Asi natuke ju teist moodi välja näeb, et iga maaomanik, kellel "jahipaberid" ja 10 ha maad, siis peab olema tal võimalik astuda kohaliku jahiseltsi. Mitte, et nüüd igast maaomanikust saab jahimees, paljud ei tahagi ilmselt.jahe kirjutas:Ah et igast maaomanikust kel 10ha saab jahimees,see on küll kõige ajuvabam asi mida kuulnud olen,tea,mis jahti seal 10ha peal peetakse....hiirtele või,üks on kindel kord läheb siis päris käest.
Jahinduse arengukava 2007-2013
Olgerd kirjutas:Asi natuke ju teist moodi välja näeb, et iga maaomanik, kellel "jahipaberid" ja 10 ha maad, siis peab olema tal võimalik astuda kohaliku jahiseltsi. Mitte, et nüüd igast maaomanikust saab jahimees, paljud ei tahagi ilmselt.jahe kirjutas:Ah et igast maaomanikust kel 10ha saab jahimees,see on küll kõige ajuvabam asi mida kuulnud olen,tea,mis jahti seal 10ha peal peetakse....hiirtele või,üks on kindel kord läheb siis päris käest.
Ma ikka nii saingi aru,lihtsalt ise sõnastasin valesti,aga huvtav ,kui kohalik jahiselts ei võta meest vastu,mis siis saab

243win
Just Jahe,meil umbes sama aga pudeli peab ka tooma kui vastu võtame.Maaomaniku vastuvõtmisel siiski nati tõsisem lugu,et kui ei võta vastu(seltsi) ja mehel(naisel) ikka 10h head jahimaad käes,siis pagan ei lase äkki meid oma maale jahti,a kui nüüd 10h aint lagetat põldu,siis las olla edasi omaette.Tea aint,kuidas nad neid suurulukeid(kits,siga,põder) põllust välja ajavad,või suurulukiload lähevad müüki neile siis?
noorus on ilus aeg
-
Jahe: vt mingisuguse analoogia annab võtta Maaparandusseadusest. Seal on nimelt selline mõiste nagu kohustuslik liige maaparandusühistus - et kui süsteem läbib teatud suurusega kinnistut, siis see maaomanik on kohustuslikult selle maaparandusühistu liige. Või umbes nii.
Jahipiirkondade puhul on EJSi üllitis muidugi äärmiselt läbimõtlematu ja ega tegelikku seadusandlikku sõnastust ei kujutagi ette, et kuidas asi olema saaks hakata. Jahipiirkondade kasutajad võivad olla ju nii MTÜ-d, äriühingud, riigiasutused kui ka eraisikud (s.o füüsilised isikud, kui neil on 3/4 maad käes). Seega - ainult MTÜ-l on olemas selline tegelane nagu "liige" - juba olemegi jännis, eksole.
Iseasi, kui defineeritaks need maaomaniku õigused täpselt seaduses ära, mida see üle 10 ha omanik saab jahipiirkonnas kasutada - siis on teine asi. Siinkohal lõpetan, sest EJS-ile tasuta õigusnõu andmine ei ole minu huvides
MM
Jahipiirkondade puhul on EJSi üllitis muidugi äärmiselt läbimõtlematu ja ega tegelikku seadusandlikku sõnastust ei kujutagi ette, et kuidas asi olema saaks hakata. Jahipiirkondade kasutajad võivad olla ju nii MTÜ-d, äriühingud, riigiasutused kui ka eraisikud (s.o füüsilised isikud, kui neil on 3/4 maad käes). Seega - ainult MTÜ-l on olemas selline tegelane nagu "liige" - juba olemegi jännis, eksole.
Iseasi, kui defineeritaks need maaomaniku õigused täpselt seaduses ära, mida see üle 10 ha omanik saab jahipiirkonnas kasutada - siis on teine asi. Siinkohal lõpetan, sest EJS-ile tasuta õigusnõu andmine ei ole minu huvides

MM
See 10ha värk saaks huvitav olema.Kui selline seadus jõustub siis mina ja veel minu 10 sõpra(kõik juba praegu jahimehed) ostame kambakesi ühe ca 10ha kinnistu Kakukese jahipiirkonda ja olemegi täisõiguslikud liikmed (sain vist õieti aru, et see Kakukesele meelejärgi on).Ükski kohalik mees pole varem meid näinud ja ei tunne meid aga mis sellest.Aitame ju makse maksta ja tundub et see kõige peamine.Ja peale seda võivad veel sajad jahimehed sama teha.SUHT NÕME MU MEELEST.
Hulka lihtsam oleks maaomanikuga tuttavaks saada ja kui mõtted ning muu ühtsed, alles siis ta oma liikmeks võtta.
Hulka lihtsam oleks maaomanikuga tuttavaks saada ja kui mõtted ning muu ühtsed, alles siis ta oma liikmeks võtta.
-
Minu lugupidamine. Ei tasu karta neid uusi maaomanikke.Las ostavad need mõned hektarid.Jälle juures inimesed,kes saavad aru,mis on maaomand.Minul on umbes 60-70ha metsa ühe seltskonna käes.Neil on 4-5 meest ainult maaomanikud.Ülejäänud sellid on rmk-kesk.t. leival.Selles süsteemis olid nad vene ajal ka.Kahjustustest ära räägi neile.Sa oled nende isade silmis puru p...i nurgas.Nad ei vasta sinu kirjadelegi.Igal juhul toetan ideed(p.2).Nagu ütles Kakuke.ei pea ma endiste ees roomama.Ma ei usu siiski nendesse muudatustesse,riik ju ammu teine ,mehed samad.See põlvkond (ka mina) jõuame ennem kummikud lattu anda.Vast meie lapsed siis näevad muutused ära.
Üks asi siiski Tony,ma vaatan asja jahimehe silma läbi,heakene küll,et ostad kuhugi suvalisse kohta maatüki,kas või Kakukese kõrvale.Et siis seal jahti teha(Kakukesel muide hea jahimaa ja söödakohad ka toimivad) aga mis jahti sa võõras kandis teed?Metsloomade liikumise ja paiknemise kindlaks tegemisel, oma uuel maatükil,kulub ikka mitu aastat ja võõras kandis ei tea sa sedagi,mis loomad seal üldse elavad?Ehk polegi kohapeal jahiulukeid,aint läbirändajad?Ja kui oled ise kuskil kaugel linnamees,pole sul eriti võimalust ka söödakohti töötama panna,et kas või siga kohale meelitada.Kohalikku jahiseltsi võid uue sedaduse järgi trügida aga ega kohalikud mehed sind eriti ei taha,sest sinu maatüki näol nende jahimaale juurte ei tule midagi.Muide,maa tuleb ka tulu tooma panna,sest maamakasu võetakse ju ikka.Arvan,et aint jahiseltsi trügimiseks ikka maad küll kokku ei osteta.
noorus on ilus aeg
-
Vot nii.Keegi eespool praalis ,et ostan sõpradega kamba peale 10ha.Miskipärast seda ei tehta.Ostetakse alles siis,kui maaomanik muutub pühaks lehmaks,nagu ta on mujal maailmas.Täna korjasin ise meeste tagant ära visatud limonaadi ja veepudeli metsast üles.Kusjuures ütleks veel niipalju,et paljud maaomanikud ei ole veel aru saanud ,et nad on oma maaga miinuses.Varsti peaks looduslikult mitte uuenenud lankide laine peale tulema.Siis on riigil õigus peale sõita nagu laulab Saller.OSTKE siis.
See 10 ha kirjutati sisse sellepärast, et selline on Eestis keskmine maaomandi suurus. Mõte oli selles, et ei tekiks võimalust mingil suvilakrundi omanikul seltsi liikmeks ennast pressida. Ja kui keegi väidab, et ostab siis 10 ha sinna piirkonda kuhu tahab jahimeheks saada-andku minna. Kuigi ma usun, et praeguse maa hinna juures saab isegi 1 ha hinna eest käia mitu korda kasvõi Aafrikas jahil-seega ei ole mõtekas seda 10 ha jahi pärast osta.
Enne suurt kisa- palju siis neid nn. "sittu jahimehest maaomanike" on keda ei taheta kohalikku seltsi? Minu jahipiirkonnas ei ole ühtegi. See võimalus ei pane neid maaomanikke küll jahimeesteks hakkama. Teadaolevalt on jahiseltsi liikmed ikka jahimehed aga mitte jahitunnistuseta maaomanikud. Minu jahiseltsil on juba ammu liikmeks saamisel esimeseks eeliseks maaomandi olemasolu jahipiirkonnas, siis alles elukoht ja muud omadused. Samuti tehtud juba mitu aastat maaomanikele ühist põdrajahti-kuulutatud valla lehes kuupäev ja kogunemiskoht - kohal käinud vaid mõned üksikud. Kokkuvõttes maaomanik ei ole koll ja nendest eemaldumisel (loe nendega tülitsemisel)saeme sama oksa millel istume. Vähemalt selline on minu arusaam asjast.
Enne suurt kisa- palju siis neid nn. "sittu jahimehest maaomanike" on keda ei taheta kohalikku seltsi? Minu jahipiirkonnas ei ole ühtegi. See võimalus ei pane neid maaomanikke küll jahimeesteks hakkama. Teadaolevalt on jahiseltsi liikmed ikka jahimehed aga mitte jahitunnistuseta maaomanikud. Minu jahiseltsil on juba ammu liikmeks saamisel esimeseks eeliseks maaomandi olemasolu jahipiirkonnas, siis alles elukoht ja muud omadused. Samuti tehtud juba mitu aastat maaomanikele ühist põdrajahti-kuulutatud valla lehes kuupäev ja kogunemiskoht - kohal käinud vaid mõned üksikud. Kokkuvõttes maaomanik ei ole koll ja nendest eemaldumisel (loe nendega tülitsemisel)saeme sama oksa millel istume. Vähemalt selline on minu arusaam asjast.
ikka lõbusalt
Iseenesest on on täiesti loomulik, et (jahimehest) maaomanikud võetakse kohalikku seltsi, aga seda asja seaduse jõuga sunniviisiliselt ajades ei lähe küll midagi paremaks. Kahtlemata on piirkondi, kus jahiseltsi moodustab mingi punt "endisi", kes kõigi teiste soovidele ja õigustele vilistavad. Aga ma arvan, et tunduvalt rohkem on selliseid Aivari seltsi sorti piirkondi, kus maaomanikust rohkem või vähem lugu peetakse. Kui sellises seltsis mõnda maaomanikku ei taheta vastu võtta, siis on enamasti ka mõjuv põhjus. Mis sellest nüüd siis paremaks muutub, kui inimene väevõimuga seltsi surutakse? Tüli jääb ju alles! Tüli jääks alles ka selle esimese, "sittade meeste" seltsi korral. Aivari vihjest (miks valiti just 10 ha), võib välja lugeda, et keegi tegelikult ei tea, kui palju on neid jahimehest maaomanikke, kes tahaks kohalikku seltsi astuda, aga ei võeta vastu. Ja kui suur on nende inimeste keskmine maaomandi pindala. Kas see praegune kava lahendaks tegelikult probleeme?
See 10 ha suurus lähtus ainult Eesti keskmisest maaomandi suurusest. Sellist statistikat palju neid maaomanikest jahimehi keda kohalikku seltsi ei ole vastu võetud reaalselt olemas on ei ole minu andmetel keegi teinud. Asi vast rohkem maaomanike väidete "olen maaomanik ja omal maal jahti pidada ei saagi" rahustamiseks. Kussjuures sellist juttu ajavadki enamjaolt sellised maaomanikud, kes jahindusest ei tea muffigi aga erinevaid õigusi endale soovivad.
ikka lõbusalt
Vot seda minagi. Mulle ei meeldi see praegune arengukava variant ennekõike sellepärast, et asi kisub kangesti linnukese kirjasaamise poole: jahimeeste ja maaomanike tülide lahendamine - TEHTUD! See praegune kava lihtsalt veeretab tüli avalikkuse eest jahiseltsi siseasjaks ja seadusemeistrite käed on puhtad (3/4 seltside jaoks ei muutuks ilmselt midagi, sest neil pole praegugi probleeme).
Arengukava räägib maaomaniku õigusest kuuluda kohalikku jahiseltsi. Maaomaniku õigus kuuluda sinna jahiseltsi on tal nagunii juba praegu olemas. Inimene võib kuuluda millisesse ühingusse tahes, kui teda sinna vastu võetakse. Minujaoks tundub aga imelikuna see, kui seadus hakkab mittetulundusühinguid kohustama kedagi liikmeks võtmisel. Praegu kehtib ju ikka vabatahtlikkuse printsiip, mille järgi inimene vabatahtlikult otsustab, millisesse mittetulundusühingusse ta astub ja samamoodi otsustab mittetulundusühing iseseisvalt oma huvidest lähtuvalt, keda sinna vastu võtta. Mina olen praegusest ideest niimoodi aru saanud, et selts kohustub liikmeks võtma ka sellise maaomaniku, kes endale kuuluval kinnistul näiteks jahipidamise ära keelab. No kes tahab sellist meest oma seltsi? Konflikt selle maaomaniku ja jahiseltsi vahel on juba ette määratud.
Ja kui see arengukava idee seadustatakse, kuidas siis asi juriidiliselt välja näeb? Põhikirja muutmised jne? Ajaloolist õigust omal maal jahti pidada (see oli pigem ikka mõisnike kui pärisrahva õigus) võimaldab ka see säte, mis lubab maaomanikul jahtida väikeulukeid omal maal sõltumata selle suurusest.
Ja kui see arengukava idee seadustatakse, kuidas siis asi juriidiliselt välja näeb? Põhikirja muutmised jne? Ajaloolist õigust omal maal jahti pidada (see oli pigem ikka mõisnike kui pärisrahva õigus) võimaldab ka see säte, mis lubab maaomanikul jahtida väikeulukeid omal maal sõltumata selle suurusest.