Kähriku ja rebase nahad.

Vahetame muljeid ja kogemusi jahitrofeede valmistamisest ja hooldusest .
Andrus M
Postitusi: 170
Liitunud: K Veebr 23, 2005 7:24 pm

Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas Andrus M »

Mida teete kähriku ja rebase nahkadega? Kas keegi neid üldse kokku tänapäeval veel ostab?
Minu koduleht: http://andrusmuru.planet.ee
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas jorr »

Kokku ostetakse neid nahku ikka,kui just praegu mitte,siis edaspidi kindlasti.Aint need hinnad ja kui ei tule korralikku külma,siis ei ole ka rebasel ja kährikul korralikku nahka,mis rahaks teha?
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
raindrenkhan
Postitusi: 219
Liitunud: K Mär 26, 2008 10:26 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas raindrenkhan »

Palju nad muidu naha eest maksavad?
Jaht ilma koerata on justkui saun ilma õluta
Farmer
Postitusi: 93
Liitunud: E Apr 12, 2004 3:26 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas Farmer »

Täna kokkuostja käest kuuldud hinnad:
Kährik 75.- kr
Nugis suur 250.- kr
Nugis väike 200.- kr
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas kakuke »

Millise kokkuostja käest kuuldud?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas sooviku »

Pärnus,Viitos pakub ka 75kr kähriku eest ja rebasest ei taha kuuldagi :evil: .Selle raha eest pole küll mõtet käsi rasvaseks teha.Sihuke värk ainult soodustab raibete teket.Seni kuni verd ja päid vastu võetakse on raiped ilma peata,hiljem aga peaga.Kuigi ma olen siiani korjuste metsa alla jätmise vast olnud,hakkan ka nüüd raipekütiks.
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas Feen »

hr. Vainura ütleks nüüd kohe, mis ta raipeküttidest arvab :D Lugesin siin soojenduseks tema artiklit (peaks küll EJ rubriiki postitama, aga siia haakub paremini), esimese asjana lugesin läbi, omal ka tuleb neid pisikiskjaid päris mitu ette. Nojah, artikli lugeise järel oli selge, et tegemist on kolmanda sama sisulise üllitisega, õige ta muidugi on, et tuleb survet avaldada pidevalt, lootuses, et miskit muutub. Aga rääkida sellest, et arvukuse reguleerimiseks tuleks 100% kõik nahad nülgida, jahiaega piirata, et saada kvaliteetset nahka. Mis, koju peaks lao tegema nendest nahkadest? Koidefarmi võiks nii avada. Tean ka seda, et Vello on käinud ja utsitanud ühte-teist, et need hakkaksid nahku kokku ostma, aga kui pole turgu, mis sa siis ostad kokku.

Järelikult, kui nahaga pole midagi teha ja jahimehe eetika (loomal, olgem ausad, pole vahet, kas ta kütitakse naha, pea või arvukuse piiramiseks) sunnib naha maha võtta ja ära kuivatada, siis jõudu. Ise teeks ka nii, kui nahkadega midagi teha oleks, lisaks oleks aega ning tingimusi (mõne naha saan ka korteris tehtud ja ka pargitud, aga 10-20-30 nahaga pole midagi peale hakata).

Asja teine tahk on väikekiskjate arvukuse piiramine. Peale Vello, ehk paari fanaatiku veel, ei tegele nahkadega keegi, küll aga lastakse rebaseid ja kährikuid (või siis urujahis või koeraga metsas liikudes) üsna hulga. Kui tekiks kohustus kõik need loomad ära nülgida ning puhastada, siis jätaks kõik urusüsteemid ja pisikiskjad Vellole jahtida (orgunniks lausa väikeulukiloa, et ta seda teha saaks). Meil küll aeg-ajalt mõni mees võtab ette nahkade kogumise, et kasukat lasta teha, ja siis suunatakse loomad sinna, kuid üldpildis jääks sel teemal arvukus piiramata.

Jääb 2 võimalust, kas olla raipekütt või muuta oma eetilisi tõekspidamisi. Arvestades, et loomal pole vahet kas sa oled raipekütt või eetikakuningas nr.1, ning ka teised ulukid vajavad jahtimist, olen ise sinna raipeküti poole kalduv (hea küll, tabatud loomad on siiski mulla alla läinud ja seda kohas, kus sead ringi ei liigu, või sarvastes kohtades puu otsa, mõni lind saab kõhu täis). Kas on eetiline kulutada aega tühjale tööle, selle asemel, et antud aeg kasutada palju kasulikumalt, jahindus on nii mitmekesine, et kõikide asjadega ei jõua ka parima tahtmise juures tegeleda, aga paljudega on vaja tegeleda.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas kirp »

Vaatasin huvi pärast wikipediast, mida kirjutatakse sõna "eetika" all:

"Eetika (vanakreeka keeles ēthikē technē 'kommete ja tavade teadus', sõnast ēthos 'komme, tava, iseloom, eluviis, tuttav paik') on filosoofia haru, mis tegeleb inimeste ühiskondliku ja isikliku elukorralduse viiside seletamise ja põhjendamisega.... Eetika kuulub filosoofia valdkonnana aksioloogia ehk väärtusõpetuse alla....".

Nagu lugeda võib, on see õpetus kommetest/tavadest ja tegeleb elukorralduse viiside seletamise/põhjendamisega. On osa väärtusõpetusest.

Vaatame vähe ringi ja tuleb tunnistada, et väärtused muutuvad ja elu/jahikorraldus samuti. Eks seda jahikorralduse muutust, mida reaalne elu peale surub, on näha ju antud nahateema postitusteski. Kui väga "roheliselt moraalitseda", siis ei tohiks loomalt tõesti elu võtta kui sa sellest otsest, sind elus hoidvat kasu ei saa (liha, nahk jne.). Selle eetika järgi on jahtimise õigustuseks toidu, kehakatte saamine ja ideaaliks see kui kõik osised maksimaalselt ära kasutatakse. Aga samas on tänapäeval olemas teinegi eetika, kes peab sihukesi jahimehi "liha(naha)küttideks" ja tõstab kilbile vaid "peenikese ja härrasmeheliku trofeelaskmise".

On äärmiselt teretulnud kui foorumis arutatakse teatud asjade või tegevuste väärtuse üle ja kujundatakse jahimehe eetikat. On ju see sisuliselt enamuse kokkulepe, millised on nn. "kirjutamata reeglid" ja kuidas/kuna neist kinni pidada, selgitades, miks nii tehakse (vt. definitsiooni). Ehk siis naha teema juurde tagasi tulles: kui leitakse vajalikuks, et teatud loomade arvukuse reguleerimine on jahimehele soovitav ehk otse vajalik (liha ja trofeede küttimise kõrval), siis see ongi antud hetke eetika e. väärtusõpetus ja seda tuleb jälgida. Kui nüüd kunagi nahkadele ka kasutus leitakse, siis olukord muutub.

Ja ega nahkade raisku minek pole ainult kähriku või rebase probleem. Suurim pindala läheb nahka (auku) põdra-, sea ja kitsenahku, mille peale vanemad olijad vaikselt pead vangutavad ja sügavalt ohkavad, et oh aegu ja kombeid. Ja ei tohiks ära unustada, et nii mõnigi eetikast rääkiv jahimees on kõvasti omal ajal kasside, hakkide ja vareste populatsiooni "harvendanud" ja ei ole märgata, et nende südametunnistus tolle väikese ja ammuse asja pärast valutaks. Ju oli tolle aja kohta selline tegevus täiesti eetiline.
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas gunnar »

Feen kirjutas: Kas on eetiline kulutada aega tühjale tööle, selle asemel, et antud aeg kasutada palju kasulikumalt, jahindus on nii mitmekesine, et kõikide asjadega ei jõua ka parima tahtmise juures tegeleda, aga paljudega on vaja tegeleda.


Fakt on see et kuna (näiteks minu jahimaadel) on sigade poolt tekitatav kahju maaomanikele võrraldamatult suurem kähriku poolt tekitavast, siis on ka surve jahimehele selles suunas hoopis teine. Kui nüüd veel muuta rebase/kähriku jahtimine/reguleerimine/piirame mis iganes, veel keerulisemaks, siis ei tee seda enam mitte keegi, vo ainult mõni üksik fanaatik.
22LR
Postitusi: 358
Liitunud: R Mär 04, 2005 12:34 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas 22LR »

Juba vanad kreeklased ütlesid:tagajärje likvideerimiseks tuleb likvideerida põhjuse põhjus !.. Nii ka nende väikekiskjate arvukusega.Ei kutsu üles kedagi seina äärde panema aga marutaudivastane vaktsineerimine üksi on selgelt poolik lahendus.Sellele peab midagi veel järgnema peale jahimeeste kirumise.
Alati on rohkem kui 2 võimalust!
Kasutaja avatar
Metslane
Postitusi: 576
Liitunud: P Sept 25, 2005 1:42 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas Metslane »

Põdra, sea ja kitse nahkasi ja karva eristab karusnahast see tõik, et sõraliste karv on torujalise ehitusega ja murdub. Kuigi muistsed Eestlased olid põdranahast kehakatteid kandnud küll.
Aim small, miss small!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas kakuke »

Metslane kirjutas:Põdra, sea ja kitse nahkasi ja karva eristab karusnahast see tõik, et sõraliste karv on torujalise ehitusega ja murdub. ...

Kas seal ka? Ma siiani teadsin, et seal see nii pole ja sellepärast saab selle nahka kasutada põrandal vaibana.
Vainura elab oma mõtetega vist 30-40a taguses ajas ja ei saa päris hästi aru, mis hetkel toimub ja miks asjad on nii nagu nad hetkel on. Ei maksa vana mehega pahandada ka. Ei imesta, kui Feen hakkab 60-70aastaselt leiutama retsepti rebasekoivad koorekastmes või smooritud kährikuribi lõunamaiste viljadega, et vana mehena meelte segaduses kasutada ära kõik mis loodus annab. ;)
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas gunnar »

Ei imesta, kui Feen hakkab 60-70aastaselt leiutama retsepti rebasekoivad koorekastmes või smooritud kährikuribi lõunamaiste viljadega, et vana mehena meelte segaduses kasutada ära kõik mis loodus annab. ;)


Oled sa kindel et tal nii kaua läheb selleks ? :lol: :lol:
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas kirp »

Väike õiendus minu varasemale pikale "monoloogile". Küsimus pole konkreetses isikus VV, vaid tahtsin juhtida tähelepanu sellele, et eetikale ja eetilisusele peab andma konkreetse sisu jahimeeste, ja miks ka mitte muu ühiskonna dialoogis. Viimasel ajal on ilminguid, et sõnaga "eetiline" püütakse üpris valusalt teineteisele pähe lajatada, lahterdades osa seltskonnast "eetilisteks jahimeesteks" (need head ja tõelised) ning "ebaeetilised"(pahad). Et siis teatud repressioonidega algust teha. Seda nii seoses jahimees-muu ühiskond, kui ka jahimehed isekeskis. Erinevate jahiseltside, mitte jahimeeste/jahimeeste väärtushinnangud võivad erineda, ja erinevadki. Loomakaitsjale, kes puurirebaseid lahti laseb, on väga raske põhjendada vajadust loodust jahiga tasakaalustada (näiteks kasvõi seda marutõve likvideerimise tõttu suurenenud väikekiskjate populatsiooni). On ka näiteid meie endi hulgast. Tean seltskondi, kes keeldusid metskitse uutest ja pikendatud jahivõtetest, missest, et selle vajadust teaduseliselt ära põhjendada püüti. Ju ei mahu see nende eetilisuse arusaama.

Kui kähriku/rebase juurde tagasi minna, siis asjakohane teema võiks olla korjuste metsa jätmine. Roots-saba põõsa alla viskamine võiks olla ebaeetiline tegu küll ja tegelikult ka ükskõik millise rebase/kähriku korjuse vedelema jätmine (tavaliselt söödaplatsi serva). Minu arusaamise järgi (võin küll eksida) on sihuke lihakeha üpris hea keeritsussi levitaja metsseale ja karule ning lõpuks meile enestelegi. Aga mis nendega peale hakata, eriti kesktalvel? Pane või kotti ja saada V-Maarjasse.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kähriku ja rebase nahad.

Postitus Postitas kakuke »

kirp kirjutas:... Minu arusaamise järgi (võin küll eksida) on sihuke lihakeha üpris hea keeritsussi levitaja metsseale ja karule ning lõpuks meile enestelegi. Aga mis nendega peale hakata, eriti kesktalvel? Pane või kotti ja saada V-Maarjasse.

Minu arusaamade järgi ka.
Mina panen musta kilekotti ja prügikasti. Nüüd mõtlesin, et teeks kõrgele posti otsa röövlindudele söödaplatsi ja söödaks neile, mis tast ikka niisama ära visata. Saab keegi vähemalt kõhu täis.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Vasta