Põrsas vardas
Põrsas vardas
Soov lähitulevikus terve põrsas vardasse ajada. Oskab keegi head nõu anda kuidas liha ette valmistada?
jahemees kirjutas:kõigepealt on vaja põrsas kätte saada
Arvatavasti suudab mõni asjatundlik lihakaupmees (või maitseainete tegelane) nõu anda. Aga isegi loeks huviga, et kuidas keegi teinud on. (pole küll plaanis tervet põrsast vardasse ajada, aga kunagi ei tea mis ette tuleb).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Olen viibinud üritusel kus sai paras kesik vardasse aetud, põhirõhk oli et leek väga suureks ei läheks ja ei unustaks liha keerata vahetevahel, hiljem lõikasid muudkui viilakaid lihakehalt ja vahepeal pintseldasid mingi kastmega. Päris hea asi oli
Aga aega läheb ikka päris kaua ei ole päris nii et lihakeha süte kohale ja siis õlled lahti ja sööma.
Aga aega läheb ikka päris kaua ei ole päris nii et lihakeha süte kohale ja siis õlled lahti ja sööma.
Ka halb kogemus on kogemus!!!!!
pisut hilinenult,kuna HUNDIL õnnestus siiski põrsas kätte saada,tuli minul retsept välja mõelda,ühesõnaga asi nägi välja järgmine 1põrsas umbes 20kg,viis pakki saslõki maitseainet,viis pakki viie pipra segu,kolm tuupi põltsamaa kanget sinepit,küüslaauku, sibulat, kaks sidrunit,1l ketsupit,soola kõigepealt määrisin põrsa sidruniga kokku,seejärel sinepiga,siis piprasegu ja saslõki maitseaine,sool,sisse pikisin küüslaauku,seejärel läks põrsas suurde läbipaistvasse kilekotti järgi läks 1lketsupit ja sibularõngad ja kott kinni ,kolm päeva laagerdamist päevas paar korda kotti loksudades,pidulik küpsetamine toimus jahimeeste kokkutulekul,umbes 5tundi tuld,aegajalt vee-õli seguga pintseldada,ohtralt õlut kõrvale ja tulemus sai nämma,vähemalt paarikümne inimese arvates.
Viimati muutis jahe, T Apr 19, 2005 9:23 pm, muudetud 1 kord kokku.
243win
Re:
jahe kirjutas:pisut hilinenult,kuna HUNDIL õnnestus siiski põrsas kätte saada,tuli minul retsept välja mõelda,ühesõnaga asi nägi välja järgmine 1põrsas umbes 20kg,viis pakki saslõki maitseainet,viis pakki viie pipra segu,kolm tuupi põltsamaa kanget sinepit,küüslaauku, sibulat, kaks sidrunit,1l ketsupit,soola kõigepealt määrisin põrsa sidruniga kokku,seejärel sinepiga,siis piprasegu ja saslõki maitseaine,sool,sisse pikisin küüslaauku,seejärel läks põrsas suurde läbipaistvasse kilekotti järgi läks 1lketsupit ja sibularõngad ja kott kinni ,kolm päeva laagerdamist päevas paar korda kotti loksudades,pidulik küpsetamine toimus jahimeeste kokkutulekul,umbes 5tundi tuld,aegajalt vee-õli seguga pintseldada,ohtralt õlut kõrvale ja tulemus sai nämma,vähemalt paarikümne inimese arvates.
sai proovitud teha ca 50 kg kesik vardas....
tänud eeltsiteeritud tarkuse eest .....
lisan selle mida tegin teisiti:
* enne kolmepäevast marinaadis laagerdamist kolm ööpäeva lihtsalt niisama jahedas rippes hoida ...st. kokku kuus ööpäeva
* kolmandal päeval süstisin suuremad lihased soolalahusega (tegel. vesi, sool , suhkur vahekorras 100/10/1 + lahu keetmisel lisasin veic loorberit ,pipart vütsi...loomulikult lahu maha jahutada...ja tegelikult kasutasin veel mõningaid anatoomiaalaseid teadmisi ja süstisin seda lahu ka mööda suuremaid aorte....aga usun et siiasinna suurematesse lihastesse süstides annab niisamuti rahuldava tulemuse...)
* pintseldamiseks segu: kolm pakki 82% originaalvõid, kolm pudelit tsillikastet (lindemans), purk mett, soola, kaks klaasi purustatud mustsõstraid....lasta korraks soojaks, segada
* 6 tundi "tunnetega" tuld st. kahele poole keret tuli...alla vaid süsi
ja ca 65 inimest sõid kõik selle ära....tundus et jäid rahule...
kärbes kirbule!
Re: Põrsas vardas
Tahaks siia ühe hea nipi põrsa vardas tegemiseks anda, nimelt kasutame meie
lõkke asemeks vanat söödakäru vanni, mis on raamilt maha tõstetud, siis ei lähe
soojust kaduma ja kui on aeg jälle kiht maha lõigata siis saab lihtsalt nats eemale
tõsta ning lõikuda-pinseldada.
lõkke asemeks vanat söödakäru vanni, mis on raamilt maha tõstetud, siis ei lähe
soojust kaduma ja kui on aeg jälle kiht maha lõigata siis saab lihtsalt nats eemale
tõsta ning lõikuda-pinseldada.
Re: Põrsas vardas
Zakslane, pilte? Kui keegi sellist küpsetamist tegema hakkab ja mingit nõksu kasutab, siis oleks pildid abiks, ma ei kujuta nt ette kuidas näeb vana söödakäru välja
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: Põrsas vardas
Oh noorus, noorus:
http://www.kuldnebors.ee/kuulutused/P%C ... uage_id%25
umbes selline ja arvatavasti plekist
BM
http://www.kuldnebors.ee/kuulutused/P%C ... uage_id%25
umbes selline ja arvatavasti plekist
BM
Re: Põrsas vardas
baddmann kirjutas:Oh noorus, noorus:
http://www.kuldnebors.ee/kuulutused/P%C ... uage_id%25
umbes selline ja arvatavasti plekist
BM
no see juba uuem variant , vanem ikka selline kumerate otstega oli, farmides kasutati ikka jahu jagamisel loomadele
Pole looma, pole probleemi!
Re: Põrsas vardas
Ma kah nigu teistmoodi ette kujutasin, mul käsil ühest sellisest põkatsile kopa tegemine, too selline pikuti poolekslõigatud vaadi (või sirgete otstega vanni) kujuline, jalad all ja stopper küljes, kui selle välja sikutad siis vajub kogu searokk ilusti sigudikele ette (kupatus ju tsentrist välja tehtud). Ja just otsad on sirged, küljed ikka kumerad. Kahjuks ei saa mu isendist enam pilti teha, vana olek ära lammutatud aga uueks (kopaks) pole veel saand.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Re: Põrsas vardas
Pilt siis meie seltsi komplektist, varras on fiksaatoritega, et saaks küpsetise
erinevate nurkade all tulele jätta.
erinevate nurkade all tulele jätta.
Re: Põrsas vardas
See on sigade söödakäru,millest honkomees rääkis aga veiste sööda- või jahukäru on sarnane börsikuulutuses näidatule.Aga,et põrsast pehmeks ja mahlaseks saada küpsetage teda algul fooliumis(oli vist mingi 5-6 tundi)ja siis foolium ära ning süte peal pruuniks .Tuleb väga viss värk.Hea vaheldus pidevale šašlõkitamisele.Enne mehed põrsa juures ära ei saa,kui alles ainult kondid .
Naine võib olla,koer peab olema!