kitsele algavast ajujahist

Kui satud netis surfates huvitavatele lehekülgedele ,siis siia võiks neid teemade kaupa kirja panna.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Joosep Käba kirjutas:Soovitus: sul ilus noor naine, poe õhta varem kaissu, saad homiku varem üles ja kitse kätte. Need plõksijad homikuti ei viitsi üles end ajada.

Hommikuti vaja kahjuks tööle minna. Paraku päris vaba graafiku alusel tööl käia ei saa.
Ja ega need praegused käimised ole ka rohkem lihtsalt metsas käimised, mitte kindla plaaniga kits õhtuks kätte saada.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kusjuures, mõne ajaga saab enam-vähem selgeks selle, millal loom väljas on ja millal mitte. Viimsel ajal on nii, et kui midagi muud vaja teha ja looma kohtamiseks tõenäosus ka väike, siis jätan minemata.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Postitus Postitas sooviku »

See pole nüüd küll tõsi,et seoses ajujahi lubamisega rohkem raipeid metsa tekib.Nägijaid on ju rohkem ja haavatud looma hakatakse kindlasti otsima ja koerad on ju ka.Üksi-kaksi jahti pidades jäi neid aga kindlasti metsa surema.Mehed,kes tihedamalt metsas käivad,leiavad neid lagunevaid kährikusöötasid igal sügisel.Lastakse looma kaugelt,vaadatakse,et kui ei kukkunud järelikult ei saanud pihta.Enamasti on videvik ka ja nii ta sinna metsa kooleb.
lendorav
Postitusi: 163
Liitunud: E Mär 27, 2006 6:58 pm

Postitus Postitas lendorav »

Feen kirjutas:Talle laskmise teemal, no, see juba puha jama jutt, et kitse on tore lasta, aga talle ei saa lasta, sest kahju hakkab ja jahinduslikult midagi ei paku. Kits on kits, luba on luba, selle järgi tuleb lasta. Lisaks, noored loomad on pehme lihaga. Sellel tallel läheb mõni aasta enne kui ise tallede tekitamisel osalema hakkab, täisjõus kits aga toob tulval aastal loodetavasti uue talle ilmale, ei ole aastaksest kasvamist vahele vaja. Kui m kunagi jahil käima hakkasin, siis oli ka kena kitseke ja talleke jne, ja kohe kahju oli lasta, aga kui aus olla, siis siga on ka ilus ja kena ja põder, jäneski. Lindudest võiks kahju olla, need nii nunnud. Minu jaoks kõlab see ütlemine, et tall ei kõlba lasta, agakits küll sama silmakirjalikult kui mingite maruroheliste teema, et jahtimine on paha, aga poest toodud vorst maitseb hea küll.

Kitsede ajujahti saab tööna pidada, lähed ja ajad ja nüpeldad neid ja muudkui raiped jms jama. Aga saab ka nii teha, et mingi mees läheb pisema koeraga metsa, siis on natuke koera kilkamist, jahielamust küll. Mõned mehed käivad vanade eest kitsi ära laskmas, viimastel päevadel palju lubasid üleval, ei viitsita ära lasta (räägitakse, et siledaga ei saa ja vindiga saab iga kell... aga suht aja ja viitsimise taga pigem), selline asi tekitab üldse igasuguse tahtmatuse kitsi lasta... jahielamust pole üldse. Aga selliselt, et paned need vanad kusagile ritta, teed kõssa-kõssa ja elamust kõigil, kitsed ka käes.

Ja Lendorava tähelepanekule, et 3 päeva käid kitsi otsimas ja siis saad ehk miskit kätte... kas jahimaad on tõsiselt kitsevaesed, omal oskused nadid, või ei olda jahimaa ja loomade paiknemisega kursis.


Ei ole küll kuskil väitnud, et kitse jaht pakub suurt rahuldus.On palju huvitavamaid jaht nt. hagijaga jänesejaht.Kui sinu jaoks loom on loom ja luba on luba, siis anna minna, ei hakka ma sind sellepärast mingite värviliste nimedega nimetama.On küll ka põdrast kahju kui on lastud noor pull kes mõne aasta pärast oleks medali välja andnud.Silmakirjalikus missugune.
Enda jahioskuse kohta ei oska midagi öelda, kindlasti on veel palju õppida.Kitse meil meeletult palju pole.Eelmine aasta külmaga kõige rohkem 6 kitse korraga põllus nägin.See aasta kitse jaht natuke pikemaks läks kuna lasin enna kaks talle ja pärast andis ilma talledeta kitse otsida.Talle eest kitse polnud huvi lasta.Pole muidugi ka sellist eesmärki võtnud, et kõik talled-kitsed 24 tunni jooksul peaks ära küttima.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kitsejahiga tasubki oodata suht jahiaja lõpuni, siis talled suured, kitsed karjas, saad rahulikult kitse ära lasta. Aga kui tõesti ainult 6 kitse suurimas karjas, siis võivad metsaomanikud suht rahul olla. Meil pole kitse eriti palju, aga heal päeval (ööl) on võimalik paarsada kokku lugeda. Selliseid jahimaid ka nähtud, kus vaatad ühele poole teed vaatad teisele poole teed ja saja pealt läheb lugemine sassi.

Kitse ajujahi kohta on eelinfo selline - pididada algama 20.oktoobrist (Riigiteatajas peaks siis ilmunud olema).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

RiigiTeatajas ilmub 17. oktoobril ja jõustub 20. oktoobril.

BM
Teder
Postitusi: 417
Liitunud: N Okt 07, 2004 3:17 pm

Postitus Postitas Teder »

Minu arust on praegu nii mõneski kohas paigast ära, et sokkusid ollakse huvitatud laskma, aga kitse- ja tallejahi jaoks pole aega ja tahtmist. See ei ole õige ja tekitab sugudevahelist disproportsiooni. Jutt kisub muidu sama jamaks nagu põtrade puhul viiekümnendatel oli, et laseme ainult suuri pulle. Selge see, et mõnes kohas tuleb kitsejahile rohkem tähelepanu pöörata. Lisaks on ka selge, et osa kitsi on metsas elama hakanud ja seal varitsusjaht veidi raskem. Mulle endale meeldib individuaaljaht (ka varitsus) tunduvalt rohkem kui ajujaht, see ei tähenda aga, et kõik nii arvavad. Ja kitsede laskmist metsast ajujaht ikka hõlbustab küll. Mis neid raipeid siis rohkem tuleb kui põdraraipeid, saab ju siledaraudsest lasta ja kartetšidega. Olen kuullnud, et osale Kesk-Eesti vendadele ei lähe kitseliha enam sisse, kuna sigu laialt käes, ega see ka õige pole.
Ja keegi ei käsi ajujahti pidada, on vaid võimalus. Üldse proovitakse meie eest igal tasemel liiga palju ära mõelda ja elu käskude-keeldudega paika panna, oskame ka ise mõelda. Varitsusjahti pole ju keegi ära keelanud, ajujaht on vaid lisavõimalus ja minu arvates teretulnud. Miks siis mitte kord aastas kitseaju päeva teha, oleks huvitav küll.
Tallesid tuleb just kõige rohkem lasta. Kui kellelgi pole selleks südant, ärgu lasku, teistel võib-olla ei ole probleemi ja süda kõvem. Jahi huvitavus on ka individuaalne, kellele meeldib ema, kellele tütar.
Kasutaja avatar
Karmo
Postitusi: 301
Liitunud: K Okt 13, 2004 2:30 am

Postitus Postitas Karmo »

baddmann kirjutas:RiigiTeatajas ilmub 17. oktoobril ja jõustub 20. oktoobril.

BM

https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=1055621
ei ole seal juttugi metskitse ajujahist
kuro
Postitusi: 132
Liitunud: L Dets 30, 2006 8:31 pm

Postitus Postitas kuro »

See vana eeskiri ja kehtivus 19.10.2007.a.Mina ka uuendusi ei leidnud.
Viimati muutis kuro, L Okt 20, 2007 8:40 pm, muudetud 1 kord kokku.
kuro
VR
Postitusi: 233
Liitunud: K Juul 20, 2005 9:05 pm

Re: kitsele algavast ajujahist

Postitus Postitas VR »

https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12871072

Ja uuendustega eeskiri täies mahus:
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12871644

Tea palju täna ajust siis kitsi ja sokke lasti?
Kasutaja avatar
hylgekytt
Postitusi: 40
Liitunud: R Juul 07, 2006 5:47 pm

Postitus Postitas hylgekytt »

frukt
Postitusi: 164
Liitunud: N Jaan 11, 2007 9:34 pm

Postitus Postitas frukt »

ma siin mõtlen et to ajujaht kitsele pole just tõesti eriti eetiline ja kui kitsi nõnna palju on võiks ju paariks aastaks lõpetada hundi ja ilvese jahi aga noh eake küll ja noorendike kahjustused no minuteada on istikute tihedus ju ette antud kus juures seal ju arvestatud uluki kahjustusega aga meil istutatakse ju kokkuhoiu mõttes tüki harvemalt ja hiline sokujaht no mida veel siis võiks ju sigade muret ka lihtsamalt lahendada laseme talvel nood kõige paksemad maha ja uuel aastal arvukust nagu ei olekski tahaks kohe teada kes tolle eelnõu käiku lasi mõni rahvaliitlane jälle või-ok ärge pahandage see mu isiklik arvamus
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Tehke nüüd mulle rumalale selgeks, et miks ajujaht metskitsele on ebaeetiline ja muudele loomadele ajujaht eetiline on?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Ajujaht ei ole kohustuslik. Kes ei taha, ei pea ju ajujahti pidama. Kitsi on rohkem kui varem ja paratamatult avaldab see mõju ka istutatud noorendikele. Paraku ei kasutata veel eriti repellente(eks ta ole muidugi kulukas ka) ja nii lastakse jahimeestel siis kitsi talvel küttida.
Sõitsin täna enamusele oma piirkonna maadele ringi peale, et tall välja valida, aga midagi rõõmustavat ei olnud. Enamus põlde künni alla läinud ja tavatult palju põlde on mürgitatud ja kolletavad praegu. Ühesõnaga korralikku toidubaasi mõne orase põllu näol praktiliselt ei olegi. Kuhu sel kitsel ikka minna, kui mitte sinna noorendikku
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Ja veel repellentidest. Mul on nüüd, kus ise metsa istutanud ja jahimees oldud, asja lihtsam erinevate tahkude pealt vaadata. Väga lihtne on soovitada kasutada repellente. Hakkasin ka suure huraaga taimi mõksima ja sain esimesed vitsad kätte. Sügise ilmad on väga heitlikud ja head ilma raske ette ennustada. Kokku olen käinud taimi 3x möksimas ja teise korra töö pesi maha vihm, mis peale tööd selga tuli. Tööd alustades oli taevas pilvitu ja päike paistis. Nüüd sel laupäeval läksin ka linnast nii minema, et päike paistis, aga kui kohale jõudsin, tuli lumesadu selga. Oligi asi mokkas. Jumal tänatud, et kasutan Cervacoli ja sellega on näha, kas repellent peal või mitte. Ei kujuta ette mida teiste repellentide kasutajad teevad. Nemad ju ei näe, kas vihm on maha selle taimelt pesnud või ei. Kust kohast Frukt võtab, et istutatakse harvemalt, kui ette nähtud? Mina ntx panin kaks korda tihedamalt kuuske maha, kui seadusega minimaalselt ette nähakse KU istutamisel.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Vasta