Jahinoad

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
Kasutaja avatar
Kallekke
Postitusi: 299
Liitunud: K Jaan 03, 2007 9:13 pm

abivahendid

Postitus Postitas Kallekke »

Ära jorr pahanda-polnd mõtteski sinust koolipoisi muljet jätta. imestasin lihtsalt et mis tera see ka on,endal ka mingi 300-400 looma nülgimise kogemus ja lihtsalt mõtlesin et mis teraga tegemist. ei ole aimugi nahanoa tera margist. nuga teritan ka vesikäiaga kui teemant enam ei aita.
kuna huvi tärkand nugade vastu siis otsustasimegi sõbraga proovida veel Jaapani mõõga terast ja Roselli eri karbooni, minagi pole rahul poe kenade nugadega, ning 20-30-et tuhandet korralikule noale kulutada pole otstarbekas.
seega proovime leida odavama ja peaaegu sama hea lahenduse, mis selgub praktikas mitte noamüüja ilukõnedes.
Protif "HORNADY" njet prijomoff !
MARLIN 444
Postitusi: 12
Liitunud: L Dets 18, 2004 10:08 pm

Postitus Postitas MARLIN 444 »

Siit selgubki, et noa teritamine on kunst omaette. Looma nülgimise juures on selgelt näha, kes nülib ja kes enamuse aega nuga teritab. Olgu see nuga siis tehtud millest iganes. Mina olen oma Damaskusega küll rahul.
Ramamix
Postitusi: 18
Liitunud: T Aug 15, 2006 1:21 am

Postitus Postitas Ramamix »

Kaupo Kindsigo kirjutas:
MARLIN 444 kirjutas:Küsiks ikkagi veelkord Damaskuse terasest valmistatud nugade kohta, et kas on mingeid kogemusi, soovitusi?


Kogu saladus seisneb süsiniku kristallide, nano-osakeste koondumises lõiketerale, süsiniku kristallid-nano osakesed on aga 100 korda tugevamad kui teras...


Edasise segaduse vältimiseks on tegemist kahe erineva füüsikalise omadusega. Just nimelt on kihiline teras tugevam aga päris kindlasti mitte kõvem. Mingeid nano osakesi ei ole olemas. Asi on nimelt selles, et need kaks füüsikalist omadust on pöördvõrdelised. Ja tugevus ei mõjuta selliseid asju nagu tera teravus, terav püsimine ega ka teritamine. Tugevus tähendab seda, et see ei lähe pooleks. Näiteks on need jaapani terad väga kõvad aga samas väga nõrgad. Ja selleks ongi need kihid. Samas ei pea sellejaoks ta kirju väljanägema. Näiteks jaapani höövli- ja laiemad peitliterad on tehtud nõgusad tagantpoolt pinnitavad. Selle võib ka kogenud meister kildudeks lüüa, sest see teras on väga rabe.
Kasutaja avatar
Kallekke
Postitusi: 299
Liitunud: K Jaan 03, 2007 9:13 pm

abivahendid

Postitus Postitas Kallekke »

Marlin 444 räägib asjast. olin ise ka eelmisel suvel Riihimäe messil kus noa teritamist õpetati fileerimis noa peal.pool tundi kestis koolitus kuhu vahele ka nalju visati.mul meeldib ka noaga lõigata mitte nüsida. paar siga kestab ära küll nülgida kui hammast ei saa,aga sellist nuga mis teritamatta põdra ära teeks olen ainult kuulnud 2 korda:kord Soomes ja nüüd siin vestluses.
oled sa Marlin ikka kindel et sul õige Damaskus tera on ,keegi siin väitis et ei tehagi teist õieti ja kui tehakse siis hind umbes 25 kilo ringis, need vene poiste tehtud Damad ka rohkem silmailu värk olevat, muidu passid kaasas ja puha aga....??
Protif "HORNADY" njet prijomoff !
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: abivahendid

Postitus Postitas Pauli »

Kallekke kirjutas:paar siga kestab ära küll nülgida kui hammast ei saa,aga sellist nuga mis teritamatta põdra ära teeks olen ainult kuulnud 2 korda:kord Soomes ja nüüd siin vestluses.

Natuke teemaväline, aga meie kandis on sihukesed loomad ja noad, et ennem kestab nuga kaks põtra kui ühe sea, mitte vastupidi.
See selleks, kaks siga või kaks põtra nülgis isegi minu Mora ära, kui veel noorem oli (praegu ei saa teist enam nii teravaks kui varem, kas on asi teritusnurgas või olen parimate lõikeomadustega kihi ära teritanud-kulutanud, ei tea). Kõnealune nuga on 1996 a ostetud kummipidemega K J Eriksson Mora carbon steel, uued Morad tunduvad vähe viletsamad olema (ka oli varem K J Eriksson veidi parem kui Frosts, enam vahet ei märka).
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Re: abivahendid

Postitus Postitas bighornet »

mosse kirjutas:Natuke teemaväline, aga meie kandis on sihukesed loomad ja noad, et ennem kestab nuga kaks põtra kui ühe sea, mitte vastupidi.
See selleks, kaks siga või kaks põtra nülgis isegi minu Mora ära, kui veel noorem oli (praegu ei saa teist enam nii teravaks kui varem, kas on asi teritusnurgas või olen parimate lõikeomadustega kihi ära teritanud-kulutanud, ei tea).


Kui probleem teritusnurgas, siis Mossele ehk abiks üks väike link, mida ma siin foorumis pole veel kohanud. Hea ja ühtlane teritusnurk aitab ka "lahjemat" tera.

Ja täitsa eestimaine http://www.nuga.ee/
kus kaugemalt, vist 9-ndalt lehelt leiab ka ühe väga hea teritamisstatiivi või -vahendi. No ja väitsasid ja muud kaa.

Aga "damasserist" rääkides paluks arvestada, et see hõlmab materjali - st damaskuse terast -ennast, nii koostiselt kui struktuurilt, kui ka selle valmistamise tehnoloogiat üldiselt. Muidu läeb see vastastikune jutt õite sassi.
Ramamix vähemalt püüdis väljendeid defineerida, tsiteerin:

"...Tugevus tähendab seda, et see ei lähe pooleks. Näiteks on need jaapani terad väga kõvad aga samas väga nõrgad. Ja selleks ongi need kihid. Samas ei pea sellejaoks ta kirju väljanägema..." ,

aga siiski paluks selgitust, et mis tähendas ikka see "on väga kõva aga samas väga nõrk" :roll:
Ramamix
Postitusi: 18
Liitunud: T Aug 15, 2006 1:21 am

Postitus Postitas Ramamix »

No omast arust seletasin ära aga teeme siis selgemalt. On kaks (õigemini neid on rohkem) aga vaatleme siin kahte füüsikalist omadust. Üks on kõvadus teine tugevus. Kõva on näiteks teemant. kõige kõvem asi aga ta ei ole tugev. Võtame kiilu ja lööme teemanti kildudeks. Selles skaalas on siis ühe otsas kõva teises pehme. Ja vastavalt tugev teises otsas nõrk. Teatud skaalal muutuvad need ka terases pöördvõrdeliseks nagu teemantil.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Ramamix mõtleb vist tugevuse all haprust?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Ramamix
Postitusi: 18
Liitunud: T Aug 15, 2006 1:21 am

Postitus Postitas Ramamix »

kakuke kirjutas:Ramamix mõtleb vist tugevuse all haprust?

Sinu sõnad. Tõin terminoloogia otse puidumaterjalist kus muidugi eristatakse päris kuhjaga erinevaid tugevusi. Aga need pole kunagi samad asjad. Metallidel nimetatakse seda siis elastsuseks vist. Teine ämber on mitte füüsikalised vaid mehhaanilised omadused.
Samas ei muuda see tervik üksikkomponendi kõvadust. Vaid lahendab ainult probleemi kuidas suuremat kõvadust saavutada.
MARLIN 444
Postitusi: 12
Liitunud: L Dets 18, 2004 10:08 pm

Postitus Postitas MARLIN 444 »

Ega ma ei oska ütelda küll, kas õige või vale. Teras, millest tera tehtud on valmistatud Saksamaal ja nuga ise USA oma. Minule meeldib ja sobib. Natuke teisem kui eelnevad.
Isapull
Postitusi: 57
Liitunud: E Okt 23, 2006 10:35 am

KA-BAR

Postitus Postitas Isapull »

Avastasin, et mu lühikese KA-BAR nülgimisnoa tera oli kummikäepideme sees pooleks läinud, kusjuures, mitte nülgimisel, ega lõikamisel vaid lihtsalt vööpeal tupes olles, võimalik, et sai istudes muljuda. Siit ka küsimus teadjameestele; On selline asi üldse reaalne, kas pole tegu ülekarastatud materjaliga? Ja kas KA-BAR'ile garantii antakse ning kas see kehtib sellisel juhul.

Isiklikult pole mul hetkl garantiist asja küll, sest lasin otsad keevitusega kokku, terapoolset otsa pidevalt jahutades, pritsis ja plärtsus kõbasti aga kokku jäi ja siiani, aga tera enam niihästi ei hoia, kas võib siin olla asi keevitamises, mis muudab elektrokeemiliselt materjali struktuuri või milles siis, sest tean täpselt et teraosa ise kuuma ei saanud.

Dankesh!
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Bighornetile: tänan lingi eest, aga odavam tuleb paar uut Morat osta. Pealegi kuna tera on silmnähtavalt väiksemaks jäänud nende 11 aasta jooksul, siis tuleb see samm nagunii varsti ette võtta (lihtsalt nuga lõpeb otsa).
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Ramamix kirjutas:
Edasise segaduse vältimiseks on tegemist kahe erineva füüsikalise omadusega. Just nimelt on kihiline teras tugevam aga päris kindlasti mitte kõvem. Mingeid nano osakesi ei ole olemas. Asi on nimelt selles, et need kaks füüsikalist omadust on pöördvõrdelised.





Taevas, kui lihtne on öelda et nanoosakesi pole olemas...Dresdeni Tehnikaülikooli teadlased leiavad vastupidist:

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jh ... nce216.xml

http://pubs.acs.org/cen/news/84/i47/8447notw7.html

http://news.nationalgeographic.com/news ... words.html



http://www.nature.com/nature/journal/v4 ... 4286a.html



http://www.answers.com/topic/damascus-steel

midagi väga keerulist: http://worldandi.misto.cz/_MAIL_/article/nsapr99.html
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Asjalik käsitlus noaterastest, mõnda nagu näiteks G3 ja VG 10 küll pole aga huvitav on siiski:

http://www.gunblast.com/Fryxell_KnifeSteels.htm
Ramamix
Postitusi: 18
Liitunud: T Aug 15, 2006 1:21 am

Postitus Postitas Ramamix »

Kaupo Kindsigo kirjutas:
Ramamix kirjutas:
Taevas, kui lihtne on öelda et nanoosakesi pole olemas...Dresdeni Tehnikaülikooli teadlased leiavad vastupidist:

Võtsin esimese lingi lahti ja lugesin esimese lause. Seal räägitakse ju sellest päris Damaskusest ehk "woods" terasest. Sellel ei ole mingit pistmist praegu toodetavate terastega.
Vasta