Kuul metskitsejahiks

Vestlused sellest , millise padruniga kus ja millal pauku teha
Vasta
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

wsm kirjutas:Lasta tuleb täpselt, käpa taha ,selgroo alla.


Ma ise ka alati üritan sinna lasta... aga nii, et läheks täpselt roiete vahelt läbi, siiani 8st üritusest korra õnnestunud, ülejäänud kordadel ikka roide ära puudutuanud, korra sain isegi abale pihta. Seega, lõhkumise seisukohast võib igasuguseid üllatusi esineda. Nt, Kakuke lasi (kuuli ja kaliibri teema vt mõnest tema postitusest) paar sokku selgroogu (hein ja vili), kõik kuulid sai ta kätte (üks loom tuli igaks juhuks üle lasta), olid parajad seenekesed. Aga kõrvaldamisele minev lihakogus oli üsna väike, seega, asi töötab ilusasti. Lisaks ka seda, et enda lastud loomad on saanud põhiliselt kopsutabamuse või südamesse (või mõlemat sama lasuga), tendents on see, et loom jookseb pärast tabamust kuni 50 m ja siis jääb kusagil põõsaste alla vaikselt surema, mõnikord on see võtnud kuni 5 minutit (st, kohe järele ei roni, aga kohale jõudes tegeleb loom veel lahkumisega). St, et antud surma põhjuseks võib olla mingis osas ka vigastus, loomulikult võimendab asja tunduvalt kuuli shokeeriv mõju.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

Feen kirjutas:
wsm kirjutas:Lasta tuleb täpselt, käpa taha ,selgroo alla.

Ja edasi Feeni tsiteerides:
Ma ise ka alati üritan sinna lasta... aga nii, et läheks täpselt roiete vahelt läbi, ...

Mul lõid silmamunad kohe lause alguses pääluu sees punni...ja, siis lauset lõpetates nagu rahunesin. Kui Sa Feen selle tõenäosuse protsendi kõrgemale viid, või veelgi parem, loobud lootusest kahe ribi vahelt tahtlikult kitsele kuul sisse ajada, anna märku.
Kujutasin ette, kuidas Sa sellele putukaid eemalepeletavale, nahka võdistavale loomale, ribide lugemisega selle neljanda ribini jõuad :lol:
ja too midagi aimates äkitselt pead pöörab.
Iga väiksemgi lihasepingutus või jala asend või õlaliigese nihe muudab olukorda. Ja et vähegi vettpidavamat kokkuvõtet mingist kuulist tema kaalu või tüübi järgi uluki tabatavusel teha, peab neid ikka minimaalselt kümmekond maha kandma. (kui kõik lasud on enamvähem ideaalsed!?)

Kudas Te küll ühe sesooniga seda jõuate :?:
BH.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Ahjaa, see oligi tegelikult naljana mõeldud :D sellised grillribitoorme soetamise naljad. Üldiselt lähen ikka kopsu peale välja, isegi südame tabamine ei tee head meelt, ja selgroog-kael ka sellised kohad, mida mõnus vaaritada. Siit siis järeldus, et kui väga head ribi ka tahta (ega see kondi teema ka sellele midagi ei tee eriti), siis tulekski kahe ribi vahelt läbi lasta :D

(kurjam, jälle kisub kuuliteemast kõrvale)
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

Feen kirjutas:Ahjaa, see oligi tegelikult naljana mõeldud :D sellised grillribitoorme soetamise naljad.

(kurjam, jälle kisub kuuliteemast kõrvale)


Lootes moderaatorite kuuma ilma loidusele, ehk sobibki väike jahutav huumor. Äkki ei kriibi maha :roll:
Ma arvan, et kui ikka väljas 30 ja enam kraadi on, nii et marukadki lennata ei jäksa, ja siis sokuloa realiseerimisega kiire, tuleks valikuliselt ikka vastavalt just sellist kuuli kasutada, mis otstarbeks liha on plaanis kasutada.
Kui ise vana ja poolhambutu ja koergi palju aastaid parimaks sõbraks olnud, peaks tõesti Rem. Magnumiga ja siis juba 11,7 gr-sega eest poolpõiki panema (südant mitte riivata!). Saab ribi grillimise tarvis (mahepõllumajanduslikud maitseainedki hoobilt lisatud), kotletiliha kulunud oma- ja koerahambale...ja kui põõsastes sipelda lasta veidi, pumpab muu liha kah verest puhtamaks-roosamaks.
No ajate isu kohe peale!
BH.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

rajaleidja kirjutas:Oma sokk sai lastud norma vulkani 11,7 grammisega. Relvaks Savage 7mm rem. mag. Sokk seisis(103 sammu) ilusti risti ees ja lask tabas südant. AGA. Kuul väljus tagumisest kintsust, tagumiku juurest. Loom loomulikult ühtegi sammu ei teinud ja varises kohe kokku.
Nii kui tagumiselt kintsult sai nahk maha tõmmatud, hakkas sealt mao sisu välja ajama. Võib öelda, et isegi purskama. Sellest jalast ei olnud mõtet looma ülesse riputada, sest see tuli lihtsalt nuga kasutamata küljest ära. Patta ei olnud sealt midagi panna. Südant ei õnnestunud ka pannile panna, sest see oli lihtsalt suht väikesteks tükkideks. Ja nagu olete juba aru saanud, siis lihakeha oli seestpoolt rohelises marinaadis.
Krt nii ära lõhutud looma ei ole veel enne näinud. On lastud ka 308kal. relvaga diagonaalis läbi looma ja samuti norma vulkaniga, aga tookord oli loom ikka nüüdsega võrreldes vägagi terve. Nüüd kirun ennast, et ei ostnud enne 9grammist kuuli ära.


Eks ta ikka nurga all seisis, sellest ka nii suured purustused. Teiseks, Vulkan on ikka üpris ekspansiivne kuul ja avaneb korralikult. Soku jaoks on seda kuuli (veel 7 mm Rem Mag!!) liiga palju, lõhub lihtsalt ära. Vali mõni kõvem poolmantel ja ära diagonaalis keresse lase, esikäpa taha lastes pääsed väiksemate purustustega.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

LOOM EI SEISNUD DIAGONAALIS VAID RISTI!!!!!!!!
Ebaõnn selle lasu puhul, ei midagi muud.
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

rajaleidja kirjutas:LOOM EI SEISNUD DIAGONAALIS VAID RISTI!!!!!!!!
Ebaõnn selle lasu puhul, ei midagi muud.


Usun-usun! Kui paar astet tagasi klõpsid, näed, et jutt segatud veidi feenilikult poolnaljaga. Ja kuna võimaluse korral peabki " oma silm on kuningas" põhimõttel ikkagi oma uue laskeriista järgi proovima, seejuures igasuguse moonaga, siis enesestmõistetavalt saab seda kitse-soku, mitte põdrapulliga proovida.
Eks see teemagi "Kuul metskitse jahiks" sõelub pinnale juhused a`la "Uluk peale lasku" .
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

rajaleidja kirjutas:LOOM EI SEISNUD DIAGONAALIS VAID RISTI!!!!!!!!
Ebaõnn selle lasu puhul, ei midagi muud.


Mul on kaks sõpra kes lasevad palju loomi ja kasutavad pea eranditult Norma Vulkanit. Üks kasutab Vulkanit põhjusel, et 7X65R kaliibrisel polegi palju teisi, tömbi otsaga, suht võsakindlat poolmantlit valida. Teine (308 Win) kasutab põhjusel, et 11,7g Oryxs oli liiga kõva, lõi loomast läbi, ei avanenud ja pidi palju haavatuid jälitama. Vulkan avaneb ulatuslikumalt ja ei jäta korraliku tabamuse puhul midagi "õhku rippuma või jalutama". Olen nendelt ka (näitamiseks noortele jahitunnistuse taotlejatele Tallinnas -Harjus) hulgaliselt deformeerunud Vulkan näidiskuule saanud. Mulle on jäänud mulje, et tegu on ühe usaldusväärsema ja paremini töötava (tömbi- s.t. lähi ja keskmaadistantsi) poolmantelkuuliga mis naljalt ei rikošeti ega purune.
Nüüd: Rajaleidja kuul lendab soku südamest tagakintsu? Soku südamepaugu puhul peaks ikka 7 mm Rem Mag kuul risti läbi lendama!

Minul oli möödunud sügisel täpselt analoogiline lugu, lasin kitse, aga kaugelt maalt (150+m) ei märganud, et loom mitte täitsa risti vaid paraja nurga all ja kuul (Barnes Triple Shock) tegi hirmsa hävitustöö ka tagakintsus/ni. Nii tavaliselt lähebki.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Kaupo Kindsigo kirjutas: Soku südamepaugu puhul peaks ikka 7 mm Rem Mag kuul risti läbi lendama!

Täpselt sama moodi käitub ka oluliselt väiksem kal 222 Rem. Pole ise leidnud ja pole kuulnud ka, et keegi sedasi oleks kuuli pärast metskitse tagakintsust kätte saanud (kasutanud siiani 3,6g Sako SP`d ja Norma 4g SP`d). Enda kolm kuuli mis see aasta sokust kätte sain selga lastes, arvan põhjuseks olevat laadimisel kasutatatud rohu normi suhteliselt alumine ots (Norma 4g SP, N135, 1,45g).
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Metsline
Postitusi: 55
Liitunud: K Mär 14, 2007 5:54 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas Metsline »

Upitame natuke.
Viimasest postitusest pea kolm aastat mõõdas, jaht jälle alanud, kas eelistused on muutunud või jäänud samaks?
Tänaseks kindlasti ka iselaadijaid rohkem, mis kuul siis lemmikuks on osutunud?
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas kakuke »

.224 kuulist siiani häid tulemusi näidanud Hornady SP 55gr. Mõned lasknud ka 308´ga kasutades 150 gr Megat. Tapavad mõlemad sama moodi. Vahet pole tuvastanud, et üks teisest paremini toimiks. Ühega vaid auk loomas suurem.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Metsline
Postitusi: 55
Liitunud: K Mär 14, 2007 5:54 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas Metsline »

Kas keegi on ka 30 cal Hornady SP´d laadinud?
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas baddmann »

Metsline kirjutas:Kas keegi on ka 30 cal Hornady SP´d laadinud?


Olen, aga kitse jaoks ma enda poolt kasutatud 11,7 g kuuli eriti küll ei soovita. Plastotsaga kuulidega võrreldes tinakuul muidugi vähemekspansiivne ja ei lõhu nii hullusti, aga...kergema kuuliga oleks kogemus ehk parem.


BM
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas kirp »

Kasutan sokule Sierra GameKingi 180 gr (308). Kas keegi on täheldanud selle kuuli vähest avanemist lähidistantsidel (30-80m)? Mulle endale tundub, et sellise "õhukese" looma puhul ja kui ka konti ei puutu töötab nagu täismantel. Kasutan seda seni, sest jookseb väga täpselt ka pika maa peale. Aga pillitamisel peab vist midagi teist kasutusele võtma.
draiwer
Postitusi: 387
Liitunud: R Mai 29, 2009 9:36 am

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas draiwer »

Tere. Kasutan 222 rem Sako poemoona Gamehead 3,56g kuna jookseb hästi ja rebast küljelt lastes ei riku nahka. Kitse lastes ribide vahelt nii 100m kukub kohe aga tõuseb üles ja komberdab veel edasi. On läinud ka südamelasuga 50m kraavi kus jõud lõppes. Ei ole ühtegi kuuli saanud kätte aga arvan ,et see kuul laisa avanemisega. Siit küsimusn, et milline kuul avaneb kiirelt Teie kogemuse põhjal ja millist soovitate kitse laskmiseks selle kaliibriga.
Vasta