vibud

Vasta
Kasutaja avatar
Veix
Postitusi: 200
Liitunud: E Veebr 11, 2008 5:19 pm

Re: vibud

Postitus Postitas Veix »

Oli ka Reporteris üks interviu sellel teemal ning minule jäi kummitama ka üks väide.
Nimelt väideti, et kui vibuga küttimine legaliseerida, siis kindlasti salaküttimine ei suurene selle tagajärjel. Minu arvamus, aga selline, et rahamees kes suudab osta vibu ja algul isegi arvab, et läheb ja peab metsas seaduslikult jahti, kui jaht ei õnnestu, siis kindlasti ka tekib kiusatus küttida seal, kus ei tohiks ja loomade tabamine lihtsam, kuna lasu tagajärjel heli ei teki on ka vahelejäämis protsent, väga palju väiksem.
Pole nii sinisilmne lihtsalt, et seda argumenti uskuma jääks :roll:
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: vibud

Postitus Postitas Mart »

Kes vähegi proovinud, see teab, et algajal vibuga kuhugi märgile pihta saada on paras kunsttükk. Mina ei kardaks, et vibujahi legaliseerimine lööb metsad salakütte täis. Kes tahtis ebaseaduslikult vibuga jahil käia, see käis praegugi. Telest jäi mulle kõrva lause, et miks peaks salakütt valima looma kättesaamiseks selle kõige raskema jahipidamisviisi. Videodest nähtuna on selge, et ei kuku see loom sinna, kus teda tabati. Salamees tahab ju saagiga kiirelt jalga lasta, et jumal hoidku keegi peale ei satuks. Vibuga sellised vennad jahti pidada ei saaks. Vibujahi legaliseerimisega võiks algust teha küll, ainult mitte suure pauguga, vaid tasapisi. Metskitsest suurema suuruluki küttimine peaks olema keelatud. Kindlasti peaks olema ka korralikult läbimõeldud laskekatse süsteem, siin oskavad spetsialistid vast paremini öelda, et mis ja kuidas. Vibujaht peaks olema ikka meestele, kes selle ala vastu üleüldse huvi tunnevad ja miks mitte nõuda siis vibujahimehelt võistlustelt mingi tulemuse ettenäitamist, siis läheb vibuga metsa mees, kes oskab ka relva ( siis vibu ) käsitseda.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: vibud

Postitus Postitas jorr »

Aga täpselt,Mart,vibu osta on rahamehel lihtne, aga et selle vibuga loom ära võtta,selleks peab ikka osav mees ka olema.Usun,et korralik "optikaga vint" on praegu kindlam kui vibu.Pealegi,ega vibuga jahipidamine nii lihtne olegi,need tugevajõulised vibud(püssid) on meie oludes kaunis tülikad võsas liikumiseks ja (metsas)võsast laskmiseks.Ka pukis peab olema piisavalt ruumi.Lasketiirus muidugi,seal ju midagi segavat vahel pole.
noorus on ilus aeg
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: vibud

Postitus Postitas kakuke »

Mõlge ka sellele, et küllalt on olukordi, kus tuleb püss palges looma passida, aga proovige seda sama teha vibu vinnas, et loom külje keeraks kenasti vms. ;)
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
plaaster
Postitusi: 344
Liitunud: E Dets 19, 2005 10:32 am

Re: vibud

Postitus Postitas plaaster »

Salaküttimise koha pealt arvan, et hetkel kui vibujaht ei ole lubatud on just kõige parem aeg vibuga salakütt olla sest mitte keegi ei saa sul keelata vibuga vabalt metsas ringi jalutada ja kui otseselt tabatud ulukiga vahele ei jää siis ei juhtu midagi.
Kui vibujaht seadustada, siis on see seadusega reguleeritud nagu hetkel jahipidamine püssiga, et seda või teist looma võid lasta vastava kaliibri ja moonaga (teatud vibu ja noolega), jahipidamiseks loetakse seda kui relv (vibu) on kotist väljas vms.
Mina igatahes pooldan vibujahi seadustamist sest siis oleks see reguleeritud, muidu on nagu prostitutsiooniga, et ei tohi aga ...
jahilane
Postitusi: 10
Liitunud: E Sept 27, 2004 8:14 pm

Re: vibud

Postitus Postitas jahilane »

See on järjekordne näide sellest, et mingi vähemus püüab häälekalt taotleda omale õigusi, mida kehtivad seadused ette ei näe ja mille kohta puudub ühiskonnas soosiv suhtumine. Ei imesta kui järgmisena taotletakse jahipidamise õigust pneumorelvadega, odadega ja muu sellisega. Selleks, et jahti pidada tuleb esmalt koolitusel käia ja jahitunnistust omada. Ja koolitusel selgitatakse distantsilt ulukite surmamiseks vajaliku energiakoguse mõistet. Paraku enamus selliseid alternatiivseid relvi nagu vibu või õhupüss, ei ole võimelised konkureerima jahipidamiseks ettenähtud tulirelvade parameetritega.
kraavik
Postitusi: 378
Liitunud: E Okt 03, 2005 4:06 pm

Re: vibud

Postitus Postitas kraavik »

Jahilane, vibunoole eesmärk ei ole tekitada sellist shokki nagu teeb seda püssikuul, vaid tema eesmärk on tekitada hästi lai ja veritsev haavakanal, mille tulemusena sureb loom verekaotusesse. Peaasi et nool naha läbistaks ja piisavalt sügavale looma kudedesse tungiks.

Mina vibuga küttimisse nii skepiliselt ei suhtu. Kindlasti oleks tal oma koht varitsus- ja hiilimisjahis. Kasutada tuleks siis plokkvibusid, mis on tugevajõulised ja neil ei ole ka seda pikalt vinnashoidmise probleemi, mida Kakuke kartis :) Kuna vibuga jahtides loom arvatavasti kohe maha ei jää, siis võiks selle jahi eelduseks olla verejäljekoera osalemine jahis.

Samuti on vibunool natuke ohutum kui püssikuul. Mulle vähemalt tundub nii :)
Kasutaja avatar
Eraser
Postitusi: 400
Liitunud: E Veebr 05, 2007 4:34 pm

Re: vibud

Postitus Postitas Eraser »

kraavik kirjutas:Jahilane, vibunoole eesmärk ei ole tekitada sellist shokki nagu teeb seda püssikuul, vaid tema eesmärk on tekitada hästi lai ja veritsev haavakanal, mille tulemusena sureb loom verekaotusesse. Peaasi et nool naha läbistaks ja piisavalt sügavale looma kudedesse tungiks.

Mina vibuga küttimisse nii skepiliselt ei suhtu. Kindlasti oleks tal oma koht varitsus- ja hiilimisjahis. Kasutada tuleks siis plokkvibusid, mis on tugevajõulised ja neil ei ole ka seda pikalt vinnashoidmise probleemi, mida Kakuke kartis :) Kuna vibuga jahtides loom arvatavasti kohe maha ei jää, siis võiks selle jahi eelduseks olla verejäljekoera osalemine jahis.

Samuti on vibunool natuke ohutum kui püssikuul. Mulle vähemalt tundub nii :)




Lugedes artikleid on mul just vastupidine arvamus tekkinud looma mahajäämise suhtes. Ei pidanud hea lasu korral küll üle 20m minema kuna suured veresooned on korraliku noolega kohe läbi lõigatud. Eks uus asi on algul ikka võõras ja kellegile ei meeldi, ise kardan, et kui see vibujaht siin lubada siis paljud meist üldse niisugusele tasemele jõuavad, et vibu korralikult käsitleda oskaksid, amb lasi küll täpselt(optikaga) ja sellega võiks ka 50m pealt ilusti lasta aga plokkvibu...
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: vibud

Postitus Postitas Mart »

Mulle meeldib plaastri mõttekäik, kui asi on seadustega läbimõeldult reguleeritud, siis on salaküttimise võimalus veelgi rohkem piiratud. Järelvalvel on võimalus inimese käest küsida, mis asju ta siin metsas vibuga ajab, on tal kõik dokumendid olemas, et ta RELVAGA jahimaal viibib. Kehtiksid kõik reeglid, mis igale jahimehele. Mida legaalsem ja reguleeritum see asi on seda vähem tekib ka sellest probleeme. Minu arust isegi õige aeg selle relva luubi alla võtmiseks. Võiks öelda, et tegeleme parem probleemi ennetamisega, kui pärast tagajärgede likvideerimisega. Aga et vibu ja amb, minu arusaama järgi ühed ohtlikemaid relvad, lihtsalt vabamüügis on, on ka suht kentsakas. Teles näidati, kuidas vibuga lasti kuulivestist läbi nagu võipakist. Nii et hull asi see noolevärk.
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: vibud

Postitus Postitas sooviku »

:evil: Rohelised,loomakaitsjad ja kõik teised äärmuslased tulge appi!!!See on maiuspala just teile.Vaesel loomal lastakse vibuga veresooned läbi ja ta läheb ja läheb,vererada järel metsasügavusse hirmsatesse valudesse surema.Sedasi saaks võib-olla isegi püssijahimeeste mainet tõsta.Meie lõpetame uluki elu ikka võimalikult kiirelt.HuntingFootag`is oli üks video,kus mees jahtis sigu odaga.Kindlasti leidub Eestiski mõni vend,kes sooviks odajahi seadustamist. Ja siis veel keegi,kes arvab,et asja tulebki seadusega reguleerida ennetamaks odaga salaküttimist.
Ja veel,mismoodi need vibulased looduse vastu ausamad on :shock: .
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
Eraser
Postitusi: 400
Liitunud: E Veebr 05, 2007 4:34 pm

Re: vibud

Postitus Postitas Eraser »

Lõpetab ka nool elu väga kiirelt, sogajutt, et loom piinleb ja vaevleb, selline arvamus tuleb alati neilt kes vibujahiga tegelenud pole, ise ma kah pole aga nagu mainisin siis ka nende arvamus muutub kiirelt kes seda proovida saanud on!
karvane
Postitusi: 90
Liitunud: N Juul 28, 2005 2:59 pm

Re: vibud

Postitus Postitas karvane »

seilasin,tean,torm oma 7 palli.aga vibu või siis amb hammustavad hästi.järgiproovitud juba,parem kui sileraud.
Jaht on kunst kus padrunitega ei koonerdata ja vange ei võeta.
kraavik
Postitusi: 378
Liitunud: E Okt 03, 2005 4:06 pm

Re: vibud

Postitus Postitas kraavik »

Eraser kirjutas:Lugedes artikleid on mul just vastupidine arvamus tekkinud looma mahajäämise suhtes. Ei pidanud hea lasu korral küll üle 20m minema kuna suured veresooned on korraliku noolega kohe läbi lõigatud. Eks uus asi on algul ikka võõras ja kellegile ei meeldi, ise kardan, et kui see vibujaht siin lubada siis paljud meist üldse niisugusele tasemele jõuavad, et vibu korralikult käsitleda oskaksid, amb lasi küll täpselt(optikaga) ja sellega võiks ka 50m pealt ilusti lasta aga plokkvibu...


Mul vibujahi osas ettekujutus vaid videode põhjal ja seal nad ikka lähevad teinekord omajagu maad...no vähemalt kohe ei jää ükski maha. Ja videode põhjal otsustades lastakse loomad valdavalt just plokkvibudega.

Ma ei näe küll põhjust, miks peaks vibujahi seadustamise vastu hakkama kõva häälega ohkima ja halama. On ka minu kõrvu jõudnud jutud, kus vibu või ambu omavad mehed on sellega ka metsas tegusid teinud. Kaua sa ikka küüniseina pihta märki lased.

Jorril on tuline õigus selles, et iga mees vibuga jahti pidama ei hakka. Selle laskeulatus umbes nagu siledal (pigem vähemgi) ja kuipalju täna neid mehi on, kes võtavad vaevaks siledaga sokku hiilima minna? Niiet see vibujaht jääks pigem mingi grupi entusiastide pärusmaaks ja entusiast valdab seda relva piisavalt hästi. Laskekatse peaks loomulikult olema.
Andrus Michelis
Postitusi: 436
Liitunud: K Nov 03, 2004 9:13 pm

Re: vibud

Postitus Postitas Andrus Michelis »

Jorril on tuline õigus selles, et iga mees vibuga jahti pidama ei hakka. Selle laskeulatus umbes nagu siledal (pigem vähemgi) ja kuipalju täna neid mehi on, kes võtavad vaevaks siledaga sokku hiilima minna? Niiet see vibujaht jääks pigem mingi grupi entusiastide pärusmaaks ja entusiast valdab seda relva piisavalt hästi. Laskekatse peaks loomulikult olema.[/quote]


Toetan seda seisukohta.
Ma ei kuuluta tõde. Avaldan vaid arvamust.
Kasutaja avatar
Eraser
Postitusi: 400
Liitunud: E Veebr 05, 2007 4:34 pm

Re: vibud

Postitus Postitas Eraser »

kraavik kirjutas:
Eraser kirjutas:Lugedes artikleid on mul just vastupidine arvamus tekkinud looma mahajäämise suhtes. Ei pidanud hea lasu korral küll üle 20m minema kuna suured veresooned on korraliku noolega kohe läbi lõigatud. Eks uus asi on algul ikka võõras ja kellegile ei meeldi, ise kardan, et kui see vibujaht siin lubada siis paljud meist üldse niisugusele tasemele jõuavad, et vibu korralikult käsitleda oskaksid, amb lasi küll täpselt(optikaga) ja sellega võiks ka 50m pealt ilusti lasta aga plokkvibu...


Mul vibujahi osas ettekujutus vaid videode põhjal ja seal nad ikka lähevad teinekord omajagu maad...no vähemalt kohe ei jää ükski maha. Ja videode põhjal otsustades lastakse loomad valdavalt just plokkvibudega.

Ma ei näe küll põhjust, miks peaks vibujahi seadustamise vastu hakkama kõva häälega ohkima ja halama. On ka minu kõrvu jõudnud jutud, kus vibu või ambu omavad mehed on sellega ka metsas tegusid teinud. Kaua sa ikka küüniseina pihta märki lased.

Jorril on tuline õigus selles, et iga mees vibuga jahti pidama ei hakka. Selle laskeulatus umbes nagu siledal (pigem vähemgi) ja kuipalju täna neid mehi on, kes võtavad vaevaks siledaga sokku hiilima minna? Niiet see vibujaht jääks pigem mingi grupi entusiastide pärusmaaks ja entusiast valdab seda relva piisavalt hästi. Laskekatse peaks loomulikult olema.




Toetan samuti, loom tõesti ei kuku kohe aga loll öelda, et ta ka piinleb jubedalt, sama piin on püssikuuli tabamusega kah!
Vasta