Põder 2008 .

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
Vasta
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas jorr »

Seda,kui kaua jooksukas kestab,mina ei tea.Siin oleneb palju ilmast.Üldiselt olen Metslase jutuga täitsa päri,võib isegi augusti lõpust alata ja oktoober ka olla.
noorus on ilus aeg
smurf
Postitusi: 156
Liitunud: P Mai 08, 2005 1:42 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas smurf »

Teaduslike uuringute kohaselt on viimaste aastate järgi olnud koige aktiivsem lehmade viljastamise aeg olnud septembri viimane ja oktoobri esimene nädal. Peibutamisel oleneb väga palju ilmadest, viimase nädalavahetuse ilmad olid hommikuti kulmad ja oli kuulda ka pulmamöllu, avapäeva hommikul sai selle tulemusena ka trofee koju kutsutud.Antud nädala ilmad aga soojad ja sombused, peibutamisele pole vastanud, rapsis ainult lehmad-vasikad. Arvan et esimese kulma hommikuga peaks uuesti mollu lahti vötma.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas honkomees »

smurf kirjutas:Teaduslike uuringute kohaselt on viimaste aastate järgi olnud koige aktiivsem lehmade viljastamise aeg olnud septembri viimane ja oktoobri esimene nädal. ...
aga kas mitte see suurem möll ei käi enne asja kallale asumist, s.t. et tehakse kõigepealt suhted selgeks ja siis see suurem peibutamisvõimalus ongi???

smurf kirjutas:...viimase nädalavahetuse ilmad olid hommikuti kulmad ...Antud nädala ilmad aga soojad ja sombused....
ju kilulinnas teine ilm, ma hommikuti kella kuue paiku üles tõustes ikka vaatan õues kraadi, nädalavahetusel oli 5 kraadi sooja, eile 4, läheb tasapisi üha jahedamaks. Mingit uduvihma on iga päev tibake olnud, eriti esmaspäeval, ikka sombune!
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
greenhorn
Postitusi: 188
Liitunud: N Apr 29, 2004 8:31 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas greenhorn »

Meil 2 pullipulka ja 1 vasikas maas. Peale seda kui vasikas maha jäi, oli mõne minuti pärast kohal ilus 4+5 pull, kes uudistas, et mis pauk see siin käis. Lehm tiirutas tükk aega vasika ligiduses, kuid laskmisulatusse ei tulnud.
Kasutaja avatar
pri:t
Postitusi: 388
Liitunud: E Dets 01, 2003 5:55 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas pri:t »

Sel nädalal ka mitmed korrad käidud ja tundub ka, et hommik asjalikum kui õhtu. Sai ühe 2+2 pulliga nii hommikul kui õhtul "räägitud" aga oli tal kõvasti õnne ja redutab senini kusagil...
Mine metsa!! ;)
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas jorr »

Mainiks ehk veel seda,et kui teed lehmahäält,siis esimene kuulde kaugusel olev pullike tavaliselt asub tegutsema(neid võib ka mitu olla).Pullihäält tehes aga, kui juhtub tavaliselt see kõige tugevam ka kuulma siis ta vastab ja tuleb vaatama,et kes see tema teritoorjumil nüüd tegutseb,vaja sellisele koht kätte näidata.Nooremad pullid ei vasta, ega tule ka kohale,kuigi on kuuldel,nemad end veel võimuvõitlusse ei sega.Ja kui nüüd meelitasid kolli kohale ning aint vaatad või pildistad,siis järgmine kord ta juba end nii lihtsalt ei näita(võib teha sinu ümber tiiru ja nii vaikselt,et mitte üks oks ei liigu),ega ta muidu nii vanaks oleks elanud.Aga sinu häälekoha teeb ta väga täpselt kindlaks,siingi keegi mainis,et tegi ringi ja tuli täpselt puki alla ja vaatas ka üles.Minu soovitus,(ei pea nüüd kõige täpsem olema)kui oled üksi jahil ja kolli tahad,siis pullimörin tee puki all ära ja kohe üles.Kahekesi on üks üleval vaikselt ja teine allatuule nii paarkümment m ja möriseb.Ka kuivanud kaigastega võib põõsaid sagida,otsekui oleksid vihane vastane aga kui vastuse saad,siis vaikust,ka alumisel mehel võib kolliõnne olla.
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
Veix
Postitusi: 200
Liitunud: E Veebr 11, 2008 5:19 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Veix »

Meie praktiline ja visuaalne kogemus on piirdunud kolme erineva pulliga kahe nädala jooksul, kellest muidugi kõik elavad siiani.
Esimene oli siis 5+5 ja rohkem pole me teda näinud millegipärast. Teisena nägime 2+2-te, kes kõndis meile 30 sammu peale ja tuli pullihääle peale nagu lipsti, ise muidugi vastates kutsele :) , kolmandaks nägime 3+3-me, kes suvatses tulla meile 16 sammu peale ja kui otsustasime veidi kiusata teda häälitsedes, sai teine suhteliselt kurjaks ja möirgas nii, et igaks juhuks võtsin isegi kaitseriivi maha püssil :twisted: , aga kuna meie sihiks hetkel on kollijaht, siis ei puutunud me seda pullikest.
Muidugi tekkis veel huvi mul, et kui paiksed on need pullid jooksuajal, kuna need pullid on olnud peibutamise vili ühes ja samas kohas, kuid pole ühtegi näinud neist teist korda seal?
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas jorr »

Kardan,et teil suurt kolli kohapeal pole,sellepärast need pullikesed ehk tulid,sest pidasid teritoorjumi endale kuuluvaks.Proovi nii,et vahetad kohta,ehk siis?Ega jahitarkusi saa keegi ette täpselt rääkida,siin ju palju tegureid nagu aeg,koht, ilm ja looma liikumisrajad.Need ikka vaja endal selgeks teha,võõras saab sulle aind üldisi asju rääkida ja need mis ühel kohal toimivad,ei pruugi teises kohas täpselt nii olla.Metsas juhtub mõndagi sellist,mis kuskil kirjas pole ja metslooma käitumist alati ette ei ütle.
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Mart »

See 5+5 läks lihtsalt oma koha peale ja peate ta lihtsalt ülesse leidma. Otsi märgistuskohti ja vaata kui võimsat laastamistööd teinud on.
Kasutaja avatar
Veix
Postitusi: 200
Liitunud: E Veebr 11, 2008 5:19 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Veix »

Peab hakkama jälgi vist ajama jah, kuna tänane hommik läks jälle aia taha, 3,5 tundi vaikust kuulates.
Endal hakkavad juba kerged kahtlused tekkima, et kas ilm pole sobiv, kuigi tuulevaikne ja 4, 5 kraadi sooja hommikuti, kuid sombune või siis hakkab see jooksuaeg ootamatult lõpule lähenema - see viimane oleks muidugi ääretult kurb, sest ilusa trofee lootuses on jäänud pisemad, kuid ilusad sarved laskmata.
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Olgerd »

Ära sellepärast küll muretse, veel ei hakka see küll lõpule jõudma.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Mart »

Meil ka kehvad ilmad, vähemasti endale tundub sedasi. Nii napp kui see kogemus on tahab põder selget ja natuke jahedamat ilma. Laup. õhtust peaks asi sujuma hakkama :D Muidugi pole ilm üle Eesti ju ühesugune.
Ja otsi teda ikka kusagilt vee äärest. :wink:
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas jorr »

Aga täpselt Mart,ikka vee ligidalt,meil armastab pikutada just suures roos kus kuiv maalapp all(järve käänus poolsaare tipul).Sealt, koos tänavusega, juba kolm kolli ära kutsutud ja ikka häälega(kaks hommikul,üks õhtul).Tänane ilm polnud küll päris sobiv ehk(soe),kuid vaikne ja õige nati sombune,tuli pullike siiski hääle peale ja 5eline ta oli,ning maha jäi.Ise ei olnud kohal(sarv ei huvita ja liha kõva) aga asi toimis just minu jutu peale.Üldiselt pole päris pullipidu vist veel täistuure saanud jah,kannatust mehed,koht peab sobima ja ilm ehk ka kaasa aitama.Kui oled kärsitu ja heal kohal looma ära hirmutad,siis otsi kindlasti teine koht,loota,et koll end kaks korda ühel kohal petta laseb on aja raiskamine,sokk ehk on loll ja ei võta kohe õppust aga põder tahab kaua elada.Muide veest,jah põdrale vesi meeldib,oli meil üks aasta ajujahil vesi heinamaad uputanud ja ajaja vaatas,et mis ma sinna vette ikka tükin,ega põder part ole.Jättis kõrgema koha keset vett(pajupõõsastega küngas) läbi ajamata ja kui juba möödas oli(häälega aju),tõusis sealt põdralehm vasikaga ja võtsid teise suunta läbi vee.
noorus on ilus aeg
robi1
Postitusi: 299
Liitunud: K Nov 30, 2005 12:46 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas robi1 »

Sai täna hommik siis elu põdra kogemuse,kui algul vaatsin et põllu peale on suur põõsas tekkind,aga läbi optika tundus et võis 10+10 põder olla.Kahjuks oli vale pool jõge(pole meie maa),aga pilt oli uskumatult võimas. :shock: :shock: :shock:
metsas käi tasa tasa.....
greenhorn
Postitusi: 188
Liitunud: N Apr 29, 2004 8:31 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas greenhorn »

Meie maadel on loomad aktiivsed nii hommikul kui õhtul, eile õhtul kella 7 paiku jäi noor lehm ette, täna hommikul silkas üks isend võsavahele pakku. Õhtul taas metsavahel, umbes poole 7 ajal kurameerisid lehm ja 2 haruline pull teine teiselpool metsateed. Pulli võtsime kaasa, emal lasime teekonda jätkata.
Vasta