huvi olnud jätkuvalt koostöö mitte kius. Arusaamatu on aga, et mõni mees ei saa isegi siin foorumis viisakast jutust aru. " Kahjude vältimine"- on ju see Teie jaht metsloomade arvukuse vähendamiseks.
Krt kuidas Teile püsse kätte antas, e isaa aru.
loghome
Postitusi: 17
Liitunud: P Nov 05, 2006 9:14 pm

Sammalhabemele

Postitus Postitas loghome »

Oot.. mis lahmimine. Sildista oma teksti. Minu tekstist saab üheselt aru. Kui ma toimetan oma metsas...majandan metsa, siis ei vahi ma jäägri püssitorust sisse. Liiatigi kui ma tahan oma metsas perega seda teha ja lapsed kaasas.
Vaevama peab kohaliku, väidetavalt P Jahiklubi seltskonda sigatsemine võõral kinnistu. Punkt. Mis siin aru saada on...
Minu huvi, auväärt jäägrid oli teha kindlaks, kas selline asi on tavaline ja proffide poolt aktsepteeritav, või on jäägriseltskond tsiviliseeritum. Tundub et nagu pioneerid.... Lükake ümber. Mida ise maaomanikuna teeksid kui ma tsikliga üle su peedipeenra kaabiks koos oma skautide ja ATV dega, no nii kogemata.
Jeekim
Postitusi: 11
Liitunud: P Okt 17, 2004 7:32 pm

Postitus Postitas Jeekim »

Kus kandis need jahimehed siis nii sigatsesid et hari nii punane.
Kasutaja avatar
tuisk
Postitusi: 142
Liitunud: R Okt 20, 2006 9:22 pm

Postitus Postitas tuisk »

väga kuumaks läinud siin ikka. maaomanike ja jahimeestega on ikka nii nagu meil inimestega - võta kümme eestlast ja üks neist ikka on idioot.

antud juhul on väga raske tegelikult siin läbi foorumi öelda, et kuidas käituda ja mida teha. Igal jamal on kaks osapoolt. Antud juhul ei ole kindlsti süüdi AINUISIKULISELT jahiklubi esimees ega ka maaomanik. Seaduse järgi peaks muidugi kontakti otsima jahimees.

Samas ei tasu maaomanikel unustada, et jahimehed on ka need, kes tegelevad ulukihooldega (eriti just talvistel perioodidel), ja muidugi ka piiravad ulukite arvu (otsene kasu ju maaomanikul, läbi vähenenud metsakahjustuste).

Vast ei ole päris kohane jahimeeste metsas viibimist võrrelda ATVga üle peedi peenra sõitmise. Meil jahtkonns on keelatud igasugu paberite ja konide metsa loopimine.

Antud juhul soovitaks siiski võtta jahtkonna esimehega ühendust ja kui ikka ei reageerita, siis teavitada teda, et sinu maad on neile jahi pidamiseks keelatud. :P

EDID:
Mind huvitaks kah, et kus sellised jahimehed on :)
Kaks eestlast, kolm arvamust
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

Küsimus seaduste poolt küll reguleeritud aga siiski paljutahuline.
1. maaomanik maksab oma maa eest maamaksu ja eeldab, et saab seda "majandada".
2. Jahiselts maksab samas sellesama maatüki eest riigile ressursimaksu ja eeldab, et saab selle eest seal "hobiga tegeleda."
Riik jätab aga peale papi kättesaamist maksumaksjate mõnikord vastandlikud huvid omavahel klaarida. Selleks on jahiselts kohustatud sõlmima iga maaomanikuga lepingu kus peaks kõik omavahelise suhtlemise nüansid peensusteni kirjas olema. Ilma lepingut omamata ei tohiks ükski jahimees maaomaniku maale jahile tulla. (nii ütleb seadus) Tegelikus elus on jahiseltsile riigipoolt antud aga u 10000 ha (keskmiselt) maad ja seal on tavaliselt nii 1000-3000 omanikku proovige ise nendega kiiresti kõiki pooli rahuldavaid lepinguid sõlmida. Eriti kui see leping tundub alguses paljudele NENDE OMANDIÕIGUSE rikkumisena. Jahimehed on kindlasti ka mitte kõige usinamad igapäevaselt lepinguid koostama ja nendega maaomanikke mööda käima. Samas aga on jahimehed ka mitme tule vahel- Riik nõuab ressursimaksu hoolimata sellest, et maaomanik võib seal jahipidamise keelata ja riigi poolt on jahimeestele kehtestatud normid, et mitu looma peab hooaja jooksul vähemalt laskma.
Lp Loghome mis sa arvaksid kui riik seaks sellise piirangu sinu hobile, et peale ruumide üüri pead veel ka näiteks igal aastal oma raha eest etteantud koguses tänavalastele süüa andma (jahimeestel on kohustuslik ulukihoole) ja igal hooajal teatud arvu kordi võistlustel osalema ning seal teatud kohad saavutama (jahimehed peavad täitma etteantud uluki laskenormi). Nende normide mittetäitmisel ootaks sinu klubi alguses suur rahaline trahv ja seejärel oma rendiruumidest ilmajäämine.
Lõppkokkuvõtteks öeldeks on jahimehed suht suure portsu otsa sattunud nõudmisi tuleb igalt poolt ja tasandilt ning neid on raske kiirelt ja kõiki osapooli rahuldavalt täita.
Paluks kõigilt osapooltelt pikka kannatust ja soovi läbirääkida.

PS Mitte et ma norida tahaks aga üksteise hobisid arvustades - pole veel näinud inimest kes kuulist kiiremini jookseks. Üllatusmomendil ja käsitsivõitlusel on kindlasti oma koht aga oleks see nii effektiivne kui osad inimesed arvavad peetaks sõdu ilma püssideta. :wink:
Suletud