Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas jorr »

E.hagijast arvan,et see koer ei löö meil läbi ka siis,kui on hea ajamisega,paberitega ja korras välimikuga.Jahti saab temaga(meie seaduste järgi) pidada põhiliselt aint jänesele-rebasele.Praegu aga toimub suurem jaht just suurulukile (põhiliselt seale) ja suurulikele on hagijaga jaht meie jahiseaduse järgi keelatud.Selleks on meil just paljudel jahimeestel laika muretsetud.Oleks suurulukijaht hagijaga meil lubatud,küllap siis ka e-hagijat oleks meestel rohkem.Muideks,tean e-hagijat,kes häälega ajab liskas rebasele-jänesele ka siga ja lastud pardile läheb kõhklematult vette järgi.Nagu pauk käib,nii vette minek ja viga selles,et tihti ta madalalt,roo varjust,ei näe, ei lastud(möödalastud) ega kukkuvat partigi,kuid tiiru peab vees tegema,hoolimata vee soojusest.Aga kui veest pardiga tuleb,siis on parem,kui enda juurte kohe ei too,kuival raputab vee kasukst välja ja siis sajaks nagu korralikku vihma.
Seadused on ju need,mis panevad jahimehi endale sobivat koeratõugu valima,et metsas käies oleks abiline ja truu sõber kaasas,inimene ju ise selline mannetu olevus,koeraga võrreldes.
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
metsavana
Postitusi: 82
Liitunud: K Okt 20, 2004 6:23 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas metsavana »

Jahti saab temaga(meie seaduste järgi) pidada põhiliselt aint jänesele-rebasele.



Tekkib minul jällegi selline küsimus kas ,jänese ja rebase jaht polegi siis jaht, et seda pidada ei sünni. :D
Ja põdra ja metssea tagaajamine on jaht. :?:

Saab ju pidada laupäeval seale ja põdrale jahti ja pühapäeval ühiselt paari hagijaga jänest ja rebast taga ajada.

Asi ikka vist rohkem meeste endi huvis kinni kui seadustes.

Teema läheb küll kaugele 2009 aasta passistamis näitusest, nii et jätkame hagija teemat mõnel selleks ettenähtud teema all.

Ja soetage endile ikka paberitega koerad.Kuigi viriseda ja vinguda on ka ju tore,et seadused on TÄPE meie riigis. :VS

Madis
vollifedja
Postitusi: 574
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas vollifedja »

Ozzi!
Miks sa arvad, et tõukoerad on võetud ainult selleks, et PAARITADA???Pigem tehakse seda nn krantsidega.Tõukoerte omanikud valivad väga, missuguste omadustega emasega omast tõust paaritada, kui üldse. Tõukoerte omanikel peaks olema teadmised, mmida annab mu isane edasi, mis jääb emalele edastamiseks järeltuelvatele. ja mida tahetakse neile edasi anda. Ei paaritata kõiki kõigiga. Samuti ei teenita näitustel raha. Ikka raisatakse ja ropult.Ja kõik selle nimel, et näit. hagijas näeks välja ja ka TEEKS seda tööd suurepäraselt, milleks loodud.(minu taksil on tulemas 15nda riigi välimiku tsempioni tunnistus, jahikatsete tiitleid on 4st riigist...ja poegi ei ühtegi. Kuna Eestis on kõik arvestatavad emased(kes oleks vähemalt jahikatsegi teinud) meie õed-ükski vähegi teadlik koerakasvataja ei paarita onma lähisugulasega, muideks. ja välismaa vastavatel emastel pole ühtegi töökatset..miks ma peaks paaritama? mingi 6000 eeki pärast? vabandust, aga mu koer on paremat väärt, tahaks ikka jahiliini edasi viia. Muideks,käime ka jahis , nii ajus kui haavatuid otsimas -leidmas ja pardijahis veest parte otsimas-toomas. ..ja oleks ma varem avastanud ka enda jaoks jahi, oleks meil ka jahidiplomeid rohkematest riikidest.Ja jahis käidud nii siin kui seal. Kuigi väljamaa jaht pole nagu päris jaht-seal rohkem organiseeritud, silutud,ette ära tehtud. eesti jaht meeldib kõige rohkem. Nii et ei mõista su viha tõutunnistsega ja -OMADUSTEGA koerte jahiskäimise suhtes??Krantsil ei tea sa iial, mis olukorras kelle veri välja lööb, kuidas koer käitub,mis haigused, probleemid.
Plaanis on ka metssea ja jänese katse ära teha. Kui koer töötab, miks mitte saada ka ametlik tunnistus sellele.Leian, et korralik põlvnemine on ainult eeliseks-tean , milleks mu koer võimeline on, kui võimalus anda.
Tänud metsavana, Muideks, miks mitte teha jahikoerte TÜ aastakoosolekul ettepanekut lubada hagijaga jaht ka suurulukile?Et ikka suurendada hagijate populatsiooni ja jahis kasutamist?
maris
Postitusi: 220
Liitunud: P Jaan 27, 2008 7:09 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas maris »

metsavana kirjutas:Vaadake kuhu ilma tugeva välimikukontrollita meie Eesti hagijad jõudnud on.

Enamikel näitustel neid ei näegi, on mingid poolverelised koerad kes lihtsalt parema puudumisel on saanud paberid korda ja nüüd aretavad.

Paluks nimelisi näiteid. Võib ka erakas. Tänud juba ette.
www.sakste.com - Sakste eesti hagijad
epood.smartdog.ee - palju kasulikku (jahi)koertele
Zake
Postitusi: 37
Liitunud: E Veebr 09, 2009 8:04 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas Zake »

to metsavana:
vabandused juba ette aga midagi nii lolli pole juba ammu kuulnud :D argumenteeri siis oma seisukohta kindlate faktidega!!!
vollifedja
Postitusi: 574
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas vollifedja »

Maris! Jahis näeb.ja passitamisnäitusel.ja jahikoertenäitusel.Ei saamina aru, kust nad hangivad tõutunnistusi.(noh nats tean-kui juhtus "apsakas" ühel vanemal olid paberid, teise omad "laenatakse" naabrimehelt, kelle koeral kah paberid. Minult on kaugel veneajal sellise skeemi jaoks isase pabereid küsitud...!)
maris
Postitusi: 220
Liitunud: P Jaan 27, 2008 7:09 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas maris »

Sel aastal on enamikel näitustel EH siiski esindatud olnud. Mu meelest vist ainult 1 (?) näitus on olnud selline, kus ühtegi kirjas polnud (aga võimalik, et mäletan ka valesti). Ja kiirpilgul metsavana kirjutist lugedes jäi mulle mulje, et neidsamu näitustel käivaid koeri pooleverelisteks peetaksegi. Nendest ma nimekirja tahtsin.
www.sakste.com - Sakste eesti hagijad
epood.smartdog.ee - palju kasulikku (jahi)koertele
Kasutaja avatar
metsavana
Postitusi: 82
Liitunud: K Okt 20, 2004 6:23 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas metsavana »

Enamikel näitustel neid ei näegi, on mingid poolverelised koerad kes lihtsalt parema puudumisel on saanud paberid korda ja nüüd aretavad. Ja samas on külameestel õige välimikuga ja paberitega koeri,kes on Eesti hagijad kuid neid ei aretata edasi , sest külamehele pole ju koerapabereid vaja .


Sry , Natsa valesti väljendasin oma mõtet ,aga mis valesti see uuesti.


Seletan lahti oma mõtte. Ei tahtnud öelda mitte pooleverelised vereliinis, vaid EH paberitega koerad,kuid välimik ei vasta 100% EH- tõutunnustele, sellepärast kasutasin sõna pooleverelised.Ja neid meil siin eestis ikka liigub( kes kõrgem, kes madalam,kellel värvid ei ole päris õiged jne.).Paberid nad saavad kuna vanematel on paberid kuid aretusest tuleks sellised ju välja jätta. Tahtsin lihtsalt selleni oma mõttega jõuda , et otseselt aretuse üle ei otsusta peale omanike ju keegi. Ja samas need koerad kellega näitustel ei käida kuid välimik suurpärane jäävad aretusest välja ,kuna keegi ei teagi nende olemasolust.
Kunagi kui aega rohkem kriban äkki oma mõtteid pikemalt.
Eelmise postituse jätkuks.
Ma ei pidanud kellegi koera otseselt silmas. Ja sama ka selle postitusega.

Parimat kõigile , ja loodan et see kord on jutt paremini mõistetav.

Madis
maris
Postitusi: 220
Liitunud: P Jaan 27, 2008 7:09 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas maris »

Palju parem sai :D
www.sakste.com - Sakste eesti hagijad
epood.smartdog.ee - palju kasulikku (jahi)koertele
enkidu
Postitusi: 61
Liitunud: R Mai 05, 2006 2:14 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas enkidu »

Kui inimestega sellist "tõu" valikut tehti poodi tegijad pärast ülesse ja kuulutati eugeenika kuriteoks- loomadega tehtavat loeme aga väga normaalseks. Inimestega on tõestatud, et nt väline kolju ehitus ja juustevärv ei ole korrelatsioonis iq-ga - Miks me aga arvame siiani, et looma intellekt on seotud tema füüsilise väliskujuga (tõuga). :?

..miks ma peaks paaritama? mingi 6000 eeki pärast? vabandust, aga mu koer on paremat väärt, tahaks ikka jahiliini edasi viia.

Parimat väärt??? Mina arvan küll, et iga korralik koer tahaks vähemalt korra või paar aastas ka korralikku k***i teha, niisama ,mõnu pärast mitte mõelda ainult tulevaste põlvede dokumenteeritusele. :lol: :lol: :lol:

Olen nõus, et tõukoera olulised tunnused on lihaskond, luustiku ehitus ja iseloom (need on vajalikud töötegemiseks) aga minu mõistusesse ei jõua miks on oluline tõutunnus looma karvastiku värv? (võibolla ainult, et diivanipatjade värviga kokku sobiks) :lol:

Niikaua kuni antakse välja tõutunnuseid ainult väliste tunnuste toel ja kõigilt jahikoeratõugu koertelt ei nõuta jahikatsete läbimist on asi mäda.
Jahti lubamiseks peaks kõik koerad läbima ainult jahikatse ja tõutunnistus ei tohiks midagi muuta.
Samuti peaks paberitega paaritamist lubava tõutunnistuse aluseks lisaks näitustele vastavale kujule olema ka kindlasti jahikoeratõugudel jahikatse läbimise tunnistus.
Viimati muutis enkidu, R Sept 04, 2009 2:19 pm, muudetud 1 kord kokku.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas jorr »

Sellisele jutule täiega nõus,et paaritatav jahikoer peab olema läbinud ka jahikatse,kuid tõule omased tunnused peavad ka ikka olema.Mõtlen,et ikka vastava kõrgusega,kehakujuga ja värviga peaks kindlasti arvestama.Näiteks,laika selline,hagijas selline ja taks sellise kehakujuga ja värviga.Olen näinud ka hagijavärvides taksikehaga(nati kõrgem küll) urukoera,ning hea jahikoer oli.Taksi ja hagija ristand.Aga arvan,et siin ikka konks sees,kui koeratõug pole saanud tõule vastava paarituse,siis need kutsikad võivad olla küll iagtsugu värvi ja omadustega.Aga uut peremeest otsivad kõik kutsikad,et koeraelu elada.Tavajahimehele pole kindlasti väga tähtis,et milline on tema koera värv või välimus,peaasi,et koer õigesti ja hästi tööd teeb.Kuigi leidub ka selliseid koeraomanikke,kellele on just koera välimik väga tähtis ja jahikoer on muudetud perekoeraks,kusjuures koera tööomadused on lausa kahjulikud nähtused.Ka selliste koerdega käiakse näitusel ja kogutakse medaleid.Need on muidugi äärmused,kuid tekitavad jahimeestes ikka nurinat küll.
noorus on ilus aeg
vollifedja
Postitusi: 574
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas vollifedja »

Kuule Enkidu-sa ära nüüd koera võrdle iseendaga(sorri-inimesega!)-ei PEA igak koeral olema kutsikaid ja ei pea igat isast paaritama!(paljusid ei tohigi, igat sugu pärilike haiguste, omaduste pärast)Nende mõnuasjad hoopis teised!(minu omadel jaht ja jahikatsed, kõlbab ka trenn, vahet pole-"poisid" kaifivad täiega, pole oluline, millele katse või jaht..).Seda määravad aretusnõuded, missugused katsed ja mil määral peavad olema tehtud, et tohiks paaritada.(olemas ka trahvid üleastujatele9. Samuti, milee üle siin vaieldaksegi-JAHIPASSI saamiseks peavad olema tehtudtõuomane jahikatse ja näitus, et saada välimiku kohta hinnang. See ju seesama, millest kirjutate.ja mille vastu jahimehed sõdivad..!Jahikoertelt nõutakse Eesti Kennellidus jahikatset.(millegi pärast jahimehed(üldistan, mitte kõik!) ei taha oma koertega katseid teha...(ei tea, mida häbeneda või karta?)
Muideks olen suhelnud viimasel ajal tihedalt Leedu jahimeestega-neil hagijad võivad jahtida kõiki ulukeid, millele nad on katsed sooritanud. Ilus, mis?
AGA_edu kõigile julgetele passitamisnäitusel !
maris
Postitusi: 220
Liitunud: P Jaan 27, 2008 7:09 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas maris »

Kas keegi oleks nii kena ja kribaks siia või erakasse kataloogis olnud eesti hagijad?

Aitäh!
www.sakste.com - Sakste eesti hagijad
epood.smartdog.ee - palju kasulikku (jahi)koertele
maris
Postitusi: 220
Liitunud: P Jaan 27, 2008 7:09 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas maris »

Ise küsin, ise vastan :). Tulemused on nüüd näha siin: http://jahikoer.ejs.ee/index.php?option ... Itemid=106
www.sakste.com - Sakste eesti hagijad
epood.smartdog.ee - palju kasulikku (jahi)koertele
Hunter30-06
Postitusi: 102
Liitunud: L Dets 11, 2004 5:45 pm

Re: Jahikoerte passistamisnäitus - 2009

Postitus Postitas Hunter30-06 »

Kuna 2010 aasta teemat ei märganud, siis küsin siin:

Kas sel aastal ka passistamisnäitus toimub ja kus :?:
AH MINGE METSA!!!
Vasta