Uue relva sisselaskmine

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

vastamaks

Postitus Postitas Arles »

aivar00 kirjutas:Tulin just saunast ja kaen, et täitsa huvitav arutelu arenenud. Kahju, et (b) ei saanud tarvitada kuna pean tööle minema. Aga uuriks siis ka mitu pauku foorumlasest jahimeest (ei pea silmas sportlaskureid nagu Kaupo, Arles, Priit ja teised) teeb oma sportvintrelvast aastas? Olen üsna veendunud, et ka Eesti tipus olevad laskesportlased ei kasuta jahil käimisel enda tiirurelva. Tavajahimees aga küll- enda tavaline tiiru ja jahikulu aastas ehk kokku ca 200-300 pauku relva kohta. Tiirus 99 % õhukas ja 22 LR (mugavus kasutada tehasepadrunit ja selle hind panevad asjad paika).

Arles kasutab tiirurelva ka metsas. Alati olen nõus, kui keegi taoks kinni 15 eri relva aga...
Ok, magnum-kaliibriga ronitakse tiiru vaid pealelaskmiseks/relvaga harjumiseks aga muud püssid saavad kogu au. Pealegi ei tee Arles/Kaupo/Priit/väga paljud teised sellist trenni, nagu teevad sportlased. Me ikka pigem tavalised inimesed, kel harjumus aeg-ajalt tiirust läbi põigata. Põle siin siukest müstilist tampimist taga. Ülalpool kirjutanud Heino võib vast kommentaarida, kuis sportlased paugutavad.

Igal juhul soovitan jälgida sisselaskmisel seda, mis tootja oma relvaga kaasa kirjutab - teavad nad vast meist kõigist sel teemal rohkem.

Teine ja kurvem teema on jahimehed, kes ei tea, kuis neil püss jookseb ning meetrine ring 100 m peal sihiks ... ehk peaks neid nimetama selgelt ja järjepidevalt huupilaskjateks?

Lahedat aastalõppu!

Arles
Viimati muutis Arles, E Dets 31, 2007 5:19 pm, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Heino
Postitusi: 149
Liitunud: P Dets 24, 2006 4:30 pm

Postitus Postitas Heino »

Ma saadaks näidiseks ühe Eesti püssilaskuri 2007 aasta treeningplaani koos laskemoona kuluarvestusega. Kui keegi õpetaks kuidas ma Exceli tabeli saan üles panna? See on minimaalne tipplaskuri jaoks. Soome laskurid teevad aastas u 42000-45000 lasku. Samas tegi N Liidu koondis kõvasti kuiva, mida põhjapool ei tunta või ei tunnustata. Korralik laskesuusataja teeb 8000 - 15000 lasku aastas. Kuid uskuge mind, metsas ei pruugi ta üldse vastu saada neile meestele kes aastas 200 lasku teevad, seal on midagi muud vaja kui kiiret laskmist. samas on selge, et kui tiirus 100 m pealt lehele pihta ei saa, siis metsas ei tasu proovidagi...
Kevadel võiks Männikul teha väikese laskmisürituse 300 m tiirus. Seal on 2 elektronmärklauda ja ei pea jooksma lehti vahetama. Ma ei mõtle seda võistlusena, vaid lihtsalt laseks ja analüüsiks vigu ja vahetaks mõtteid. Head vanaaasta lõppu!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Heino kirjutas:...
Kevadel võiks Männikul teha väikese laskmisürituse 300 m tiirus. Seal on 2 elektronmärklauda ja ei pea jooksma lehti vahetama. Ma ei mõtle seda võistlusena, vaid lihtsalt laseks ja analüüsiks vigu ja vahetaks mõtteid. Head vanaaasta lõppu!

Oi, kui selline üritus aset leiaks ja oleks keegi, kes seda koha peal oleks nõus eest vedama, siis oleks kindel tulija, kui vähegi võimalik. Ise olen ammu sellist võimalust oodanud, et keegi näitaks mulle minu vigu laskmisel näpuga.
Arlese pakutud HUUPILASKJA tiitel on väga hea ja küllaltki tabav. :D
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Heino
Postitusi: 149
Liitunud: P Dets 24, 2006 4:30 pm

Postitus Postitas Heino »

Eks ma võta selle eestvedamise enda peale. Ma uurin vähe, millal märklauad statsionaarselt üles saavad, et ei peaks ise kablasid vedama :-) ja siis pakun mingid kuupäevad välja. Valime kõige rohkem sobiva laupäeva. Eeldatavalt võiks see olla märts või aprill. äärmisel juhul mai. samas peaks väljas umbes 10 C sooja olema, muidu külmume ära :-) ma püüan ka lasketreeneid kohale meelitada, samas on foorumis ka piisavalt pädevaid inimesi.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

wsm kirjutas:
Nimelt Brunox õlil omadus poleerida rauda ja seoses sellega edaspidi väldite raua vasestumist, mis omakorda mõjutab relva täpsust ja tööiga.

Vaidlen sellele vastu. Kasutame ise ka Brunox`it ja arvan, et selleks, et midagi poleerida peaks aine sisaldama abrassiivseid osakesi. Brunox aga ei sisalda. Rauda poleerib laskmine ise!
Jõudsin sellele järeldusele ühe oma täiesti uue püssi puhastamise käigus peale sisselaskmist, võrreldes kui lihtne oli puhastada paar aastat vana korralikult sisselastud rauaga kahte püssi! Uuel püssil on tahes-tahtmata raud seest kergelt "karvane" ja vasetab ka 10-15 lasu käigus tugevasti! Hästi sisselastud püss (noh ka kõige hullemad usa friigid tõesti puhastavad peale iga 5-ndat lasku aga see on vast liig...) mida on peale iga korralikku laskmist puhastatud ja millest on lastud nii 200-250 lasku ei võta pooltki nii palju vaske ega tahma enam ligi!


Gerry Saarep, (suurmeister, mees kellest lugu pean) tegi kunagi Männiku tiirus korraliku 300m standardi trenni. Ta lasi 60 lasku Sako TRG-21-st, peamiselt Lapua Scenariga (lasin ise samal ajal oma jahi-TRG-21 optikaga sisse) ja pärast trenni käis temal puhastamine nii:
1.Relvaõli ja pronkshari sisse kohe peale laskmist, korralik nühkimine
2.Raud puhtaks ja kuivaks puuvillatroppidega
3.Kange solvent, seekord oli see Lapuan Piipunpuhtistusaine (Robla Solo, Robla Mil sobivad ka!)sisse
4.Pronkshari sisse ja nühkida (solvent sööb pikapeale harja ära aga uued ei ole kallid)
5.Raud puhtaks ja kuivaks puuvillatroppidega
6.Relvaõli sisse // lukku tuleb eraldi harjadega ja õliga nühkida!

Kui ma küsisin, kas selline puhastamine ei ole liiga raske ega koormav, vastas Gerry: "See käib lihtsalt asja juurde"!

Olen pärast tõsisemaid laskmisi niimoodi 1.-6. puhastanud ja tundub, et relvad on järjest täpsemaks läinud, ressursi lõpuni ei ole kunagi rauda kulutanud...
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Jah see HUUPILASKJA on küll hea "tiitel". Ja Männiku ürituse idee on ka väga asjalik. Mina olen alati olnud seda meelt, et igat enda kasutuses olevat "riista" tuleb korralikult hooldada. Olgu ta siis auto, püss või kasvõi käsisaag. Neid nn. tipplaskureid on ju Eestis vähe ja nende oskusi-teadmisi ei saa tavajahimehe omadega võrrelda. Ise ka tavaline "külamees" ja ei tea sellistest asjadest midagi. Isegi teinud uue püssiga ca 10 pauku, siis puhastanud, järgmisel korral veidi rohkem või vähem-kuidas parasjagu aega ja vajadust on olnud. Peale igat laskmist alati korralikult ära puhastanud. Mina enda kehva laskeoskuse puhul olen veendunud, et viga on minus endas, mitte relvas.
Analoogne situatsioon kui juhiluba mitteomav naine õpetab autoroolis olevat meest autot juhtima. Mees aga lihtsalt juhib autot omasoodu edasi ja ei viitsi (kodurahu huvides muidugi) selgitada naisele miks nii aga mitte naa. Kui aga on võimalus saada targemaks, siis ei ole sellest kunagi keeldunud.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Heino
Postitusi: 149
Liitunud: P Dets 24, 2006 4:30 pm

Re: Uue relva sisselaskmine

Postitus Postitas Heino »

Tere kevadet,
Vekslid tahavad lunastamist. Sai lubatud, et kevadel teeme männikul ühe laskepäeva, kuhu kutsume mõned laskmist paremini tundvad kodanikud. Praegu oleks välja pakkuda reede 2. mai. Männiku tiir on vaba, 300 m peal on 2 elektronmärklauda, nii et lehtede vahetamise mure jääb ära ja aega hoiame kokku. 100 m osas ei tea, kas märklauad saavad üles, aga paberlehti võime lasta kuni 19.00-ni. Kuulilaskuritest püüan Ain Muruga kokku leppida, et ta tuleb ja demonstreerib oma tipptasemel varustust ning räägib standardlaskmisest. Jahilspordi poolelt oleks tore, kui Kaupo ja Arles saaks meid juhendada. Mis arvate? Ainil laseks veel relvahooldusest rääkida aga ma usun et seal ei ole eriti muud öelda, kui Kaupo juba kirjutanud on. Aga praktika on hea ikka :-)
Andke märku, kas 2. mai sobib ja mis kell alustame. Pärast võiks Hotell Salzburgis (endine Peoleo) jahisaalis supi ja ehk isegi õlle võtta ning veidi muljeid vahetada, mõningaid kuulinäidised kaasa võtta ning lugu juurde pajatada, millise hirmsa looma seest ja kui kaugelt lastud jne... Kõik arvamused on teretulnud.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Uue relva sisselaskmine

Postitus Postitas kakuke »

2. mai pole minu jaoks just parim aeg. Nimelt 3dal lasevad vindilaskjad Laekveres ja kaks päeva jutti ühest Eestimaa otsast teise vurada on suts liiga palju. Kui nädal edasi tõugata?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Heino
Postitusi: 149
Liitunud: P Dets 24, 2006 4:30 pm

Re: Uue relva sisselaskmine

Postitus Postitas Heino »

Nädal edasi olen Šveitsis. Muidu tiiru poolest isegi sobiks.
mudaahv
Postitusi: 65
Liitunud: E Okt 24, 2005 7:19 pm

Re: Uue relva sisselaskmine

Postitus Postitas mudaahv »

2 mail oleksin osavõtja.
ahvina sündinud-ise rahul
peeter

Re: Uue relva sisselaskmine

Postitus Postitas peeter »

Olen sellel ajal ka Eestis liikumas ja katsun lâbi astuda .
kalamees :)
Postitusi: 191
Liitunud: K Juun 21, 2006 11:26 am

Re: Uue relva sisselaskmine

Postitus Postitas kalamees :) »

Aga kas on ka vahet vindi ja sildeda sisselaskmisel või käib kõik ühte moodi? :M
julged teha, julge ka vastutada...
Endrik
Postitusi: 25
Liitunud: E Nov 12, 2007 10:20 pm

Re: Uue relva sisselaskmine

Postitus Postitas Endrik »

Tundub, et teadjad ei taha oma saladusi avaldada?!
Minul kahju ei ole. Sileraudsel Simsoni sisselaskmiseks võtsin 50 esimest padrunit lahti ja keetsin haavleid pool tundi rapsiõlis (päevalill ei kõlba, teeb kibeda haisu). Pärast uuesti hülssi tagasi ja laskma. Peale igat lasku tuleb haavlid kokku korjata ja lihtne vaatlus näitab, et kui haavlil ei ole enam jooni, triipe peal on raud sile ja sisse lastud.
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Uue relva sisselaskmine

Postitus Postitas andrus »

Endrik kirjutas:Tundub, et teadjad ei taha oma saladusi avaldada?!
Minul kahju ei ole. Sileraudsel Simsoni sisselaskmiseks võtsin 50 esimest padrunit lahti ja keetsin haavleid pool tundi rapsiõlis (päevalill ei kõlba, teeb kibeda haisu). Pärast uuesti hülssi tagasi ja laskma. Peale igat lasku tuleb haavlid kokku korjata ja lihtne vaatlus näitab, et kui haavlil ei ole enam jooni, triipe peal on raud sile ja sisse lastud.



Kisub nagu nädala aja tööks?? :roll:
jahismurf
Tiidu
Postitusi: 26
Liitunud: E Juun 09, 2008 1:16 pm

Re: Uue relva sisselaskmine

Postitus Postitas Tiidu »

Endrik kirjutas:Tundub, et teadjad ei taha oma saladusi avaldada?!
Minul kahju ei ole. Sileraudsel Simsoni sisselaskmiseks võtsin 50 esimest padrunit lahti ja keetsin haavleid pool tundi rapsiõlis (päevalill ei kõlba, teeb kibeda haisu). Pärast uuesti hülssi tagasi ja laskma. Peale igat lasku tuleb haavlid kokku korjata ja lihtne vaatlus näitab, et kui haavlil ei ole enam jooni, triipe peal on raud sile ja sisse lastud.


Hendrik. Kas soola paned rapsiõlile maitse jargi, või peab mingi kindel kogus olema?
Vasta