naturalis

Vestlused sellest , millise padruniga kus ja millal pauku teha
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

Ullumaja

Postitus Postitas Arles »

Kena ja raske rohelise otsaga kuul. 308 cal (mitte mina ise) ja rohtu sinna keskmise ja maksimumi vahele.
Hirv - esimene lask õigesse kohta ("käpa taha"), loom maas, nats aja pärast püsti, tuikuma ja jalutama. No siis sai veel 100 m ja 70 pealt laksu käpa taha aga sellele ei viitsinud kodanik reageerida. Selgitus kaela ja jälle maas. Ning peale selja keeramist kadunud ....
500 m eemal ja jupp aega hiljem läbi võsa lõpetatud.
Kaevamise tulemused - kolm lasku kenasti südame piirkonnas, ainult valel pool ribisid (v.a. miski killu riivamine kopsu nurgas). Kaelalask lülite kõrvalt läbi. Kahjuks pole veel kuule omale saanud - saadeti kogemata lihaga kombinaati.

Palju õnne Lapua!
Parimat!

Arles
arlestaal.blogspot.com
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Ma natuke pikkade juhtmetega, kas sellest "valel pool ribisid" peab aru saama nii, et naha all ja polnud üldse rinnakorvi tunginudki?
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

just

Postitus Postitas Arles »

aru saamine hea :)
Olid jah naha all olnud
Parimat!

Arles
arlestaal.blogspot.com
indian
Postitusi: 410
Liitunud: E Okt 31, 2005 5:11 pm

Postitus Postitas indian »

Eile lasin Männikul siis NATURALIS kuuliga esimest korda. 11,7 grammist kuuli udjas edasi VV 540 rohi kaaluga 2,85 grammi. Üllatusena oli reküül väike. Ma pole kunagi reküülist mingit numbrit teinud ja ka päris jõhkraid kaliibreid lastes pole ma seda kartnud. Lihtslt kuidagi selle kuuli kaalu juures ootasin midagi enamat. Aga rohukogust tuleb kusagile korrigeerida, sest tihedus ei meeldinud mulle kohe üldse mitte.
Lisaks veel selline lugu, et tiirus oli kaasas kena noor naisterahvas, kes ka 15 pauku tegi. Mul oli töll nabani, sest esimest korda elus pikka püssi lastes tegi ta sellise tembu, et märklauast leidsin samuti 15 auku ja nendest kolm olid 8-sas, ülejäänud 12 aga 9-sas ja 10 nes. Laskis muidugi laualt, kerge kuuliga, aga ikkagi! Enne olin talle muidugi asja selgitanud, mis ja kuidas. Igatahes oli tubli, ei mingit ''uih-aih'' tibindust, rahulik, küsis kui millegi vastu huvi tundis. Niikaua, kui mina lasin, korjas veel kestahunnikust mulle SAKO kestad ka välja, oli näinud, et ma need üles korjan. Jörm plika. Potensiaalne amatsoon.
Iga asi tuleb omal ajal või siis natuke hiljem.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Värsked muljed 11,7 g Naturalisest: lasti Naturalisega 4 põtra. Lehm 25 m pealt pähe, kolks ja pikali. 2 vasikat 25-30 meetri pealt langesid esijala piirkonna paukudega ka kiiresti. Aga põdrapulliga lahenes lugu ainult tänu jahijuhataja erakordsele intuitsioonile: ajust tagasilöönud jooksvale pullile tehti lask aga nagu ikka juhtub, riivas kopsu ja jäi taha, keresse. Pull jooksis "nagu lennuk" ja kadus metsa. 150 meetrit metsa all jälitamist ja põdra jäljed haihtusid jahijuhataja sõnul "nagu taevasse"! Seis oli lootusetu, mehed asusid juba tagasi pöörduma ja metsast välja minema. Koera polnud. Alles siis märkas suunda muutnud ja otsinguid jätkanud jahijuhataja ühe suvalise männi all surnud põtra...
Kokkuvõtteks, vähegi kehvema tabamuse korral läheb loom ikka väga kaugele...See ei ole hea. :roll:
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

indian kirjutas:Aga rohukogust tuleb kusagile korrigeerida


Jahimoonaga selline lugu, et ei tea, kas rohukogust on mõistlik vähendada. Selle asemel mängi padruni pikkusega. Sõbra 30-06 180gr TSX-i saime ilusti jooksma lühendades padruni pikkust 0,2mm, kui enne oli hajuring 5cm, siis peale kohendamist toll. Rohkem padrunit edasi ei arendanud, kuna jäime 100m tollise hajuringiga rahule.
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Kaupo Kindsigo kirjutas:Värsked muljed 11,7 g Naturalisest: lasti Naturalisega 4 põtra. Lehm 25 m pealt pähe, kolks ja pikali. 2 vasikat 25-30 meetri pealt langesid esijala piirkonna paukudega ka kiiresti. Aga põdrapulliga lahenes lugu ainult tänu jahijuhataja erakordsele intuitsioonile: ajust tagasilöönud jooksvale pullile tehti lask aga nagu ikka juhtub, riivas kopsu ja jäi taha, keresse. Pull jooksis "nagu lennuk" ja kadus metsa. 150 meetrit metsa all jälitamist ja põdra jäljed haihtusid jahijuhataja sõnul "nagu taevasse"! Seis oli lootusetu, mehed asusid juba tagasi pöörduma ja metsast välja minema. Koera polnud. Alles siis märkas suunda muutnud ja otsinguid jätkanud jahijuhataja ühe suvalise männi all surnud põtra...
Kokkuvõtteks, vähegi kehvema tabamuse korral läheb loom ikka väga kaugele...See ei ole hea. :roll:


sommide jahifoorumist sama asja lugenud, et kõik lasud naturalisega ei õnnestu nagu peab - justkui kuul ei avaneks nagu peab.
Samas kui täisvaskkuulidest rääkida, siis ma soovitan jätkuvalt barnesX-i sako kuues - töötab suurepäraselt ka kaugematel distantsidel. Nt pühapäeval kukkus suht suur põdrapull 220 sammu kauguselt lastuna jalapealt, kopsupauk. Ise olen viimastel aastatel enamus loomi lasknud sama kuuliga.
Kasutaja avatar
Winnetou
Postitusi: 47
Liitunud: K Veebr 21, 2007 8:55 pm

Postitus Postitas Winnetou »

Tere. Sattus kätte üks soomlaste tehtud test. See oli mõeldud vaskkuulide testiks ja võrdluseks oli ka tuntud tina kuulid. Esindatud olid : Lapua Naturalis, Barnes XLC, Sako Arrowhead(toonitati ,et kuul onSwift Scirocco); Lapua Mega, Norma Alaska. Test on ajakirjas "Metsästys ja Kalastus" nr.10 2007. Kuna kõik need kuulid on siin foorumis eraldi jutuks siis lühidalt neist testi tulemustest. Kõik testis osalenud kuulid ei saanud lõpptulemust kirja ja seda erinevatel põhjustel. See mis moodi täpselt test välja nägi on ilmselt natuke pikk jutt, kuid nende viie(kuue) kuuli tulemused. Aa ja kaliibrid oled 300 Win. Mag ja .308 Win.
Seller Belliot Barnes XCL 300 Win. Mag 11,7 g Testi võitja: Hajuringid 100m 25mm, 300m 65mm Jääkkaal 100/300m 99,9% Seene diam. 100m 18,5mm 300m 15,2mm
Sako Arrowhead 300 Win. Mag hajuring 300m 27mm viis lasku ja kuues 47mm. kõik muud asjad ka head.
Laapua Mega .308 Win 12g. Normaalselt töötav keskmik.
Tulemust ei saanud aga:
Norma Alaska Jääkkaal 100m 28%, seene diam. 8mm. See kuul lihtsalt laguneb ära, pikal distantsil töötab piisavalt hästi.
Lapua Naturalis jällegi ei avane üldse pikal distantsil, Töötasid ainult Naturalis Long Range variandid. See jälle samas et kuulid ei avanenud ei tähendanud seda ,et nad telefoni kataloogide pakist nii 1,5 kuni 2m läbi ei läinud
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Mul tekkis rumal küsimus, et kas seda jääkkaalu vaadati peale kataloogi tulistamist või käis see kuidagi teisiti?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Winnetou
Postitusi: 47
Liitunud: K Veebr 21, 2007 8:55 pm

Postitus Postitas Winnetou »

See jääkkaal tehti ränga testiga, lühidistantsil lasti 5m kauguselt märjaks kastetud kataloogi pakki. esimese kataloogi taha oli pandud 18mm vineer imiteerimaks kuuli puutumist luu vastu. See oli äärmuslike olude test, 300m testis vineeri ei olnud. Peale seda kaaluti kuulid üle. Kohe mõõdeti ka laienemine ja ka kuuli avanemise sügavus pinnast, max punktide saamiseks pidi kuul avanema enne 3cm sügavust. Siis veel haavakanali suurus ja avanenud kuuli läbivus.
Mait Mägi
Postitusi: 18
Liitunud: N Dets 08, 2005 12:18 pm

Postitus Postitas Mait Mägi »

Tere kõigile jahimeestele ja laskuritele. Lisaksin siia ka oma arvamuse naturalis-ega laskmisest. Nagu näha kellele meeldib ema ja kellele tütar!
Kaliibritest 7,62 puuduvad mul omad kogemused, seega võtaksime teemaks kaliibri 6,5X55. Olen seda kaliibrit kasutanud pikka aega nii jahil kui ka lasketiirus. Viimasel ajal olen jahipidamiseks suurulukitele kasutanud naturalis-e kuuli. Mõningad kogemused sellega seoses. Metskits tabatud esikäppa taha, peale 20m liikumist maas ja kuul läbis jättes teisele poole tikutoosi suuruse augu, lastud 100m. Metsea põrsas tabatud esikäpeale abaluu kohe maas ja kuul läbi (poolerusika suurune auk), lastud 70m. Teine metssea põrsas tabatud ribidest läbi, liikus 35m kuul läbis teiselpool tikutoosi suurune auk, lastud 60m (loomad olid lasu hetkel risti). Põder kahe harune pull, esimene lask 120 m tabatud maksa, seest segamini kahjuks, peale 50-60m maas, lähenedes tõusis, teine lask 10m silma mis läbistas kuklanupu alt kaelalüli, loom kukkus, mõlemad lasud läbisid. Põder sarve-harudega 6+9 pull loom vähe nurgeti laskesuund tagant ette, tabamine esikäpa taha 20 sm, loom kukkus kohe kuid rabeledes tõusis 10 sek möödudes, saades jalad alla läbis 150m võsa. 1 tund hiljem lasketulemust kontrollides maas veri ja karvad. 30 min hiljem otsimise tulemusena loom leitud, puhkavas ootevalmis asendis. Kulli liikumis tee loomas oli järgmine: sisenemine 15 sm esikäpa tagant suunaga etepoole, läbis siseorganid jõudes selgrooni purustas selja arteri ning sealt pikki selgroogu edasi jäi pidama abaluu ülemise tippu juurde. Kondistajad kahjuks kuuli ei otsitud ja hilisem otsimine tulemusi ei andnud. Selline kogemus minul. Kindlasti on erinevus samade kuuli markide kasutamine erinevatest kaliibritest. Huvitav oleks teada milline on teie kogemus sama 6,5x55 kaliibri NATURALISE kuuli kasutamise puhul ?
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Mait, sa ju Eesti koondise tasemel laskur, kas ka teistele põtradele oled 150 m järgi trampinud?

Proovi hoopis 9,1 g Partitioni kuuli 6,5X55-le, Norma ka laeb seda!

150 m haavatud põdra teekonna pikkus on nii korraliku lasu juures selge katastroof! :cry: :roll:
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Postitus Postitas gunnar »

Kaupo Kindsigo kirjutas:150 m haavatud põdra teekonna pikkus on nii korraliku lasu juures selge katastroof! :cry: :roll:


Võibolla polnud põdrale seda enne keegi öelnud ? Iga lasu tulemus on erinev, isegi kui tundub vo. sarnade mõnele teisele kus loom kohe kukkus. Iga loom on erinev. Niiet öelda et selle lasuga "pidi" kohe kukkuma on jama.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Kas ma ütlesin, et pidi kohe kukkuma? Ära pane sõnu suhu...

Isegi paraja tambiga jooksva põdralehma kopsunurka tabanud Barnes Triple Shock "sirutas" looma 70-80 meetri järel maha ja loom oli surnud, mitte "puhkavas ootevalmis asendis"!

Kas keegi Naturalisest midagi väga positiivset ka teab rääkida?
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Postitus Postitas tony »

Sai endalgi nüüd naturalis ära proovitud.Kal 308 ja kuuli kaal 11g.Loomadeks siis antiloobid ja tüügassead.Hea tugev kuul.Kõik kuulid teisel pool naha all ja avanenud olid ka ilusasti.
Vasta