Põder 2008 .

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
Vasta
kraavik
Postitusi: 378
Liitunud: E Okt 03, 2005 4:06 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas kraavik »

mustlesk kirjutas:Mäletan minagi neid aastaid, kui oli lasta 1-2 põtra pundi peale. Meil nüüd juba kolmas aasta limiit 20 looma, mida on minu arvates ilmselgelt palju. Ma arvan, et saaksime need 20 looma see aasta ka kätte, aga mis saab järgmistel aastatel :?: . Kui kõrval jahimajandi maadel, mida on 70 tuhat hektarit on lasta 18 looma, siis meil 18 tuhat hektarit ja 20 looma :M. Andku jumal meile kainet mõistust oma ulukipopulatsiooni mõistlikuks majandamiseks :P .


Mille alusel teile siis neid limiite jagati? Aluseks peaks ju olema ikka loendus ja kas siis naabrite põdrad olid loenduse ajaks kõik teie maadele kolinud?
Kasutaja avatar
hagijas
Postitusi: 137
Liitunud: N Nov 25, 2004 10:24 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas hagijas »

oskab keegi targem öelda kui kaua reageerib veel pull peibutamisele? v on selleks aastaks jokk?
looma tuleb otsida jälgede lõpust
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Feen »

Üldiselt on asi läbi. Võimalik, et kusagil mõni pull võib asja vastu huvi tunda, kuid selline järelhuviaeg peaks ka läbi olema.

Tartumaa limiitide kohta, nagu mulle tundub, tehakse seda suht konservatiivselt. Suure hurraaga ei mindud limiite üles ajama, kui kusagil soovi, anti lubasid hiljem lisaks, see võimalus nüüd ka. Üldiselt ei ole kuulnud, et sel aastal kusagil limiiti tugevalt alla oleks tõmmatud. Ümbruskonna jahimaadel paistab ka, et põtra on ja soovitud limiidid lastakse täis, ilma, et mingi põud tuleks (pärast eelmist suurt põdrapõuda, kus kohati ei lastud ühtegi looma, on miskit korrektuure limiitide jaotamisel tehtud ja see paistab toimivat).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas aivar00 »

Raplamaal vähendati tänavu algset limiiti näiteks 100 isendi võrra. Teisi maakondi ei tea.
See, et vaikselt ilma kisata anti luba juurde- see minuteada ikka maakonna tasandil- keegi lihtsalt ei saa enda omi kätte. Juurde ei anta kohe hooaja alguses vaid lase ikka enda omad enne ära ja siis kui hooaja lõpu poole mõnel piirkonnal ei vea (jääb laskmata), siis saad juurde.
Vähemalt meil on selline "poliitika" olnud.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
unt
Postitusi: 476
Liitunud: K Aug 27, 2008 12:40 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas unt »

hagijas kirjutas:oskab keegi targem öelda kui kaua reageerib veel pull peibutamisele? v on selleks aastaks jokk?


Tundub, et on läbi saanud see magus aeg! Käisin õhtul ja hommikul oma korda kümme selle aja sees metsas "mögisemas". Paaril korral ei kuulnud, et loom oleks tulnud, aga vähemalt kolmel korral tuli isegi kaks pullikest. Suurt sarve ei näinud. Aga õhtustel kordadel oli ka tihtilugu juba nii pime kui loom välja tuli, et isegi binokliga vaadates ei suutnud metsa taustal näha, mis neil peas oli.
Täna hommikul oli meil siin ideaalne ilm - vaikne, külma nii 0 kuni -1 kraadi. Läksin paika juba varapimedas. Aga mida ei olnud, see oli pulli vastupuhkimine. Aga see ei tähenda veel, et peibutada enam ei tasu. Kui huvi, proovi pulli häält teha ja toksi sarvedega vastu võsa. Võibolla saab mõni suur isand nii kurjaks, et tuleb kohale.
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
Kasutaja avatar
Veix
Postitusi: 200
Liitunud: E Veebr 11, 2008 5:19 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Veix »

Kahjuks pole oma sektsiooni numbritega veel kursis, kuna pole huvi kah veel tundnud, kuid meil tundub põtra olema. Peibutusega tuli ühest ja samast kohast 4-ja päevaga 3 erinevat pulli ja emasid vasikatega on kah nähtud hulga- nii et alustame nädalavahetusel ajujahti ja eks siis ole näha.

Edu!
robi1
Postitusi: 299
Liitunud: K Nov 30, 2005 12:46 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas robi1 »

Meie saime seekord 10 luba(eelmine aasta 12).Aga sellest ei taht ma rääkida,vaid sellest et kõik siin kõneleiad leiavad et meil on palju loomi.Ise Euroopas ringi käinuna võin kindlalt öelda, et ei ole meil neid loomi midagi nii palju.Enamus Euroopa meist kindlasti ses suhtes paremas seisus.
metsas käi tasa tasa.....
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Feen »

Vaat, mõnes riigis rohkem ühte looma, mõnes teist looma. Meil see õnn, et kõike on, paljusid mujal väga ei ole. Võttes soome või rootsi, siis pole meil põtra ollaga, aga siga... pole seal ollagi. Saksamaa, siga nagu putru, aga otsi mõni karu või hunt üles jne.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Metslane
Postitusi: 576
Liitunud: P Sept 25, 2005 1:42 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Metslane »

Arvan, et me ei saa küll jahiulukite vähesuse üle nuriseda.

Toon Saaremaa näite! Eelmine aasta kütiti suurulikeid:
metskits - 1293
metssiga - 1962
punahirv - 128
põder - 369
Kokku: 3752
2007 aastal oli jahimehi Saare maakonnas arvel 965

See teeb 3,88 suurulukit per face.

Ma ütleks, et elame parimal ajal ja kui keegi ütleb, et loomi on vähe, siis mõelgu üle see asi!
Aim small, miss small!
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas jorr »

Siin kumabki meeste jutust läbi,et ega kaks korda ühte põtra häälega petta saa.Arvan,et kui teed häält ja tulevad pulgajukud,siis ei ole sugugi kindel,et vana koll kuultekaugusel pole,aint noored on rohkem tormakad.Ja kui oled peibutuskohast lahkunud(pime) võib ka noor teha ringi või lausa otse käia vaatamas,et mis või kes oli ja loota,et ta hiljem enam sinu hääle peale tuleb,on asjatu vaev.Kui looma (põtra)rohkem,siis mõni teine laseb end ikka haneks tõmmata,kuid mitte mitu korda.Kes siis häälega loomi välja kutsunud,antke teada,kas on sama loom mitu korda kohal käinud?Muidu on nii,et käisin ja häälitsesin, kuid väike loom tuli,siis homme samale kohale uuesti,ehk tuleb suur?Asjatu lootus ehk?Vaheta kohta ja mida kaugemale seda parem.
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
Veix
Postitusi: 200
Liitunud: E Veebr 11, 2008 5:19 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas Veix »

Meie käisime ühel kohal peibutamas, korda ca. 7
Esimene kord tuli 5+5 (luba polnud veel ja jäi laskmata) rohkem ei näinud teda.
Teisel korral 3+2, jätsime sarve pärast laskmata, rohkem ei kohanud.
Kolmas katse tuli 3+3, lootes suuremat, jäi laskamata - rohkem näole ei andnud.
Teised üritused me looma ei näinud, kuid metsast häälitsusi kuulsime.
Sellest võib vist järeldada, et välistatud ei ole, et võib samast kohast järgmisel korral ka koll tulla, kuid sama looma kaks korda, mokast ei tiri :D
Kasutaja avatar
unt
Postitusi: 476
Liitunud: K Aug 27, 2008 12:40 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas unt »

Ei oska kindlalt öelda, kas mõnel korral tuli uuesti välja sama loom, keda olin peibutanud ka paari päeva eest. Kuid samas metsakvartalis käisin kolmel korral ja igal korral loom tuli. Neist kahel korral tuli kaks looma. Häält tegin suuga ja alustasin alati lehma ininaga. Kui juba kuulsin, et pull kusagil lähikonnas puhib, aga ei ole eriti aktiivne (noh, ei taha ikka ennast näidata!) läksin pulli mörina ja sarvega klõbistamise peale üle. Samuti trampisin parasjagu kuivanud okstel, mis tekitas omajagu raginat. Pean ütlema, et sellel on teistsugune mõju. Ohkimine läks pea kohe ägedamaks, samuti hakkas vastu kostma samasugust sarveklõbinat vastu puid. Aga nagu juba eespool mainisin - suurt looma mul näha ei õnnestunudki. Tõsi, ühel õhtu tuli üks loom minust pealttuule mulle lausa 20 m peale. Aga seal oli üks korralik kuusepõõsas ja vot sellest ta välja ei tulnud. Kuigi oli pealttuule (tegemist oli küll rohkem mitte tuulega,vaid kerge õhuliikumisega), sai ta ilmselt ikkagi minu lõhna kätte selle maa pealt ja nii ta vaikselt ära kadus, ilma, et oleks ennast kordki näidanud.
Siit loo moraal - koha valik on vaata et tähtsamgi kui peibutusoskus. Hea on sihtide rist. Veel parem kui kusagil tihedas padrikus on sisse raiutud mingid kitsad visiirid nagu päikesekiired. Et kui loom tuleb, siis ikka mingist sihist või teest ta kusagil lähikonnas üle läheb ja siis vähemalt näeb, kellega tegu. Sellises kohas ei ole ta nii ettevaatlik. Aga lagedale välja ta nii lihtsalt ei tule!
Kuna minu pullipeibutused sellel hooajal lõppesid sellise tulemusega, et ma vaid kahel korral suutsin looma ka näha, ülejäänud kordadel lihtsalt kuulsin, siis ei oska öelda, kas tegu oli samade loomadega või tuli igal korral erinev. Aga arvan, et noor põdrapull võib siiski ennast ka paar korda petta lasta. See seletaks nagu paremini seda olukorda, et mul ühes ja samas kvartalis, kuigi erinevates nurkades, õnnestus kolmel korral siiski pull(id) kohale meelitada.
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
hulkur
Postitusi: 9
Liitunud: N Okt 02, 2008 2:02 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas hulkur »

Olen käinud varasemad aastad ka jooksuajal põtru piilumas, kuid häälega sai sel aastal siis esimest korda korralikumalt katsetatud.. elamusega vägevad, lapsepõlve muusikakoolis nühkimine tasus ära :)

Üldiselt tundus sel aastal aktiivsus väiksem, sest varasemad aastad oli hääli rohkem, kuigi ise siis veel ei pillitanud.. ka on kohtades, kus varasemad aastad ikka 4-5 looma korra nähtud (s.h. 5+5 kühvelpull), tagasihoidlikumaks muutunud, sel aastal tolles kohas vaid 2 looma üldse kokku (lehm vasikaga).

Kõige häälekam oli 38-nda nädala algus. Kui õhtul põlluääres lehma ininat lasin, tuli kohe kahest suunast pulli vastus.. veidi ootamist ja siis proovisin pulli madalat kloksumist, jälle vastused, kuid seekord vastuseks kõrgem lehmainin ja jälle kahest eri suunast
Natuke ootamist ja kaugemal astus esimene vastaja 1+1 pullike põllule, ise jätkas rahutult möhkimist.. Edasi kulges juba ilma minu osavõtuta. Nooruke tormas enne kuuldud lehmakese suunas ja varsti algas võsas ka põdrakontsert.. Teisele lehmale tegin äraminnes veel pulli möhatust ja oli kuulda kuidas loom aktiivselt minu poole tulema hakkas, ise inistas kõrgelt.. Teine pull aga enam ei iitsatanud, ju taipas midagi kahtlast.

Järgmine õhtu samas kohas andis jälle kaks pulli vastuseid. Kuna läks pimedaks, siis otsustasin ära minna, kuid vahetult enne autoni jõudmist kuulsin, kuidas üks varem vastanud pull mööda põldu järjest lähemale sammub.. läksin talle põlluäärde vastu. Binoklist oli veel õrnalt näha, kuidas 3+3 pull läbi udu minu suunas astub, põõsatutt ka veel sarvede vahele haaratud.. Loom tuli nii otse peale, et mul kergelt juba jahe :shock: .. loom tuligi ca 15 m enne kui lõhn peale läks ja siis ta nagu tank läbi võsa tagasi tormas. Mõne aja pärast röhatas (umbes nagu kits aga madalamalt ja võimsamalt) kaugemalt.. ju oli ootamatust kohtumisest häiritud.

Käisin veel samal nädalal mitmeid hommikud/õhtuid, kuid rohkem hääli ei kuulnud. Arvasin juba, et kogu värk läbi, kui reede hommikul lehma inina peale kuulsin vastust.. loom tuli aktiivselt möhates peale... läbi hommikuse udu hakkaski varsti 6+5 sarvekroon paistama.. loom tuli rahulikult ca 50 m peale, enne kui mind märkas ja vait jäi.. tegi siis poolkaare minu ees ja jätkas liikumist minu seljataha, ju arvas vist et ennist kuuldud "lehm" kuskil tagapool toimetab.

Vot sellised elamused sellest aastast. Ehk veab järgmistel aastatel jälle, sest tahaks kindlasti ka (foto)kaameraga selliseid kohtumist üles võtta.
Või on ehk kellelgi pilte ka jagada, vaataks hea meelega?
kalamees :)
Postitusi: 191
Liitunud: K Juun 21, 2006 11:26 am

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas kalamees :) »

hulkur - sa kosjasobitajaks hakanud :D?
julged teha, julge ka vastutada...
taibukas
Postitusi: 36
Liitunud: E Juun 09, 2008 12:48 pm

Re: Põder 2008 .

Postitus Postitas taibukas »

Tahaks ka jubedalt pilte näha (isegi kui on maha lastud :D ), .
Hoia metsa nagu oma kodu . ;)
Vasta