Praetud põdraliha

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Vasta
puukoi

Praetud põdraliha

Postitus Postitas puukoi »

Väga lihtne retsept maitsva põdraprae jaoks: laagerda külmkapis või ka vabas õhus (veel parem) kui temp. mõni kraad üle nulli, umbes nädal aega, korra ööp. keerad lihatukki, valgunud koemahlad pühid ära.
Liha peab muutuma pealt mustjaks, libedaks, külmkapis läheb juba kergelt haisema. Siis sisefilee, seljafilee või tagakintsu kobedam tükk.
Ristikiudu lõikad ligi cm paksused viilud, vasardad korralikult, maitsestad kergelt Santa Maria liha üldmaitseainega kahelt poolt ja kuumal! pannil u. 20-30sek kummaltki poolt.
Lihtne teha, maitsev, alt minna võib ainult sellega, et pann ei ole piisavalt kuum. Parimad tulemused gaasipliidil.
Samamoodi võib teha hirve-, sokuliha. Väiksemal loomal muidugi sisefilee jääb napiks.
Viimati muutis puukoi, R Dets 08, 2006 9:25 pm, muudetud 1 kord kokku.
Kristi
Postitusi: 256
Liitunud: E Dets 29, 2003 11:51 am

Postitus Postitas Kristi »

Kas liha ununes kohe tegemata? Erilist isu see küll ei tekita. Mingi Skandinaavia retsept?
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Rebusk kirjutas:Kas liha ununes kohe tegemata? Erilist isu see küll ei tekita. Mingi Skandinaavia retsept?


Sa ikka enne proovi nõnda, ja alles siis hakka kritiseerima.
Tõtt öelda just sellise valmistamisviisini tõesti sai jõutud tänu sellele, et kunagi hea tükk põdraliha ununes kappi kauaks seisma. Narr oli ära visata, proovisin praadida - ja tuli parem, kui ei kunagi varem.
Rootslaste mädand silgud on hoopis teine ooper! :lol:
P.S. Täissuitsu põdravorsti liha klassikalise retsepti järgi laagerdatakse umbes samasse seisu, usun see kõlbab sulle küll!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Jah sellest laagerdamisest ikka juttu olnud. Külmkapis liha haisema mineku põhjuseks ongi minu aru saama järgi tükist välja valgunud vere ja koemahla "segu". See on puukoil väga õige tähelepanek, et vedelik ära kallata. Pealegi külmkapis õhk ei liigu. Endal jäi kits peale nahastamist täies tükis keldrisse rippuma. Lihtsalt ei olnud füüsiliselt enne võimalik temaga tegeleda. Keldris temperatuur piiritusekraadi järgi +6 celsiust. Esmane mõte oli ka, et läheb kortele toiduks, sest liha oli pealt väga tume ja hästi õrn roiskumise lõhn oli juures. Otsustasin siiski asja "lähemalt" kaeda- eemaldades esijala tagused "verised ribitükid" muutus lõhn kohe meeldivamaks. Edasi juba "julgesin" eluka tuppa tassida ning köögis kondistades väga hea ninaga naisuke ütles, et ei tea mis seal keldris haises-tema arvas, et kits, kuid nüüd toas ta küll nii ei haise. Siit järeldan, et lisaks lapiga lihakeha puhtaks pühkimisele (mitte mingil juhul veega pesta) oleks tulnud ka koheselt eemaldada nn. verised lihatükid, millised olidki roiskuma läinud. Kusjuures liha oli peale ahjus käimist üllatavalt mure. Läks teise kõrvale kohe väga kõvasti (b) ja naine- lapsed kiitsid ka.
Õigem muidugi oleks lihakeha koos nahaga lasta "laagerdada" nagu vanematelt meestelt kuulnud. Siis ei pidavat liha niipalju ära "kuivama". Ainuke häda selles, et keldris ka õhk nii hästi ei liigu, kui kuskil kuuri all, kuid siis oli õues veel +10 ja kohati päeval veel rohkemgi. Kahtlen kas siis oleks enam kõlvanud. Samas miinustega ka ei saa laagerdada. Seetõttu praegused ilmad selleks ideaalsed.
ikka lõbusalt
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Postitus Postitas jahe »

Üks võimalus põdraliha praadida
vaja läheb ,siis seljafileed,mida noorema looma oma seda parem,peenike must pipar,soola,juustu riivsaia,muna,praadimiseks õli või võid.
Lõika seljafileest paraja paksusega viilud,vasarda lihahaamriga,puista mõlemile poole soola ja pipart,kasta liha muna,seejärel riivsaia sisse,juustuviil vahele,teine lihaviil peale,mudi sõrmedega servad kinni,praadida parajalt kuumal pannil,(soovitavalt puudega köetaval pliidil)
ja mitte väga kaua,endale meeldib nii,kui liha jääb seest kergelt roosaks,kõrvale sobib ahjukartul,marineeritud kurk ja kõrvitsa salat,mida alla või peale juua,seda teab igaüks isegi.
Ah sibula unustasin.
243win
Vasta