Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Vasta
Kellapoiss
Postitusi: 149
Liitunud: K Nov 01, 2006 5:05 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Kellapoiss »

Kult,pea nüüd ometi.Jääb mulje,et kohe-kohe hakkad Jahimehele ausammast ehitama.Pane siis see kallis hobi kõrvale.Metsaomanikele ju koputad südamele-kui ei saa hakkama ,loobu.Rentnik ütleb maaomanikule ,mis see peab tegema?Sedasi kukutati esimene eesti vabariik 1940a
PS
Postitusi: 59
Liitunud: E Jaan 08, 2007 1:08 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas PS »

Sm Asso, arvuta välja oma hind, mida oleksid ise nõus maksma, liidame sellele 100 ja jagame kahega. Ehk saamegi kokkuleppele... Seda ju vaba turg tähendabki, kui nüüd sellest aru saad.
Vaevalt...(kokkulepet mõtlesin).

Ega metsa majandamine pole ainult lageraie. On ka kulukamaid viise.

Keegi pole ometi nii naiivne arvates, et minu soovitud summa kataks kõiki ulukite kahjustusi. Minimaalselt ühe kuu tulu läheb ainuüksi elektrikarjuse voolu katmiseks, peletusainega tuleb katta mitme aasta uuendused, aia ehitamiseks läheb viie aasta renditulu ja seda kõike omaabi korras ise tehes. Kui mõneks päevaks abilised võtta on raha kohe otsas. Pole vist kritiseerijad metsamajandamise kuludega kursis. Ka riiklikke ega EL toetusi kahjuks või sm rahustuseks ei saa. Küll maksan usinasti maamaksu ja iga müüdud puujupi pealt tulumaksu ning vahest ka sotsmaksu, millest seltsimehed kommunistid osa saavad.
Jäägu metsamehele võitlus muude hävitavate jõududega, nagu hiired, päike, vihm. lumi, haigused ja mutukad.

RMK eemaldumise peamisi põhjendusi oli õigusriigile kohane käitumine, elik omandi valdamise kitsendamine riigi huvides oli nihkes. Nüüd astutakse samm edasi ja sooviks on valduse käsutuse moonutuste kõrvaldamine. Aga see on enamuse jaoks juba liig keeruline mõttekäik. Täna kehtiva seaduse vastu saaks iga maaomanik, kellele jahti ei võimaldata, õiguskantslerile või kohtusse kaevata, alus oma tahtmise saamiseks on olemas.

Ei ole mõtet lahata minu soovi olla maaomanik. Võtsin selle rolli vabatahtlikult, kuigi tuli loobuda mõnestki teiste poolt hinnatud näitajast. Olen rahul ja talun riske. Aga samuti ei taha, et keegi minu eest sõna võtab, kuidas ma oma varaga käituma pean. Soovitan kõigil maasse investeerida, seda jumal juurde ei tee.

Maaomanikul odavam hakata jahimeheks kui jahimehel maaomanikuks. Maaomanik saab ise hakkama, kas ise või sõprade abiga. Ka jahindusega.
Viimati muutis PS, R Dets 18, 2009 10:25 pm, muudetud 1 kord kokku.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Kellapoiss kirjutas:Kult,pea nüüd ometi.Jääb mulje,et kohe-kohe hakkad Jahimehele ausammast ehitama.Pane siis see kallis hobi kõrvale.Metsaomanikele ju koputad südamele-kui ei saa hakkama ,loobu.Rentnik ütleb maaomanikule ,mis see peab tegema? Sedasi kukutati esimene eesti vabariik 1940a

Aga miks peaks jahimees maaomanikule ausammast ehitama? Ja kui keegi arvab ,et temale on see jahimeheks olemine elu ja surma küsimus ,siis minule pole ta seda mitte! Lihatüki pärast ma metsas ei käi ja kui hobi hakkab maksma rohkem ,kui ma suudan maksta ,siis on õigem ju teine hobi leida.Kui nüüd kulud kokku lüia,siis on poes juba praegu saadaval kordades odavam liha,kui see praeguste kulutuste juures kätte tuleb.Jahipidamisele üsna lähedane hobi on näiteks lasketiirus käimine,võib ju siis sellega tegeleda. Juba kirjutasin ,et olen ka ise maaomanik ja tean täpselt palju vaja hüpoteeki,maamaksu jne.tasuda,samas on minule vastukarva suhtumine-keelumärk igasse teeotsa,kõrvaklapid pähe,et võõrast linnulaulu ei kuuleks ja päike tõusku siis kui mina luban.
Ps. ei koputa kellegi südametunnistusele ,vaid väitlen samamoodi kui teiegi,mis parata kui kõik samamoodi ei mõtle kui mina! Elame ju vabal maal!
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Ain Aavik »

No ei saa kohe mitte oma suud :V :V :V hoitud ja käsi kipub vägisi klaverisse PS-i kirjatükile lühivastust kirjutama - mul on metsi lausa 380 hektarit ja põllumaad saja tuuri, pole ma ka talunik, ja igatsugu rendist võin ma halli hobese unenägu näha. Igaljuhul jahis ma enda pundi meestega siis enam kunagi käimas poleks ja füüsilise noomituse saaksin samuti selliste tahtmiste puhul kirja, aga tuu om meite pool sedaviisi.
Näib, et kilulinna eriti ''ärimehed'' muul moel majandad vist ei oska, kui ainult sellist visiooni välja pakkudes-ellu surudes. Mina sellist värki kellelegi kinni maksma ei kipu ja usun, et meite pundi mehed ja naised samuti mitte.

Ja Asso küsimused on endiselt vastamata.
Ja veel üks asi - vanasti kasutas neid initsiaale PS üks fotograaf, huvitav, kas on tegemist sama inimesega ???

Ja kui mu kommentaar kellelegi väga valus ja uugametsalik on siis palun Mart kustuta see, kuid olen oma arvamuse jälle välja öelnu.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas kakuke »

Mina seda lageraie teemat selliselt ei torgiks. Olles ise nuusutanud natuke metsandus, julgen väita, et küpse metsa raiumine, mis juurdekasvu ei tooda, on sama loomulik, kui õiges vanuseastmes looma küttimine. Pigem kütitakse loom liiga vara ära, aga metsaga seda pulli naljalt ei tehta. Ei tea jah kuhu kapsaaega see kivi nüüd lendas hoopis. ;) Küpse metsa raiumisega tehaksegi esimene väga vajalik samm, et luua mets, mis toodaks hapniku ja seoks süsihappegaasi. Tegelikult au ja kiitus metsaomanikule, kes tegelikult ka viitsib tegeleda metsa uuendamisega. Teda küll hurjutama ei peaks. Tean ise omast käest, milline nöök metsa uuendamine tegelikult on.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
joosep
Postitusi: 80
Liitunud: K Jaan 12, 2005 9:48 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas joosep »

Ei saa mitte vaiki olla.

Ise ka metsamees, maaomanik ja jahimees. Ma ei saa aru sellest lõputust jahumisest selle 100 kr/ha ümber. Saan aga aru, et sellised rendinõudjad mõtlevad umbes samamoodi, nagu kallid maksutõstjad Toompeal: kui hindu tõsta, trükib rahvas raha juurde. Tegelikult aga käive langeb ja jääb seegi saamata. Ei saa ka aru, miks paljud tõsised maamehed, keda siiani puit või vili toitis, tahavad nüüd hakata lihakarjaga teenima. Mõtlevad tõemeeli, et söödame noorendikud loomadele ja saame liha. Tegelikult on loomade arvukus üleval ja seda tuleks lahendada hoopis jahipidamise soodustamisega, mitte (rahalise) piiramisega. Umbes 25 aastat tagasi oli nuhtluseks põder, sõi kõik männinoorendikud nahka. Tõsteti limiite ja asi sai korda. Kui praegu viidaks sea ja kitse arvukus normi piiresse, peaks ka maamees maha rahunema (ainult mitte need, kes nutavad oma saamata jäänud 100 krooni). Erijuhus oleks küll kahjutasu, aga ka see vajadus väheneb, kui looma vähem on.

See on minu tagasihoidlik arvamus.
Asso
Postitusi: 29
Liitunud: K Veebr 27, 2008 3:24 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Asso »

Kui 2/3 maaomanikest moodustavad mehed,nagu eelkõneleja siis võib sellest asjast ka midagi välja tulla.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas kakuke »

Lugedes ajakirja EJ, jäi silma infokild, et Lätis, kus antud reform läbi viidud, mida meil plaanitakse, on väga palju maad jahikasutusest väljas. Tundub,et see ka meie tulevik olema saab. Ju turumajandus toimib, on pakkumine, aga pole vajalikul määral nõudlust.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Hunter30-06
Postitusi: 102
Liitunud: L Dets 11, 2004 5:45 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Hunter30-06 »

Ehk siis hüvasti ühisjaht, elagu putkajaht (n)
AH MINGE METSA!!!
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas gunnar »

kakuke kirjutas:Lugedes ajakirja EJ, jäi silma infokild, et Lätis, kus antud reform läbi viidud, mida meil plaanitakse, on väga palju maad jahikasutusest väljas. Tundub,et see ka meie tulevik olema saab. Ju turumajandus toimib, on pakkumine, aga pole vajalikul määral nõudlust.


Ja sealt edasi jõuame juba mosse poolt mainitud rebaseuputuseni ning kindlasti ka sigade poolt tehtud kahjustused kasvavad üle pea. Pean jahti maadel kus kahes küljes kaitsealad ja elu on näidanud et loomad teavad ikka väga hästi kus neil on turvaline olla.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Feen »

Mul tekkis omal selline küsimus, mis saab PSi varandusest (no, mets, heinamaa jms) kui keegi pole nõus tema metsauuendust toetama ning jahipiirkonnale rentnikku ei tulegi. Kas jääb mets uuendamata ja põld tasandamata? Uuendatud mets saab kahjustatud, aga kahjutasu pole küsida kelleltki. Ehk siis, hetkel jahib vähemalt keegi mingi osa loomi ära, metsauuendus omal kulul teha, võib juhtuda aga nii, et keegi ei jahi neid loomi ära, metsauuendus tuleb ikkagi omal kulul teha. Võimalik, et PSil on juba üks rikkur ootamas, aga kõikidel ei ole ning sellel teemal saab jama kindlasti olema.

Ja PS sa ise oled ka mingis osas see pisike laps kes ei taha endale mitte meeldivat juttu kuulata. Eesti ei ole igal pool selline nagu sa arvad olevat, pris kirju seltskond on koos, palju asju otsustatakse aga mingi kitsa, teinekord väga omakasupüüdliku, seltskonna poolt, kes nö kasutavad ära massi, keda enda seljatagusene nimetatakse, pärast sõidavad aga sellest massist lihtsalt üle (ei mõtle jahimehi).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Sarvik »

PS kirjutas:.......
RMK eemaldumise peamisi põhjendusi oli õigusriigile kohane käitumine, elik omandi valdamise kitsendamine riigi huvides oli nihkes. Nüüd astutakse samm edasi ja sooviks on valduse käsutuse moonutuste kõrvaldamine. Aga see on enamuse jaoks juba liig keeruline mõttekäik. Täna kehtiva seaduse vastu saaks iga maaomanik, kellele jahti ei võimaldata, õiguskantslerile või kohtusse kaevata, alus oma tahtmise saamiseks on olemas.

Ei ole mõtet lahata minu soovi olla maaomanik. Võtsin selle rolli vabatahtlikult, kuigi tuli loobuda mõnestki teiste poolt hinnatud näitajast. Olen rahul ja talun riske. Aga samuti ei taha, et keegi minu eest sõna võtab, kuidas ma oma varaga käituma pean. Soovitan kõigil maasse investeerida, seda jumal juurde ei tee.

Maaomanikul odavam hakata jahimeheks kui jahimehel maaomanikuks. Maaomanik saab ise hakkama, kas ise või sõprade abiga. Ka jahindusega.


soovitan ps-l tutvuda asjaõigusseadusega
2. jaotis
Hõivamine

§ 96. Hõivamise sisu

(1) Vallasomand tekib hõivamisega, kui isik võtab peremehetu vallasasja oma valdusse tahtega saada selle omanikuks.

(2) Asja ei saa omandada, kui hõivamine on seadusega keelatud või valdusse võtmine rikub teise isiku õigust asi hõivata.

(3) Asi on peremehetu, kui see ei ole veel olnud kellegi omandis või kui omanik on valduse lõpetanud omandist loobumise tahtega.

(4) Metsloom on peremehetu, kui ta on looduslikus vabaduses.

Kommentaar:
asjaõigusseadus on eesti seadusandluses üks nn. teise ringi seadusi (esimene on põhiseadus) kui jahiseadus või metsaseadus on kellegi arvates mingil viisil vastolus asjaõigusseadusega (või soovitakse selliseks muuta) siis iga kohus või õiguskantsler lähtub asjaõigusseaduses sätestatust....ja senikaua kuni aõs ütleb et metsloom on peremehetu...senikaua ei ütle ükski mats et tema kinnisasjal olev/elav metsloom on tema jagu.....siiani on riik olnud arukas ja andnud õiguse vaid jahimeestele metsloomi hõivata....

....aga eks mõisnikumõtetega mehi ole ennemgi nähtud.... :lol:
kärbes kirbule!
PS
Postitusi: 59
Liitunud: E Jaan 08, 2007 1:08 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas PS »

Eks on saadud üle 6 aasta ülikoolis seadusi tudeeritud, kuid mina rääkisin kinnisasja valdusest.

Mõned märksõnad

Igaühel on õigus vabale eneseteostusele.
Igaüks peab oma õiguste ja vabaduste kasutamisel ning kohustuste täitmisel austama ja arvestama teiste inimeste õigusi ja vabadusi ning järgima seadust.
Igaühe omand on puutumatu ja võrdselt kaitstud.
Igaühel on õigus enda omandit vabalt vallata, kasutada ja käsutada. jne

Juriidilistes küsimustes viitsin arutada ainult isikutega, kellel on vastav haridus ja praktika.

Mina olen kirjutanud ainult ja ainult enda nimel, mitte kogu kodumaa maaomanike. Püstitatud summa oli toodud näitena ja oli ka põhjendatud. Kui kellelegi on haiget tehtud, siis palun vabandust, kuid ei näe endal süüd ja jään oma arvamuse juurde.
Püüdke keskenduda teema esimesele postile ja seal toodud dokumendile.
Seni pole lugenud ühtegi jahimeeste poolset ettepanekut, mismoodi on võimalik edasi minna, nii et iga jahimaa omanik saaks ise jahti pidada ja ulukite arvukuse reguleerimisel kaasa rääkida.
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas gunnar »

PS kirjutas:Seni pole lugenud ühtegi jahimeeste poolset ettepanekut, mismoodi on võimalik edasi minna, nii et iga jahimaa omanik saaks ise jahti pidada ja ulukite arvukuse reguleerimisel kaasa rääkida.


Minu ettepanek oleks et alustuseks võiks kõik need maaomanikud saada jahimeheks. Ehk siis läbima koolitused, tegema eksamid jne. Sealt edasi on mõtet rääkida jahipidamisest. Jah ma tean et on olemas seltse kus asju juhivad lollpead kes ei pea maaomanikust lugu. Aga see on pigem erand.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Mart »

PS kirjutas:Seni pole lugenud ühtegi jahimeeste poolset ettepanekut, mismoodi on võimalik edasi minna, nii et iga jahimaa omanik saaks ise jahti pidada ja ulukite arvukuse reguleerimisel kaasa rääkida.


Kulla mees, hetkel kehtiv Jahiseadus annab sulle selleks kõik õigused. Kui sa seda ei kasuta on see sinu probleem. Krt. :evil: lugege Jahiseadus enne läbi ja siis hakake sõna võtma. Tsiteerige käesolevat seadust ja tooge sealt kitsaskohad välja ja tõmmake paralleele siis Uue Jahiseduse Väljatöötamise Põhjendusega. Põhjendage ka reaalselt midagi ära ning lõpetage see demagoogia.
Viimati peaks nüüd siis uues valguses Maapõueseaduse ka üle vaatama, et tahan kaevandada, siis kaevandan.
Põhjendage mulle ära, miks peaks maaomanik saama otsustada ulukivarude üle, need ei kuulu talle ega hakka ka kunagi kuuluma, nagu ei saa iga mats uraani kaevandada seal, kus talle meeldib.
Hetkel kehtiv jahiseadus ei saa enam demokraatlikum ollagi, miks tahta kirjutada mingeid kuningriigi seadusi, mis nii ehk nii toimima ei hakka ja pigem lammutavad hästi kordineeritud ja toimivat süsteemi.
Vasta