.308 & 30-06

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
Vasta
kraavik
Postitusi: 378
Liitunud: E Okt 03, 2005 4:06 pm

Postitus Postitas kraavik »

Ühisjahis saab veel kontrollida, mis moona mehed kasutavad (peale looma tabamist muidugi), aga see, millega mehed pukist siga või põllust sokku lasevad, jääb küll vaid nende endi teada.
indian
Postitusi: 410
Liitunud: E Okt 31, 2005 5:11 pm

Postitus Postitas indian »

Milleks siis selline tegelane kui ''jahijuhataja'', lihtsalt niisama, nalja pärast või, et nõutakse? Sama hea on lasta ka umbjoobes semu rooli, et ''iga mees vastutab ise...''. Jah, loll olla pole seadusega karistatav, küll aga on seda teistele ohtlike ebameeldivuste valmistamine. Ja kui tubli jahijuhataja ei tee vahet, kas tegemist on pulbriks muutuva SCENAR-iga või nõuetekohase kuuliga, pole ta ka mingi jahijuhataja. Suhtumine, ''iga mees teab mis teeb...'' võib lõppeda üsnagi fataalselt. Lõpuks on ühel päeval jahil ka püssi najal tuigerdavad mehed, sest ''ise teavad...'' jne. Sittagi ei tea nad ise, tavaliselt need ''iseteadjad'' need poolearulised ongi. Ja mida põrgut peaks mingi Scenariga laetud padrun kadedust tekitama? Muuseas, olen Scenariga hane lasknud. Esimene hani oli ok, aga temast suva suunas KÕRVAL olnud hani muutus suht pudruks. Seega, ega see ikka miski suurema eluka laskmiseks nüüd küll ei ole. Ja kui keegi hakkab higises peos mingit NATO täismantlit suurulukijahil eksponeerima, tuleks ta siiski asja üle järele mõtlema saata. Pärast on muidu see ''hea sõjakuul'' mingil ajumehel silmas ja siis on hilja arutada mis ja kuidas. Ja kõikidel on kergem (kel ajud olemas) kui asjad käivad korra järgi, vastu pinisevad ainult need kellel endaga mingeid probleeme ja tunne, et neid kogu aeg ''kiusatakse''.
Iga asi tuleb omal ajal või siis natuke hiljem.
kaidojaht
Postitusi: 141
Liitunud: R Okt 29, 2004 8:46 pm

Postitus Postitas kaidojaht »

Probleem on olemas just 308 meestel. Ei väida, et kõik mehed kasutavad nato moona, aga paljud ja just sellepärast, et see on kasutusel kaitseväes. Kust see moon pärit on see peaks huvi pakkuma politseile. Laskekatse ajal olen uurinud miks mehed sellega lasevad. Hea odav moon pidi olema. Ise olen kaitseväes instruktor ja viimasel laskmisel kiilus kinni umbes iga 8 kest ja tabamus oli umbes 22 cm üleval. kui sama moonaga lasta jahil ja veel suurt looma siis on püssidel varsti rauad läbi. Paljud ei teagi, et pluss kesta põhjal tähendab tugevdatud laengut. Sellisega jahirelvast tulistades võib hakata kuul üle vindiharjade jooksma ja mingi aja pärast saadakse vintraudne sileraud. Mõned aastad tagasi oli ajakirjas Kaitse Kodu artikkel kaitseväes kasutatavast nato moonast. Kõige ühtlasema laenguga oli Hiinas toodetud moon, kõige halvemoli Portugalis toodetud moon. Ameerika moon oli päris hea, aga sellel on kuul kesta otsa pigiga istutatud ja määrib päris kõvasti. Pealegi oli see moon ürgvana ja toodetud külma sõja ajal kuuma sõja kartuses. Praegu ei ole enam näinud ei hiina ega ameerika oma. Praegune moon on rootsist ja ka vana, oksüdeerunud kestaga, sellega see eelpool kirjeldatud laskmine toimuski. Enamusel nato moonal on kuul ja magnet suured sõbrad, sellest on siin ka juttu olnud. Selline raudsüdamikuga kuul tavaliselt puruneb kõvema asjaga kokku puutudes ja raudosa liigub suvalises suunas edasi. Kas nüüd kaliiber ära keelata või mitte aga kuidagi peaks meeste teadvust tõstma ja kasvõi laadimise peale mõtlema mitte laskma suvalist jama rauast läbi. Sai pikk jutt äkki saab mõni mees targemaks.

NB ei oma 308 ega muud kaitseväes kasutatavat kaliibrit
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Postitus Postitas gunnar »

kaidojaht kirjutas:Probleem on olemas just 308 meestel.


No ei ole probleem .308 meestel probleem on inimeste lollis mõtlemises. Ja pakkuda lahenduseks et "keelame ära" meenutab üht teist režiimi 20a tagasi. Meie jahinduses on palju asju mida muudab vaid põlvkonna vahetus. Sest olgem ausad, enamus neid odava moona kasutajaid on vanemad mehed KL ridadest. Samamoodi võiks arutada teemal et keelata sileraudsed, sest on mehi kes siga kartetsiga lasevad... Seegi harjumus minevikust...
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

gunnar kirjutas: Sest olgem ausad, enamus neid odava moona kasutajaid on vanemad mehed KL ridadest.

Ei puuduta see mitte vaid vanemaid tegelasi. Tean ise näiteks ühte nooremat, kes just selle moona kättesaadavuse pärast soetas omale 308 kal relva. Aga jah, selles olen ühel meelel, et probleem asub kahe kõrva vahel ja südametunnistuses, õigemini selle puudumises. ;)
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
sniper
Postitusi: 150
Liitunud: K Nov 12, 2003 2:11 pm

Postitus Postitas sniper »

Mehed mis te nende 308 ja 30-06 jamate võtke ikka http://www.ferlachguns.com/ 700.nitro express. :shock: Garanteeritud, kui eesti loomadele pihta saate jääb maha.
Milleks vaielda teema üle kas ema või tütar ( loe 308 vs 30-06)
Iga mees laseb sellega milline kaliiber talle hingelähedasem on.
Mul omal on 308.win ja olen rahul ja kui kellegil on 30-06 so what. Ei halvusta 30-06 mitte põrmugi kuna mul teda pole , kuid samas tundub imelik, et paljud 30-06 omanikud peavad seda kaliibrit ainuõigeks ja kõik muu on BULLSHIT. Nüüd tahaks kuulda mida arvavad mehed kellel on 7mm Rem.mag või 9,3*74 või siis näiteks ülaltoodud 700.nitro express.( julgen arvata et siin foorumis 700 omanikke ei ole). Nende arvamus 308 ja 30-06 kohta võiks olla järgnev "Mehed mis te nende hernepüssidega jamate".
Härrased rohkem tolerantsust.
Milleks vaielda mõtetute teemade üle. :?:
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

ise pean .308-t, enamusel meestel see kaliiber, saab vajadusel padruniabi ja ka ise osutand. Ostmisel sai otsustavaks just see padrun- laialt levinud, s.t. et igas poes müügil ja erinevaid variante ka (kaitseväes tutvusi pole) aga tagantjärele mõtlen, et oleks pidand ostma 6,5x55SE - padrunid sisuliselt samas hinnas ja kah üsna laialt saadaval (nt serblased), aga endale meeldib mitte kahuriga varblast lasta, seetõttu nendest kes üle 308 soetada tahavad, aru ei saa.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
peeter

Postitus Postitas peeter »

kraavik kirjutas:Ühisjahis saab veel kontrollida, mis moona mehed kasutavad (peale looma tabamist muidugi), aga see, millega mehed pukist siga või põllust sokku lasevad, jääb küll vaid nende endi teada.


Mis moodi on vôimalik ûhisjahis kindlaks teha haavatud looma puhul , kes jâi ka tabamata , millist kuuli kasutati ?

Ja just seal pukis ja pôllus seda kindlust kâiaksegi ammutamas , et "vôtab kûll hâsti" . Seal saab rahulikult sihtida ja sellisel juhul on ka militaarmoonaga uluki tabamise tôenâosus kordades suurem .
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Postitus Postitas sammal.habe »

mina peaksin nüüd siinkohal avalikult särgi rinnal lõhki rebima ja tunnistama, et jah, kasutan küll nato moona. ja olen seni rahul tihedusega. tõsi küll, lasketiirus. eesmärgiga õppida ometi heasti laskma.
kaitseliitlase ja reservohvitserina olen soetanud relva (ühe mitmest oma relvakapis), mis ka militaarmoona talub. sama relvaga käin ka suurulukijahis, ent siis on rauas teadagi poolmantel.

ja ma siiski endiselt ei näe põhjust, miks kirutakse just nato moona, mitte aga üldiselt täismantelmoona kasutamist seal, kus pole selle koht. pigem on probleem selles, kuidas parandada järelevalvet militaarmoona tsiviilkäibesse sattumise üle - või siis meeste teadlikkuse asjus...
Kasutaja avatar
Kallekke
Postitusi: 299
Liitunud: K Jaan 03, 2007 9:13 pm

308-3006

Postitus Postitas Kallekke »

indian kirjutas:Kalleke!
Kas Kalleke arvab, et kuul pannakse pöörlema ''suuremate purustuste tekitamiseks''? Kas vaidlemine käib juba lihtsalt vaidlemise enda pärast? Kas puudub igasugune ruumiline mõtlemine ja asjadevahelise seose otsimine?
Põhjus- tagajärg?


Kuul pannakse pöörlema kiiremini ikka selleks et ära stabida raskuskeskmest välja viidud kuuli lend.sõjapüsside moonal kuuli raskuskese toodud taha poole mis midagi või kedagi tabades kergesti kuuli asendit võib muuta ja sellega seoses ka kuuli lennu suunda järsult mis omakorda tekitab suuri rebestusi ja muid kahjustusi objektis mida ta tabab.parema efekti annab ka poolmantel jahikuul sellisest relvast kus keermetõusuks 1"-!0" nagu 30-06-el võrreldes 308-saga mil tavaliselt keermetõusuks 1"12"-nele

selles on sul indian tuline õigus et pole mõtet vaielda selliste K-dega kes kuuli algkiirust veel stopperiga mõõdavad ja padrunipesa survet nihkatsiga,kes ei oma isegi vaidlusaluseid kaliibreid ,rääkimata veel katsetest vesimärga lehepakki mõlema kaliibriga ,sama kuuli (sorry "K" et PREEMIUM kuuli asemel Megat kasutasin) ja algkiirusega ning tulemuste võrdlemisega.


Tervist Eesti rahvale.
Protif "HORNADY" njet prijomoff !
ninja
Postitusi: 327
Liitunud: P Mai 30, 2004 2:07 pm

Postitus Postitas ninja »

Kaidojaht kirjutas et...Paljud ei teagi, et pluss kesta põhjal tähendab tugevdatud laengut. Sellisega jahirelvast tulistades võib hakata kuul üle vindiharjade jooksma ja mingi aja pärast saadakse vintraudne sileraud....
...
Oskab keegi seda väidet kommenteerida, eriti kui vindi samm 1-12 308 puhul,,samas kui 22-250 näiteks olemas 1-9 ja kuuli kiiruseks 1200 m-s .
Ma pole veel leidnud ühtegi kuuli millel ei oleks ilusat vindi poolt lõigatut soont sees,,kõik ilusa ja kindla joonega. Võibolla igivanad rauad, kus tõesti ei ole enam vindist haisugi ,ei tee kuulile kena selget jälge . Samas siis ka ei ole see relv enam täpne !
Viimati muutis ninja, K Nov 21, 2007 6:35 pm, muudetud 1 kord kokku.
Weatherby Mark V Super Varmint Master 308 win
indian
Postitusi: 410
Liitunud: E Okt 31, 2005 5:11 pm

Postitus Postitas indian »

Okei ''patukahetsejad''.
Kui nüüd KAPOonu tuleks ja uuriks teie sõjamoona päritolu, mis siis ütleksite? ''Leidsin''? Mul suht ükskõik, millega te oma vallasvara, ehk siis relvi rikute, aga siin on KALA sees. Keegi kusagil rikkus seadust, keegi ju varastas selle moona, kas KL või KV varudest, seega sooritas kriminaalkuriteo. Milleks haipida üles vargust ja muud seadusetust? Tegelikult ju võtate vastu, või veel hullem- ostate varastatud kraami. Või sain ma millestki valesti aru?
Iga asi tuleb omal ajal või siis natuke hiljem.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: .308 & 30-06

Postitus Postitas Mart »

Kaupo Kindsigo kirjutas:30-06 Spr oli on ja jääb tugevaks jahikaliibriks mille tugevaid külgi on 2: raske kuuli 180-220 GR (11,7-14,3 g) ja aeglasema kuuli jaoks 10" vindisammuga (twist) laseb täpsemalt, sest tavaliselt 308 Win -le nii aeglast vindisammu ei tehtagi, enamus 308 Win relvadest tehakse vindisammuga 12" mis laseb täpselt 6,5-11,7g kuuliga.


Selle twistiga nüüd väike segadus. :)
Twist ehk keermetõus on kui mitme tolli tagant teeb vint täiskeerme.
1-10" - tähendab, et üks täiskeere tehakse iga 10" (25,4cm) tagant
1-12" - tähendab, et üks täiskeere tehakse iga 12" (30,5cm) tagant

Siin tähendab ikka väiksem arv tihedamat twisti. Kes viitsib nüüd tabeleid uurida, siis reegel ikka, et suurema algkiirusega relvadel väiksem keermetõus ja aeglasematel tihedam. Siit ka praktiline tähelepanek, et üritatakse 30-06 raskele kuulile hirmsat itsi taha taguda, aga see teeb karu teene, sest vatupidi soovitule on kuuli hajuvus suurem, seda just selle pärast, et esiteks raua vibratsioon läheb liiaks ja kuul pannakse hirmsa itsiga ümber oma telje pöörlema ja vastupidi soovitud stabiilsusele paneb kuuli piltlikult öeldes laperdama.
vallo
Postitusi: 463
Liitunud: P Aug 22, 2004 12:59 am

Postitus Postitas vallo »

Indian võttis mul sõnad suust, ei ole väga tarvis käidelda seda sõjamoona ja veel enam sellest hõisata. Omal kogemus olemas antud teemaga. Pole mõtet oma paturegistrisse ametlikku sissekannet teha, nii et mõelge sellele.
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Postitus Postitas Joosep Käba »

Kujutage nüüd ette mul 30-06 twistiks oopis 11" ja ei lasegi päris põõsa.
:shock: :D
Vasta