Vintrelv tiiru

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

308 Win resurss uue (varmint) raua puhul ja korraliku puhastamise juures on vähemalt 5000 lasku. Kui kasutada teflon/molübdeen/lubalox kattega kuule on raua eluiga kuni 7000 lasku. peaks piisav olema... :D :oops: :lol:
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

Re: alustaks küsimusest

Postitus Postitas Arles »

honkomees kirjutas:No siis olen kah lolli pääga millestki enam-vähem aru saand...
Arles, aga mis arvad sellest 7,62x39 tiirupüssiks? 100 m laskmiseks ju küll ...


Ei arva :) Mitte, et ma nimetet kaliibrist palju teaks (Kaupo, palun kommentaari) kuivõrd jälle miskit mittestandardsemat võrreldes klassikalise riviga - 22lr - 222 - 223 - 22-250 - 6 - 6,5 - 308 - 30-06 - jne. Kaliibri järgi kuule justnagu oleks, kuid need enamus disainitud arvestades 308 ja 30-06 kallibreid. Teine pool arvamusest soetusmaksumus ja eluea kulud - piisavalt soodsate tingimuste puhul võib valik olla harjutaja jaoks piisav. Mida ma julgeks kommentaarida on laadimine versus tehasepaugud (üks osa soodsatest algtingimustest) - kui sooviks õppimine, peaks laadima võimalikult pehmed paugud - tehasemoona puhul tuleks siis tehasele avaldus saata :)

Niisiis - punkt 1 - eelarve
Punkt 2 - eelarve korda x
Punkt 3 - lõppeesmärk
Punkt 4 - vahe-eesmärgid
Punkt 5 - vahendite loetelu (moon, relv, sihik, aeg) variantidena
Punkt 6 - konsultatsioonid lähtuvalt lõppeesmärgist
Punkt 7 - uus eelarve ja peresisesed läbirääkimised
Punkt 8 - tegevuskava
Punkt 9 - lõppotsus

Nüüd jagame siin kommentaare ja arvamusi teades lõike punktidest 8 ja 5.

Lõbusat alanud aasta jätku!

Arles
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

noh punktid 5 ja 8 ... 0letuslikult niiviisi
aeg-ajalt pakutakse müüa neid Saigasid ja SKS-e sellele 7,62x39 kaliibrile ca 7 kilo koos mingi optikaga
poemoon (ise ei lae), vene (5 eek) või serbia(9 eek) , odav, tagasilöök sel padrunil nõrk (nii 223 ja 6,5x55 vahepeal), midagi pehmeks pole vist vaja laadida,
eesmärk trenn, võib-olla ka lähimaarelv nt kopra vastu enesekaitseks :lol:
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Mnjahh, trennirelvaks Saiga või SKS. Inimeste filosoofiad on ikka väga erinevad. :lol:
Aga kui tõsisemalt rääkida ja ainult trennist siis ise leidsin selleks 22LR`i. Samas miks mitte ka mõni korralikum õhkrelv. Väga palju plusse täiskaliibrilise ees. Alustades sellest, et puhastamisega pole probleeme, pauk odav, optika võib olla klass odavam jne.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

kahtlemata on nö spordikas kõikse odavam trennirelva variant, aga mul on sellega seoses üks aga ... kui pärast 22LR võtad täiskaliibrilise kätte, siis on tunne, nagu poleks üldse lasknud, no pole 22LR seda püssi tunnet, kui ikka üldse tagasilööki ei ole,
selline mõistliku tagasilöögiga püss peaks olema, et ikka õlgapanekul päris hooletuks ei läheks ja samas õlga pikapeale ära ka ei peksaks. Ise mõtlesin moona hinna koha pealt 223 peale (lisaks oleks veel väikeuluki kaugemaa püssiks kah kõlblik), aga neid püsse pole saada, vähemalt mitte odavaid, järgmine hinnalt moon oleks see 7,62x39, sellele püsse kah saadaval, seepärast tarkade arvamust küsingi.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Kui sa tõesti ainult trenni tahad teha ja võistlema ei kipu, peaks õhupüssist küll olema.
Tagasilöök ei ole vast trenni juures määrava tähtsusega.
Tähtis on, et relvad enam-vähem ühtmoodi palge istuvad ja et päästikud oleks sama kaalu ja käiguga.
Ja võid kasvõi toas plõksida, olenemata ilmast ja aastaajast. :D
Sai ka kunagi trenni eesmärgil 22LR soetatud ja nüüd ta seisab, vahel suvel eksid ikka tiiru ka sellega. :wink:
Põhitrenn käib õhukaga ja on täiesti piisav, et jahiks käsi soe hoida. :D
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Honkomees, mul tekkis küsimus, et mida ja milleks treenida tahad?
Põhirõhk ikka sellel, et tihedus lehel hea oleks ja et see õiges kohas lehel paikneks, mitte ei treeni õla tagasilöögi taluvust. Vähemalt minu puhul on küll nii, et kama 2 milline relv, olgu see siis õhukas, 22lr või täiskaliibriline korralikult õlas ei istu kinni, st asend paigas pole, siis ka tulemust ei tule. Ega niisama ju ei klõpsi. Asend peab minema paika nagu lusikas suhu! :D
Laseks ise ka hea meelega kodustes tingimustes õhukat, aga kahjuks tingimused ei võimalda seda.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

eks ikka seda trennin, et nt pöördelt palge viskamise pealt enam-vähem kohe märgile pihta saaks, vean ju kodus mööda tapeediserva kah risti kuivalt plõksides aga see pole see.
22lr häda just see, et kuna sellega palgepanekul pole see õlgasurumine nii vajalik-valulik, siis harjud ära nõrgalt hoidma ja siis 308 esimese matsuga tuletab meelde, et see on püss, mitte plõkats. Seepärast olen viimane aeg ainlt 308-ga ja siledaga harjutand, ei taha nö tunnet ära rikkuda
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
peeter

Postitus Postitas peeter »

Eespool kuskil oli see tôetera juba peaagu vâljaôeldud . 222 , 223 ei luba tôesti kôike tiirus kaasa teha , alampiiriks 6.5 mm . Samas on 308 pidevaks paugutamiseks pisut liiga vôimas . Laed 308-le ise moona vôi mitte , vôimsust tiiru jaoks liiga palju . Pean siinkohal silmas 50 ja 100 meetri distantse . 6.5 x 55 kipub jâlle liig tugev olevat , 7.62 x 39-l ei ole piisavalt hâid kuule valikus , isegi ise laadides ei anna sinna midagi môistliku otsa aretada . 6.5 mm on veel olemas 260 Remington ja viimase aja leiutis 6.5 Grendel , mis on 22 PPC edasiarendus ja on tehtud just tâpsuslaskmise tarvis . Erinevad allikad vâidavad , et pûssiraua kulumise seisukohalt on olulisemaid tegureid kuuli kiirus . Suurem kuuli kiirus kui 760-770 m/s pidi oluliselt suurendama relvaraua kulumist . Nâiteks vana hea Vene Bars mille , seesama 22 PPC praktiliselt , tema rauad kulusid just tânu liigsuurele kuuli kiirusele âra . Samas olen nâinud ja lasknud kaunis vanade SKS-dega , nende raudadel pole hâda suurt midagi . Muidugi nende kuuli kiirus vahemikus 710-730 m/s , hiina moonal isegi 670-690 m/s . Seega vâide , et Vene snaiper- relvad kestavad 20000-25000 pauku polegi vâga alusetu , sest seal kasutatakse 13 grammi kuule ja kiiruseks 730 m/s , mis on just parasjagu allapoole kriitilist kiiruse piiri .Ja ei lasta ka just juuksekarva pooleks , 300 meetri mârkleht on kaunis suur . Sai ûhe sarnasega vene armees iga nâdal 300-400 pauku lastud ja nii poolteist aastat . Oli see pûss juba enne mind kasutatud ja jâi veel ka peale mind laskma , lihtsalt puhastama pidi teist korralikult . Teine tegur , mis kulutab rauda ja rahakotti on pûssirohu kogus laengus . Korralikult laetud padruni ûheks eelduseks on see , et kest on praktiliselt rohtu tâis . Sellepârast nâiteks 308 win ei ole hea valik kergete kuulide tarvis . Kest pole korralikult tâis , 6.6 grammisele kuulile 2.15-2.3 grammi rohtu selle kesta puhul ei anna vôimalust stabiilset padruni seeriat saada . Kui siia lisandub veel vâlistemperatuuri môju , tekkivad kôikumisesd algkiiruses isegi kuni +/- 30-40 m/s , mis tâpsusest siin saab juttu olla ? Liigne rohu kogus soojendab ka raua liigselt ûles . Seega milline oleks hea tiirurelva padrun ? Min . 6.5 mm , algkiirus alla 780 m/s , vâhese vajaliku rohukogusega ( mis kôik lâheks asja ette ) ja korraliku kuulivalikuga iselaadija tarvis ja ,et seda moona ka vajadusel poest saaks . Eesti oludes oleks see minu arvates 6.5 Grendel , kuna jahinduses kehtib see 6.5 mm piirang . Sellist relva kahjuks poest tâna osta ei saa , Eestis !
260 Remingtoni on juba nii Soomlastel kui Remingtonil ja Rugeril olemas . Sauer ja ka teised sakslased ei tee kumbagi . Kuidas siis inimene saab omale sellise relva . Kui ûikonda poest ei saa minnakse râtsepa juurde . Nii ka siin ! Môni tubli Soome relvasepp teeb , kui oled nôus talle Saueri hinna maksma . Kindlasti on asi ka seda vâârt !
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Noh jah, kui see just läbi valu peab käima. :lol:
Mainisid enne ka 223`e mis samast puust 222`ga. Võin kinnitada, et sellel on tagasilööks samast mastist 22LR`ga, no ok tiba suurem on, aga võimaldab ka näiteks sedasi püssi sisse lasta, et püss õlas pole. 308ga seda pulli tehes oli läbi valu selge koheselt, et kui püss õlas pole, on optika otsa ees. :lol:
Ma ei hakka neid pöördelt palge viskamisi ja läbi valu trennist rääkima, Arles, Kaupo, Priit jne meil selleks kogenumad, kes võiksid karmimad sõnad välja öelda. ;)
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Ei ole mul usku 7,62X39-sse ega 6,5 Grendelisse, mõlemad ju automaadipadrunid. Taru mehed (Viktor) Elmann ja Volli Aleksejev laadisid ja lasid 7,62x39-ga aga mingid mured olid ikka, hülsid läksid katki ja väga täpset jooksu ei olnud ja väga häid kuule pole saada jne!
(7,62X39 vajab ju kuule diameetriga mitte .308 vaid .311 ja neid sportkuule on vähe või pole üldse...)
Tehasepadrunitega ei lase Eestis ükski tipplaskja, esimene põhjus on raha aga teine põhjus on täpsus.

Miks ajada asja liiga keeruliseks? Võtke normaalse rauaga 308 Win, pange sinna mõistlik kuni 12X optika peale ja tiirus seisvate siluettide laskmiseks laadige Lapua või Sako 6,5g HPCE kuul näiteks rohuga Vihtavuori nr 140 laenguga 2,5 või 2,6 g ja vaadake kui täpselt teie relv 100 meetri peale laseb! Tagasilööki peaaegu kah ei ole!
Edu!
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

Ütlemisi

Postitus Postitas Arles »

Lisaks pikkadele arutlustele veel pisiasja, mis puudutab tagasilööki ja õlgavõttu. Nimelt on spordikas ja õhupüss sellised aeglase moonaga asjad, eriti see viimane - ja joonistab märklehel väga hästi välja õlgavõtu vead. Seega ei pea mitte tagasilöök õlgavõttu õpetama, vaid tulemus-analüüs-järeldus käitumine. Lisaks veel meeldejätmine, milliseid tegevusi meeles peab pidama ja enesekontroll - sry, nüüd jookseme juba järgmise teema juurde.

Igaks juhuks kordan üle - tagasilöögi hirmus õlgavõtt tekitab ka krampliku haarde ja ei anna pooltki nii head tulemust kui õige õlgavõtt.
Parimat!

Arles
arlestaal.blogspot.com
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Ütlemisi

Postitus Postitas honkomees »

Arles kirjutas:... tagasilöögi hirmus õlgavõtt tekitab ka krampliku haarde ja ei anna pooltki nii head tulemust kui õige õlgavõtt.

olen seda vaadand kah, et 50 m tiirus lasen 22lr tunduvalt paremini kui pärast seda 308-ga 50 m
aga jah, nagu Kaupogi ütles, pole vist neil nn tehaselaetud automaadipadrunitel seda täpsust, samas ise just ei ajaks mitte viimast tikutopsitäpsust vaid ikka seda et ootamatult väljajooksvale märgile üldse pihta saaks, kas 10 või 3 pole jahiseisukohast nii oluline ja selle trenniks ju vist jaguks
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

kakuke kirjutas:... 308ga seda pulli tehes oli läbi valu selge koheselt, et kui püss õlas pole, on optika otsa ees. :lol:
vot optikat pole küll veel elus otsa ette õnnestunud saada, siis peab ikka päris käest lahti olema püss, aga neid õlale valusaid nätakaid on küll pärast spordikaga laskmisi olnd
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

honkomees kirjutas: siis peab ikka päris käest lahti olema püss

Ega kätega püssi ju ette suru kramplikult, st paugule vastu tööta. Sedasi tulevad imelikud liigutused sisse ja sisselaskmisest pole juttugi. Minu jutu mõte oli, et 222ga saab igasugust pulli teha (lasta lamades püssi sisse nii, et eesmine laad liivakotil, kaba toetub maha ja püss õlas olema ei pea), mida 308ga pole soovitatav järgi tegema hakata. :D
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Vasta