veini kah!

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Vasta
Toivo
Postitusi: 74
Liitunud: E Dets 20, 2004 8:29 pm

veini kah!

Postitus Postitas Toivo »

Nädala lõpul toimub Tallinnas veiniüritus nimega Sommeljeede veinimess. Ei maksa lasta end nimest heidutada, tegemist on väga vahva üritusega kuhu laupäeval on kõik teretulnud, nii et julgen kõigile veinisõpradele ja –huvilistele soovitada. Eelteadmised ei ole vajalikud, v.a. alkoholi üldtuntud mõju närvisüsteemile.

Süsteem käib nii, et ostad 150 krooni eest pileti, sisened saali ja sinu ees avaneb vaade sadade avatud veinipudelitega. Iga pudeli tagant leiad selle veini maaletooja esindaja, kes tutvustab oma veinivalikut ning loodab, et sa just nimelt tema laua juurde astud, tema veinide vastu huvi tunned ning lubad seda endale kallata. Kõik küsimused viinamarjasortide, veinipiirkondade, veinitüüpide jne. jne. kohta on teretulnud (hindadest rääkides arvestage, et maaletooja nimetab tavaliselt teile peast enda väljamüügihinna kauplustele ilma käibemaksuta, nii et väike juurdearvutus on vajalik).

Millal jälle saab käigult välja selgitada, mis vahe on Rioja Crianzal, Reserval ja Gran Reserval ning milline neist sulle rohkem meele järele on, võrrelda Prantsuse, Tsiili ja Uus-Meremaa Sauvignon Blanc e, avastada tammevaadis hoitud ja mittehoitud Chardonnay vahe jne. jne..

Aeg ja ruum siin: http://www.sommeljee.ee/user_upload//ve ... b_copy.pdf
Tähelepanu väärivad veel huvitavad loengud ja degustatsioonid, sealhulgas oliivõlid ning juustud http://www.sommeljee.ee/index.php?page= ... st&news=86

Ise olen Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni liikmena mõlemal päeval kohal, rõõmuga valmis igaüht otsa peale aitama. Autod koju, sõbrannad kaaasa ning veinile!

Toivo – 5011966.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Variant on ahvatlev. Olen sel ajal Kilulinnas, aga esiteks on mul nina totaalselt kinni, st, pigem just lahti, muudkui voolab sealt miskit nuusatavat (koprajaht võttis ikka tervise kaasa), teiseks on mul plaanide kohaselt laupäeval kella kolmest võistlus. Näis mis pärast seda saab ja kuidas plaanid kujunevad. Igatahes, tänud info eest, ning soovitan neil, kel võimalus kohale minna.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Kas mõni asjatundja oskab ka arusaadavalt ära seletada, miks meil veinid nii kalli hinnaga müügil on :?: Kui Saksamaal maksab poes pudel 1-2,5 euri, küsitakse meil sarnase toote eest 60-75 eeku :M Kallimate markide puhul hinnavahe veel suurem :evil:
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Sõltub kus kohast otsida. Hispaanias käisin, ja uurisin asja, ja ausalt, sama veini (mitte sarnase, vaid sama mark ja aastakäik), oli hinnavahe 10 krooni iga 100 krooni kohta, no, sellise vahe pärast ise ju neid tooma ei läheks. Ma võin tuua näiteks 2 täiesti tavalist veini, mille vahet keskmine veinisõber suurt ei tee (st, peab mõlemat samaväärselt joodavaks), aga hinnavahe on erinevates poodides 200 eq. Vot, ma ei hakka tooma võrdluseks poode, aga veini kohta, et tegemist on tavalise Saksa Rieslinguga. Paar veini jäi veel silma. Seega, odavatele veinidele on lihtsam juurdehindlust panna, see 40-50 eq lisa on suht köömes. Transport ka, iga laomees ja asjapulk tahab mõne krooni vahelt teenida. Nii, et kui keegi on toonud suurema partii, saanud hea hinnaga, ja vein on juhtunud hea, igast rehasid vahel pole, siis on hind odavam. Kui aga asi käib ühe tegelase käest teise, siis on hind kallim. Lihtne äriloogika. Ja miks meil on viin odavam kui soomlastel! ;)
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Toivo
Postitusi: 74
Liitunud: E Dets 20, 2004 8:29 pm

Postitus Postitas Toivo »

Õigus teil mõlemil: Saksa- ja Prantsus- ja Itaaliamaaga võrreldes on meil enamjaolt tõeliselt kallis, nii supermarketi kui vinoteegiveinid. Soome ja Rootsiga võrreldes muidugi mitte. Ise arvan ühe põhjuse olevat see, et me joome liiga vähe. Tavaline tellimus käib euroaluste kaupa - Saksamaal müüb maaletooja selle maha tunni ajaga, meil mõnikord poole aastaga. Sakslase kapital sai oma 5-10% kätte ja läks uuele ringile, meie kapital on pool aastat sama tellimuse all kinni, eks sellevõrra tule juurdehindlus kõrgem keevitada.

Ühte asja olen veel mõelnud - meie liiga kiire majanduskasv. Ostan ma x miljoni eegu eest kinnisvara, müün 3-4 aasta pärast selle topelthinnaga (siiani garanteeritult) maha, olen lillegi liigutamata teenińud 25-33% aastas. Ostan sama summa eest veine lattu, vaja kõik see aeg higistada ja palku maksta jne. jne. ning alla 25-33% juurdekasvu aasta kohta ka ei tahaks saada. Sakslane on aga kolm korda väiksema kasumimarginaaliga ülimalt rahul. Eks see kajastu iga pudeli hinnas.

Õigus ka Feenil - nägin isegi Prantsusmaal väga lugupeetud veinimõisaid külastades, et nende veinid olid sealsamas saadaval kohati paarkümmend krooni kallimalt kui Eestis maaletooja väljamüügihind, mõnikord ka paarkümmend krooni odavamalt (veinidel hinnaklassis 150-350 krooni).

Hea on see, et ei pea ju ilmtingimata veini siit ostma - euroliidu siseselt võib igaüks oma tarbeks veini kaasa tuua 90 liitrit isiku kohta, mõnikord ka rohkem.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Konkurents paneb kõik selle asja paika ja enne kui eestlase veinitarbimise harjumus ei muutu, ei juhtu ka hindadega midagi ja miks peakski, ennemini ütleks, et kange alkohol on liiga odav. Viina hinna võiks rahumeeli kahega korrutada, sellise kopka eest tulivett müüa, milleks.
Inimene, joo parem veini ja on sinuga ka millestki seltskonnas juttu ajada, mitte kuulata mõtteta ja seoseta lauseid. :lol:
tarmo
Postitusi: 143
Liitunud: N Dets 27, 2007 10:16 pm

Re: veini kah!

Postitus Postitas tarmo »

Vasta