öövaatlusseaded

Optikajutud.Räägi inimestega , et leiaksid oma relvale õige optika.
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas kirp »

Passiivseid öövaatlusseadmeid on 4 põlvkonda. Kõik nad võimendavad pilti ja ei kiirga mingit valgust. See 1,5 kg vene jurakas 62 mm esiläätsega on 1. põlvkonna seade. 1. põlvkonna omade puuduseks on võimendi suhteliselt kiire (ei mäleta enam täpselt mitu tundi) mahakäimine. Teise põlvkonna omad peaks olema pikemaealised. 3. ja 4. tsiviilkäibes ei liigu, 4. ei lubata USA territooriumilt väljagi viia, 3. vaid erilubadega.
Minu kogemus selle suure vene jurakaga on suhteliselt kehv. Kui patarei täis (töötab Korona 9V), siis on keskmiselt sama kui vaadata väga hea valgusjõuga ja korraliku tootja binokliga - ei mingit imet. Kummalisel kombel ei istu minu torusse need uued alkaline Koronad - võimendab üle ja häiretest on pilt üleni roheline, ju on voltaaz kõrgem kui tavalisel elemendil. Arvestades, et see "vene ime" on 62-se esiläätsega ja 4x suurendusega tekib paratamatult mõte, et kui see "segav nassvärk" sealt toru seest välja saaks, siis vahest näitaks veel paremini :lol:
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas jahe »

remington kirjutas:Jah, kahju, et selliseid asju müüakse ja nii mõnigi kopsaka rahakotiga tühja pööninguga niinimetatud jahimees hiljem kelgib kellel selline asi olemas on. Võta sa nüüd kinni, kas kuulub ööoptika alla või on lisaseade, aga paragrafe annab ju tõlgendada nagu endale vaja on.

Antud vidinate omanik on üsna soliidses eas ja suht tagasihoidlik härrasmees ja nii tühiste asjadega ta kindlasti ei kelgi ,need vidinad on täiesti legaalselt soetatud,ilmselt kusagil väljaspool eestit tohib ka kasutada,nii et oma isiklikust konnatiigist võiks asju kaugemale näha :VS pealegi nii mõnigi niinimetatud foorumi seadusesilm võiks ennem peeglisse vaadata,kui mulisema kukub,ausõna.
243win
remington
Postitusi: 77
Liitunud: N Apr 13, 2006 7:09 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas remington »

Tead jahe, ma näengi asju kaugemale ette ja miks Sina nii ärritunud oled. Eks siin foorumis on nii mõnigi seadusesilm keda Sa nüüd solvasid.Jahimehed nii ei ärritu kui Sina.Edu Sulle!
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas Mart »

Kogu selle jutu peale ütleks, et öösihik on tsiviilkäibes keelatud.

tsiviilkäibes keelatud - tsiviilisik ei tohi omada
öösihik - puudulikus valguses sihtimiseks ettenähtud seadis, millel on kujutise muundur või elektrooniline võimendus;

Nii et vahet pole, on seal mingid antennid või mis iganes vidinad või pole, kui seadet kasutatakse sihtimiseks, siis on ta sihik.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas aivar00 »

Jälle kummituba :lol: :lol: :lol:
ikka lõbusalt
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas kirp »

Tuhlasin väheke netiavarustel ja leidsin, et sarnane seaduse tõlgenduse probleem on olnud arutlusel ka militaarnetis. Ehk siis kuidas tõlgendatakse mõistet: tsiviilkäibes keelatud. Tundub, et jõuti järeldusele, et mitte ainult kasutamine vaid ka omamine, müük jne. on "käive" (kahjuks ei osale foorumites "advugatuuri" tegelasi, mistõttu päris kindlat vastust ei leidnud, isegi politsei volitatud esindajad, relvaosakonna näol ei olla osanud üheselt vastata :? ). Samas tuleb tõdeda, et kuni seade pole sihikuna kasutusel (püssi külge kinnitatud) võib vaielda, kas ta on öövaatlusseade või öösihik (ka tavalist sihikut võid kiikrina kasutada). Öövaatlusseadmeid teatavasti on mitmel pool müüa, siin Baltic Hunteri poes kaasa arvatud. Olla kasutusel ka kombinatsioon, kus tavalisele sihikule käib ette või taha võimendav seadmeblokk. Mille alla see tandem käib, on samuti segane. Ehk siis kui ostad omale öövaatlusseadme ja piilud sellega läbi tavalise sihiku (et kui niisama piilud siis ei ole ja kui teibiga sihiku külge tömbad, siis on keelatud kaup :lol: ). Elagu tehniline progress!
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas Mart »

kirp kirjutas:kahjuks ei osale foorumites "advugatuuri" tegelasi, mistõttu päris kindlat vastust ei leidnud, isegi politsei volitatud esindajad, relvaosakonna näol ei olla osanud üheselt vastata :?


Huvitav, millises prefektuuris töötab politseinik, kes ei tea, mis tähendab tsiviilkäibes keelatud.
Piiratud ja piiramata tsiviilkäibega relvadel ikka vahet teeb?

Öösihikusse puutuva peaks siinkohal lõplikult selgeks rääkima.

Relvaseaduse kohaselt on öösihik tsiviilkäibes keelatud
, st et tavakodanik ei tohi seda ka omada mitte. Tsiviilkäive = omamine, kandmine, kasutamine .
I generatsiooni öövaatlusseadmed on tsiviilkäibes lubatud, alates II Generatsioonist tuleb omandamiseks taotleda luba , tutvu - http://www.vm.ee/?q=et/taxonomy/term/50

Puudulikus valguses sihtimiseks ettenähtud seadis - see lause on natuke nõrk. Ettenähtud seadise asemel võiks olla kasutatav seadis, siis oleks ellimineeritud ka sellised öövaatlusseadmest ja optilisest või punatäpiga sihikust kompunnitud seadeldised.
van Daal
Postitusi: 5
Liitunud: P Aug 23, 2009 12:44 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas van Daal »

huvitav kas pildistamiseks ja filmimiseks optika külge kinnitatud sony kaamera millel on olemas infrapuna reziim, loetakse ka öösihikuks?
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas aivar00 »

Ikka ikka loetakse :lol: :lol: :lol:
Ja kui sa võtad plastmasstopsikus oleva hauaküünla, süütad põlema ja kinnitad relva külge on ka kunstliku valgusallika kasutamine... no andke ikka andeks....
Aga neid "ideid" võib ju ikka päris palju genereerida. Eriti helged ideed tulevad (b) joomise juures.

Tegelikult on asjaolud päris lihtsalt tõlgendatavad.
"Käitlemise" mõiste Karistusseadustiku kommenteeritud väljaandest näiteks lõhkematerjali kohta:
Lõhkematerjali käitlemisena tuleb mõista lõhkematerjali valmistamist, töötlemist, ümbertöötlemist, taastamist, pakendamist, komplekteerimist, hoidmist, kasutamist, märgistamist, hävitamist ja vedu.
Analoogia ka relvaseaduse mõistes nn. tsiviilkäibes keelamise kohta.

Ja ka "käive" mõiste lõhkematerjali kohta :

Lõhkematerjali käive on selle soetamine, turustamine (müümine, vastuvõtmine, tarbija otsimine, tellimine), sisse-ja väljavedu ning üleandmine teistele isikutele.

Mina paremini asja selgitada ei oska. :oops:
Asjaolu, et politsei volitatud esindajad kuskilt "relvaosakonnast" (ei tea küll sellist osakonda) :lol: ei osanud vastata, siis võid neil ilusti soovitada enda teadmisi värskendama minna või siis pensionile jääda...
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
mrr
Postitusi: 315
Liitunud: P Nov 07, 2010 9:52 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas mrr »

Testisin täna lühidalt Bresser Digital Nightvision 5x50 öövaatlusseadet ja see jättis mulle küll väga hea esmamulje.

Mis meeldis:
1) reguleeritav pildi heledus ja "ekraani" hea resolutsioon (punktide arv)
2) suurendus 5x ja objektiiv 50mm annavad mõistliku pildisuuruse
3) väga soodne hind (amazon.de praegu ca. 146€)
4) pikk tööaeg 2 AA patareiga - 6 tundi

See oli mul elus teine öövaatlusseade käes hoida ja kindlasti on sellest paremaid. Aga võrreldes esimese uurituga on see ikka suur samm edasi.

PS! Ma ei müü neid tooteid ja ei tunne kedagi, kes neid müüks. Tegu on täiesti sõltumatu minu personaalse hinnanguga. 8)
Kasutaja avatar
Heino
Postitusi: 149
Liitunud: P Dets 24, 2006 4:30 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas Heino »

Öövaatlus ja ka optikad (öiseks tegutsemiseks) jagunevad kaheks esimesed on valgusvõimendid ja teised infrapuna (soojust) ära tundvad. Täna võib mõlemaid Venemaalt või Valgevenest osta. Siin on nad keelatud samuti ka Venemaal ei ole lubatud ametlikult neid jahis kasutada. Valgusvõimendi näitab mitte nii kaugele kui soojaandur aga eelis on see, et kõik takistused on ka näha, samas kui soojusanduri puhul on max kaugus 2,5 km ning ta näeb "läbi" võsa ja metsa ning muude välistemperatuuriga objektide...
Ostsin kunagi lambi et Leedus ja Lätis kohtades kus on lubatud kunstvalgustusega laskmine jahil käia. Siiani on mõned rebased lastud selle lambiga, kui ikka siga söödal, siis ei julge valgust põlema panna. Lõpuks lähed jahile ikka täiskuuga ja oled seal mõistuse piires... Nii et pole mõtet ime asjadele raha kulutada...
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas Mart »

Jah, kuuvalgel näeb sihtida, aga tihtilugu ei näe täpsemalt kelle või millega tegu. Sama on öövaatlusseadmega, küll sellega istutud ja vahitud, aga ainult must-valge või must-roheline pilt, siis varjus ikka ei seleta täpselt, millega tegu. Termoseadmega on aga söödal kondajad kohe identifitseeritavad. :) ATN-il on ka üks selline seade kus öönägemine ja termoseade kokku ühendatud, nii et ühe silmaga must-roheline pilt ja teise silmaga termopilt. Ideaalis võiks ju enne lasku ikka teha kindlaks, millega tegu.
Kasutaja avatar
Ax1600
Postitusi: 414
Liitunud: E Nov 10, 2003 10:58 am

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas Ax1600 »

Kas selle infrapunaga annab põllust vaadata, mis suurusjärgu loomadega tegu ja palju neid on?
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas Olavi Kool »

ei soovita jahil olles vaadata öövaatlusseadmesse sihtimise silmaga, päris pikaks ajaks muutub silma nägemine oluliselt nõrgemaks. Vahet pole kas sõjaväe või tsiviilotstarbelised, soojustundlikud või valgusvõimendiga.
naised saunas rääkisid
optik
Postitusi: 2
Liitunud: N Nov 01, 2012 9:27 pm

Re: öövaatlusseaded

Postitus Postitas optik »

jahe kirjutas:Hoidsin just eile peos ühte huvitavat vidinat ühesõnaga öövaatlusseade +mingi väike antenniga jubin ,mis tõmmatakse optika otsa,nüüd kui punatäpp sisse lülitada ja see antenniga jubin aktiveerida ja samal ajal öövaatlusseadmega vaadata on pildis nii öelda visuaalne optika täpp,mida vastavalt püssi liigutades saab suunata, nii et tuld :) kasvõi puusalt,meie rahas niisuguse komplekti hind miski 50tuhhi :M


Mind huvitavad eelkõige binoklite, monoklite ja teiste öövaatlusseadmete tehniliste andmete võrdlused ja nagu jahitarvete poest öeldi nende erinevate põlvkondade tehnilised omadused ja omavaheline võrdlus Venemaa - Valgevene, Euroopa, Ameerika toodete hind ja kvaliteet?
Vasta