roniv kõrgiste

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Felis Lynx kirjutas:...kõigi mõtete jätkuks lisaks ise, et kindlasti on korralik-ja suur puitpukk mugavam ja lahedam passimiseks ( eriti kui ise ka "korralik ja suur mees" ). Samas aga tuleb kiita viguri operatiivsust, kui kuskil loom liigub saad kohe platsis olla.
HIND...? No kui keegi oskab arvutada, siis korraliku puki ehitus võtab 2-3 mehel paar tundi ( aeg on raha ) + materjal+transa+aeg mis kulub mölale metsas enne ja pärast puki valmimist ja neid tuleb keskmiselt aastas 2-3 tk. ikka - korrutame selle nüüd aastatega ( kellel, kuda neid antud on ) ja ma olen kindel et raha jääb ülegi. Pigem on tegu investeeringuga. ..Muud nagu ei tahtnudki öelda :roll:

Korralikku suurt puust pukki ei saa kaasas kanda. Ja iga metsaomanik ei luba ka oma metsa putkasid püsti panna. Siis on roniv kõrgiste abiks
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Ma nüüd sellel istmel mõned korrad jahitsemas käinud ja siis teeks esmase kokkuvõtte asjast. Esimene kasutus tõi kohe suure kuldi laskmise kaasa ja kena pronksi väriline kihv kah. Aga nüüd istest ise.

Plussidest siis seda, et istumispaikasid leiab palju, hästi sobivad nt puust telefonipostid, ja kui need metsast tulevad, siis seda sihti mööda meeldib loomadel liikuda. Istuda on mugav. Vajadusel saab laskesektorit muuta. Põhimõteliselt see, mis varitsusjahil vaja on.

Nüüd keerulisemad kohad - istet on siiski suht tüütu kogu aeg autosse ja maha sättida. Võtab natuke ikkagi ruumi jne. Samas, kui on mingi jahi jaoks jeep, siis pole eriti probleemi. Kohale tassimine käib enamasti seljas, ja seda pole eriti raske teha, natuke tuleb rihmade sättimisega vaeva näha, pimedas enamasti ei viitsi seda teha ja tagasi olen tassinud rohkem käe otsas. Kui kusagil kits-sokk maha lastud vms, siis on üsna keeruline korraga ära tuua püssi, looma, istet ja kotti. Seega, siiani seda ainult seajahis kasutanud, põdra peibutamisel tuleb ka kasutusse.

Edasi, kui jahipaika jõutud, siis võtab istme sättimine natukene aega, selleks tuleb mingi lisaaeg arvetada ja hoolimata suurest ettevaatusest (mis võtab rohkem aega) tekitab see rohkem müra kui pukki ronimine. Lisaks tuleb ju ka pud mööda üles saada. Kui aus olla, siis pole see probleem, tuleb u 15 lisaminutit varuda ja sellise äkkjahiplaani jaoks kasutada muid vahendeid. Ronimise teemal on vaja natuke füüsist jõudu, aga sellega peaks paljud hakkama saama, tegelikult pole rasket midagi, aga kogukamad ja vanemad tegelased eriti sellest ronimisest huvitatud pole :D (jah, aga nad ei julge enamasti igasuguste pukkide otsa ka minna).

Puude teemal siis paratamatus, et üleval on puu kitsam, ja mõnikord vajaks raam nagu pingutamist (st, alt kruvid lahti ja 1 aste taha poole). Katsetasin seda, jube kepp oli sellega, lisaks veel parajalt ohtlik, ja alla tullest tuli jälle asja sättida. Nii, et mõtetu ja ohtlik tegevus. Puule jäävad ronimisest jäljed, seega iga õhtu ei ole hea sama puu otsas istuda. Metsaomanik võib selle peale ka kurjaks saada. Õnneks on jäljed enamuse puu peale suht tühised (vast siis leale jäävad kõige märgatavamad jäljed, kase otsa pole veel roninud. Männi koore peale jäävad ka täkked, kuid see suht olematu probleem. Nii, et mõni kord mööda sama puud ülesse minna pole probleem (mul 1 haab mida mööda 3 korda käinud, pole häda miskit, aga mööda leppa 2 korda järjest ei roniks... kuigi, vast ei tee see puule midagi).

All tulek, lihtne, aga kui jaht läbi ja pime, siis võtab ikka rohkem aega kui tavalisest pukist maha ronimine. Nagu öeldakse - tark ei tõtta, aga see on uneajast lisa 15 minutit (samas, võiks ju jahti minemata jätta ja üldse varem magama minna ;)).

Nii, üldiselt, asi nõuab kasutamisel natuke vaeva ja kui on mõned hästi sisse töötatud pukid, siis pole selle jaoks eriti vajadust, kui aga tehakse seajahti, põldu palju ja sigade lemmikpõldude (e siis nisu ja mais) asukohad muutuvad iga aasta, siis on antud vidinast palju abi. Põdrapeibutuseks ka. Kopra teemal peaks kohe mõtlema, kui on rahulik koht, et päeval pukk paika ja saab mõneks päevaks kohapeale jätta (ronid ainult üles ja alla), siis võiks vabalt kobrastki jahtida.

Ja veel, roniva kõrgiste otsa sõpru kaasa ei kutsu ja vihmaga on paha-paha (pole veel ette tulnud).

Üldiselt, kui teada mille jaoks seda istet vaja ja siis selle otstarbe jaoks kasutust leiab, on asi ostmist väärt.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
oks
Postitusi: 72
Liitunud: E Mär 12, 2007 6:48 pm

Postitus Postitas oks »

Tänud Feen kirjelduse eest. Ise ainult pildi pealt vaadates ette kujutanud, kui mõnus asi see on. Ise planeerin istet just soku ja kitse passimiseks lankide pealt. Seal neid palju liigub, kuid igale poole ei viitsi istet ehitada. Ise olen veel selline tüüp, kes ei taha igal õhtul ühe koha peal passida, sellise istmega on võimalik istuda kus aga tahad. Kuna online poe omad said otsa, valisin välja järgmise: http://www.treewalkertreestands.com/detail.asp?sku=ProMag&r1=chillpad&r2=armpads&r3=gunholder
Teadjamad kommenteerige :)
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Lankide peal soku passimine oli ka omal plaanis. Aga ei tulnud välja. Kuagi kindlasti kasutn seda sel eesmärgil, kuid sokukesi saab ringi kolistades samuti tabada. Kitsest ei räägi üldse, seal pole valikut palju teha. Arvatavasti passin selle peal kunagi sokku ka, aga eks näis millal see aset leiab.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Hekler
Postitusi: 60
Liitunud: T Mär 27, 2007 8:11 pm

Postitus Postitas Hekler »

Tere oks. Tahaks teada kui pikk tarneaeg sellel istmel on? ja kas sealt tellimisega mingid maksud ka kaasnevad.?
Lähme metsa...
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Igaks juhuks et ei tuleks üllatusena, see Shipping teile ei tule mitte 20$ ja siin lisandub 18% KM pluss tollimine.
Postikulu arvestage ca 1500.- , nii et kokku tuleb selle istme hinnaks 5500.-
Kui tahate veel kiirelt kätte saada, siis pange veel üks 1000.- juurde.
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Postitus Postitas Olgerd »

Kus juures ongi, et sa pead maksma veel selle laeva bensiini ka jms, naq mul tuttavad tellisid jalanõud ameerikast ja, siis iga asja eest pandi juurde postikulu.
Kasutaja avatar
valdo
Postitusi: 157
Liitunud: N Mai 04, 2006 4:44 pm

Postitus Postitas valdo »

Ei tea kas kõrgistmeid veel webipoodi müüki tuleb mingil ajal? Oleks kah huvi asja vastu, kuna tõesti ei jõua igale poole pukki vedada kuhu passima tahaks minna.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Ikka tuleb, kevadel tahaks müüki saada.
oks
Postitusi: 72
Liitunud: E Mär 12, 2007 6:48 pm

Re: roniv kõrgiste

Postitus Postitas oks »

Paneks ühe istme kohe kinni...see meerikamaalt tellimine läheb ikka väga kalliks.
SUURKOER
Postitusi: 139
Liitunud: R Juun 22, 2007 6:37 pm

Re: roniv kõrgiste

Postitus Postitas SUURKOER »

Kui saladus pole mis hind võiks sellel pukil olla?
Vasta