Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
maris
Postitusi: 220
Liitunud: P Jaan 27, 2008 7:09 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas maris »

Põlvnemisdokument = kutsika/koera tõutunnistus. Eestis väljastab neid Eesti Kennelliit. Pesakonnale saab tõutunnistused EKList "tellida" ainult kasvataja ning eelduseks on, et pesakonna mõlemal vanemal on EKL poolt aktsepteeritav tõutunnistus.

Näiteks Venemaal on enamus jahikoertest nn jahiseltside paberitega (osad jahikoerad on topeltpaberitega - nii jahiseltsi omadega kui Venemaa Kennelliidu paberitega). Eesti Kennelliit jahiseltsi pabereid ei tunnusta, küll aga tunnustab Venemaa Kennelliidu (RKFi) poolt väljastatud tõutunnistusi.
www.sakste.com - Sakste eesti hagijad
epood.smartdog.ee - palju kasulikku (jahi)koertele
rixa
Postitusi: 387
Liitunud: P Mai 04, 2008 6:37 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas rixa »

Prohvet Maltsvet kirjutas:Ootaks rohkem mõne spetsialisti asjaliku kommentaari antud küsimuses kui asjaarmastajate targutamist


Siin ongi suuresti ainult asjaarmastajad koos, spetsialistid asuvad aadressil http://jahikoer.ejs.ee. Päris mitu asjalikku vastust kah olemas. Sa võid küsida ka 10x üle, kui sul juhtumisi krants on, siis tõukoera see temast ei tee. Kui vanemad ei ole tõukoerad, siis tunnistust ei tohiks saada. Välimus ei puutu asjasse. Need krantsi tunnused löövadki tihti alles järgmisel või ülejärgmisel põlvkonnal kõvasti välja.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas honkomees »

Prohvet Maltsvet kirjutas:Ootaks rohkem mõne spetsialisti asjaliku kommentaari antud küsimuses kui asjaarmastajate targutamist

teemat siin foorumis lahatud küll, koerte tõulisus ja passistamise küsimustes ametiisikute erinevad seisukohad välja toodud jne jne
Spetsialistid elik siis tõuühingute rahvas ei lase näitusele ilma nende paberiteta kedagi nn puudulike paberitega koeri ehkki riigiametid justkui lubaks neile jahikoera passi anda ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas Eik »

Prohvet Maltsvet kirjutas:kui 1 vanematest omab tõutunnistust, teine mitte, kas siis ongi kutsika passistamisel kriips peal, kuigi väimuse järgi kõik tõutunnused olemas?


..siis tegelikult on sündinud kutsikas tavaline krants, ei loe, et näeb väga tõukoera moodi välja.
Siin pikaltsellel teemal jahutud.
viewtopic.php?f=7&t=1310
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas Feen »

Ja ka siis kui kutsikas on geneetiliselt täiesti tõupuhas aga ühe vanema kasvataja pole millegipärast pabereid välja ajanud (neid juhuseid on), siis nt tsempionitiitliga (väga tõupuhas ja kena koer omab usinat omanikku, kes viitsib näitustel käia ja koeraga võitusid noppida) koer saab kutsikad koeraga, kelle mõlemad vaemad on olnud tsempionid, aga kutsikale pole millegipärast pabereid välja aetud (kaldun äärmusesse), siis kutsikas on seaduse silmis krants. Sellega ei saa minna ei näitusele ega saa muud moodi jahipabereid Jällegi, head tutvused, oskused, nihverdamisvajadus jms ning kõik peaks võimalik olema (mitte, et ma teaks sellest midagi või oleks ise asjaga kokku puutunud, naised saunas räägivad).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
pajero
Postitusi: 83
Liitunud: K Aug 01, 2007 8:18 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas pajero »

see pool krants on teinekord palju parem jahikoer kui näitusel üles kiidetud iludus.JUBE BÜROKRAATIA!!!
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas jorr »

Kas just jube bürokraatia aga seadus on praegu selline ja arvan,et selleks,et sündivad kutsikad päriksid just õiged jahiomadused.Näitusel just kontrollitakse jahikoera väliseid omadusi antud tõule vastavas normis ja ka paberitel olevate eellaste sugupuud.See,kui mõni krants on paremate jahiomadustega kui näituse läbinud tõukoer,on tõesti täitsa võimalik ja ka prakiliselt olemas.Kuid selle krantsi kutsikad enam ei pruugi(ja ka pole kõik) olla head jahikoerad.Vene ajal,kui neid näitusi ja pabereid ei nõutud,oli omalgi väga heade jahiomadustega segavereline koer(taksi- hagija segu) kes töötas nii urus kui ajus ja tõi ka lastud linnu kätte.Kuid tema kutsikatest aint üksikutel olid jahiomadused,ning mõni oli täitsa luru.
Viimati muutis jorr, L Aug 15, 2009 7:36 am, muudetud 1 kord kokku.
noorus on ilus aeg
Prohvet Maltsvet
Postitusi: 426
Liitunud: T Dets 11, 2007 5:26 am

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas Prohvet Maltsvet »

Võtaks siis pika jutu lühidalt kokku: legaalselt sellisele koerale jahikoerapassi ei saa ja seega koeraga jahil käia ei tohi.
Ole kui leebe tuul...
vollifedja
Postitusi: 574
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas vollifedja »

Põlvnemisdokument on koera (siis sinu koera) pass, kus on kirjas esivanemad ja nende põlvnemine.SElle saad kaasa kutsikat ostes. Kui koeral pass puudub(nn naabrimees andis olevat hea jahikoer)-siis jahikoera passi ei saa, kuna pole paberil tõestust, et ikka on see tõug. Mida sa oma silmaga hindad, on su oma asi. Nii nagu inimestel, selleks, et tõestada, kes oled, peab olema isikut tõendav DOKUMENT)Kui ostad(saad) kutsika, PEAB alati kaasa antama ka koera põlvnemist (tõugu) tõestav dokument, jutt, "ei viitsinud teha maksab valju, on jama, ju sai kutsikad külapealt ja sul pole lootustki ametlikult isegi jahti sellise koeraga minna.
Kena oleks, kui koer oskaks nn näitusel rihma otsas käia(ei veaks peremeest pikali!) ja seista. Tegelikult on need ju esmased vajadused ka jahil käivale koerale, mida õpetada pole raske, aga enda elu mugavamaks teeb küll.Nagu ka kutsumisel enda juurde tulek.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Veel üks asi mis ühel märjal näitusepäeval silma riivas! Nimelt oli nii mõnigi koeraomanik rinnuni porine,kas ikka peab koer inimese najale hüppama :?: :M
ozz
Postitusi: 179
Liitunud: K Dets 03, 2003 10:18 am

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas ozz »

Spetsialistid elik siis tõuühingute rahvas ei lase näitusele ilma nende paberiteta kedagi nn puudulike paberitega koeri ehkki riigiametid justkui lubaks neile jahikoera passi anda ...

Kui see on nii kirjas kusagil seaduses siis oleks väga tänulik kui selle keegi ka üles viitsiks otsida!? Oleks kena teinekord sellele koermaffiale ninaalla hõõruda!? On olemas hulga häid koeri kellede dokumendid pole just parimais korras, kuid kes teevad tööd laitmatult! Koerakasvatuses on ju põhimõtteliselt ainult diivanikoerad need kõige õigemad!!??
vollifedja
Postitusi: 574
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas vollifedja »

..jah, aga mis järglasi sa selliselt loodad?Üks ja ainu "joppand" eksemplar ei kinnita veel, et nii ongi-elu tõestab vastupidist! Nagu teada, vead löövad välja põlvkondi hiljem, nii tööomadused, kui väljmikus.Ja see pole "bürokraatia"-niigi on näit. taksi lubatud kaal standartis -10 kg.Paljude teist on alla 10 kg takse?Ja see pole bürokraatia, kui koer ei mahu urgu(milleks ta on ARETETUD), jääb kinni ja hukkub su kuldaväärt "töövahend"Sama on teiste tõugudega-ka eesti hagijad on muutnud välimikku, on hiidkõrgeid laiasid...ega ainult tööomadus pole tõug!
Ja riigiametniku ei lubagi ka puudulike paberitega passi anda-(ka tõuühingud on riigiorganisatsioonid!)ja õieti teevad!Võta loe läbi see kolm rida, kus kirjas, mida vaja, et jahikoera passi saada. Miks ei või tõupuhta koeraga jahis käia?Vähemalt tean, milleks koer võimeline on, mida karta, mida õpetada...ei tule üllatusi.
Koeramaffia liige ja pooldaja!!
ozz
Postitusi: 179
Liitunud: K Dets 03, 2003 10:18 am

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas ozz »

Ma nagu ei oska selle kohapealt kohe miodagi vastata? Olen jahimees, ja minu arusaam on, et kui koer teeb tööd, siis ma ei tea miks, kellele, ja milleks ma pean teda kohe kindlasti, ja ilmtingimata paaritama? Vot ei saa sellest kohe aru!? Pean ja kohe kindlasti Sorry no milleks!? Kui mul on koer kes teeb tööd ja näeb välja jahikoer, no ütleme laika miks ma pean minema teda paaritama? Kas teil koerteomanikel on tõesti ainus soov teenida raha, ja selleks omada siis puhtatõulist koera!? ET TEDA SIIS PAARITADA!? Sorry, see on ikka väga üheülbaline lähenemine minu vaatevinklist! Kui ma võtan endale looma, mind ei huvita tema vanaisa, vanaema, õed, vennad, ta teeb tööd ja seda hästi ja ta näeb välja laika ja tal on jahikora pass. Kui keegi tahab oma imearmsat Vene Euroopa laikat, (no näiteks minu sama sugusega välimusega koeraga paaritada, kuid kelle kahjuks on puuduv põlvnemise dokument, siis ma annan paaritajale teada, et selline lugu on ja sellega on meie jutt lõppenud. Ma ei mõista kas inimestel on tõesti suu ainult söömiseks!? Sama absurdselt võib ju siis ka näiteks vallaslapsega käituda!? Ka tema põlvnemisdokumendid on puudulikud, pole isa, ema märgitud: kas tema ei tohi ka paarituda, omada perekonda lapsi jne. Või siis lapsendatud lapsed. Palun paaritage oma puhtatõulis puhtatõulistega kelle on põlvnemisdokumendid korras. Pidage nendega jahti, kuid head ja töötavat jahikoera kes on "lapsendatud", töötab, omab instinkte, haistmismeel on korras, haarab lennult, omandab oskusi kiirelt, ei jonni, ei oma foobiaid (autosõit) on tugeva teovõime, kiire kohanemisega. Kui selline koer ei ole jahikor, siis kas need ülearetatud ,punnitatud, rahateenimiseks ostetud koerad on siis kõigeparemad? TÄIELIK SAAST! Ei kannata autosõitu, vajavad pikka õpetamist, ei tee tööd (oleneb tujust) ei tohi kõike süüa tekib allergia kaovad meeled, vastuvõtlikud haigustele! AITAB!! Üks korralik puuduvate dokumentidega jahikoer kes pole toodud selleks koju, et kindlasti tema ja ainult tema kutsikaid müüa on 100x parem, tugevam, kui toodud koer, kes teeb ära kuidagi jahikatsed, tema eksterjöör on ilus, võimas, tema hambad on kõik suus ta vastab standardile kuid metsas tuleb peremehe juurde ja küsib maiust sest ta on "kuulekas" ta ei näita kohtunikule hambaid , ta on nii kasvatatud, aga kahjuks metsas ta ei saa hakkama, kuna äkki juhtub midagi, saab lüüa, hammas tuleb suust, luu murdub ja muu taoline jama! See, et kellegi puhtatõuline paaritamisevalmis koer teeb tööd, ja lööb metsa ka puhtaks olen nõus ja meilgi on sektsioonis selliseid, aga siiski, kui mul on valida iluasja koera vahel ja päriskoera vahel, siis antud situatsioonis valiksin siiski koera kes ei karda vigastusi ja keda ei pea rahteenimise eesmärgil kellelgi näitama nagu "Punaste laternate tänaval"
Kasutaja avatar
metsavana
Postitusi: 82
Liitunud: K Okt 20, 2004 6:23 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas metsavana »

See, et kellegi puhtatõuline paaritamisevalmis koer teeb tööd, ja lööb metsa ka puhtaks olen nõus ja meilgi on sektsioonis selliseid, aga siiski, kui mul on valida iluasja koera vahel ja päriskoera vahel, siis antud situatsioonis valiksin siiski koera kes ei karda vigastusi ja keda ei pea rahteenimise eesmärgil kellelgi näitama nagu "Punaste laternate tänaval"



KALLID JHIMEHED


Vaadake kuhu ilma tugeva välimikukontrollita meie Eesti hagijad jõudnud on.


Enamikel näitustel neid ei näegi, on mingid poolverelised koerad kes lihtsalt parema puudumisel on saanud paberid korda ja nüüd aretavad. Ja samas on külameestel õige välimikuga ja paberitega koeri,kes on Eesti hagijad kuid neid ei aretata edasi , sest külamehele pole ju koerapabereid vaja . Jahimehed te kaevate ju ise endale auku rikkudes klassikalisi koeratõuge omaenese tarkusest.
Ise küll tegelen laikadega, aga lihtsalt valus on vaadata mida meie kõiketeadvad jahimehed on ühe koera tõuga teinud.
Praegu ei pea silmas neid aretajaid, kes tegelevad asjaga,st parandavad Eesti hagijal nii välimikku kui ka tööd,et ühel päeval oleks meil jälle klassikaline Eesti hagijas tagasi ja et ta oleks ka populaarne jahikoer meie metsades.



Parimat kõigile.

Madis
ozz
Postitusi: 179
Liitunud: K Dets 03, 2003 10:18 am

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas ozz »

Eesti Hagiat ei näe seepärast, et meie hommikumaa tarkadest jahindusespetsialistid on ära keelanud suuruluki jahi antud tõuga! Milleks meile koer kes töötab ja seda isuga ning häälega, samuti ta ju ajab kitse, või siis veel mõnusamalt ta teeb nii suurt lärmi, et kõik mis metsas liigub tuleb ka välja!? Kuna ükski prohvet pole kuulus omal maal siis paraku meie mõnusas impotendi vabariigis see nii on! Antud tõug on hinnas Lätid, Leedus ja Venemaal, kus nimetatud tõuga tohib ka suurulukijahti pidada! Vot neid uusi seadusi pole nüüd kül lugenud, kuid äkki on meil midagi ka antud tõu juures muutunnud, ei tea!? Senikaua aga jõudu tööle jahindusspetsialistid ja aretajad, andke aga pihta :VS
Vasta