Jahinoad

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
Kasutaja avatar
smtasku
Postitusi: 316
Liitunud: E Juun 26, 2006 3:12 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas smtasku »

uugamets kirjutas:millise noaga on tegu konkreetsemalt ja millistest rahaühikutest on antud noa puhul jutt , kui see loomulikult suur ''riigisaladus'' pole - olen väga tänulik info eest

Selle noa "saamisloost" ju eespool pikalt kirjutatud. Seda nuga poest ei osta :D
meie toimetused sõnas ja pildis www.salmejahiselts.ee
Kasutaja avatar
Mattis
Postitusi: 39
Liitunud: R Okt 08, 2004 2:00 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Mattis »

Mul EKA Nordic T8 (sandvik) jahinuga. (y) olen väga rahul.
http://www.schneidwaren-solingen.de/images/248811.jpg
Otsid mind - MINE METSA :) !
matsi
Postitusi: 30
Liitunud: T Nov 14, 2006 7:16 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas matsi »

Siin on juttu olnud rootslaste toodangust "fallkniven" mudel F-1 et on asjalik tööriist.Kas Eestist on ka võimalik seda osta ja mis hinnaga see konkreetne mudel võiks olla.
hunt
Postitusi: 138
Liitunud: T Mär 16, 2004 10:20 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas hunt »

Tallinnas saab tellida , firma nimi Solvi.Kataloogis oli hind 169euri.
Aga uuri ise järgi. kontakt Laine Oja
55686307, solvi@stv.ee
Mina pidasin kalliks, tellisin omale EKA H8 ja olen rahul.
Kasutaja avatar
-Imre-
Postitusi: 197
Liitunud: T Mai 31, 2005 9:33 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas -Imre- »

Tere,

http://www.fallkniven.com/a1f1/f1_en.htm

Mul selline olemas,pildil ülemine.Ostsin, kui õieti mäletan, Jahipaunast.
Teravaks läheb küll hästi ja püsib ka kui konti ei torgi, aga seisab juba pikemat aega riiulil, kuna endale lemmikuks saanud H.Roselli R210 UHC Carpenter Knife.
http://www.roselli.fi/1/index-fin.html

parimat,
Imre
Kasutaja avatar
AndresR
Postitusi: 187
Liitunud: L Aug 25, 2007 5:16 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas AndresR »

Mina kasutan tuttava valmistatud nuga.Tera on roostevabast ja käepide põdra sarvest.Tera pikkus 14 cm.Tõmban iga jahihommik tera peene luisuga üle ja on terav kui krt.Pilt
Kasutaja avatar
TiitR
Postitusi: 1172
Liitunud: L Aug 25, 2007 12:44 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas TiitR »

Saan aru, et teema on püstitatud küll rohkem kindlate mudelite kohta info samiseks, kuid nagu aru olen saanud, siis väga suurt "sea tapmise" nuga teemaalgataja ei soovi :D, rohkem sellist universaalset nülgimis/nahastamisele mõeldud nuga? :M Minul on selleks puhuks nuga, mille kinkis mulle 2a. tagasi töökaaslane ja on see nuga aitanud mind tänini. Alguses kartsin küll, et (konks tundus liiga väike) selle konksuga ma põdra jalgu "lahti" ei saa, et nahk selle konksu jaoks liialt paks, kuid ei, täitsa toimib nii põdra, kui sea peal...õrnematest ulukitest rääkimata. Aga nuga on hea, parajalt väike, kompaktne (y) . Tera "hoidmises" koha pealt niipalju, et näiteks terve sea puhul tuleb ikka 2..3 korda luisata (oleneb kui mudane siga on) :oops: .
Pilt
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Joosep Käba »

Endal niuke.
Poes pihku proovides arvasin algul, et pea jääb väikseks/lühikseks. Jahinuga aga ei hoia enamasti kunagi peos nii kui kirvevart. :D Tagantjärgi arvan õige otsus, et väiksema mudeli võtsin.
Loomas toimetamiseks ülihea kuni terav. Suht lihtne teritada kuni karva võtmiseni,mis on minu puhul olnud indikaator teravuse saavutamisest(meil jahis on ühel mehel aegade tagune Garborundum alati kaasas, võtab kõiki teri nigu saia, super! aga lõpptulemuseks jääb vahest vähe jämmeks arvan). Tiba üllatusena kannatab konti vähem kui arvasin aga see võib ka teritusest tingitud olla(nurk pole vastav). Tera üpriski lai, nii et metskitse tagast "puurimisel" võiks saledam olla aga....... . Mis üllatas oli nua hea käitumine konditustamisel(ilus eesti sõna mis?)! :A
Kokkuvõttes, mõistliku papi eest saad pea igaks jahijuhtumiks kasutatava väga hea noa.
Mis krt paneb kripeldama ikkagi veel on Kaupo jutt ja pildid nendest siiru-viirulistest teradest. Ükskord elus tahaks miskit sellist peos tunda, mitte ainult ilu vaid ikka tööomaduste proovimiseks.
Manused
EKA Nordic H8.jpg
Kasutaja avatar
duma
Postitusi: 523
Liitunud: N Mär 15, 2007 12:10 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas duma »

Mul nüüd tekkis küsimus, et mis on rapala ja martiini noa vahe?
Nimelt sai soetatud 3 a tagasi rapala nuga, aga nüüd on nuga vahepeal kasutuses olnud ja rapala silt koorus maha/tuli küljest. Ja alt tuli välja märk marttiini finland
duo on parem
Kasutaja avatar
Eraser
Postitusi: 400
Liitunud: E Veebr 05, 2007 4:34 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Eraser »

duma kirjutas:Mul nüüd tekkis küsimus, et mis on rapala ja martiini noa vahe?
Nimelt sai soetatud 3 a tagasi rapala nuga, aga nüüd on nuga vahepeal kasutuses olnud ja rapala silt koorus maha/tuli küljest. Ja alt tuli välja märk marttiini finland



Too on Soome sepp kelle tera Rapala siis arvatavasti kasutab. Teeb ta ka odavamaid massitarbe nuge. Endal üks kallima otsa asi. Kuni kondidini on super, teravaks raske saada ainult.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Soovitan alati täpselt selgeks teha, mis terasest teie nuga on valmistatud. Martiini on minu jaoks küll stantsitud "turistinugade" mustervalmistaja aga plusspoolele võib kanda korraliku välisviimistluse ja ergonoomilise käepideme. Kuigi nad oma kodulehel jätkavad "udutamist" terase teemal: http://www.marttiini.fi/puukot/shop/eng ... otteet.htm
eriti naljakas on see terase jutt: The tempering at just the right temperature - determined from Janne Marttiini’s developing work - ensures the durable and strong blade. The composition of the materials (containing 13% of chrome) tempered to 54-56 on the Rockwell hardness scale (HRC) is the best combination for knife blade. The 13% of chrome assures the steel to be durable, absolutely stainless and saltwater resistance (even acid resistance). The hardness under 54 HRC is too low for knife blade, a softer blade is definitely easier to sharpen, but the sharpness will be not a long-lasting and the edge of the blade is too flexible for harder use. If the hardness is over 56 HRC, the blade is certainly hard and retain an edge, but will break more easily. The sharpening is then even impossible without the sharpening wheel.

justkui pehmem teras oleks parem ja see 54-56 HRC oleks mingi näitaja! Mul on kollektsioonis paljud jahinoad üle 60 HRC ja üks koguni 64 HRC ja midagi hullu ei ole! Lõikavad hästi küll!

Kuna Martiini on nüüd hakanud tegema ka 440C (küllalt lähedaste andmetega AUS-10-A, ATS-55 ja VG-10 terastega)terasest nugasid siis tulekski neid eelistada! Vähemalt normaalne kvaliteetteras, mitte mingi udujutt! Uhh! :roll:
ago
Postitusi: 34
Liitunud: N Jaan 15, 2004 7:49 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas ago »

440C, AUS-10-A, ATS-55, VG-10 -
Palun seletage rumalale, ehk keegi huviline tahab samuti teada, nende terasetüüpide häid ja paremaid omadusi. Millist eelistada noa valikul. (kuna pole keemik, siis terase keemiline koostis ei ütle mulle midagi)

tänan
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Need on kõik väga kõrge süsinikusisaldusega (1% ) roostevabad (kroomi umbes 14 %) kõrge kvaliteediga noaterased. 440 C on oma "lahjematest" vendadest 440A ja 440B edasi arendatud ja paremate lõikeomadustega, AUS 10 on samuti oma veidi "lahjematest" AUS 6 js AUS 8 edasiarendus. VG-10 on tänapäeva üks parimaid (mõistliku hinnaklassiga) teraseid, koobaltisisaldus paneb tera väga "magusasti" lõikama!
ago
Postitusi: 34
Liitunud: N Jaan 15, 2004 7:49 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas ago »

Tänan

Sain kätte tellitud noa ameerikamaalt, tootja kirjeldus

Our Blade contains "1095 & 15N20" High carbon tool steel and hardness 58 to 60 HRC after heat treatment,Our Products are hand made by skilled artisans and craftsmen
pildil näeb välja selline
Pilt
Kellapoiss
Postitusi: 149
Liitunud: K Nov 01, 2006 5:05 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Kellapoiss »

Mees,mul hakkab tatt tilkuma.Mis ta maksma läks,kui saladus pole.
Vasta