Jahinoad

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
Kasutaja avatar
Estlander
Postitusi: 338
Liitunud: K Nov 17, 2004 12:25 pm

Postitus Postitas Estlander »

Kaupo Kindsigo kirjutas:Järvenpää, mõni norm mudel...
Samas võib Soomas mingi küla sepp teha väga korraliku, süsinikterasest sepistatud noa mis lõikab väga hästi ja püsib kaua terav...



Iisaakki Järvenpää nuga mille ma Kyti Ärist mõni aeg tagasi ostsin, on väga hea.
http://www.iisakkijarvenpaa.fi/prod02.htm
Sealt 6283. Hää on see, et käsi ei libise terale. Pea on kaunist karjala- ehk kirikasest.

Poest ostes tuli teda natuke omamaks aaderdada: Lakitud pea sai yle lihvitud ja õlitatud, ruunimärgid sisse lõigatud ja ka noa tupp õliga veekindlamaks töödeldud.
Viimati muutis Estlander, R Dets 15, 2006 5:24 pm, muudetud 1 kord kokku.
Hundist toakoera ei saa.
matsi
Postitusi: 30
Liitunud: T Nov 14, 2006 7:16 pm

Postitus Postitas matsi »

See on küll nornaalne uudis et a/s Luna Mora nugadega veel tegeleb. (Satter) mulle küll väitis et nad enam Mora toodetega ei tegele olin nendega e-kirja vahetuses.
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Üks aadres veel, http://www.laatupuukko.fi , erinevad tootjad pakuvad oma kaupa igale maitsele. Võimalus ka otse tootjalt tellida.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

matsi kirjutas:...(Satter) mulle küll väitis et nad enam Mora toodetega ei tegele olin nendega e-kirja vahetuses.
täna ostsin Satteri poest Mora 2000, nad ei too maale aga müüvad
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Estlander
Postitusi: 338
Liitunud: K Nov 17, 2004 12:25 pm

Postitus Postitas Estlander »

Varsti on nii, et enamustel jahimeestel on JahtiJakt mundrid ja selle juurde Mora2000 nuga vööl. Ei tee enam mehel ja mehel vahet :)
Hundist toakoera ei saa.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Moorad mooradeks. Käisin eile päälinnas Leathermani nuge vaatamas. Nendel tuli hilissügisel müüki kaks jahinuga. Mul nende nimed meelde ei jäänud, kuid tundusid olema asjalikud. Kallimm variant maksis Nõmmel Jaama 12 asuvas poes vist 2900.- Sellel noal oli poole tera peal veel lisatera. Nagu oleks kaks noatera omavahel kokku kleebitud. Nupuvajutusega sai tera keerata käepideme sisse ja siiis tuli välja konksu moodi asjandus. Milleks see vajalik oli ma ei saanudki aru ning müüja (naisterahvas) arvas et äkki kõõluste läbilõikamiseks (see "konks oli keskelt teritatud). Lisaks veel noa käepideme sees nn. kondisaag. See kallim variant oli pruuni värvi käepidemega. Komplektis veel nahast tupe koos terituspulgaga. Garantii samuti nagu muudele Leathermanidele 25 aastat. Teine odavam musta käepidemega variant maksis 2300.- Sellel puudus see nn. pealeliimitud tera. Muidu oli täpselt samade lisadega. Noa tera oli minu pilgu järgi paraja pikkusega ning käepide ka meeldis. Müüja ütles, et neilt on neid nuge alles 2 tk ostetud ja tagasisidet ei ole saanud. Sama firma on ka nende Leathermanide maaletooja ning eks tõenäoliselt tegeleb mingi jahikaupluste kett ka nende edasimüügiga. Iseküsimus muidugi hinnalisas. Vähemalt endale meeldis ning kui midagi paremat vahepeal ette ei jää, siis tulevaasta jõuludeks võib-olla isegi ostaks selle kallima variandi ära. Aga kellel huvi minge vaatama-katsuma. PS. Leathermani kodukalt saab tõenäoliselt nugade välimust ka näha.
ikka lõbusalt
Olku
Postitusi: 54
Liitunud: K Juul 20, 2005 11:03 am

Leatherman jahinoad

Postitus Postitas Olku »

Õhtut.
Käisin minagi kaemas seal Jaama tänaval neid Leatherman jahinugasid ja mulle jätsid nad väga hea mulje(on plaanis kallim variant ära osta). Mulle meeldis see, et nuga istus hästi käes ja oli multifunktsinaalne, ehk siis mitu asja ühes koos, mida saab vahetada kergelt ühe nupu vajutusega. See konks on mõeldud(Nagu nt. Buck nugadelgi), kas siis naha lahti tõmbamiseks(kits, sokk, jänes) või siis kõhu avamiseks. Endal on mul hetkel olemas ka Leathermani tava nuga(koos kruvikeerajate ja muude viguritega), ning omal ajal sai sellega kahel põrsal nahka võetud nii, et ei pidanud nuga vahepeal teritamagi, st. peab väga hästi tera jakui on kaasas ka veel spetsiaalne vabriku teritaja, siis on noa teravus garanteeritud aastateks.
Samas ma kasutan ka juhust ja soovin kõikidele foorumlastele häid jõulu pühi ja head vana aasta lõppu.
Kasutaja avatar
Estlander
Postitusi: 338
Liitunud: K Nov 17, 2004 12:25 pm

Postitus Postitas Estlander »

Leatherman`i lehel on kirjas, et see konks on "gut hook" ehk sisikonna rookimise abivahend. Kas seda tegelikkuses ka vaja läheb, ei tea.
Hundist toakoera ei saa.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Kui nüüd edasi mõelda, siis sain ka selle "konksu" kasutusele pihta. Kui ulukil kõhuõõnt avada, siis mina olen hoidnud kahte enda näppu seespool soolikate ja kõhunaha vahel, et kogemata soolikaid katki ei teeks. Selle "konksuga" siis asja lihtsam teha sest konks seest terav väljast aga kumer ja nüri.
ikka lõbusalt
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

jahinoad

Postitus Postitas jorr »

Ei ole ise seda konksu näinud aga arvan nagu Aivarüü, et mõeldud on asi kõhunaha lahti lõikamiseks.Hoiad sõrme taga,et soolikas vahele ei jää ja tõmbad rinnakorvini välja.Ja kui on tugev materjal siis kuni lõuani.Toimib kindlasti kiiremini kui noaga,eriti välitingimustes ja hämarikus kitsega siblides.
noorus on ilus aeg
kalamees :)
Postitusi: 191
Liitunud: K Juun 21, 2006 11:26 am

Postitus Postitas kalamees :) »

selle konksuga on ainult see asi, et saab üksnes väikeulukite nahka (kõhu alt) lahti lõigata. suurematel loomadel (põder, siga) nahk ikka suht paks ja lihtsam tavalist nuga kasutada. pealegi tükib see konksu tera n.ö. karvadega ära ummistuma (suurte loomade puhul). väike ulukite nülgimisel aga väga hea abimees. aga üks väga hea omadus on sel konksul veel... sellega on mega hea õhtul õllepudelit lahti teha :lol: (seda eeldusel, et nülgimiseks seda konksu tulevikus enam kasutada ei soovi). endal EKA Nordic S11 http://www.eka-knivar.se/index.asp?lang=UK ja hetkel suht rahul sellega.
julged teha, julge ka vastutada...
Olku
Postitusi: 54
Liitunud: K Juul 20, 2005 11:03 am

Postitus Postitas Olku »

Selle konksu juures ongi see pluss, et kitse(soku) puhul lõikad ainult jalgadele ringid peale ja ülejäänud osa saad konksuga kiiresti lahti tõmmata ja hiljem käsitsi tõmmates tuleb lihtsalt nahk seljast maha.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

jahinuga

Postitus Postitas jorr »

Vaatasin ka neid nugasid ja mulle tundub,et valisid neist EKA nugadest parema jahinoa, kuigi ma terasid pole näinud aga kuju on hea.Konks muide, ei ole nahastamiseks vaid aint kõhuõõne lahti lõikamiseks pärast nahastamist aga ega ta õllepudeli avamisega lihamaitset eriti riku.
noorus on ilus aeg
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Olku kirjutas:...kitse(soku) puhul lõikad ainult jalgadele ringid peale ja ülejäänud osa saad konksuga kiiresti lahti tõmmata ...


Ja ongi vägagi just sellise tegevuse jaoks kah, mitte ainult kõhuõõne avamiseks. Sobib ka metssea nahastamisel ja mitte ainult jalgadel, vaid ka kõhu pealt naha läbilõikamiseks.

BM
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Selline konks sobib jah selliste loomade nahastamise ja kõhuõõne avamise jaoks, kellel kõhualune karv suht lühike ja hõre.
Põdra jaoks selline riistapuu ei sobi, olgu see kuitahes terav, 10-15cm tõmbad ja risti konksu jäävad karvad ummistavad selle.
Parem riistapuu selleks on nn. negatiivne nuga, millel pikalt kooniline terakuju, ots tömp ja tera on noa seljal. Tülikaks teeb asja see, et jälle on üks asjandus lisaks kaasas tassida.
Üks võimalikest igas olukorras töökindlatest universaalsetest võimalustest on Kalamehe viidatud lingil EKA Kombikniv E8.
Lõpuks ajab suurepäraselt kõik asjad ära ka lihtsalt üks korralik nuga. :)
Vasta