Lubade müük

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Kasutaja avatar
Ax1600
Postitusi: 414
Liitunud: E Nov 10, 2003 10:58 am

Lubade müük

Postitus Postitas Ax1600 »

Ida-Virumaa jahiklubi müüb oma piirkonna jahiseltsidele suuruluki lubasid. Kui võrd normaalseks, seaduslikuks, eetiliseks peaks pidama seda, et klubi müüb jahilubasid, mis isegi ei kuulu nendele? Minu arusaama järgi maksab jahiselts Eesti riigile jahimaade renti ja selle eest väljastab riik (KKT) küttimisliimiidi koos lubadega (või saan millestki valesti aru). Tekkinud on vahendaja kes saab muidu eest pabereid ja on leidnud siis nüüd antud rahategemise viisi. Põhjendus olevat selles, et ei suutvad liikmemaksudega ennast ära majandada. On olemas jahimehi, kes kütiksid võimaluse tekkides karu ja ilvest aga ei taha või ei ole võimelised maksma nende loomade lubade eest. Mõned jahiseltsid jätavadki loa välja võtmata, kuna ei soovi maksta rahasid lubade eest, milledele märgitud loom võib tabamata jäädagi või tekib pigem arusaam "laseme enne ja loa ostame (märgime maha) hiljem". Kas ka mujal tehakse niimoodi või on see mingi I-Viru eripära?
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas andrus »

Minu teada on Rakvere klubis sama teema(kui ma ei eksi)Enne laseme pärast maksame(ja vist ainult põdrad)Aga mina pole küll virinat kuulnud.Klubi tahab kah elada ja abi on neist ikka päris palju.
jahismurf
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas tony »

Pärnumaal sama jama.Kõik load enne ostad välja (va.suurkiskjad) ja siis vaatad kas saad lastud või ei.Kusjuures sea luba antakse 2 kuuks.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas rajaleidja »

Viljandis olid varasemalt ka load tasulised. Nüüd tasuta. See, kas need antakse tasuta või tasu eest, on kohaliku klubi enda teha. Kes mis viisil oma eelarvet täidab. Kas siis liikmemaksust või lubade müügist. Otsused võtab kohalikus klubis ju ikka valdavalt vastu kas juhatus või volikogu. Ja volikogus on meil igal seltsil oma esindaja. Nii et iga selts saab sõna sekka öelda.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas Feen »

Olgem ausad, kui paljudel seltsi esindajatel on tegelikult mingite teemade hääletusel volitus nii või naa suguse otsuse langetamiseks? Enamasti kuuleb hiljem, et võeti vastu otsus ja korras, oma esimees oli ka hääletamas. Samas, kui mõni punkt puudutab seltsi (nt kitsejaht varasemalt ära lõpetada), pärast tulevad aga jamad (kuri maaomanik tõestab, et loomi ei lastud piisavalt ja temast sõltumata on kahjud), kes siis vastutab.. klubi, seltsi esimees, jahiselts?

See selleks, Tartus on asi sedasi, et liikmemaks suht kirves, selts saab aga lubadega majandada, paljud seltsid eriti ei raatsi liikmemaksu juurde kruvida, kuid on neid, kes siiski liikmemaksu ka seltsi poolt lisanud ning load tasuta. Eks ta ole, kuidas keegi majandab, nii klubi kui selts. Kui selts mtü ja klubi majandamisskeem ei meeldi, saab välja astuda, iseseisvalt EJSga liituda, kuisoovi on, ning aruanded ja kõik muu ise ära teha. Mõni tegus mees, kes arvab, et viitsib 50 aastat rabeleda natukene ning ehk tuleb keegi kunagi ja võtab rabelemise üle (hahahaaa), siis on see variant hulka odavam... me suudaks nt selliselt tekitada natuke alla 20 k lisaraha aastas... aga mugavus maksab, klubiline tegevus on ka tore.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas rajaleidja »

Feen kirjutas:Olgem ausad, kui paljudel seltsi esindajatel on tegelikult mingite teemade hääletusel volitus nii või naa suguse otsuse langetamiseks?

Igal volinikul on hääl, mis võetakse ka hääletusel arvesse. Häälte enamuse saanud variant läheb ka käiku. Iga inimese meelejärgi ei saa olla kunagi.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: Lubade müük

Postitus Postitas baddmann »

rajaleidja kirjutas:
Feen kirjutas:Olgem ausad, kui paljudel seltsi esindajatel on tegelikult mingite teemade hääletusel volitus nii või naa suguse otsuse langetamiseks?

Igal volinikul on hääl, mis võetakse ka hääletusel arvesse. Häälte enamuse saanud variant läheb ka käiku. Iga inimese meelejärgi ei saa olla kunagi.


Hehee, okei, ma Viljandimaa olukorda ehk ei tea. Tartumaal (jahipiirkondade kasutusload on seltside käes, kes on omakorda TJK liikmed MTÜ-dena) otsustas KLUBI JUHATUS (kuhu kuulub igast seltsist üks mees, tüüpiliselt nähtavasti seltsi juhatuse esimees), et meil kitsejaht detsembri lõpuni ei kesta ja sokujaht lõpeb samuti septembriga ära. Seda otsust serveeriti seltsidele kui KLUBI poolt etteantud KOHUSTUSLIKKU otsust - õiguslikult muidugi absurd, kuna ei seltsi juhatust ega veelvähem juhatuse esimeest ei ole seltsi üldkoosolek sellise otsuse tegemisel osalemiseks volitanud, lisaks ei ole klubi juhatusele antud selliste otsuste tegemise õigust seltside poolt. Seda õigust pole antud isegi mitte klubi üldkoosolekule, kuna iga selts on omaette oma jahipiirkonna majandaja. Kuid n.ö lihtsatele maameestele kõlbab ju teadupoolest igasugune "paber" ette sööta.

BM
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas aivar00 »

No BM paned ikka teistele pikki pead küll- aga ise paistad sellega rahul olevat.
Minu arvates ütles Feen asja olemuse kõige täpsemalt välja.
Endale tuleb kohe ette Rapla Jahimeeste liit, kus juhatus on sama meelt- mida see EJS meile annab- tahavad ainult maksu sada ja kõik. Seepärast liikmeks ka ei astu. Analoogset mõtet võib ju arendada ka näiteks Tartu Jahindusklubi või Virumaa klubi kohta. Mida klubi meile annab peale kohustuse neile maksu maksta? Kui see on selgeks mõeldud, siis sab edasi hakata mõtlema. Kas seltsils on nii palju aktiivseid mehi, kes ajavad asju (olgu selleks siis piirkondlik või vabariiklik kokkutulek) ? Kasvõi trofeenäitus Sagadis, jahinduspoliitika kujundamine ja ajamine jne. Mina isiklikult kahtlen, et üksikisiku tasandil antud probleemid lahendatud saavad. pigem killustame ennast veelgi rohkem kuni jahinduse hääbumiseni. Kõige värskem näide jahimeeste vastasest (mitte halvas mõttes) "ühisrindest" on erametsaselts. Kas mitte nemad ei algatanud uut Jahinduse arengukava sest olemasolev nende metsi ei kaitse ja riik midagi ette ei võta. Ja mida oli sellele vastu panna üksikul jahiseltsil. Arvan, et mitte midagi.
Veidi äärmuslikum näide Eestimaa lähiajaloost. Iga külapops oli oma 2-3 hektariga juba talunik ja OÜ või AS omanik takkaotsa. Tootmine toimus aga enda pere toidulauale ja lisa käidi ettevõttes teenimas. Need kes suurtalunikeks ennast arendasid ja ühistutesse läksid- need elavad siiani.
ikka lõbusalt
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: Lubade müük

Postitus Postitas baddmann »

aivar00 kirjutas:No BM paned ikka teistele pikki pead küll- aga ise paistad sellega rahul olevat...


Ei ole rahul, kuigi mul ei ole klubilise ühistegevuse vastu midagi. Lihtsalt õigused ja volitused olgu selgelt paika pandud, mitte nii, et "jutukoda" (loe: klubi juhatus) koguneb ning äkki tuleb mõte: vot teeks näete, mehed, sellise otsuse! Kas sellel õiguslikku alust on, ei huvitaks nagu kedagi, kuid lihtsatele maameestele seda kohustuslikuna ette sööta on lihtne ja nii seda ka tehakse. Need ju juba "sektsiooniajast" harjunud klubihärrade poolt etteantud mõtteid normina võtma.

Veel näide Tartumaalt - alles paari aasta eest arvati, et metssigade arvukus meil ülimadal. Seega hoidku jumal selle eest, kui veebruaris kah veel koerajahti pidada. Pandigi "klubilise otsusega" veebruar lukku. Hiljem oli väga hea ja uhke tunne seevastu, kui sai seltsidele allapoole saata sõnumi - mehed, meie klubis otsustasime, et pikendame sel aastal seajahti veebruari lõpuni. Kohalik vend oli kohe jube rahul, teadmata, et suurem enamus Eestimaast vaatas juba ammu õigusakti nimega Jahieeskiri ja pidas jahti selle, mitte maakondliku MTÜ juhatuse tõekspidamiste järgi.

Mulle ei meeldi see, kui vabatahtliku seltsina vabatahtliku klubi liikmeks olles pead käima seal oma õigusi NÕUDMAS - nende aktsepteerimine ja vähemteadlikele selgitamine võiks olla elementaarne ja igapäevane, mitte läbi raskuste valitutele, jõulisemalt nõudlejatele väljapunnitatav erand.


BM
Kasutaja avatar
Ax1600
Postitusi: 414
Liitunud: E Nov 10, 2003 10:58 am

Re: Lubade müük

Postitus Postitas Ax1600 »

Pigem olen nõus liikmemaksu tõstmisega kui lubade müügiga. Sest esimesel juhul jagame kohustused võrdselt liikmete vahel (jahis ja saunas peaks ikka kõik võrdsed olema), aga teisel juhul liigume ikka indiviidide rahakoti kallale. Isiklikult leian, et on piisav sellest et meil on EJS (tema ikka rohkem organiseerib ja esindab meid jahindusalaselt), mitte mingid vahendajatena tuntud klubid (kui inimesel on mitu juhti kipub asi segaseks minema). Pole ka sellel tõepõhja all, et klubi inimesele lähedamal ja lähedasem.
Ei usu ka, et juhatusel on õiguslikku alust teha meie jahiseadust ja -eeskirja ümber (jahiaegade piirangud, laskmise keelud jne.). See ikka vist rohkem võimuasutuste rida, kuid miks EJS siin mingit korda ei loo on mulle arusaamatu.
Kui teate teistmoodi, siis palun viidata minule seadusliku dokumendi asukohta, mis näitaks juhatuse õiguslikkust Eesti Vabariigi seaduste muutmisel.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas rajaleidja »

Aga vaata oma klubi põhikiri läbi ja sealt ju näed, millised volitused klubi juhatusel on. Kas ja milliseid otsuseid võivad ise vastu võtta, millised otsused peab volikogu kinnitama jne.
Prohvet Maltsvet
Postitusi: 426
Liitunud: T Dets 11, 2007 5:26 am

Re: Lubade müük

Postitus Postitas Prohvet Maltsvet »

Otsuseid võivadki vastu võtta need, kes selleks valitud/nimetatud. Kui oma mehe otustega otsutajate ringis rahul pole, siis valige/nimetage keegi teine. Samas on ka see õige, et üksikisiku arvamus ei saa peale jääda enamuse arvamusele. Nagu keegi õigesti märkis, reeglina on nii, et ükski otsus 100% toetust ei leia, ikka on eriarvamusel olijaid. Mis teha, elu läheb edasi ja vähemus peab enamuse otusega arvestma ja nii ongi õige. Ma ei näe küll selles midagi halba kui põhjendatud otuseid vastu võetakse, kus on tegemist mingi organistasiooni sisese regulatsiooniga jahiaegade jne osas, aga otsused peavad olema põhjendatud või motiveeritud.
Ole kui leebe tuul...
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas Pauli »

Prohvet Maltsvet kirjutas:...Mis teha, elu läheb edasi ja vähemus peab enamuse otusega arvestma ja nii ongi õige. ...

See küll OT, aga minu kogemused Eesti jahinduses on seni vastupidised: vähemus peab enamuse otsusega arvestama küll, aga tulemuseks pole mitte elu edasiminek, vaid stagnatsioon :cry: .
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas aivar00 »

tsiteerin: Jahieeskiri ja pidas jahti selle, mitte maakondliku MTÜ juhatuse tõekspidamiste järgi.
Jah selles osas olen ma küll BM sinuga nõus- seadus on üks tervele Eestile. Üks väike aga ainult asjal juures. Kehvadel aegadel oleme ka enda seltsi siseselt võtnud vastu otsuseid jahiaegade piiramiseks. Sigade vähesuse ajal näiteks märts-mai kaasaarvatud notsusid ei kiusanud. Ja sellega olid ka mehed päri. Aga veebruaris notsu ära keelata :M - see on küll imelik. Kui looma üldse ei ole, siis ei lähe mehed ka tühja metsa "jalutama".
Antud asjaolul minu arvates ongi nagu keegi eeskirjutajatest juba mainis nn. nõuka aegne maik manu. Kuskil kõrgel kellegi "karvane" käsi teab kui palju sinu maadel elajaid on. Ja kohalikul seltsil nagu juhatust ei olekski (loe on viimased lollid) kes jahindusest mõhkugi ei jaga :oops:
Analoogia praeguse jahinduse ümberkorraldamisega- vabastada riik teda koormavatest kohustustest ning anda need kohustused üle jahimeestele endile.
Aga see muidugi teine teema. Aga selle "klubi poliitika" panete ju ise enda juhatuse kaudu paika või kuidas?
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Lubade müük

Postitus Postitas honkomees »

aivar00 kirjutas:... Sigade vähesuse ajal näiteks märts-mai kaasaarvatud notsusid ei kiusanud. Ja sellega olid ka mehed päri. Aga veebruaris notsu ära keelata :M - see on küll imelik...

Ka Võrumaal on varasematel aastatel seda tehtud, et maakondlik jahiselts on otsuse vastu võtnud sigade vähesuse tõttu veebruaris jahti mitte pidada ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Vasta