Jahinoad

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
MARLIN 444
Postitusi: 12
Liitunud: L Dets 18, 2004 10:08 pm

Postitus Postitas MARLIN 444 »

Küsiks ikkagi veelkord Damaskuse terasest valmistatud nugade kohta, et kas on mingeid kogemusi, soovitusi?
kolm ilvest
Postitusi: 2
Liitunud: P Dets 24, 2006 1:10 am

Postitus Postitas kolm ilvest »

Kõigile head jõulurahu kõigepealt.
Ilmselt lugusid nugadest on samapalju kui jahijutte, aga...
proovige ikkagi korralik sepa valmistatud nuga hankida, eriti mis puudutab suuruluki nahastamist ja te ei kahetse.(kuigi pidev kaaslane on leatherman gore).
Kindlat kätt ja teravat silma!
3i
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

MARLIN 444 kirjutas:Küsiks ikkagi veelkord Damaskuse terasest valmistatud nugade kohta, et kas on mingeid kogemusi, soovitusi?



oi kui raske on paari sõnaga seletada...

Damaskuse peamine põhimõte on selles, et selle haruldase ja vähestele seppadele kättesaadava, omandatava (pool)salajase tehnoloogia abil ühendatakse/joodetakse kokku vähemalt 2 erinevat terase kihti. Üks on ülihästi lõikav kõrge süsinikusisaldusega habras kiht ja teine on sitke, madalama süsinikusisaldusega kiht. Kui neid kihte piisavalt kokku joota/sepistada ja pöörata, näiteks 256 kihti siis tuleb (kui karastamine on õnnestunud...) tulemusena kordumatult kauni mustriga, väga vastupidav ja imeliste lõikeomadustega teras!


Kogu saladus seisneb süsiniku kristallide, nano-osakeste koondumises lõiketerale, süsiniku kristallid-nano osakesed on aga 100 korda tugevamad kui teras...

tänapäeva kõige kõvem sõna on kihiline damaskus kus damaskuse lõiketera ümber on sitkem/pehmem damaskuse kiht, Deerhunteris Fealhmannis on üks Roselli nuga väljas, selgelt on näha kuidas noaselja keskel/lõiketeral on välja poleeritud ja nähtavale jäetud tumesinakas lõiketera kiht, kõvadus 62-64 RC!
Hind: kosmiline....

korralik damaskuse terasest nuga maksab 10-20 korda rohkem kui tavaline jahinuga...

olen ühte uut Damaskuse teraga nuga katsetanud ja isegi kui loodus ühtegi metslooma ei andnud tegime kaks lammast ära, no nuga lausa "sulas" läbi vaagnaluu ja ribid kukkusid ainsa lõikamiseliigutuse peale kasti nii, et kolksus... Nuga nüriks ei läinud, lausa müstika... :oops: 8) :o :wink: :cry: :lol:
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Kaupo Kindsigo kirjutas:
olen ühte uut Damaskuse teraga nuga katsetanud ja isegi kui loodus ühtegi metslooma ei andnud tegime kaks lammast ära, no nuga lausa "sulas" läbi vaagnaluu ja ribid kukkusid ainsa lõikamiseliigutuse peale kasti nii, et kolksus... Nuga nüriks ei läinud, lausa müstika... :oops: 8) :o :wink: :cry: :oops:


Selle jutu juurde sobivad need emotikonid hästi!
Tehvasin ise ka paar aastat tagasi metsas lamba tagasääreluudele, mis heinapallinööriga puu otsas kõlkusid. :wink:
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Ära ilgu, koi!
On asju mida nimetatakse inimkonna tarkuseks. Damaskuse tehnoloogia oli Euroopas sajanditeks kadunud, enne kui taastati/leiti uuesti...
Minul ei ole kahju rääkida (relva)vendadele mida olen näinud ja kogenud...

damaskusest veel niipalju, et kui ei ole 100% usku sepa töösse võib lihtsa damastiga ka kogenematu mehe ära petta...
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Rahu, jõulurahu nimelt, ma pidasin hoopis lambaid silmas. :lol:
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

No neh ärge siis mingi noa pärast ka ikka verd laskma hakake...
23-ndal alles paari sea hing läks "pilve pääle" ja seda kah tänu tavalisele "seatapu noale" mis mind selle töö juures aidanud juba 20 aastat ja valmistet sõbra poolt tavalisest saeraami terast.
ikka lõbusalt
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

jah, meenub, nn. tavaline saeraami teras on NSV Liidu ajast super kvaliteediga legeeritud kroom/vanaadium teras, sinaka jumega ja terav nagu ****!
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Puukoi kas sa sellest mootorsaeketist pole proovinud teha, kuumutad ja taod selle keti plaadiks ja viimistled tera välja. Saab ka igavesti sitke riista, proovi ära ja siis tee meile ka. Seal ühes Kaupo lisatud lingis oli analoogne asi trossist tehtud. Seda saeketist tegemist olen ise näinud otsast lõpuni prantslaste telekanalis ja lõpptulemus oli super. Kahjuks ei ole saanud käega katsuda. Jah eestlane on ka vist selline, et otsib seda õiget nuga terve elu ja kui see õige käes, siis hoiab teist nagu hinge õnnistust. Ja kui oled mingil põhjusel oma heast noast ilma jäänud, siis ikka pistetakse jutu sekka, et vat kus oli hea nuga, ei leia enam sellist. :D Ja kuidagi need head noad on ikka käsitöö, mitte masstoodang, ei tea kas meister paneb sinna midagi veel sisse või.
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Jah, oli täitsa unikaalne võimalus uue aasta algul noategemist soome sepa käe all õppida, aga loobusin. :)
Ei jõua lihtsalt kõike ja hilja ka vist juba täiesti uue asjaga algust teha.
Aga olen näinud seda meest nuga tegemas - põhimõte väga lihtne, tera taguda pikaks, siis kahekorra, jälle pikaks, kahekorra ja nii edasi, niipalju, kui viitsimist on. Mida rohkem viitsid, seda parem tuleb. 32 kihti pidi juba päris hea olema. :D
Noh, see on see, mis pealt paistab. :lol:
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

Mart kirjutas:... ei tea kas meister paneb sinna midagi veel sisse või.

Pihtas- põhjas! :)
Terasega on piltlikult sama mis saiataignagagi. Pärmitaigen... ja kõige lõppeks see lehttaigen. Et too viimane väga mitmekihiline on, on selge. Aga oluline on ikka, mis sinna sisse ka pannakse.

Sa võid seda terast taguda küll nii liistakaks kui vähe pole, aga legeerivate lisandite vahekord, austeniidi- ja martensiiditerade kuju ja lõppeks veel jahutuskeskkonna (nt soolalahused, mõõdukalt liikuv õhk) ja jahutuskiiruse, noolutuse viisi jm valik on määravad. (Sitkuse,tera püsivuse, teritatavuse jpm seisukohalt).
Teravaks saab enam-vähem esmakordselt igasuguse noa. Aga edasi :?:

Püsse on paljudel mitmeid, ka eriotstarbelisi. Aga nuga (raiuks konti-ajaks habet -võtaks nahka-lõikaks kõõlust- vestaks puupilbast) ihkavad kõik universaalset :?
Bioloog
Postitusi: 7
Liitunud: K Nov 23, 2005 3:27 pm

Postitus Postitas Bioloog »

Seda saeketti asja pean isegi kunagi proovima, kui saan omale sepikoja kunagi soetatud.
Oma tehtu on ikka oma.
Kuid eeldan et esimesed üritused panen puuse, (nagu mul üldiselt kombeks on).

Kaupo Kindsigo kirjutas:Damaskuse peamine põhimõte on selles, et selle haruldase ja vähestele seppadele kättesaadava, omandatava (pool)salajase tehnoloogia abil ühendatakse/joodetakse kokku vähemalt 2 erinevat terase kihti. Üks on ülihästi lõikav kõrge süsinikusisaldusega habras kiht ja teine on sitke, madalama süsinikusisaldusega kiht. Kui neid kihte piisavalt kokku joota/sepistada ja pöörata, näiteks 256 kihti siis tuleb (kui karastamine on õnnestunud...) tulemusena kordumatult kauni mustriga, väga vastupidav ja imeliste lõikeomadustega teras!


Jaapanlased tegid, või teevad sama moodi oma neid samurai mõõku.
Keskele painduvam ja vähem kõvem raud/teras väljapoole kõva aga habras raud/teras.
Aga no neil olid ka teised materjalid ja vähem teaduslik lähenemine.

Ja see pikaks, ja kahekorra nim. voltimiseks.
Kasutaja avatar
Troll
Postitusi: 158
Liitunud: E Mai 05, 2003 3:41 pm

Postitus Postitas Troll »

Bioloog kirjutas:Seda saeketti asja pean isegi kunagi proovima, kui saan omale sepikoja kunagi soetatud.

Seal telefilmis too prantsuse sepp toonitas, et kindlasti kasutab just "Partneri" saeketti. :? Kas sellel siis nii suur tähtsus on, ei oska öelda!?
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Postitus Postitas Sarvik »

maakodus on mul ka üits veice sepikoda.....ja selle damaskusega pole lood reaalelus nii lihtsad ühti nagu kaupo linkidelt (special thanks kaupole!) lugeda....mingeid damaskust meenutavaid väiksemaid toorikuid olen saanud....aga korralikku nuga veel mitte.....tegu on põhimõtteliselt nn. sepakeevisega....aga erinevad metallid "keevad" erineval temp. ja jälle.... ja jälle.... lased raua "põlema"....eh... :oops:

muideks trossist tagudes....ärge võtke tsingitud ja kapronsüdamikuga trossi, ka roostes tross pole see millest võiks midagi asjalikku tulla....ja boraksit varuge hulgim...

tänud idee eest proovida algmaterjalina vana saeketti.....kindlasti katsetan....

aga siia üks päris hea vanalt külasepalt õpitud jahinoa tegemise meetod... (seatapunuga, nagu ta ise nimetas seda):
* materjaliks ziguli spiraalvedru
* taod vedru sirgeks
* taod välja noa
* käijad enam vähem lõppkujuni
* asja uba nüüd: karastamine- lepapuusöe tuli, tera pool all lased ca 5mm terariba karastuspunaseks nii et noaselg veel mustjas.....karastad vanas mootoriõlis - tekib kaks tsooni karastunud ja mittekarastanud....seda piiri saad kontrollida muukviili otsaga - sealt kust hakkb karastunud ala ei hakka viil peale....

selline nuga peab hästi tera aga ei karda konti ega misiganes väänamist ja käänamist
kärbes kirbule!
Vasta