Metsis

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Vasta
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Metsis

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Sai Põhja-Soomes metsisejahis käidud ja üks lind ootab söömist!

Kas kellelgi on mõnda head ja kindlat retsepti?

Seni kogutud info põhjal teeksin nii:

tükeldan puhastatud metsise kuueks osaks, hõõrun kokku soola, pipra ja purustatud kadakamarjadega. Panen potti, lisan 1 dl puljongit, valan üle sulavõiga, katan peekoniribadega ja küpsetan 200C juures 1 tund ja 20 min. Lisan rõõsa koore ja segan/keedan sellest kastme.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Aamen :)

Ahjaaa, värskelt hapendatud kurk võib hästi mõjuda, või marineeritud kurk. (seda siis lihtsalt hakid juurde ja paigutad kenasti iagle poole ümber).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
sergo
Postitusi: 435
Liitunud: N Dets 15, 2005 1:21 am

Re: Metsis

Postitus Postitas sergo »

Kaupo Kindsigo kirjutas:Sai Põhja-Soomes metsisejahis käidud ja üks lind ootab söömist!

Kas kellelgi on mõnda head ja kindlat retsepti?

Seni kogutud info põhjal teeksin nii:

tükeldan puhastatud metsise kuueks osaks, hõõrun kokku soola, pipra ja purustatud kadakamarjadega. Panen potti, lisan 1 dl puljongit, valan üle sulavõiga, katan peekoniribadega ja küpsetan 200C juures 1 tund ja 20 min. Lisan rõõsa koore ja segan/keedan sellest kastme.


vaadates, et tegu sügisese linnuga:

korja hoolega seeni, olgu need siis esmalt kuuseriisikad või puravikud, sobivad ka tatikad, kübe küüslauku, ja ära unusta seda, et uluki maitse on põhiline. Lisandid on teisejärgulised. Sousti sisse käib veel kindlasti natu lõigatud, mitte hakitud sibulit ja porgandit. Võist rääkides, siis õige , muidu pole seda vaja, parem vahukoor. Mina unustaksin peekoni ära, hakkab maitset segama, mahlasuse leiaks potist. Ja kuidas oleks mõne pohlaga?

Teisalt, kui ürgsust otsida, siis peaks lähtepunkti kuskile mujale ankurdama.

Häid maitseelamusi!
sergo
Postitusi: 435
Liitunud: N Dets 15, 2005 1:21 am

Postitus Postitas sergo »

mitte seda,et maitset kerjama tuleks, aga kuuseriisikaid tegin oma lombaka jala ja kalli kaasaga seeaasta ca 30 l sisse, nii et ära häbene, on olemas. Me oleme nii greizid, et proua nülgis minu poolt lastud noore mägra ära, pani ka marinaadi ja kõik sõid ja kiitsid. " Muidugi minu osaval juhtimisel"

Analoogse värgi, kuigi mitte nii täpse tegime kunagi Kuremäe Kloostri lähistel.
Kasutaja avatar
Estlander
Postitusi: 338
Liitunud: K Nov 17, 2004 12:25 pm

Postitus Postitas Estlander »

Võiks lisada ka pihutäie kadakamarju. Annab sellise mõnusa tummise maigu juurde.
Hundist toakoera ei saa.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kusjuures, see peekon, koos rõõsa koorega tehtuna, ei anna midagi nii domineerivat maitset. Üsna hea lisandi ja maitsenüantsi annab, aga metsise maitse (ma usun, vaadates partide jms teemat) jääb kohe kindlasti alles, saades ainult natuke lisa.

Ps. kuuseriisikas on isegi domineerivam kui peekon. Aga hea igal juhul :)
Viimati muutis Feen, E Okt 23, 2006 12:39 pm, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Metsis tuli hästi välja! Kuumust panin algul küll 220C. Väga maitsev lind, poleks oodanudki, liha pehme ja valkjas, kadakamarja-peekoni-rõõsa koore nüanss oli selge lisaväärtus!
Vasta