Diana optika ja sama relv!

Arutelud ja küsimused-vastused õhkrelvadest.
Vasta
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Ahto Kattai »

On olemas vedru püss Diana 460 Magnum,peaks nagu täpne asi olema ,aga ei mina aru saa mida ta tahab .Laseb enamvähem ,mingil hetkel vahetab tabamispunkti ja siis mõne ajapärast jälle,vahel loobib ka üksikuid kuule kõrvale :M Optikaks on praegu Nikko Stirling Gold Crown Air King 4x 32AO.Lugesin seda õhukate rubriiki ja peaks nagu sobima,aga kindlust pole .Olen ka vaadanud seda optika kinnitus tappi püssil ,mis kruvidega kinni aga nagu ei saa sotti küll ,et sealt järgi annab .On kellegil kogemust Diana optikaga,koosluses siis selle v mõne teise püssiga(vedrukaga).Veel oleks huvitav teada milliseid diabolosid keegi antud relvas kõige rohkem nagu soovitaks? Kas nendel käsitsi sorteeritud ja kallitel ,mingi 200 eeku ja peale on märgatav erinevus nende odavamatega võrreldes.Lugesin siin neid kuuli testi tulemusi ,aga minu jaoks on see värk liiga kirju.
Kasutaja avatar
Priidik Õun
Postitusi: 164
Liitunud: N Dets 20, 2007 11:00 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Priidik Õun »

Mul Diana mod.54, optika Diana 4x32 Magnum.
Tabamispunkt teeb samuti ringe. No ei saa aru.
Erinevad kuulid jooksevad muidugi väga erinevalt. Gamo TS-10ga lastes oli korraga kaks märklehte üleval: tihedamalt raudaminevate jaoks üks, ja logisevatele teine.
Normaalselt on jooksnud: RWS Supermag 0,60g , RWS R10 Match 0,53g , Barracuda Match ?g. Senine testivõitja on RWS Meisterklugen 0,53g
Kui hobu on surnud on tark sadulast maha tulla.
Kasutaja avatar
Delta
Postitusi: 452
Liitunud: P Juun 10, 2007 2:42 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Delta »

Saan ma õigesti aru, et gruppide tihedus on sama, aga tabamispunkt liigub? Või on ka grupid suvalised?

Esimesel juhul kaldun arvama, et kinnitusjalg liigub. Selle testimine on lihtne, harilikuga kriips peale ja varsti on tulemus näha. Oletame, et jalg/ optika liigub. Loodetavasti on sul kasutada uuema põlve Nikko Gold Crown, kus jalg on stopperiga (kui ei ole, siis puuri auk ja "kruvi" sisse). Kuna Diana enda stopperiauk on madal, siis sellest suuremat tolku ei ole. Enamik Diana omanikke on problemi lahendanud nõnda, et keeravad jala nö "tagurpidi", nii et stopper jääb tapi eesosa taha. Sealt ei liigu see enam kusagile. Pole just kõige esteetilisem lahendus, aga toimib.

Teine kõige tõenäolisem põhjus on laskeasend. Vedrukad lihtsalt on laskeasendi suhtes väga tundlikud. Lahendus: ürita alati lasta võimalikult samast asendist, seda nii käte (püss) kui ka pea (optika) osas. Oma CFX-iga olin ka tükk aega hädas stabiilsete tulemuste saamisega ja kippusin süüdistama püssi, hiljem kui nõksu kätte sain tulid ka tulemused. Võid proovida ka lihtsalt asendit muuta. Näiteks liiguta püssi eest hoidvat kätt edasi-tagsi, mõni saab nt parimad tulemused hoides püssi vahetult päästikukaitse eest. Lisaks veel tavareeglid: jäigale toele ei tasu toetada, kui siis käele või liivakotile. Püssi kalle võib ka mängida.

Kolmas võimalus on muidugi optika ise. Kui võimalik proovi mõne teise püssi peal või lihtsalt teist optikat. Esmase indikatsiooni peaks kätte saama ka lahtise sihikuga lastes. Kui lahtisega lastes tabamspunkt ei muutu, siis asi optikas. Tihti juhtub see siis, kui optika horisontaal on krutitud liiga kõrgele ja kontakt sisemiste vidinate vahel jääb kehvaks. See võib olla täitsa võimalik, kuna Dianad on kuulsad oma "barrel droop" poolest. Sellisel juhul liigutab horisontaali/ tabamispunkti kõrgust iga lask. Muidugi on alati ka võimalus, et optika ise on praak. Seda, et Nikko üldse vastu ei pea ma hästi ei usu, kuna ühes teises teemas kiideti sama seeriat Diana 350 Magnumi peal.

Mis veel? Parallaksiga tegu ei saa olla, sest see on Gold Crownil reguleeritav. See, et tabamispunkt liigub erinevatel kaugustel ja tuulega on elementaarne. Temperatuuri kõikumine ka vaevalt. Ei oskagi rohkem midagi suurt pakkuda.

Nojah, muidugi on veel kuulid. Kuna 460 on ikkagi "magnum", siis kergete kuulidega lasta ei ole mõtet. Kiirused lähevad liiga suureks ja diabool kaotab oma täpsuse. Tasub proovida raskemaid kuule (~10+ graini): JSB Exact Heavy, H&N Baracuda on esimesed, mis meenuvad. Hinnad on poeti erinevad, seega tasub natuke eelluuret teha.
Springers are like Muscle-Cars - Classic, Heavy and Never out of style...
http://airgun.planet.ee
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Kumb optika siis ikkagi ,kas Diana v Nikko SterlingGold Crown Air King? Ja kas üldse on nendest optikatest mõtet loota ,et ta pärast neid parallaksi ja Zuumimise kruttimist veel seal samas püsiks ,kuhu sisse lastud? Tulirelva peal sellise hinnaklassi optikast pole küll mõtet erilist kindlust loota.Samas ei julge ka mõnd korralikku optikat sinna vedruka peale kruttida ,kahju ka ,kui näiteks mitmekümne tonnine Kahle, Zeiss v ...otsad annab,peale mõningast kasutamist :M Ja veel kas kuulide valikul see kuuli mõõt ka kaalu kõrval olulist rolli mängib?Vaatan siin ,et mõningad diapolod on näiteks 4,52; 4,51; 4,50 jne. millimeetrit,et mis mõüõtu siis eelistada? Või on see tõesti vaid iga konkreetse relva iseärasust arvestav katse -eksitus meetodil tuvastatav?
Seda "loopimist" ei tahaks küll laskja ega asendi arvele kirjutada,põhi tõed peaksid olema enam vähem omandatud ja lasud sooritatud istudes pukilt ja mitte ainult ühe mehe poolt. Püssile sai tehtud isegi lae kõrgendus võimalus ,et alati ikka optikasse ühtemoodi piiluks ja samuti tuunitud päästikut vähe kergemaks .Seega otsiks ikka põhjusi relvaast optikaast/selle kinnitusest v moonast. Muidugi võib ka olla ,et erinevatel meestel on mõiste "täpne" ka erinev :) Minujaoks ei ole küll püss enam täpne ,kui sellega pole võimalik toelt tabada 15-20 m distansilt 10 -ne sendist münti.
Kas keegi on selle tapi ,mis püssi küljes ja kuhu optiks jalg kinnitub maha võtnud ja näiteks liimiga (kas siis keerme v mis iganes liimiga) tagasi pannud.Või on seal peale kruvide ka mingid fiksaatorid mis ei lase sellel siinil liikuda?
Tavaline sihik on seal minu silmale tarvitamiskõlbmatu ,must plastikust monstrum ja mis täpsust sa paarikümnelt meetrilt sellisega loodad,tikkutopsi võib ju lasta ,aga see pole ju täpsus!
Veel arvan et püss on oma võimsusest tugevalt kaotanud ,läbilöök on nõrgem ja seega peaks algkiireus olema väiksem,mis omakorda peaks täpsusele ju paremini mõjuma.Miks seda arvan? Uuest peast purunes see plastmass jublakas(vedru juhtpuks) ,mis sai metallist tehtud.Ja siis andis ikka vedru monteerimisel kokku suruda ,nüüd päästikut tuunides läksid tivhtid üsna kergelt paika.Seega vedru juba surnud.Paar aastat on vana ja arvan et lasknud on kuhugi paarituhande kanti.
baikal
Postitusi: 121
Liitunud: T Juul 24, 2007 3:45 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas baikal »

[quote="kult"]Kumb optika siis ikkagi ,kas Diana v Nikko SterlingGold Crown Air King? Ja kas üldse on nendest optikatest mõtet loota ,et ta pärast neid parallaksi ja Zuumimise kruttimist veel seal samas püsiks ,kuhu sisse lastud?

Tere kult,

Leidsin ühe lingi, mis puudutab just Sinu relva ja sisuliselt ka neid probleeme, millest kirjutasid. Jutt on küll inglisekeelne aga kui seda keelt mõistad, siis väga arusaadavalt kirjutatud. Lingil klikkides avaneb ülevaate 3. s.t. viimane osa . 1. ja 2. osale pääsed ligi 3. lehekülje ülaosast.
Siis link ise siin: http://www.pyramydair.com/blog/2007/09/rws-diana-460-magnum-part-3.html
baikal
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Kahjuks ei oska keelt,aga eks ma kedagi ehk ikka leian ! Tänud!
Kasutaja avatar
Delta
Postitusi: 452
Liitunud: P Juun 10, 2007 2:42 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Delta »

kult kirjutas:Kumb optika siis ikkagi ,kas Diana v Nikko SterlingGold Crown Air King? Ja kas üldse on nendest optikatest mõtet loota ,et ta pärast neid parallaksi ja Zuumimise kruttimist veel seal samas püsiks ,kuhu sisse lastud? Tulirelva peal sellise hinnaklassi optikast pole küll mõtet erilist kindlust loota.Samas ei julge ka mõnd korralikku optikat sinna vedruka peale kruttida ,kahju ka ,kui näiteks mitmekümne tonnine Kahle, Zeiss v ...otsad annab,peale mõningast kasutamist :M

Ma rääksin Nikkost. Diana optikat ma kasutanud ei ole, aga ega see ostma kutsugi. Parallaksi korrigeerimiseta optika on IMO raha raiskamine. Selles on Sul õigus, et tulirelva optika üldjuhul vedrukal vastu ei pea, küll sobinuks 460 peale natuke kangem toru kui seda on 4x32, näiteks 3-9 või 4-12. Zeissi hinnaga võrreldes tegu nagunii kommirahaga, samas 20m peal on 9-12x suurendusest abi küll.
kult kirjutas:Ja veel kas kuulide valikul see kuuli mõõt ka kaalu kõrval olulist rolli mängib?Vaatan siin ,et mõningad diapolod on näiteks 4,52; 4,51; 4,50 jne. millimeetrit,et mis mõüõtu siis eelistada? Või on see tõesti vaid iga konkreetse relva iseärasust arvestav katse -eksitus meetodil tuvastatav?

Katse-eksituse küsimus. Üldjuhul 4,52 sobib enamikele.
kult kirjutas:Seda "loopimist" ei tahaks küll laskja ega asendi arvele kirjutada,põhi tõed peaksid olema enam vähem omandatud ja lasud sooritatud istudes pukilt ja mitte ainult ühe mehe poolt. Püssile sai tehtud isegi lae kõrgendus võimalus ,et alati ikka optikasse ühtemoodi piiluks ja samuti tuunitud päästikut vähe kergemaks .Seega otsiks ikka põhjusi relvaast optikaast/selle kinnitusest v moonast.

Kiiduväärt enesekindlus. :D Samas, nagu targemad räägivad, siis ei ole kogemus tulirelvaga 1:1 üle kantav vedrukale. Ma möönan, et seda asendi tähtsuse juttu on alguses raske uskuda, seda peab lihtsalt kogema. Kui uskuda muu maailma kogemust, siis ca 7 juhul 10-st jääb asi just tehnika taha. Ma ei ütle, et antud juhul see nii on, võibolla räägin siin isegi kohaliku meistriga :) Lihtsalt ei maksa tehnika tähtsust alahinnata. Vedrukas on küll robustne riist, kuid see ei tähenda veel, et temaga läbisaamine lihtne on.
kult kirjutas:Muidugi võib ka olla ,et erinevatel meestel on mõiste "täpne" ka erinev :) Minujaoks ei ole küll püss enam täpne ,kui sellega pole võimalik toelt tabada 15-20 m distansilt 10 -ne sendist münti.

Kui uskuda PyramidAir teste, siis on see täpsus 460-le 20m peal jõukohane (5 grupp, keskpunktidest mõõdetuna). Samas, kui selline täpsus on 20m peal juba eesmärgiks, siis olnuks mõni eellaetav lihtsam valik. Vedrukas ja eriti magnum ei tee ülesannet just lihtsaks.
kult kirjutas: Kas keegi on selle tapi ,mis püssi küljes ja kuhu optiks jalg kinnitub maha võtnud ja näiteks liimiga (kas siis keerme v mis iganes liimiga) tagasi pannud.Või on seal peale kruvide ka mingid fiksaatorid mis ei lase sellel siinil liikuda?

Kas kahtlustad kinnitussiini liikumist? See peaks välja nägema umbes selline:
350-scope-rail.gif
350-scope-rail.gif (27.06 KiB) Vaadatud 9921 korda
Pole kuulda olnud, et kellelgi see liiguks. Kui miski liigub, siis ikka optika kinnitusjalg. Mitte just parim pilt, aga siin on näha, kuidas jalg on nö "tagurpidi" keeratud, stopper üle serva ees.
54-rail.jpg
54-rail.jpg (13.13 KiB) Vaadatud 10007 korda

kult kirjutas:Seega vedru juba surnud. Paar aastat on vana ja arvan et lasknud on kuhugi paarituhande kanti.

Natuke kiirelt on see väsimine toimunud. :M Samas välistada ei saa. Mdx, kas 460 alles eelmine aasta mitte välja ei tulnud?
Springers are like Muscle-Cars - Classic, Heavy and Never out of style...
http://airgun.planet.ee
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Võib olla,sai teine tõesti eelmine aasta miski suve algul ostetud!Aeg läheb nii märkamatult ,vaatasin ,aga raual aasta numbrit kohe esimese jutiga ei tuvastanud.Aga see selleks. Ega ma nüüd mingi maailma meister ei ole ,aga mõned õhukad on ikka elu jooksul õredaks lastud,küll nii võimsat pole enne olnud.Eks see ole inmese loll ahnus ikka vaja võimsamat,et vahest varesele ka haiget teha. Optika on plaan jah suurem muretseda ,ostes poes lihtsalt muud ei olnud ,kas neil Dianadel siis parallaksi regulli ei ole ?Ostes sai vaadatud neid eellaetavaid ka ,selle hind oli vist ka mingi kaheksa raha kanti ja vahet suur poleks olnud .Mõte jooksis aga seda rada ,et kas need odavama otsa eellaetavad ennast õigustavad ja sinna oleks tulnud ju neid laadimis tarvikuid juurde osta.Mingi aeg müüdi neid isegi Paides ,sai teisi näppimas käidud,aga ei raatsinud nii palju pappi välja köhida.Kui ma ei eksi siis oli seal mingine kompressorgi saadaval ,mis (kui õigesti mäletan)maksis mingi kaksteist raha.Ühesõnaga polnud kogemus ja polnud kellegilt küsida ka,nüüd võibolla otsustaks teisiti.Kaunis uus asi ,mõte liikus korra,et müün maha ja ostan eellaetava ,aga tea kas on tahtjaid,päris kinkida pole nagu ka mõtet.
Henry
Postitusi: 6
Liitunud: E Okt 13, 2008 12:00 am

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Henry »

Hei! Diana relvad on üldiselt head, aga kindlasti otsustasid võimsa püssi osta mille laskmise algkiiruseks on ca 350 m/s eksole? - sealt ei saagi tulla nö. auk-auku laskmist! See on võibolla ~5cm ringi sees olev täpsus aga viskab ikka.

Õiged täpsus püssid on ~150 m/s algkiirusega ning kasutatakse 4,52mm lapikuid spetsiaalseid diaboole!

Muidugi- sinu tuju saab tõsta sellega, et sellega saad täpsemini lasta kaugemaid märke võrreldes lahti-murtavate püssidega :)! Muidugi kasuks tuleb ka raskem kuul!

Mul endal on 305 m/s püss, mis käib lahti keskelt ning on ühelasuline- miski 2-3000 korda kokku & lahti saab teha enne kui liigend peaks vigane olema ja täpsus nö ring läheb veel suuremaks. No üldiselt oled valinud hea püssi, aga täpsus jääb ikka kusagil alates 15 000.- EEK maksvatele püssidele...
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Mida rohkem ma selle relvale ja teie jutule mõtlen hakkab mind kimbutama mõte võimsuse vähendamisest! Mis peaks ju olema üsna lihtsalt teostatav-näiteks vedru lühendamise teel!? Või on see väga rumal mõte? Ja mida need lapikud diapolod veel endast kujutavad, ja kuskohast neid hangitakse?
Kasutaja avatar
Delta
Postitusi: 452
Liitunud: P Juun 10, 2007 2:42 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Delta »

kult kirjutas:Mida rohkem ma selle relvale ja teie jutule mõtlen hakkab mind kimbutama mõte võimsuse vähendamisest! Mis peaks ju olema üsna lihtsalt teostatav-näiteks vedru lühendamise teel!? Või on see väga rumal mõte? Ja mida need lapikud diapolod veel endast kujutavad, ja kuskohast neid hangitakse?

Seda on tehtud küll, et rahulikuma püssi saamiseks lõigatakse vedru lühemaks. Iseasi palju lõigata. Kiire otsinguga ühe artikli leidsin, kus vend võttis Diana 45-l maha 6 keerdu, seda küll uuelt vedrult ning sellega vähenes suudmekiirus ca 60 m/s (link). Võibolla tasub alustada vähemast, rohkem saab alati võtta. Eks selle püssi kogu mõte ongi olla võimas. Aga noh, kui otsustad nudida ja tulemus ei meeldi, saad ju alati uue vedru hankida.

Henry kirjutas:Õiged täpsus püssid on ~150 m/s algkiirusega ning kasutatakse 4,52mm lapikuid spetsiaalseid diaboole!

Need on mõeldud 10 m laskmiseks ja tänapeäval kõik juba eellaetavad. Vähemalt arvestataval tasemel. Kui ma ei eksi, siis väiksemat algkiirust kasutadakse seal mitte seetõttu, et see kiirusvahemik kuidagiviisi "täpsem" oleks, vaid lihtsalt soovist viia miinimumini relva enda liikumine. Ka see vähene, mis eellaetavatel on. Boonuseks ka rohkem laske ühe täitmisega ning ega 10 m peale rohkem "powerit" vaja polegi.

Mis lapikute kuulide kasutamisesse puutub, siis ma polegi aru saanud, kas neil on lähidistantsidel mingi disainieelis või on nad võistlustel kohustuslikud ainult seetõttu, et jätavad märklehte kena ümmarguse augu, st punkte lihtsam lugeda. Ise kahtlustan viimast 8) Pikematel distantsidel kasutamiseks nad igatahes ei sobi.
Springers are like Muscle-Cars - Classic, Heavy and Never out of style...
http://airgun.planet.ee
Reps
Postitusi: 21
Liitunud: R Sept 19, 2008 1:07 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Reps »

Tere,

Minu Diana 350 Magnum andis kõige paremaid tulemusi JSB Exact Heavy'dega 4,52mm.
Ja kui vedrult oli kaks keerdu ära murdunud muutus relv tõesti silmamärgatavalt täpsemaks... kuid läbistus võime vähenes kohe ca. 2x

Kui vedru on värske soovitan kasutada H&N Silver Point'e need kuulid hakkavad siis kohe teistmoodi lendama ja on võimalik häid tulemusi saada.

Optikaks oli minul Nikko Stirling 4-12x42 (toimis päris kenasti)

Aga jah see relv pole mõeldud 20m ühte auku plõksimiseks vaid pikem 50m pealt värvipurki läbistama.
Toivo
Postitusi: 74
Liitunud: E Dets 20, 2004 8:29 pm

Re: Diana optika ja sama relv!

Postitus Postitas Toivo »

Kult,

saksa parimad insenerid on 100 aastat vaeva näinud, et selline suurepärane püss valmis meisterdada. Sellepärast nagu käsi ei tõuseks vedrul tükki maha saagima. Mina soovitaks sul tellida uue nõrgema vedru maaletooja (Jahipaun vist) kaudu - teatud turgude (Inglismaa, Saksamaa) jaoks tehakse originaalvedrusid, mis on väiksema löögijõuga. Need lasevadki sellevõrra täpsemalt.

tervitusega.

Mul Diana 350, mõnikord laseb 40 m pealt 10 lasku poolde tikutopsi aga mõnikord pillub ka.
Vasta