Miks just 9,3? (poolitatud teema)

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Võtaks siis kah sõna värske 9,3 omanikuna. Loodan, et kohe peksa ei tehta :lol: -muidu peab vastu andma :oops:
Usun, et kult pidas oma postitusega silmas asjaolu, et kui ostsid sellise kaliibriga relva-miks siis korralikku optika kinnitust ei ostnud?
Enda 9,3 valikut ka kuskil teemas põhjendasin-aga võin korrata. Nimelt minu jahiala nn. paberipuidu kokkuostust (juba rubla aja lõpus) saanud näha kõvasti saage mille tulemusel väga palju võsa.
Teise matsu andis nn. gigantkolhoosi ja tema järglaste PÜ-de nn. tegevuse lõpetamine võsastunud põllumaade näol.
Seega vajadus relva järgi millise kuul oleks vähem võsakartlik ja moona valik-saadavus hea. Relv mõeldud esmajärjekorras aju relvaks(alla sea ma temaga ei lase) kuna tihti tuleb lasta nn. võsas ja neid peeneid oksi ei kipu alati isegi läbi optika nägema. See asjaolu, et suure kaliibriga võib HUUPI LASTA ei mahu minu arusaamadesse. Olen suutnud siiani enamjaolt 6,5 kuid ka 308 meie faunat edukalt vähendada (karu ja hunti ei ole võimalust olnud lasta). Ükski ei ole ellu jäänud kellele on tehtud korralik lask. Aga p...e lastes ei tapa ükski kaliiber, vähemalt kohe mitte.
Pole nagu põhjust kraaklemiseks- lihtsalt inimestel on rohkem võimalusi ja egas keegi ei käsi siis endale samasugust osta- kui aga osta, siis tuleb ka nn. lisavarustus korralik osta. Pole selle 9,3*62 tagsilöök sugugi hull kui relv ilusti õlas on. Samas iga mees lähtub ikka "iseenese tarkusest", sest lollimat meest, kui "tark naabrimees" pole ju olemas :lol: Minu otsus selle kaliibri kasuks küpses mitme aasta jooksul. Kussjuures veel huvitav tähelepanek enda jahiseltsist- mehed, kes kunagi ostsid endale kasutatud 9,3-d ja vahepeal need kappi vedelema jätsid on põdrajahiks püssid uuesti kapist välja toonud.
ikka lõbusalt
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Inetu lugu jah! Oma arust ei solvanud ma nagu kedagi,avaldasin vaid oma seiukohta,kui see kellegile ei meeldi ,ei peaks see küll põhjust andma kedagi solvama hakata.Kui mina arvan et saan võsas läbi ka lihtsalt mõnd tömbimat kuuli v sileraudset kasutades,ei pea ma seejuures silmas küll seda ,et keegi peaks oma 9,3-est loobuma :!: Pigem huvitaks mind näiteks see ,millised on looma purustused(utiilne lihahulk),mis tekkib erinevat kaliibrit kasutades,v kas on üldse vahet?
Kui noorhärradele aga ei meeldi mu kasutajanimi,siis vastupidiselt teie andmetele on siit ka mu pärisnimi tuvastatav!
Ps. Kuna mind on arvatud teema algatajaks,siis minupärast võib ta ka lukku panna!
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Postitus Postitas tony »

9,3x62 purustuste kohta kogemus puudub aga võrreldes 7rem.mag-ga 9,3X74R küll midagi hullu lihaga ei tee.Arvan,et põhjus tema rahulikul lennul.Loomulikult kõik sõltub ka kuuli valikust.
Kasutaja avatar
shikaree
Postitusi: 141
Liitunud: T Dets 23, 2003 6:25 pm

Postitus Postitas shikaree »

kult kirjutas:Pigem huvitaks mind näiteks see ,millised on looma purustused(utiilne lihahulk),mis tekkib erinevat kaliibrit kasutades,v kas on üldse vahet?

Julgen siia üles riputada ühe oma kobalaskude tulemustest. Tabatud on u 100 kg siga täie mineku pealt 50m kauguselt ristluudesse. Kuuli kaliibriks .308Win Vulkan. Nii et ka väiksem kaliiber purustab asjaolude kokkulangemisel kohutavalt. Pilt
seal on teine rebane!
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Postitus Postitas kirp »

Kohe ära ehmatas, et (vist) minu postituse peale selline sõda lahti läks (osa sellest kraaklemisest on kahjuks väheinformatiivne). Tundus ka, et rahvas ei saanud päris täpselt aru minu eelmise kirja põhilisest infost. Tahtsin tähelepanu juhtida Benelli Argo omapärasele LUKULÖÖGILE. Ei oska öelda, kas teised poolautomaatsed vindid ka sellist omavad. Igatahes siledaraudse ja poolautomaatse klassikalise gaasikolviga magnumi puhul mul sellist probleemi pole (nt. 50 g kuuliga lastes). Optika "püsimatus" on seda imelikum, et nihkumine ei ole kunagi ettepoole isegi mitte sellise võimsa padruni puhul kui 9,3x63 18,5 g kuuliga seda on, vaid alati taha.
Mis 9,3x62 kasutusomadustesse puutub, siis maha saab teisega hästi ja üldjuhul ka vähe viltu läinud "riivamiste" puhul. See viimane on üpris hää omadus kui lastav loomake sulle kallale võib karata ja käsi kiirustamise või muidu hirmu pärast värisema kipub (eks ole selliseid nii meil kui Aafrikas). Ju on põhjuseks see kirjanduses paljuseletatud peatav e. shoki efekt, mis pidavat kuuli ristlõike pindala suurusega seotud olema (lastavat looma silmas pidades).
9,3x62 praegustele või tulevastele kasutajatele veel niipalju, et sel sügisel puutusin kokku ühe esialgu ehmatava avastusega enda jaoks. Madalama välistemperatuuri juures kaugemale lastes on 18,5 g kuuli (Norma plastic point, punase otsaga) trajektoor hämmastavalt kõvver - 100m (30cm üle) - 200m (0) - 250m (30 cm alla). Mul lihtsalt oli 200m peale sisse lastud, kuigi see on sellise kaliibri puhul selgelt liiga pikk maa. Proovisin Norma ballistilises kalkulaatoris sellist kõverikku järele teha ja sain trajektoori sarnaseks ainult siis kui kuuli algkiiruse tuntavalt alla padruni iseloomustuses näidatut vedasin (kusagile 600 m/s peale). Neile, kes 9,3x62 "siseelu" rohkem teavad, ei ole uudiseks, et 9,3x62 kest on vähe väike sellise kaliibri kuulide kiireks lennutamiseks, mistõttu laadimisel kasutatakse suhteliselt kiirelt põlevat rohtu seda peaaegu kogu padrun mahtu täis toppides. Olen kusagilt lugenud sarnast probleemi mingi teise kaliibriga (täpselt ei mäleta millisega) kus ka padrun liiga väike ja seal seostati ballistika suuri muutusi sütikute vananemisega (minul küll eriti vana moon polnud). Kas minu arvamus, et 9,3x62 kuuli algkiirus jahedama ilmaga tõesti nii palju langeb jääb mul kahjuks tõestamata, sest kiiruse mõõtmise riistapuid mul pole ja vaevalt et ka muretsema hakkan. Igatahes tundub 9,3x62 siseballistika üle keskmise kapriisne olevat.
SUPS
Postitusi: 132
Liitunud: T Nov 21, 2006 9:15 am

Postitus Postitas SUPS »

Tere. Küsimus selline ,et kas keegi 9,3 kitse on ka lasknud. Mis jälje jättis.
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

SUPS kirjutas:Tere. Küsimus selline ,et kas keegi 9,3 kitse on ka lasknud. Mis jälje jättis.


Lasin 15m pealt ajust kitsetalle, kaliiber 9,3x62 ja kuul oli mingisugune RWS 16,midagi g poolmantel. Täpselt ei mäleta, püss ja moon oli laenuks antud, käisin väljaspool jahil. Ilmselt see poolmantel ei jõudnud korralikult avaneda vms, igatahes kuuli sisseminemise ja väljumise augud olid samasugused ja purustused olid minimaalsed. Tabamiskoht oli ribides, kopsudest läbi.
Kasutaja avatar
Metslane
Postitusi: 576
Liitunud: P Sept 25, 2005 1:42 pm

Võrdlus 308ga

Postitus Postitas Metslane »

SUPSI postitus ärgitas uurima 9,3*62 langemist võrreldes 308ga, mida ise kasutan. Norma Ballistic metric näitab, et langemise erinevus on olematu. Samas sama tüüpi kuuli energia erinevus on soliidne. Mõeldes, milline arutelu on olnud teemal "308 vs. 30-06", siis pooldan 308't või parema energiaga 9.3*62, mis ei ole nii oksakartlik.
Meil kasutatakse ajus lahtise sihikuga poltlukuga 308Wini. Mina näen, et ajusse sobiks optikata 9,3*62 poolautomaat veel paremini.
Aim small, miss small!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Miks just 9,3? (poolitatud teema)

Postitus Postitas kakuke »

Mida auväärt foorumlased oskavad rääkida kaliibrist 9,3x53R? On üks selline isend hea hinnaga silmapiiril ja püssi mõtleks üksnes ajujahiks.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
peeter

Re: Miks just 9,3? (poolitatud teema)

Postitus Postitas peeter »

Tasuks yle vaadata ka selline kaliiber nagu 358 Winchester , 308 kesta baasil 9 mm-ne. Lisa rauana mingi 243 win , 260 rem ,7-08 ja 308 win kôrval pâris huvitav alternatiiv .
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Miks just 9,3? (poolitatud teema)

Postitus Postitas aivar00 »

Olemas on erinevaid kaliibreid tõesti palju. Ise uudistasin enne valiku langetamist lisaks ka moona saadavust. Näiteks Lapua moona 9,3*62 ma Eestis müügil ei ole näinud kuigi tehas toodab...
Sako ja Norma olemas, samuti S&B müügil. Need tunduvad olema laiemalt levinud brändid. Veel suht laialt müügil ka 9,3*74R. Teised "jämedad" ei ole nii laialt silma torganud. Aga muidugi tellida saad alati- tavaliselt 1 kord aastas tuuakse partii-ostad siis vajaliku koguse ära, hiljem laed ise- igatahes võimalused on olemas kindlasti kui tahtmist on. Ainuke probleem, kui jahis vaja padrunit, siis pole jahikaaslast kes annaks. 308 ja 30-06 selles suhtes paremad. Aga pole ju raske neid mamme autosse rohkem kui 2-3 tükki panna...
ikka lõbusalt
Vasta