Põdra kolju keetmine

Vahetame muljeid ja kogemusi jahitrofeede valmistamisest ja hooldusest .
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Põdra kolju keetmine

Postitus Postitas gunnar »

Et siis selline mure, et kuidas siinsed teadjamad mehed põdral sarvede vahel koljuosa keedavad ? Või üldse prepareerivad põdra trofeed ? Valgendamine hiljem pole probleem, aga just see keetmine. Koljuosa põdral ju sarvede vahel paralleelselt sarve juurega, no kuidagi ei saa potti :)
kaidojaht
Postitusi: 141
Liitunud: R Okt 29, 2004 8:46 pm

Postitus Postitas kaidojaht »

Pane lihtsalt pea potti ja kaas peale. Kaane pead tegema kõveraks ja lõikama sisse sarvekohad. Kuum aur võtab liha ilusti lahti. Vahepeal võid vett vahetada ja lahtist liha eemaldada. Enda tehtud sai küll niimoodi korralik.
Kasutaja avatar
metsavana
Postitusi: 82
Liitunud: K Okt 20, 2004 6:23 pm

Postitus Postitas metsavana »

Mina kasutasin varianti, et asatasin kolju kuni sarvedeni vette keema .Ja veest väljaulatuva luuosa katsin paksu frotee rätikuga kinni iga poole tunni tagant rätikut keeva veega kastes hautas liha luu küljest lahti küll. Aga keetmise aeg sõltub vägapalju looma vanusest . Kõhred mis ikkagi keetes külge jäid eemaldas 50% vesinik ööpäevaga .Ja peale keetmist soovitan kasutada survepesurit liha ja muu eemaldamiseks .
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

koljutöötlus

Postitus Postitas jorr »

Täpselt nii Metsavana,ise ka seda sarvede vahet puhta lapiga katnud ja veega kastnud.Aint see kedupott-või nõu kuhu kolju sisse mahuks,peab ikka suur olema.Ise tegin nii,et ostsin plekist suure pesuvanni ja keetsin aias krillipeal.(Muide,see plekkvann maksis midagi 300kr ringis.)Ja keeta vaja rahuliku tule peal ja pikka aega.
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Jah, rätiku asemel võid kasutada ka seda mustast kilest prügikotti. Kui asi keeb, siis kott peale ja kuumaga teeb kile pehmeks ja vajub super hästi poti servade peale ja ümber sarvede. Siis töötab nagu kiirkeedupott, vahepeal kergitab kusagilt kile ääre ülesse ja laseb auru välja. :D
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Kõige lihtsam on selleks kasutada tavalist plekist pange! Sellest siin enne juttu olnud,aga kordaks veel üle. Pea nahastada ,õigest kohast maha saagida(lõike joon peaks jooksma silma alumise kolmandiku kohast,saagida võib nii käsitsi ,tikksaega v mootorsaega).Valgendamise hõlbustamiseks võiks seda siis,näiteks päeva hoida külmas vees ,aegajalt verine vesi puhta vastu vahetada.Kui vesi jääb juba enam -vähem puhtaks on valgendamine kukepea ja tulemus ideaalne. Ninapoolne ots siis torgata ämbrisse ,sarved jäävad kandma .Nagu siin kirjutati pealt millegiga kinni katta.Kile ei ole kõige parem varjant,vajub liiga vastu .Mina olen kasutanud mingit jäigemat materjali,vakstu ,prisent jne.Selle katte olen siis nõõriga ümber ämbri serva kinni tõmmanud ja ämber elektri pliidile (kate ei lähe põlema) Poolteist kaks tundi tasasel tulel ja valmis! Edasi nagu mainiti on väga hõlbus survepesuriga luu puhastada!
Ps. katte materjal ei tohiks kindlasti värvi anda (kasutada värvimatta materjali) muidu on kolju rikutud ja värvi ei võta ka pärast vesinik maha.
Soovitaks veel peale puhastamist kohe vesinikuga töötlema hakata,mõjub tõhusamalt ,kui juba kuivanud luud tõõdelda.
Judu!
Kasutaja avatar
Kolevoll
Postitusi: 249
Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm

Postitus Postitas Kolevoll »

Olen kasutanud 40-liitrist keedupotti ja sarvede fooliumiga katmise nippi. Enne keetma asumist lõikasin kolju ikka parajasse mõõtu ja keerasin ka sarvede alumised otsad fooliumisse, et potist tõusev aur neid ei pleegitaks. Seejärel voltisin fooliumi potile asetatud sarvede-kolju (sarved toetusid poti servadele, potti jäi vaid koljuosa) ümber nii, et aur pääses vaid koljut termiliselt mõjutama.
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Kolevoll kirjutas:Olen kasutanud 40-liitrist keedupotti ja sarvede fooliumiga katmise nippi. Enne keetma asumist lõikasin kolju ikka parajasse mõõtu ja keerasin ka sarvede alumised otsad fooliumisse, et potist tõusev aur neid ei pleegitaks. Seejärel voltisin fooliumi potile asetatud sarvede-kolju (sarved toetusid poti servadele, potti jäi vaid koljuosa) ümber nii, et aur pääses vaid koljut termiliselt mõjutama.


Olen samamoodi, fooliumiga kaetult teinud, kolju eelnevalt sobivaks lõigatuna. Ainult selle vahega, et suures emailitud pesukausis, sobis hästi, vett läks ehk 15-17 l ligi. Aega läks keraamilise plaadiga pliidil vast 1,5 t.
Kõik mittevajalik, ka see, mis otse vette ei ulatunud, haudus väga hästi lahti, isegi survepesurita asi korras.
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Postitus Postitas gunnar »

Kasutasin siis seda fooliumiga katmise nippi ja töötas nagu kulda. Tänud oppatuse eest :)
Kasutaja avatar
4x4 Urukoer
Postitusi: 89
Liitunud: E Nov 24, 2003 7:19 pm

Postitus Postitas 4x4 Urukoer »

Hea lihtne nipp mul teile pakkuda;otsige üles teile lähim võitööstus või juustuvabrik.Nad kasutavad seal ma ei tea küll milleks aga kuuma auru,mida lastakse voolikust.Ise lasin teha Raplamaal Kivi -Vigalas,kaks latti põdravorsti ja tehtud.Veel tean kohta Pärnumaal Seljal.(Seal tean,et on tehtud aga ei saa lubada midagi)Kel huvi saatke priva, võin kontaktid edasi anda.Kui muidugi massiliselt tahtjaid siis kindlasti hakkab hind tõusma :lol:
Kasutaja avatar
Kallekke
Postitusi: 299
Liitunud: K Jaan 03, 2007 9:13 pm

trofeed

Postitus Postitas Kallekke »

Soome sõbrad nülivad kuumavee survepesuriga edukalt.
Protif "HORNADY" njet prijomoff !
Kasutaja avatar
alkapone
Postitusi: 5
Liitunud: P Dets 02, 2007 9:13 pm

Postitus Postitas alkapone »

Asi siis sedasi ,et naised värvivadpäid juukse värvidega ja ideaalne vahend kolju valgendamiseks on need samad materjalid ainult ,et seal sees olev pigment mis on vastav toon seda ei tohi kasutada asi toimib nii ideaalselt. Pakil on tööjuhend mina korrutasin aja 2-ga lõin mandi vahtu ja määrisingi peale väga ilus valge ja soovitan soojalt kõigile. Ettevaatust salvele minek ei ole hea sarve loomulik pruun on kohe rikkutud. Oletänatud surve pesur. Mis seal ikka palun lauda.
Tasa-tasa kohe tulevad välja!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Põdra kolju keetmine

Postitus Postitas rajaleidja »

Ei lähe küll otseselt selle teema alla, aga ei hakka ka uut tegema. Nimelt küsimus siis selline, et kas ja kuidas oleks võimalik koltunud ja määrdunud sarved puhtaks saada? Kunagi on sellest siin foorumis vist ka juttu olnud, aga ei leidnud seda teemat ülesse. Laupäeval sigadega õnne ei olnud, aga õnnestus leida 5+7 põdra sarved koos koljuga. Vedelenud olid nad seal 2-3 aastat kindlasti ja määrdunud on nad kõvasti. Kas proovida lihtsalt pesuvahendi ja tugevama harjaga?
jagwelt
Postitusi: 233
Liitunud: R Nov 30, 2007 11:48 pm

Re: Põdra kolju keetmine

Postitus Postitas jagwelt »

Rajaleidaja pese see korralikult puhtaks ja pane keema väheks ajaks siis kange vesinikuga 5-6 korda üle. Peaks saama valgemaks küll. EDU
Parem puhtalt mööda kui sitalt pihta...
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Põdra kolju keetmine

Postitus Postitas rajaleidja »

jagwelt kirjutas:Rajaleidaja pese see korralikult puhtaks ja pane keema väheks ajaks siis kange vesinikuga 5-6 korda üle. Peaks saama valgemaks küll. EDU

See siis kolju puhul. Aga sarved ise ka vaja kuidagi puhtaks saada.
Vasta