Liigiluba

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Vasta
Kellamees
Postitusi: 161
Liitunud: K Mär 23, 2005 2:54 pm

Liigiluba

Postitus Postitas Kellamees »

Sain just eile sellise dokumendi omanikuks. Olles aus, siis ei tea isegi kuidas on asja õige nimi. "Liigiluba" oli termin mida kasutas Tartu Lubade osakonna näitsik, Relvaseadusest leidsin - "...isikul on seda liiki jahitulirelva või sporditulirelva kohta antud relvaluba...". Mingit täpsemat terminit ei osanud otsida ja seega jään liigiloa juurde.
Kui ma õieti aru sain, siis olen vähemalt Tartus üks esimesi, kes selle endale sai. Saamine võtis aega ~ üks kuu. Väidetavalt peaks asijaajamine nüüd järgmistele taotlejatele kiiremini minema.
Eelnevalt oli mul olemas relvaluba vintrelvale ja võtsin siis liigiloa sileraudsele. Minu erisuseks on see, et olen tegevteenistuses.
Esimene kogemus oli riigilõivu maksmisega. Algselt küsiti 200-EEK-i, kuid lõpuks tuli välja, et tegu on relvaloa vahetamisega ja piirduti 50- EEK riigilõivuga.
Paberitest oli vaja: oma vana relvaluba, avaldus (mille sai kirjutada kohapeal dikteerimise järgi), riigilõivu maksmise kinnitus ja omaltpoolt viisin ka tegevteenistuses olemist kinnitava dokumendi.
Kättesaamisel andsin oma vana relvaloa poltseisse ja sain uue asemele. Sellel on siis üks märge minu vindi kohta ja teine märge "tulirelv- sileraudne püss". Kahjuks ei kaasnenud sellega relvaloa kehtivuse pikenemist.
Lisainfoks küsisin moona ostmise kohta. Poest saab liigiloaga osta moona ainult juhul, kui on olemas relva üleandmis-vastuvõtmis akt millel on kaliiber märgitud. Siis võib omada kas või max kogust moona.
Küsimused mis mul tekkisid hiljem. Kas mul peaks olema kodus relvakapp (sest kui ma laenan relva saab mul neid olema kaks)? Ja teine küsimus mis puudutab eelkõige tsiviliste. Relvaseaduse §35 l 5 näab ette "Tulirelva relvaloa või soetamisloa taotlemise korral tuleb sooritada eksami käigus taotletava tulirelva tundmise test ning käsitsemise katse vastavalt taotletava tulirelva liigile ...". Kas tsivilist peaks selle saamiseks tegema katsed või mitte?
Loodan, et antud info aitab järgmiseid liigiloa taotlejaid ja äkki leiab keegi vastused ka minu küsimustele.

P.S. Tänud Lubadetalituse näitsikutele, kes olid väga abivalmid.
Kasutaja avatar
TiitR
Postitusi: 1172
Liitunud: L Aug 25, 2007 12:44 pm

Postitus Postitas TiitR »

Tsivilistidel tuleb küll tõesti teha taotletava tulirelva tundmise ning käsitsemise test - Tartus on jahitulirelvaks olemas ainult 12c sileraudne jahipüss, mis tuli "relvameistri" silme all lahti murda, nimetada olulisemad osad ja selgitada, kuidas toimub konkreetsel relval vinnastamine (relv on vertik. raudadega)...ja oligi kõik :D (muid jahirelvi neil seal pole). P.S püstoliga oli jah tiba rohkem seletamist.
Edit: unustasin, et jahirelva "käsitsemiseks" on neil all tiirus vana hea 5,6c "toss" :D s.t. kaheraudsega pauku tegema ei pea.
Vasta