kopra liha
kopra liha
olen küll suht vana jahimees, aga kobrast küttinud seni ei ole.
Otsustasin esialgu raudadega proovida. teoorias asi peaks nagu selge olema.
Loodan mõne kätte ka saada. Kopral pidi ka suht maitsev liha olema kui suitsutada.
Nüüd aga mõne jaoks kindlasti loll küsimus. Kas raudadega püütud loomast midagi peale kolju ja naha ka saab? Kas inimese toiduna tarbida kõlbab?
Otsustasin esialgu raudadega proovida. teoorias asi peaks nagu selge olema.
Loodan mõne kätte ka saada. Kopral pidi ka suht maitsev liha olema kui suitsutada.
Nüüd aga mõne jaoks kindlasti loll küsimus. Kas raudadega püütud loomast midagi peale kolju ja naha ka saab? Kas inimese toiduna tarbida kõlbab?
Kõlbab küll, ise olen rauadadega püütud koprast teinud saslõkki, ahjuliha ja ka suitsutatult proovitud, kõik on tulnud välja väga maitsvad. Vahet ju ei oma, eriti kui hetkel raudadega püüad, kuna vee temperatuur on väga jahe säilib ta hästi. Soovitatav oleks igapäev käija ikka kontrollimas raudu, aga kui päev vahele jääb ei ole hetke see ka eriti oluline, sest väljas jahe ja vees jahe nii, et head isu!
Siiski. Nagu kõik siis maiilmas on maitse asi. Soovitatav on ka muude loomade puhul sisikond välja lasta nii kiiresti kui võimalik. 30 min peale bioloogiliste funktsioonide katkemist hakkab sisikonnas tõeline möll pihta ja roisubakterid läbi soolte ka lihasse jõudma. Bakterite paljunemine on sel momendil juba väga kiire. 2x2 =4; 4x4 = 16; 16x16=256; 256x256=65536;
65536x65536=4294967296;4294967296x4294967296=18446744073709551616
Seega juba 6 paljunemisstaaduimiga on bakerite arvukus juba väga suur ja võite ise läbi korrutada kui suur see on veel 6 kordsel paljunemisel. Jah tõsi, alguses on kahjulike bakterite arv väike ja looma temperatuur kõrge, aja jooksul rümp jahtub ja kasv aeglustub. Eks igaüks katsetab ja proovib ise milline kellegi taluvuspiir on. Päikest kõigile.
65536x65536=4294967296;4294967296x4294967296=18446744073709551616
Seega juba 6 paljunemisstaaduimiga on bakerite arvukus juba väga suur ja võite ise läbi korrutada kui suur see on veel 6 kordsel paljunemisel. Jah tõsi, alguses on kahjulike bakterite arv väike ja looma temperatuur kõrge, aja jooksul rümp jahtub ja kasv aeglustub. Eks igaüks katsetab ja proovib ise milline kellegi taluvuspiir on. Päikest kõigile.
Selle suve jahimeeste kokkutulekul õnnestus isegi kopra saba "lutsutada" , kuigi meeles pole mis viisil see tehtud oli aga usun, et ikka suitsutatud. Maitse oli päris huvitav. Palju sealt süüa pole, rohkem lutsutada ja kuna ta üpriski rasvane on siis piisabki vaid maitsmisest
OÜ kauplus Matkaplus
Keskväljak 18, Paide
<Matka-, Kalastus- ja Jahitarbed>
Keskväljak 18, Paide
<Matka-, Kalastus- ja Jahitarbed>
Bakterite teemal... üldiselt, üsna kiiresti poolduvate bakterite nn poolestusaeg on u 30 minutit... seega, asi polegi veel nii hull ei ole ka veel tunni pärast. Ja tegelikult ei tungi need bakterid sisikonnast lihakehasse ka midagi nii kiiresti, selleks vaja palju enam aega kui 6-7 tundi, mis endmasti kulub kopra raudadesse jäämisest avastamiseks, ka 12 tundi pole veel mingi probleem bakterite teemal. Omal ajal paar aastat mõningate kiiresti kasvavate bakterite geneetikaga kokku puutunud ja neid baktereid seetõttu usinasti kasvatatud ka, kopraid püüdnud radadega samuti üsna mitu, toidukski tehtud.
Tegelikkuses, probleemiks pigem veri, mis looma sisse jääb, seda jääb üsna usinasti. Aga, soolvesi, natuke äädikat, mitu tiiru vee vahetust, loomulikult hea käsitlus sisikonna ja naha eemaldamisel ning pole häda miskit. Mõningatel juhtudel pole äädikat vaja, soola ka mitte, loputad lihtsalt ära ja annab juba valmistada.
Ja kuna nüüd mõned aastad püssiga ka kopraid lastud, nogaga susatuid samuti teinud, siis julgen öelda, et mingi vahe on olemas, kuid mitte selline, et üks on söödav, teine pole. Rauakopraga lihtsalt vast natuke enam vaeva ja seda täppi i-le on raske saada, isegi osava suitsutamisega.
Ahjaa, rauaga saadud kopra maks pole enam kõikse parem, sapp kipub üsna lihtsalt lekkima, jätab maitse mõrkjaks, aga kui loom on tabatud, tunnikese jooksul ( mida varem, seda parem) sisikond välja, sapp kenasti eemale, on tulemuseks jänese maksaga samaväärne toore.
Tegelikkuses, probleemiks pigem veri, mis looma sisse jääb, seda jääb üsna usinasti. Aga, soolvesi, natuke äädikat, mitu tiiru vee vahetust, loomulikult hea käsitlus sisikonna ja naha eemaldamisel ning pole häda miskit. Mõningatel juhtudel pole äädikat vaja, soola ka mitte, loputad lihtsalt ära ja annab juba valmistada.
Ja kuna nüüd mõned aastad püssiga ka kopraid lastud, nogaga susatuid samuti teinud, siis julgen öelda, et mingi vahe on olemas, kuid mitte selline, et üks on söödav, teine pole. Rauakopraga lihtsalt vast natuke enam vaeva ja seda täppi i-le on raske saada, isegi osava suitsutamisega.
Ahjaa, rauaga saadud kopra maks pole enam kõikse parem, sapp kipub üsna lihtsalt lekkima, jätab maitse mõrkjaks, aga kui loom on tabatud, tunnikese jooksul ( mida varem, seda parem) sisikond välja, sapp kenasti eemale, on tulemuseks jänese maksaga samaväärne toore.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
skog kirjutas:Bakterite paljunemine on sel momendil juba väga kiire.
2x2 =4; 4x4 = 16; 16x16=256; 256x256=65536; 65536x65536=4294967296;
4294967296x4294967296=18446744073709551616
Seega juba 6 paljunemisstaaduimiga on bakerite arvukus juba väga suur ja
võite ise läbi korrutada kui suur see on veel 6 kordsel paljunemisel.
Pigem ikka:
1x2=2; 2x2=4; 4x2=8; 8x2=16; 16x2=32; 32x2=64.
Ühest poole tunni jooksul poolduvast pisilasest saab kolme tunni jooksul 64 pisidikku.
jah, kurjam, ja ma ise ei süvenenudki arvutustesse, lihtsalt vaatasin, et kuidagi kiiresti on neid liialt palju saanud Nüüd siis see x2 ja 4x2 matemaatika arvestusega, et pooldumisele läheb julgelt üle poole tunni, ahjaaa, ei ole ka surnud looma sisikonnas alguses (pärast ka, aga siis pole enam vahet) bakteritel mitte ideaalne kasvukeskkond, kus nad maksimaalse kiirusega paljunevad. Arvestama peab muidugi, et alguses ei ole kopra sisikonnas teps mitte 1 bakter, kes poolduma hakkab.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kui see teema nii kaugele juba on jõudnud ja süviti läinud, siis lisan väljavõtte R.Soidla ja M.Rei raamatust"Tapaloomade vedu ja Algtöötlemine" - Tartu 1998. "Siseelundid tuleb eemaldada võimalikult kiiresti, hiljemalt 45 minutit pärast looma veretustamist.
Olen kusagilt lugenud ka 30 min soovitust.
Olen kusagilt lugenud ka 30 min soovitust.