Kuidas ületada hirmutunnet ajus?

Siia paluks filosofeerivad väljaütlemised,mis ehk kaasaegsetele mõistmatud ja tulevikus arusaamist leiavad.
Kasutaja avatar
annaliisa
Postitusi: 407
Liitunud: P Okt 14, 2007 8:53 pm

Re: Kuidas ületada hirmutunnet ajus?

Postitus Postitas annaliisa »

mina kartsin ajus karuga kohtumist :D , aga sellist hirmu pole osanud tunda. ajus ikka teed häält ju ja erk vest seljas. kütt ikka peaks kuulma ju kui juba nii läheduses oled, et maha päris ikka ei lase... kui töesti väga kurt vöi pime on, ei saa ju ta tervisetõenditki kätte? :M
Vegetarian is an old indian word for bad hunter.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: Kuidas ületada hirmutunnet ajus?

Postitus Postitas baddmann »

plaaster kirjutas:Jahijuhataja peab tõesti kõvade keradega mees olema sest juriidiliselt ju nii, et kui mehel suuruluki laskekatse tehtud ja muud paberid korras ei saa keelata tal kütiliinis seismist, mis sest, et muidu täielik lontrus.


Nonooo....saab ikka küll. "Kõhutunde" pealt, kui ikka ollakse veendunud, et SEE mees on ohtlik teistele, siis kütiliini ei lase ja punkt. Vaidlustagu (huvitav kuskohas, pretsedenti oleks maru vahva uurida) kui tahab.

BM
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kuidas ületada hirmutunnet ajus?

Postitus Postitas aivar00 »

BM võttis sõnad suust. Aga nende "ättide" laskekatsega on kohati küll kehvasti- meil üks 65 aastane lasi sügisel katset 5 või 6 korda enne kui tehtud sai. Liikumine ka kehva aga ühisjahtis käis ka paar korda ja pandi seisma alati sellisesse kohta, kus loom 99,9 % ei tule...
Seega kui "mune" pole, siis saab ka sellist varianti kasutada...
Kõrval teine 80 aastane- tegi laskekatse 1-korraga ära nagu naksti (y) Ja kütiliinil seistes ikka "elajale" külge lasknud...
ikka lõbusalt
Pikk
Postitusi: 375
Liitunud: K Mai 26, 2004 4:35 pm

Re: Kuidas ületada hirmutunnet ajus?

Postitus Postitas Pikk »

Maru lihtne on öelda et jahijuhataja peab olema munadega ning ellimineerima tegelased kes ei suuda aru saada elementaarsetest ohutusnõuetest ning kokkulepetest. Mis mõjutusvahendid on jahijuhatajal selle tegemiseks, ei luba jahti või? teeb mingi rahatrahvi? Tuleb arvesse võtta et tegemist on seltskonnaga kus on esindatud enamus vanuserühmadest ning samuti ka isikuid erinevatelt elualadelt ja põhimõtetelt. Mis on see stiimul mis paneb ühte tõsist eesti meest muutma oma harjumisi ja põhimõtteid. Põhimõtteliselt peaks olema jahijuhataja paras diktaator, käsen lasen poon aga siis saab ta endale suure hulga "sõpru" ning ega siis sellest jahist ka enam midagi välja ei tule kui osa mehi on juba ette vaenulikult meelestatud kõigi korralduste suhtes.
Mis puutub laskekatse sooritamistesse, siis ütleks et kui meie riigis saab füüri eest vahetada karuperse mustika soo Tallinna kesklinna krundi vastu mis siis see pisike paberilipakas ei ole välja anda, eriti kui selle tegevusele ei kaasne mingitki kontrolli. Ma loodan et nüüdsest on see vast paremaks läinud, aga veel mõned aastatd tagasi oli nii et kui laskekatse päev oli siis oli kohal igavene punt mehi aga millegi pärast ei näinud et osa mehi üldse püssigi kotist välja võtaks, ajavad lihtsalt juttu maast ja ilmast, aga laskekatsed on hiljem kõigil tehtud. eelnevatel aastatel oli rohkem aega ja huvi ning kui mõni sõber kutsus et tule kaasa et seltsis lõbusam siis käisin ka laskmas mis siis et omal katse juba tehtud ( nii mõnigi mees arvas et puhas lollus ja raha raiskamine)

Aga mis siis teha kui seltsi majandamine on läinud ühe mehe showks? Enamus meestel ei ole selle vastu ju midagi, ise ei pea midagi muretsema asi tiksub ju vaikselt, otseselt mingeid jamasid ju ei ole, oma kitse/soku loa ikka saad, ühisjahist saad ka tüki liha kätte ja mis sa hing veel ihkad, hakka veel midagi muutma, **** teab kuidas see asi lõppeb, uus on ju alati hullem. Need mõned kes võiksid õõnestada selle mehe jalgealust on valitud juhatusse ning on ka ise asjade kulgemisega rahul, tule ainult koosolekule ning kinnta otsused ära ( vaata ainult et endal lohku ei tõmba), ei mingi vastutust.
Ka halb kogemus on kogemus!!!!!
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: Kuidas ületada hirmutunnet ajus?

Postitus Postitas baddmann »

Kui seltsis sisemiselt ja üleüldse asjad paigast ja korrast ära, siis ei ole jahiohutus tõenäoliselt ainukene selle seltsi probleem - aga väga kindlasti tundub, et see on ikkagi üks peamisi probleeme sel juhul. Jahijuhataja peab tõepoolest nii kõva mees olema, et kui seltskond talle ei allu, tema seaduslikke korraldusi ei järgi, siis keeldub jahti juhatamast, lõpetab jahi (enda juhatamise, s.o teeb vastavad märked jahinimekirjale) ja lahkub. Kui leidub, siis letti lüüakse järgmine mees ja las siis jahivad, tulistavad ja vastutavad omavahel. Kui aga jahijuhataja tõepoolest IGA HINNAGA tahab jahis olla, kõigile ja kogu aeg meeldida (ja jahti juhatada), siis ei ole mõtet ju rääkida jahiohutuse tõelisest tagamisest.

Millegipärast ma arvan, et kui ühel-kahel jahikorral on mõni napsune, laskekatse tunnistuseta või lausa ohtlik tegelane jahist (laskekatse tunnistuse puudumise puhul kütiliinist) selleks päevaks kõrvaldatud, siis hakkab kord konkreetses seltskonnas tasapisi paika loksuma. (Siinkohal ma loomulikult eeldan, et enamus seltskonnast on suuteline suuremat osa nõudeid järgima ja jahijuhatajale alluma.) Resoluutsus, otsustusvõimelisus ja nõuete selgus/põhjendatus on see, mis peab olema võtmesõnaks, loomulikult ka jahijuhataja suhtlemisoskus ja võime keerulistes suhtlemisolukordades eelkõige kultuurseks inimeseks, aga antud kontekstis kindlasti ka "ametiisikuks" (meelega jutumärkides) jääda.

BM
Tiit Karp
Postitusi: 236
Liitunud: R Juun 02, 2006 9:35 am

Re: Kuidas ületada hirmutunnet ajus?

Postitus Postitas Tiit Karp »

Ülestõetatatud küsimusel on päris mitu tahku. Selge on see, et relvadega kaasneb alati ka oht. Muide nugadega on palju rohkem verd lastud ja sisselõiked tehakse just iseendale. Väidetakse, et hirm on see mis inimest elus hoiab. Palun mitte valesti aru saada. Ma ei mõtle, et peaksime tohutult kartma, aga ohutunnet tuleb säilitada. Iseasi kuidas seda interpreteeritakse. Kui laseks vastu taevast vinguva kuuli ja ütleks, et lasin ajusse põtra kuid läks mööda. Usun, et iga teine ajumees väidaks kuuli just tema kõrval vilistamas ja õlle kruusi juures räägiks, et kuul suisa kõrvetas kõrva. Iseenesest see aitaks säilitada valvsust, kuid viib niigi madalat jahimeeste mainet veelgi alla. Kas keegi tahaks seista märklehest nelja meetri kaugusel kui sinna lastakse ? Loomulikult rumal küsimus, aga see on ajujahi reaalsus. Kütiliinis me lihtsalt sellele ei mõtle. Mitte kõikides ajudes ei seisa kütid laial sihil. On olukordi kus kütiliin on veetud metsateed- või jõepidi. See tähendab, et kohati ajust väljuva uluki joonele jaab ülejärmine kütt. Meie seaduse tegijad on lähtunud humaansusest looma surmamisel ja määranud kui raske kuul võib olla ja kui palju energiat peab kuulil olema. Uus trend jahimeeste seas on magnum relvad ja mitte purunevad kuulid. See kuul läheb metssea põrsast läbi energiat oluliselt kaotamata ja hakkab mööda metsa uitama. Kas me ikka tohime ohutunde kaotada ? Kas me ikka saame ainult jahijuhatajale kogu koorma panna? Tema ei saa seista iga mehe kõrval. Ilmselt peaks iga mees rohkem kaasa aitama. Kui naaberkütt millegi vastu eksib siis tuleb kohe naabritevahel selgeks rääkida ja alles siis jahijuhataja. Nii on tulemus parem.
Statistika on karm kuid õiglane ja väidab, et õnnetusi saab vähendada, kuid mitte nulli viia.
Kahjuks mul pole andmeid kuidas õnnetusjuhtumid vanuseliselt jagunevad. Ilmselt ei tohiks keegi arvata, et minuga seda ei juhtu. Ilmselt vähem juhtub nendega kes säilitavad ohutunde ja rohkem relva käes hoiavad, ning rohkem nendega kes piirduvad ainult ühisjahiga. Ja kui kütt tunneb,et ei suuda antud situatsioonis ohutult lasta , las ta siis köhib. Mingu või kümme ulukit ära, olulineet jähikaaslased terveks jäävad. Aeglasema reageerimisega ja vanemaid mehi annab ju panna kohta kus on parem nähtavus ja rohkem aega laskmiseks.
Soovin kõigile uut alanud ja ohutut aastat.
Vasta