Ulukiliha kokkuost

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas honkomees »

me oleme üldse vorstivabrikule müünd nahastatud põtra tükikaupa, s.t. et kõik kintsud rippusid meil konksude otsas ja poolest kerest poolitatud ülejäänud rümp siis ka kahes osas. Öeldi, et tehke võimalikult nii suurteks juppideks, mida jaksate tõsta. No ja siis järgmine päev käru peale ja vorstivabriku väravasse, kus meite mehed ise kaalule tõstsid ja raha peo peale said ... lihtne, paar põtra oleme nii neile müünd ja teenusena tehtava kraami siis ka ise konditustanud ja kohale viind.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
skog
Postitusi: 150
Liitunud: R Mär 30, 2007 12:28 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas skog »

aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas aivar00 »

Meie selts on juba mitu aastat jahimaja ehituseks põtru müünud. Kõikidel kokkuostjatel olnud ühed tingimused- sisikond ja pea eemaldatud, rinnak ja nn. tagajalagade vahe lahti lõikamta. Sisefileed küljes.
Meil on enda jahimaja "tapamajas" telfri otsas kaal. Enam-vähem saab kaalu teada koos kontide ja nahaga. Aga mis sellest nii väga ikka kasu on...
Eelmisel aastal oli ebameeldiv juhus BMH-ga. Varahommikul lastud põdralehmal ilusti sisikond (magu soolikate ja pärakuga) eemaldatud. Hommikul oli külmakord maas ning kuna tegemist oli pühapäeva varahommikuga (laupäevane ajujaht oli olnud edukas :lol: ), siis lebas sisikonnata põder ca 2 tundi raiesmikul. Peale seda sai loom viidud jahimajja rippu. Mina veel võtsin kõri koos kopsuga jahimajas välja ning loom oli täiesti OK ja ka seest puhas (magu oli tervena välja lastud). Järgmise päeva S.o. esmaspäeva hommikul tuli auto põdrale järgi.
Ilma midagi teatamata tuli alles järgmise nädala lõpuks BMH-st nn. akt- põder halvaks läinud(olevat vist sisikonnd katki läinud :M ). Meie seltsi veterinaari päringu peale saadeti ka mingisugune veterinaarakt, mis olevat meie veterinaari jutu järgi täielik jäma.
Mida sa aga enam tõestad, kui lihakeha olevat saadetud Väike-Maarjasse :VS
Oleks siis kasvõi kohe teatatud- näe on riknenud oleks saanud veel kohapeale minna, kuid võta näpust...
Sellest tulenevalt tänavaasta kasutame teist kokkuostjat ja siiani on kõik OK olnud.
Meeste enda arutelu kohaselt- ainuke võimalus, et nn. kõrvalipikud numbritega lihtsalt olid transpordi käigus segamini läinud :M (n) . Samas kui kiuslikult edasi teemat arendada, siis võidi ka sedasi rehkendada- kuna me palju põtru juba müünud ja kokkuostja mõne hea sõbra kehvasti lastud põder oli vaja maha kanda, siis sattus meie selts "ohvriks".
Selles aga ajalugu kahjuks vaikib...
Lihtsalt kõige solvavam ja ka kahtlasem oli asjaolu, et asjast koheselt ei teatatud...
ikka lõbusalt
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas Joosep Käba »

aivar00 kirjutas: siis lebas sisikonnata põder ca 2 tundi raiesmikul. Peale seda sai loom viidud jahimajja rippu.


Olen korduvalt kuulnud kokkuostjailt info korras, et kiire rippuma saamine on väga oluline. Miski teema seoses sellega, et ulukil jääb pea alati verd lihasse rohkem kui vaja oleks ja riknemised/verevalumid jne on väga kiired just sellel soojalt ja kauase lamamise tõttu tekkima. Kiiremad kui oskaks oodata. Omal õnnestunud siiani kiirelt viimisega hakkama saada. Kogumise punkt ka keset maid. Ei oska kommida kas see nii kriitiline ikka on. :M

Sel aastal Adavere meestelt rahad siiani laekunud nagu peab, nagu Rajaleidjagi ennist rääkis. Kaalusid ei oska kommenteerida. Ühel loomal oli ka II sorti ehk siis 37 krooni jäi saamata. :shock:
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas tony »

No see 2 tundi lebamist küll põtra hapuks ei aja.
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas GC »

Müünud põhiliselt CF-le siga. Raha laekumine suht OK, aga kaalud on tekitanud pidevalt vastuolusid. Suvel suudeti üks kesik kaaluda 20 kg-ks. Oleme ise peaaegu kõik müüki läinud loomad ära kaalunud, aga sellest saab ainult peavalu... saame teada kui palju kilosid kulub nn. "rümba korrastamiseks".
Tegelikult peaks lihamüüjad ühiselt need kilod tagasi nõudma... kasvõi koeratoiduks või tihastele, näeb, mis siis juhtuma hakkab.
Olen kuulnud ühte lugu kui kokkuostja karulihast hoolega rasva maha arvas. Kui müüja rasva endale nõudis, oldi ikka selle eest ka nõus maksma.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Seadus ei luba vististi tapamajast/v mis iganes selle asutuse nimi poleks,midagi utiilset mujale tagastada ,kui ainult V-Maarijasse utiliseerimiseks :M
Aga selle kokuostmise tingimused peaks küll meie katus org.ostjatega täpsemalt kokku leppima! Sedasi ühe kaupa kuskil nurgadaga nutmisest ei ole mitte s....agi kasu.Ei oleks vist palju tüli ,kui külakorda käies oleks ka korrastamise /kaalumise juures keski jahimeeste esindaja :M
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas GC »

kult kirjutas:Seadus ei luba vististi tapamajast/v mis iganes selle asutuse nimi poleks,midagi utiilset mujale tagastada ,kui ainult V-Maarijasse utiliseerimiseks :M
Aga selle kokuostmise tingimused peaks küll meie katus org.ostjatega täpsemalt kokku leppima! Sedasi ühe kaupa kuskil nurgadaga nutmisest ei ole mitte s....agi kasu.Ei oleks vist palju tüli ,kui külakorda käies oleks ka korrastamise /kaalumise juures keski jahimeeste esindaja :M


Tõenäoline, et nii on... ei tohi midagi tagastada.
Mis meie käes, see meie oma. Küll ei usu, et midagi V.-Maarjasse utiliseerimiseks saadetakse!?
koos koeraga
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas Joosep Käba »

Olen aru saanud, et müümine ei ole kohustuslik. :M
Või mõnes piirkonnas on Keskkonnaamet andnud maakorralduskavaga ette müügikvoodi ja sellest see hala? :shock:
Kui kogu aja tõmmatakse kaaluga, siis lähed ja ikka müüd aga? Tublid mehed siis.
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas tony »

Ega ei müükski aga jahtkonnale raha vaja ja kõike põtru ära ka ei jõua süüa.Muuseas eelmisel hooojal müüsime BMH kolm suurt kulti eluskaalus 120-150kg.Keskmine rümba kaal tuli 40kg.Rohkem pole neile sigu müünud.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas rajaleidja »

kult kirjutas: Aga selle kokuostmise tingimused peaks küll meie katus org.ostjatega täpsemalt kokku leppima! Sedasi ühe kaupa kuskil nurgadaga nutmisest ei ole mitte s....agi kasu.Ei oleks vist palju tüli ,kui külakorda käies oleks ka korrastamise /kaalumise juures keski jahimeeste esindaja :M

Arvestades seda, et kokkuostjaid on rohkem kui üks, kokkuostu punkte üle Eesti omajagu palju
ja kokkuost ei käi ühel kindlal nädalapäeval kindlal kellaajal vaid kogu aeg jooksvalt, siis ma ei kujuta ette, kuidas saaks sellist jahimeeste järelvaatajat rakendada.
ürgmees
Postitusi: 69
Liitunud: R Juul 24, 2009 7:26 am

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas ürgmees »

Kas seda loomade kokku kogumist ei võiks siis tsentraliseeritult teha piirkondlik selts, kelle esindaja küsib peale nädalavahetuse õnnestunud jahte pakkumised kokkuostjatelt. Suuremate koguste puhul poleks ju ka probleemi, kui inimene asja juures on, sest "rasva ja naha" arvelt alles jääv kogus peaks olema ju rahaliselt tuntav. Mis keelab nn rümba töötlemisel tehtud mahaarvamiste tagastamise jahimeestele koerte tarbeks? Tegemist ei ole ju haigete loomade, vaid kaubanduslikku välimust mitte omava lihaga.
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas Pauli »

ürgmees kirjutas:Kas seda loomade kokku kogumist ei võiks siis tsentraliseeritult teha piirkondlik selts, kelle esindaja küsib peale nädalavahetuse õnnestunud jahte pakkumised kokkuostjatelt.

Idee oleks täitsa hea, kui poleks paari tillukest aga: mõnel pool puudub maakondlik jahindusklubi hoopiski, mõnes teises kohas on ta küll olemas, aga jahipiirkondade kasutajad sellegipoolest iseseisvad juriidilised isikud (ja klubi üks-kaks töötajat niigi ülekoormatud). Rääkimata tähtsusetust küsimusest, kuskohas neid põdrarümpasid laupäeva hommikust kuni esmaspäeva lõunani hoitakse (kui asi läheb pakkumiste võtmiseks kõigi nädalavahetusel lastud loomade kokkuostuks, siis varem kogumisauto lihakehadele järgi ilmselt ei jõua).
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas Olgerd »

Tegelikult tõmmatakse kõiki tillist kuigi palju, okei lihad hinnatakse küll, et kas I kõrgklassi liha jne, aga ära ei visata üldjuhul midagi oleneb, mida sellest edasi toodetakse. Kõigile meeldib ju nii, et saab teistele vähem raha maksta, aga samas ise kasutada võtta viimast sellest lihakehast. Kui vorsti tehakse, siis peab see liha ikka väga jube välja nägema, et seda vorsti sisse ei panda. Aga, eks see oleneb ikka piirkonniti. :twisted:
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Ulukiliha kokkuost

Postitus Postitas rajaleidja »

ürgmees kirjutas:Kas seda loomade kokku kogumist ei võiks siis tsentraliseeritult teha piirkondlik selts, kelle esindaja küsib peale nädalavahetuse õnnestunud jahte pakkumised kokkuostjatelt. Suuremate koguste puhul poleks ju ka probleemi, kui inimene asja juures on, sest "rasva ja naha" arvelt alles jääv kogus peaks olema ju rahaliselt tuntav. Mis keelab nn rümba töötlemisel tehtud mahaarvamiste tagastamise jahimeestele koerte tarbeks? Tegemist ei ole ju haigete loomade, vaid kaubanduslikku välimust mitte omava lihaga.

Mis oksjonit sa nüüd peale nädalavahetust korraldada mõtled :lol: Hinnakiri on paigas ja ega ükski kokkuostja nüüd kohale sõitma küll ei hakka, et teha pakkumine ja loota, et ehk saan loomad omale. Teiseks: Kus sa neid loomi hoiad nii kaua? Ega igal maakondlikul keskusel ei ole külmkambrit, kuhu loomad riputada. Kolmandaks: Ega liha kategooriat sa ei ütle loomale peale vaadates. See selgub siis, kui loomal nahk maas. Võid ju sea I sordi lasuga surmata, aga kui koerad on seale tagakintsu hambad sisse löönud, siis nahastamisel leiad sealt hulganisti verevalumeid.

Suht imelik, et mõni kokkuostja nii nahaalselt siis tünga teeb. Turul ei ole ju üks kokkuostja ja arvestades jahimeeste suhteliselt väikest kogukond, peaks ju teadma, et selline info liigub suhteliselt kiiresti ja suure tõenäosusega jäädakse nii oma klientuurist ilma.
Vasta