Mis lind on?

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Vasta
pcspets
Postitusi: 62
Liitunud: N Apr 13, 2006 2:57 pm

Mis lind on?

Postitus Postitas pcspets »

Üks küsimus on mind pikka aega vaevanud, et mis lind see on, mis näeb kaugelt lennust suht nepi moodi välja ning kevadel tiirutab veekogu kohal ja teeb sellist imelikku süntesaatori häält. Ei oskagi nagu muud moodi seda heli kirjeldada kui et on suht madal - selline hääl nagu keegi teeks plekitahvliga sellist ulmelist heli - saate ju aru küll.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Postitus Postitas jorr »

Tegemist vast tikutajaga(kurvitsaline) ja see ka üks nepiliik ning tal rahvasuus mitu nime nagu taevasokk(just selle hääle pärast) jne.
noorus on ilus aeg
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Kui see süntesaatorlik heli kasvõi natukenegi kitse mökitamist meenutab (natuke kujutlusvõimet võib tarvis minna), siis vaata jorri vastust.
pcspets
Postitusi: 62
Liitunud: N Apr 13, 2006 2:57 pm

Postitus Postitas pcspets »

Ai, krt, ikka on tikutaja jah... tavaliselt pole kuskil äratoodud isaslinnu pulmaheli - see ajas alguses natuke segadusse.

Aga leidsin ikka ühe näite:

http://www.birding.dk/galleri/stemmermp3/Gallinago%20gallinago%201.mp3
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Sabasulgedega tekitab veel seda heli.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
kaliiber
Postitusi: 327
Liitunud: N Apr 14, 2005 10:45 am

Postitus Postitas kaliiber »

Eeee see heli oli nüüd küll tikutaja oma... aga et tiirutab veekogu kohal... Mina olen siiski tikutajat ainult hommikul vara ja õhtu hiljem põldude ja heinamaade kohal mängulendu tegemas näinud. See lind, kes ka talle üsna sarnane, ainult hääl teine ja (madalal) veekogude kohal lendab, on vihitaja. Aga jah, hääli neil segamini ajada ei saa, nii et küllap oli ikka tikutajat mõeldud.
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Postitus Postitas Beretta »

Tikutaja e. taevasikk, Gallinago gallinago (L.)
pcspets
Postitusi: 62
Liitunud: N Apr 13, 2006 2:57 pm

Postitus Postitas pcspets »

Ega ma just 100% ei väida küll, et veekogu kohal lendab aga jääb teine kevadise koprajahi ajal pidevalt kõrvu.

Kas kellegil viljakaid (sügisesi:) jahikogemusi ka selle linnuga on?
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Postitus Postitas jorr »

Ma kunagi noore mehena teda proovisin ka lasta aga ega eriti pihta saanud.Ja kui kätte sain siis tilluke nagu varblane oli.Metskurvits ikka pea poole suurem.
noorus on ilus aeg
Teder
Postitusi: 417
Liitunud: N Okt 07, 2004 3:17 pm

Postitus Postitas Teder »

Ma olen ka kaks tükki lasknud. nepiliha oli parem, aga ma ei osanud vist valmistada, sest kirjanduse andmetel pidi tikutaja hästi maitsev olema.
pcspets
Postitusi: 62
Liitunud: N Apr 13, 2006 2:57 pm

Postitus Postitas pcspets »

Aga kuidas eestis kõige edumeelsem tikutajale jahti pidada oleks? Kõndida mööda kraave ja lasta tõusvat lindu?

Lisaks veel üks fakt mille leidsin, et sõna "snaiper" on tulnud selle linnu järgi kuna on inglise keeles "snipe." "Sniper" siis tikutajakütt - linnu kütt, mis pidavat nõudma ülimat osavust ja täpsust jne...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Meil maadel selline koht, kus maaparanduskraav jookseb põldude vahel. Koprad teevad sinna tamme. Kui sügisese rände ajal mõned tammid maha kakkuda, siis tikutajad tulevad sinna toitu otsima. Nii võib suht mitu tk ära lasta. On selline pisike kräbu tõesti. Aga ohtras mahlas küpsetatult on hea.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

pcspets kirjutas:...Aga kuidas eestis kõige edumeelsem tikutajale jahti pidada oleks? Kõndida mööda kraave ja lasta tõusvat lindu?...


Jalutad sügisel madalas rannikumeres roostiku ääres ja ajad tikutajaid vahel ühe-, vahel salga-, vahel parvekaupa lendu.

BM
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

Jah nagu sellel sügisel, kui meri pikalt madal oli ja roostiku servast mudaväljad kuivad siis ainukene lind keda lasta oli oligi siin tikutaja. Laskmiseks peab aga mingit ülipeent haavlit kasutama sest linnu keha ise nagu 2 varblast kokku pandud. Pardihaavlid ei tahtnud hästi maha võtta sest jooksid enamuses mööda. Ise tegin neid nagu väiksemaid linde kõiki- päevakene marinaadis, siis pekiviil niidiga ümber rinna ja grillile. Õllekõrvale väga bro krõbistamine.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

:roll:

Mina lasin nr 5 ja nr 9-ga. 5-ga oli parem, ei lõhkunud niiväga ära, kuna tabas vähem haavleid. 9-ga lasin ainult paar tk ja need olid oluliselt rohkem puruks. Laskedistantsid olid kõik enamvähem samad.

Et miks üldse nr 5-ga - kui ikka parte ootasid ja ootamatult tikutaja ilmus, siis ei olnud aega enam vahetada. Et miks üldse nr 9-ga - alguses üritasin mõnel korral kaugemalt lähenevat tikutajat märgates ümber laadida. Hiljem loobusin, polnud erilist mõtet.

BM
Vasta