Jahinoad

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
kivikas
Postitusi: 33
Liitunud: T Dets 30, 2008 4:32 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas kivikas »

wsm
Postitusi: 353
Liitunud: P Jaan 15, 2006 9:07 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas wsm »

Brisa omadest kogemus damaskusega ja Enzo trapperiga. Damaskusega hea nahka võtta aga kont rikub tera magusa võtmise ära, ise väljanägemiselt OK aga ei ole profi tööks sobilik, kuigi tugevus 58-61 HRC. EnZo Trapper on samas ilmastikukindel suurepärane tööloom, mis ei karda ka konti ja hoiab väga head tera . Teramaterjal siis D2 ja tugevus oli ka vist 61 HRC. Minu töönuga jahil.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

ago kirjutas:Tänan

Sain kätte tellitud noa ameerikamaalt, tootja kirjeldus

Our Blade contains "1095 & 15N20" High carbon tool steel and hardness 58 to 60 HRC after heat treatment,Our Products are hand made by skilled artisans and craftsmen
pildil näeb välja selline
Pilt



Tere!

Kindlasti hea nuga, mis on käepideme material?

1095 on hea, "lihtne kõrge süsinikusisaldusedga teras" ainult mangaan ja süsinik 0,95-1,05 % C

15n20 on L-6 sitke Rootsi saeteras, sisaldab ka niklit, süsinikku:C 0,65%.

oh häda, nikkel ei moodusta lõikavaid karbiide! Efekt tera pinnal kindlasti olemas!

Kokkuvõte: magusa võtmisega kauni välimusega nuga!

Parem kui poest! :shock: :? 8) :lol:
Viimati muutis Kaupo Kindsigo, T Jaan 27, 2009 5:46 pm, muudetud 1 kord kokku.
ago
Postitusi: 34
Liitunud: N Jaan 15, 2004 7:49 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas ago »

Suured tänud Kaupole selgitava kokkuvõtte eest!

Hinnahuvilistele- koos saatekuludega oli noa hind 6 EEK alla tuhande! (selle raha eest tõi postiljon noa koju)
22LR
Postitusi: 358
Liitunud: R Mär 04, 2005 12:34 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas 22LR »

Pikka aega olen seda teemat jälginud ja üha enam süveneb tunne ,et kipub minema sega kaks nii erinevat asja nagu heade lõikeomadustega ja meeldiva väljanägemisega maksuku mis maksab hirmkallis jahinuga ning jahimehele hädavajalik tööriist,mille saab kaotsimineku korral suuremaid kulutusi tegemata asendada. Ärge nüüd kohe materdama kukkuge ,kui julgen eelnevaid sõnavõtte-kirjutisi arvesse võttes öelda- olgu see püss või puss-eelkõige otstarve,alles siis disain ja hind.Teiseks tekib kahtlus kui paljud pool püssihinda maksva jahinoa omanikud ka ajus käivad.Tahan noorematele öelda vaid seda,et hirmilusad püss ja jahinuga,hinnast rääkimata ei tee veel sinust teistest paremat jahimeest .Kui tengelpung seda võimaldab,miks mitte,aga on ka palju muid ning odavamaid võimalusi.
Alati on rohkem kui 2 võimalust!
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jorr »

Jah,olen ka eelneva jutuga väga nõus,püss veel,aga nuga tükib ajus vahel kaotsi minema ja siis seda kallist tööriista küll ei tahaks kanda.
Muide,mis disaini puutub,siis endale ei meeldi see kalli noa peakuju.Kujuta ette,et kui siga selle hea teraga noga nüllid käsi(ka kilekindaga) rasvaga koos ja nuga samuti,siis pea ja tera vahel puudub sõrmekaitse ja usun,et tera lõikab sõrme sama hästi kui sealiha.On küll jõnks seal peaosas aga searasv võtab noa libedaks ja ega see jõnks palju aita.Muude loomadega pole asi ehk nii paha.Tegelikult pole ka tupet näha,et mis seda kallist nuga hoiab.
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas sammal.habe »

jorr, Sinu teooria järgi peaks enamus saame jm. põhjarahvaid ilma näppudeta ringi käima. sest traditsioonilisel samekniv´il puudub samuti sõrmekaitse. ei ole ma ka siberimaal näinud, et nugadel sõrmekaitse väga leviks.

Pilt

(see ainuke pildiolev Stromeng´i sõrmekaitsega versioon olla sõjaväelaste jaoks välja töötatud :roll: )
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Ats »

jorr kirjutas:Muide,mis disaini puutub,siis endale ei meeldi see kalli noa peakuju.Kujuta ette,et kui siga selle hea teraga noga nüllid käsi(ka kilekindaga) rasvaga koos ja nuga samuti,siis pea ja tera vahel puudub sõrmekaitse ja usun,et tera lõikab sõrme sama hästi kui sealiha.On küll jõnks seal peaosas aga searasv võtab noa libedaks ja ega see jõnks palju aita.Muude loomadega pole asi ehk nii paha.


Jorr oled sa kuulnud sellistest asjadest nagu paber, riie või vesi vahepeal käte pühkimiseks/puhastamiseks. Noa valik on igaühe maitse (kellele ema, kellele tütar). Ise kasutan mõlemat tüüpi nuga, ning pole veel kordagi näppu lõiganud. Kes viriseda tahab, see ei jää millegagi rahule.
Pole looma, pole probleemi!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas honkomees »

Sinu teooria järgi peaks enamus saame jm. põhjarahvaid ilma näppudeta ringi käima. sest traditsioonilisel samekniv´il puudub samuti sõrmekaitse.
Eks ta ole, üks Narva kandi jahimees, nimega Sergei, kah kõva koeramees jne, käis aastaid soome noaga AHTI jahis ja oli selle tera ja muuga rahul kuni eelmise aasta lõpul üks väike viga või hooletus - nülgides rasvane nuga libises külmaga kätte ja lõikas kõõlused läbi, käsi siiani ei tööta, võib öelda et eluajaks invaliid, ka laskmine suht võimatu ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas rajaleidja »

Siin räägitakse nüüd hirmkallitest nugadest. Aga kes ütleks, mis asi on hirmkallis??? Ago 1000.- eegune nuga ei ole minu arust küll kallis. Minge jahipoodi ja vaadake hindasid. Palju te leiate selliseid 300-500 krooniseid nuge? Omal oli kunagi hea soome nuga, suht lühikse teraga. maksis miski 700-800 eeku. Odavamat just eriti ei leidnud. Muidugi võib alati ka mõne Mora noa alla 100 krooni osta, aga omale on nende plastist tuped vastukarva.
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas tony »

Olen mingi 10 erinevat jahinuga jõudnud omale soetada põhjusel,et ikka pole see kõige parem,hinnad siis 300-2000 eeguni.Kõige kallim nugadest on Roselli 200 (ei mäleta neid tähti enam mis sinna ette käisid).Viimased kaks hooaega käin metsas Mora 2000-ga (selline plastikust ja roheline) ja uskuge,see peab hetkel minu nugadest kõige paremini tera.Pistmise jaoks on ots vähe lai aga sellega harjub kähku ära.Plaanis muidugi üks damaskus ka soetada aga kindel on see,et selle noaga ma metsa koerte järele küll ei lähe kartuses seda ära kaotada (kaks nuga on juba kaotsi läinud).Aga püssid peavad ilusad olema :wink:
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas aivar00 »

Eks terve meie elu koosneb juhustest. Kes sõidetakse autoga surnuks, kes lastakse maha, kes sandistab ennas noaga. Aga asjaolu, et noal puudub näpukaitse ja searasv teeb asja hulluks- on küll õige, kuid selleks on ka olemas juba eelpoolmainitud abivahendid nagu kalts (kasvõi püksitagumik). Ise kasutasin kodusigade "kuldajal" lahkamiseks väikest ilma "näpukaitseta" pussi. Noa pea oli nii väike, et mahtus pihku ära ja näpu otstega said tera kõrval "tunde järgi" soolikatega toimetada ( kes on kodusiga tapnud teab kuidas 150-200 kg sooja pekise sea sisikonda võttes käed libedaks lähevad). Näppu lõikamist ikka ette tuli, kuid seda juhtub ka näpukaitsega noaga.
ikka lõbusalt
skog
Postitusi: 150
Liitunud: R Mär 30, 2007 12:28 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas skog »

Olen kasutanud teatud toimingute juures, kui on oht et käsi liigub terale, nippi. Võtan noapeast kinni nii et väike sõrm jääb noapea tagumisest osast üle, siis keeran väikese sõrme konksu nii et see jääb n.ö. toeks. Natuke kindlam tunne on küll ja ohtlikumad toimetused saab ära teha.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas honkomees »

aivar00 kirjutas:... Aga asjaolu, et noal puudub näpukaitse ja searasv teeb asja hulluks- on küll õige, kuid selleks on ka olemas juba eelpoolmainitud abivahendid nagu kalts (kasvõi püksitagumik). Ise kasutasin kodusigade "kuldajal" lahkamiseks väikest ilma "näpukaitseta" pussi. Noa pea oli nii väike, et mahtus pihku ära ja näpu otstega said tera kõrval "tunde järgi" soolikatega toimetada ( kes on kodusiga tapnud teab kuidas 150-200 kg sooja pekise sea sisikonda võttes käed libedaks lähevad). Näppu lõikamist ikka ette tuli, kuid seda juhtub ka näpukaitsega noaga.

kodusigade kuldajal alustasime ikka hommikul ja keeva vett oli kogu aeg käepärast, aga metsanotsuga tavaliselt õhtul vaja kiiresti metsavahel enne pimeda kättejõudmist ühele poole saada, et siis juba sõita maksa praadima. Pole ajust tulles kuiva kohtagi, kaltsudest või paberitest rääkimata, kui teinekord tee ääres ja masinaga oled, siis sealt veel mõne õlise kaltsu saad aga kas tahad sellega liha juures toimetada :M
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas aivar00 »

Selle sooja veega teed käed veel hullemini libedaks- parim "karesti" on minu arvates külm lumi. Üks vana lihameister õpetas- lihaga tegelemisel kasuta käte "pesemiseks" ainult külma vett ja pühkimiseks kaltsu või praegusel ajal olevat majapidamispaberit. Soe vesi pidada rasva naha sisse sulatama ja siis käed jäävad pikalt libedaks. Ja seda nn. märga külma rohtu või sammalt millega käed puhtamaks pühkida (kui lund või kraavi veega ) kõrval ei ole. Aga õlist kaltsu küll teeserva otsima ei lähe... Kui oled auto ligi, siis minul on enda "jahiautos" alati kilekotis mõned puhtad kuivad kaltsud ning suur plastmassist pudel veega justnimelt käte puhastamiseks peale soolikates toimetamist.
Ei ole veel trehvanud sellises seltskonnas jahil olema, kus peale soolikalaskmist mees peab jahti edasi või läheb kasvõi oma auto rooli käed verised kuni koduni :lol:
ikka lõbusalt
Vasta