Näitused

2004. aasta teemad
Suletud
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Näitused

Postitus Postitas rajaleidja »

Tere. Mu laika saab varsti aastaseks ja vaja näitusele minna, et pass saada, et sügisel ikka jahti temaga minna saaks. Oskab keegi öelda, millal mõni näitus toimub ja kuidas selleks ette valmistuda. Ehk siis mida koer peab tegema? Tean, et hambaid ja kõrvu näitama, aga on midagi veel?
Kaja

Postitus Postitas Kaja »

Laika on kaunis ja uhke koer, temaga näitusel on lust (oma kogemus, võrdlus ka teiste tõugudega)! Näituste kalenderplaan on kirjas Kennelliidu koduleheküljel http://www.kennelliit.ee Näitustele on ainult eelregistreerimine, seega tuleb plaane teha umbes paar kuud ette. Põltsamaa-kandis peaks üks jahikoerte erinäitus suvel tulema, hagijate tõuühingu korraldatav. Koera ülesanne on näitusel võimalikult kena olla, kohtunik näeb teda ju ainult loetud minutite jooksul. Koera hinnatakse seistes - seega kas maiustuse või mänguasjaga või tähelepanu juhtimisega tuleks koer saada paariks minutiks kaunilt uhkelt seisma, kõrvad kikkis ja saba rõngas, kohtunikust mõni meeter eemal ja küljega tema poole. Liikumise hindamiseks tuleb koeraga liikuda, koer vasakul küljel kerge kauni traaviga. Liikumise ajal oleks tark rihm lõdvaks lasta, kuid koer ei tohiks vedada. Tavaliselt ringikorraldaja suunab ja juhendab ja aitab. Ei ole hullu, kõik on kunagi oma koeraga esimest korda olnud! Tasub ka teisi enne jälgida, mis ringis toimub. Koer peaks olema puhas ja käituma teisi austavalt, vihast (närvilisusest?)vahutavaid koeri on nähtud, kuid mitte hea pilguga vaadatud. Pesta laikat enne näitust just ei soovita, kui, siis paar nädalat varem - karv ei peaks ikka pehme olema, pesemine seda soodustab. Tasub üle kontrollida ka küüned ja hambad, ühed lõigata, teised puhastada vajadusel (muide - väga hea viis puhastuseks on suure käntsaka toore liha järamine). Muidugi peab koer laskma end rahulikult kohtunikul läbi näppida, hambad vaadata, kehaehitust kontrollida, isasel katsutakse ka nende varandus üle jalgevahelt. Ise olen oma koeri esitanud kergetes rihmades, näitusele tulen muidugi teiste rihmadega. Kena oleks, kui koera rihm-kaelakett ei oleks tema välimuses silmatorkav. Ei soovita kasutada kette pika rihmana, need hakkavad omale käe peale, mõnus peenem nahkrihm on käes hea hoida. Keelatud on sissepoole kidadega rihmad. Näitus on siiski iludusvõistlus ja selleks üheks korraks oma koera ilu rõhutada pole ju patt! Ärge unustage, et näituste ajalugu algas maailmas just jahimeestest, kes oma jahikoeri teiste ees uhkustamiseks hinnata tõid! Ja laika ON kaunis koer, keda teistele näidata! Soovin edu! Ja tahaks rohkem jahikoeri ka näitustel näha, nad on seda väärt, et neid hinnataks!
Kasutaja avatar
Tõnu
Postitusi: 132
Liitunud: E Veebr 02, 2004 2:32 pm

Postitus Postitas Tõnu »

hehe, tervitus kajale... :D

tegelikult võiksid sa kaja end kasutajaks teha ja hakata usinate laikapidajate küsimustele vastama. või noh, ma võin ju salakavalalt su mailiaadressi / telefoninumbri foorumisse üles visata ja lasta teistel tormi jooksta, aga see ei oleks vist ilus ;)
Kaja

Postitus Postitas Kaja »

Näe, Tõnu, pole ma nii salajane ühti! Küll tulen ka kasutajaks, kuid esialgu hiilin vanaviisi. Ma ei taha olla kasutaja, kui mul midagi öelda pole. Kui aga oskan sõna sekka öelda, siis on siin minu koht. Minu meiliaadressi avalikustamine ei ole vast veel oluline - pole ma nii nõutud või spetsialist ühti! Ja kes huvi tunneb - Tõnu ju teab! :D
Pikk
Postitusi: 375
Liitunud: K Mai 26, 2004 4:35 pm

Postitus Postitas Pikk »

Mul jälle selline mure et kunagi sai endale laika muretsetud, tõupuhas ja kõik dokumendid mis vaja, aga sellele näitusele minemisega oli kogu aeg üks jama küll ei saanud ise pihta ja siis jälle oli näitus teises eesti otsas ( ei kannata vaeseke sõitu mitte sugugi, viimane kord kui käisin süstimas siis tõpratohter küsis et kas koer on marus või et nii vahutab) ja nüüd on koer juba 3 aastane. Kas on enam mingit võimalust asja korda ajada või on asi hiljaks jäänud :?:
Ka halb kogemus on kogemus!!!!!
Kaja

Postitus Postitas Kaja »

3-aastane koer ju alles noor koer! Ei ole midagi talle veel hilja! Võibolla ongi lihtsam, sest loomal natuke elukogemust ja ta tasakaalukam. Natuke harjutamist, oma suveplaanide ülevaatamist ja - siis sobivale näitusele! Ja kui esimene kord ei lähe hästi, siis kui koeras ainest paremaks, järgmisele näitusele. Sest siis ka endal juba natuke tarkust juurde tulnud. Samas - ega näitused ole kohtustuslikud! Jahipassi saamiseks on korra vaja käia, kuid selle tulemus pole oluline. Kuid kui koerale ka järglasi soovitakse, on võimalikult kõrge hinne vajalik. Aga kena koera on ju päris uhke ka ilmale näidata!
eeru
Postitusi: 246
Liitunud: N Veebr 26, 2004 9:17 am

Postitus Postitas eeru »

Kennelliidu kodukalt saad üldjuhul teada kes rühma 5 hindab. Tihti aga see enne näitust muutub. Väldi kohtunikku kusagilt "välismaalt". Korra hindas (norrakas) minu laikat ja eelnevalt uuris ta raamatust "kes on see lääne-siberi laika"? See SERT ei olnud enam minujaoks see mis teised. Eelista eestimaist, kehtib siingi. Vähemalt saad eesti kohtunikult tõesearvamuse oma koerast. Tavanäitusel osaleb max. 3-5 laikat . Ei soovita tormata esimese korraga rahvusvahelisele näitusele. Tegelikult väldi ka jahikoerte näitust. Seal on kohtunikul hinnata korraga 50 laikat ja enamus koertest esimest korda näitusel, lärmi, haukumist ja sina oled see 51ne. Kohtunikud on aastast aastasse samad ja EJTÜ näitusekorraldus on allpool igasugust arvestust. :evil:
Enne näitust pead koeraga veidi vaeva nägema. Õpeta kõrval korralikult sörkima ja natukene seisangut tuleb isegi laikale kasuks. Sõnakuulmisetta ei saa isegi metsas hakkama. Kõikidele näitustele on võimalik minna ilma koerata. Mine vaata ja võta pere kaasa! Koera võib näidata näitusel ka keegi teine kui omanik ja tihti kuulab koer siis ka paremini sõna.
Kasutaja avatar
saa
Postitusi: 134
Liitunud: T Juun 15, 2004 2:48 pm

Postitus Postitas saa »

Venemaa kohtunikud oskavad ka laikasid suurepäraselt hinnata , alati tuleb jälgida ka seda , milliseid koeri on kohtunik ise kasvatanud ja milliseid parasjagu kasvatab. Kui kohtunuk ise puudleid kasvatab ja allrounderi õiguseda laikasid hindab, ega sealt siis miskit proffessionaalset hinnangut loota pole
Suletud