faasanite loodusesse laskmine

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

faasanite loodusesse laskmine

Postitus Postitas enki »

Ülemöödunud aastal jõudis meil faasanijahist üks kukk edukalt metsa ja on nüüd juba kaks talve suutnud üle elada. Siit tekkis mõte, et ostaks faasaneid ja laseks nad siis vabasse loodusesse paljunema. Räägitud on ka keskkonnateenistusega ja neil ei olnud võõrliigi sissetoomise vastu midagi. Esialgne plaan on viia metsa 5 kukke ja 15 kana. Ainuke mure tekkis, et K. Võitla juurest saab täiskasvanud faasaneid osta alles septembrist. Lindude loodusesse lastes oleks aga hea kui neil oleks võimalikult pikk aeg harjumiseks karmi iseseisva eluga enne külma talve saabumist. Seega sooviks linnud juba nüüd kevadel metsa lasta. Kas keegi oskab soovitada, kelle käest oleks juba praegu võimalik 20 lindu osta?
Ps pole aprillinali. Sooviks ka kõiki häid ideid ja teemaarendusi.
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Postitus Postitas sooviku »

Ja keskonnateenistus oli selle asjaga tõesti nõus? :shock: Meil on oma linnud ja oma loomad.Pole mõtet hakata loodust oma suva järgi ümber tegema
Kasutaja avatar
Kallekke
Postitusi: 299
Liitunud: K Jaan 03, 2007 9:13 pm

üldfoorum

Postitus Postitas Kallekke »

Pole vaja karta et Faasanid meil metsalinde välja tõrjuma hakkavad-selle eest hoolitsevad meil ülihästi väikekiskjad ja kullilised. on seda ennegi proovitud,jäävad ikka jalgu mõnele. see et kaks talve juba üle eland küll erand on.
Protif "HORNADY" njet prijomoff !
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

Meist napilt 150km põhjapool- ahvenamaal peetakse faasaneid edukalt välitingimustes. Endal ei olnud ka eriti usku, et mõni lind suudaks meie tingimustes talve üle elada, aga kuna eelmine väga pikk ja külm talv ei võtnud lindu maha siis ei paista asi enam nii lootusetu. Meie mereäärne kliima on ka abiks. Talvel on plaanis nende elupaika hakata ka lisasööta viima ja lõksudega kiskjaid eemaldama. Algseteks lahtipäästmiskohtadeks oleme valinud poolsaared, kus sobivat männimetsa. Samas on meil Eestis kanalised loodusest praktiliselt kadunud ja seda "auku" võiks millegagi kinni toppida. Tetrede ja metsiste leidmine asustamiseks on natukene reskem veel. :cry:
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Mul jälle tekkis küsimus, et mis sellel augu kunstlikul täitmisel mõte on? Üks asi see, kui mõni isend suudab talve või 2 üle elada, teine asi see, kas sigida ka suudab. Samas, kui raha üle ääre ajab siis võib ju sellise asjaga tegeleda ka. :M
Minu jaoks mõjub see teema ikka aprillinaljana. :D
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Postitus Postitas Olgerd »

Kindlasti meeldib paludele faasanijaht, aga kindlasti meeldiks teile seda ka mujal teha, kui kuskil turmisitalu juures vms? Idee on päris hea minu arust. Kui nad juba paar talve üle elanud, miks ei peaks nad siis ka sigida suutma ega seegi raskem pole?
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Siis pead ikka sellise reservaadi rajama. Piirad mingi ala võrkaiaga, et väikekiskjad niisama lihtsalt sisse ei jalutaks ja faasan tunnetab ära, et paik suht mõnus, siis rajad sellised põõsastike read või otsid kohe sellise maastikuga ala, ridade vahel nii kolmemeetrised lagedamad siilud. Meie tingimustes talvel muidugi lisasööt. Euroopas täitsa kasutusel selline meetod, prantslaste jahikanalil näitas, seal siis saab koeraga jahtigi pidada. Kui selline asi ette võtta, siis kasvatada ikka jahilinnuks, muidu süüakse su raha lõpuks ikkagi ära. Iseasi, kuidas ta meie tingimustes järalkasvu annab. Enne kui selle asja käsile võtad, siis konsulteeri kindlast Võitlaga, ütleb sulle kohe, kas asjal jumet või mitte.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Faasani kindlat pesitsemist Eesti looduses ei ole seni tõestatud, kuigi nt 2006. a oli EOÜ Harulduste Komisjonile esitatud 2 pesitsemisele viitavat vaatlust (uudis Linnuhuviliste postiloendist).

Faasanite loodusesse asustamise eesmärgil loodusesse laskmisest niipalju, et iga maakondlik keskkonnateenistus, kes seda vabalt lubab, käitub pehmelt öeldes vastutustundetult. Looduskaitseseaduse § 57 määratleb, mida võõrliigiga teha tohib, õigemini mida teha ei tohi. Võõrliikide elusate isendite loodusesse laskmine ning võõrtaimeliikide loodusesse istutamine ja külvamine on keelatud, välja arvatud metsaseaduse alusel metsapuudena kasvatada lubatud võõrpuuliikide istutamine ja külvamine.

Selle sätte valguses on muideks üpris kahtlane ka faasanijahiks lindude loodusesse laskmine, mida paraku siiski tehakse ja enamasti õigustusega, et jahist ellujäänud linnud reeglina talveperioodi lõpuni ei ela. Kui aga lahtilaskmise eesmärgiks on selgelt öeldud kohaliku faasani pesitsusasurkonna loomine, siis on selgelt tegemist Looduskaitseseaduse rikkumisega.

BM
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Postitus Postitas sooviku »

No näed,ometigi üks mees kes seletab teile asja ära.Ärge solkige Eesti loodust võõramaa lindudega.Muidu on varsti keegi,kes tahab kalkunijahti pidada,või valgesabajahti...
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Postitus Postitas jorr »

Läheb teemast mööda aga oli endal metsas kohtumine sellise poolmetsiku kalkuniga.Läksime sügisel kitsejahti õhtul(september) ja korraga metsheinamaal selline imelik lind.Umbes hanesuurune aga tume.Olime kolme poisiga ja tegime plaani,et vaatame, kui ligi laseb hiilida?Umbes 50m pealt läks sellise raske madala lennuga minema.Hiljem kuulsime,et keegi külas peab mingit väljamaa poolmetsikut kalkunit,kes tihti ringi hulgub.Ja metsa ta kaduski, rebane ehk?
Aga võõrliike pole ehk vaja jah.Nendega ju kurbi kogemusi(taimetoituline kährik).
noorus on ilus aeg
sergo
Postitusi: 435
Liitunud: N Dets 15, 2005 1:21 am

Postitus Postitas sergo »

kui see kliimasoojenemisejutt ikka paika peab ja nii tundub see olevat siis on ülimalt tõenäoline kuskil ca 10 aasta pärast juba nende looduslikku päritolu asurkond. Elavad ju nende sugulased ka üsna karmides oludes Himaalaja mäenõlvadel ja vist kuskil Soomemaalgi (siin võin ka eksida aga mingist soomlaste loodussaatest oleks justkui meelde jäänud). Nad pidavat üsnagi kohanemisvõimelised olema. Toituvad küll vist ainult maapinnal sestap tuleks esmalt vaadata kellele meie kanalistest ta toidukonkurendiks saaks. Ehk ei olekski asi nii hull kui kähriku-mingiga? Lihtsalt uitmõttena.
laurits
Postitusi: 215
Liitunud: T Mai 04, 2004 10:15 am

Postitus Postitas laurits »

Sai nädalavahetus Soomes oldud ja seal (Pori kandis) faasan eduliselt elab ja sigib ning peetakse ka jahti , see jutt et meil talve üle ei ela on jama . Ainuke miinus meil on rebu ja kährik ning teised väiksemad tegijad!!
Teder
Postitusi: 417
Liitunud: N Okt 07, 2004 3:17 pm

Postitus Postitas Teder »

Nende võõrliikidega tuleb jah ettevaatlik olla. Aga mis siis kui jääbki kusagil loodusesse. Kas jahimeestele tuleb kohustus neid ületalve pidada igasugu lisasöötmise ja varjualustega tegeldes? Ise kipun arvama, et jahimees peaks linde-loomi aitama vaid kriitilistes olukordades ja looduskatastroofide puhul..
Meil endal olemas metsis, teder, põldpüü ja laanepüü. Palju neid jahitakse? Kui energiat ja raha üle jääb, võib seda rakendada näiteks metsiste taasasustamiseks endistesse elupaikadesse, mis ka keeruline ettevõtmine. Ja siis peaks mingi kell laskmise võimalus ka silmapiiril paistma. Muidu pole jahinduse teema. Miks peaks faasanilaskmise võimalust eelistama metsise- ja tedrelaskmise võimalusele- kui juba kusagil midagi paremaks teha tahta ja enda kasudele ka mõelda.
Faasaniga muidugi see teema, et teda lubataks kui võõrliiki lasta, metsise-tedrega olukord keerulisem ja olukorra parandamine ei sõltu jahimeestest.
Kasutaja avatar
Kallekke
Postitusi: 299
Liitunud: K Jaan 03, 2007 9:13 pm

Faasan

Postitus Postitas Kallekke »

laurits kirjutas:Sai nädalavahetus Soomes oldud ja seal (Pori kandis) faasan eduliselt elab ja sigib ning peetakse ka jahti , see jutt et meil talve üle ei ela on jama . Ainuke miinus meil on rebu ja kährik ning teised väiksemad tegijad!!


Õige Laurits et elab jah,sina käisid nädalavahetuse Soomes ja tegid järelduse Faasani elu-olust,ise olen olnud tööl 90-nenda sügisest ja näind seda üle talve elamist seal,kuidas need faasanid oma söögikohtades sebivad ja talumeeste viljasalvedest pudenenud terakeste seas,kui need nüüd ära jätta ja lisada siia veel kullilised,nugised,rebased,kährikud jne. keda meil on kordades rohkem kui Soomes siis on pilt väga nukker selle ületalve elamisega.
Protif "HORNADY" njet prijomoff !
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Faasan

Postitus Postitas rajaleidja »

Kallekke kirjutas:...kuidas need faasanid oma söögikohtades sebivad ja talumeeste viljasalvedest pudenenud terakeste seas,kui need nüüd ära jätta ja lisada siia veel kullilised,nugised,rebased,kährikud jne. keda meil on kordades rohkem kui Soomes siis on pilt väga nukker selle ületalve elamisega.

Kui tuleb väga külm talv ja jätame kitsede lisasöötmise ära ja ei lase hunti&ilvest, on meil kitsedega ka suht nukrad lood.

Aga ega see faasan ikka päris põhjamaa lind ei ole. eks mõned isendid tõesti elavad talve üle. Aga niipalju kui ma kuulnud olen, siis märksa keerulisem on neid looduses paljunema saada.
Vasta