Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Vasta
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Mart »

Hetkel kehtiv jahiseadus annab jahipiirkonna kasutusõiguse loa jahindusorganisatsioonile ja kui see organisatsioon ei saa hakkama talle esitatud nõuetega, siis on riigil võimalus kasutusõiguse luba peatada ning anda see teisele jahindusorganisatsioonile, kes tuleb kehtestatud kohustustega toime. Uue seaduse kavandi järgi on jahipiirkonna kasutusõigus automaatselt maaomaniku oma ja vaatamata sellele, kas ta tuleb toime või mitte, ei saa talt kasutusõigust ära võtta ehk siis kasutab peremeheta vara kuidas hing ihaldab.

Ei väsi kordamast, et hetkel kehtiv Jahiseadus annab maaomanikul kõik PS poolt tahetud õigused. Hallata Jahipiirkonda ja küsida oma maa kasutamise eest tasu, samuti nõuda ulukikahjustuste heastamist. Ainus mida käesolev seadus ei võimalda, on maaomanikul kasutada piiramatult peremeheta vara ehk siis maaomaniku täielikku võimu uluki üle.

Siit ka otsene küsimus PS-ile. Nimeta midagi konkreetset, mis hetkel kehtivas jahiseaduses maaomaniku õigusi piirab või takistab sul oma kinnistul toimuva üle otsustamast või jahirenti küsimast.
PS
Postitusi: 59
Liitunud: E Jaan 08, 2007 1:08 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas PS »

Mart, ole hea ja anna nõu ka sellele mehele kiidetud JS valguses : http://www.maaleht.ee/news/mets/jaht/ja ... d=25581633

See, et kuskil asi selle JS alusel toimib, ei tähenda, et probleeme pole. Kordan, et minul pole probleemi, kuna karjuv enamus meie seltsis ongi kohalikud maaomanikud. Aga laiemalt vaadates antud seadus ei toimi nagu õigusriigi kohane.

Mis hetkel vildakil. Maaomanik ei saa valida, kes peab jahti temale kuuluval maal. Või saab ? Jahipiirkond antakse pea põliseks kasutuseks ühele seltsile. Millised reaalsed teod tuleb toime panna, et riik selle ära võtab ? Kui rahvas pole rahul, siis millised hoovad on tal seda muuta ? Jahikeeld, millega võtab ära õiguse kahjustusi nõuda. Kahjustuste väljanõudmine on ainult teoreetiline, lugedes sellekohast punkti JS saab iga selts selle enda kaelast lükata.

Point on selles, et suuremal osal seltsidest ei ole maaomanike volitust tema maal jahti pidada.
Ei peagi tänane seadus väga halb olema, tema põhimõtted peavad muutuma koos ühiskonnas toimuvate protsessidega.

Euroopa juhtivast jahindusest rääkiv isik meenutab kangesti kommunismi kiitmist teatud perioodil. Õnneks on need ajad möödas.

Hetkel on kõne all ainult seaduse väljatöötamise põhjendus, mitte konkreetne regulatsioon. Kardan, et seaduse projekti väljailmudes ei meeldi see algul kellelegi. Keegi saab vähe ja teisalt vaadates ikka palju. Loodame, et seaduse jõustumiseni võetakse rahulikult aega, et teisete pealt kopimise asemel oma teha. Ise tehtud hästi p....sses !
enkidu
Postitusi: 61
Liitunud: R Mai 05, 2006 2:14 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas enkidu »

Jõuame jälle sinna, et "maaomanik ei saa valida kes tema maal jahil käivad". :lol: :VS
Korteriomanik ei saa kah valida kes tema radiaatorid soojaks kütab ja majaomanik ei saa valida kes tema prügile järgi tuleb või posti kohale toob- muudame siis ka neid seaduseid. Huvilisi peaks nagu rohkemgi olema kui maaomanikke.

Kui jahiselts ei riku ühtegi seadust ja täidab kõiki lepingust tulenevaid- ja seaduste määratud kohustusi, siis miks peaks maaomanik ta välja vahetama? Kas lihtsalt vale näo pärast? Kui selts aga rikub mõnda lepingupunkti või seadusepügalat saab selle ju fikseerida ja vastavasse ametiasutusse avalduse teha. Piisavate ja korduvate tõendatud rikkumiste korral on ju ka põhjust riigil seltsi rendileping ülesse öelda.

Igasugused edasised arutlused teemal, et see ei toimi ju nii viivad selleni, et kuna politsei on aeglane ja kohtud kah ülekoormatud võiksid varga tabajad saada seadusliku õiguse omakohtuks. :VS

Post scriptum
Maaomanik ei saa valida ka seda kes käib tema maal seeni ja metsamarju korjamas. Kas teeme selle õiguse kah tasuliseks "nagu euroopaski" :?:
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Mart »

PS kirjutas:Mart, ole hea ja anna nõu ka sellele mehele kiidetud JS valguses : http://www.maaleht.ee/news/mets/jaht/ja ... d=25581633


Tule taevas appi! Kõik võimalused selleks on ju olemas. Hetkel tegemist puhtalt enda saamatusega.
Seal kirjas, et kohalikke maaomanikest jahimehi mingi 12 meest. Tuleb luua MTÜ, kaasata rohkem maaomanikest jahimehi, teha avaldus jahipiirkonna kasutusloa saamiseks ja jahipiirkond linnavurledelt üle võtta, seejärel võib siis vanast seltsist normaalsemaid linnamehi juurde võtta ning ülbikud välja jätta. Nagu lastega räägi, aru ma ei saa. Esimene asi on aga ikka, et JS ei kõlba ja meie õigusi trambitakse jalge alla ega keegi sulle neid õigusi kandikul kätte ei too, ise tuleb ka ikka mees olla. Seadus endale selgeks teha ja omi õigusi ära kasutada.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Mart »

PS kirjutas:Mis hetkel vildakil. Maaomanik ei saa valida, kes peab jahti temale kuuluval maal. Või saab ? Jahipiirkond antakse pea põliseks kasutuseks ühele seltsile. Millised reaalsed teod tuleb toime panna, et riik selle ära võtab ? Kui rahvas pole rahul, siis millised hoovad on tal seda muuta ? Jahikeeld, millega võtab ära õiguse kahjustusi nõuda. Kahjustuste väljanõudmine on ainult teoreetiline, lugedes sellekohast punkti JS saab iga selts selle enda kaelast lükata.

Point on selles, et suuremal osal seltsidest ei ole maaomanike volitust tema maal jahti pidada.
Ei peagi tänane seadus väga halb olema, tema põhimõtted peavad muutuma koos ühiskonnas toimuvate protsessidega.


Kuidas sa seda protsessi ette kujutad. Jahipiirkonnas on näiteks paarsada maaomanikku. Sa ei saa ainuisikuliselt ju jahipiirkonda hallata ehk siis rentnikuga lepingut sõlmida eelnevalt teiste maaomanike volitust omamata või mingit mistahes juriidilist ühingut omamata. Sa pead eelnevalt kõigi maaomanikega mingit laadi lepingu sõlmima või nad ühingusse kaasama. Näiteks meie jahiselts ei saa sinuga terve jahipiirkonna peale lepingut sõlmida, sest kes sa selline oled, et sõlmid lepingu 200 maaomaniku nimel. ( ära võta seda sina vormi isiklikult, pean silmas lihtsalt kedagi kohalikku maaomanikku )

Alati leidub rahulolematuid, aga JS ongi ju hetkel selline, et kui rahulolematuid on enamus, siis saab läbi viia muudatused ja saabub enamuse rahulolu, samas tekib jälle grupp rahulolematuid, kes paraku aga jäävad vähemusse. Rahulolematud ei kao paraku kusagile. :)

Kui seltsile pandud küttimislimiidid on täidetud, siis ei peagi selts kahjusi heastama.

(2) Jahipiirkonna kasutusõiguse luba tunnistatakse kehtetuks, kui:
1) jahipiirkonna kasutaja ei ole kolme kuu jooksul pärast kasutusõiguse loa kehtivuse peatamist kõrvaldanud peatamise aluseks olnud asjaolusid;

3) jahipiirkonna kasutajal on rohkem kui üks kehtiv karistus käesoleva seaduse või selle alusel antud õigusaktide nõuete rikkumise eest;

JS kehtestab jahipiirkonna kasutajale päris palju nõudmisi ehk jahiseltsil on päris palju kohustusi. Millegipärast väidetakse aga, et jahipiirkonna kasutajal on ainult õigused ilma kohustusteta. Seda saab väita ainult inimene, kes JS lugenud ei ole.

§ 8. Jahipiirkonna kasutusõiguse luba

(1) Jahipiirkonna kasutusõiguse loaga määratakse:

5) jahiulukikahjustuste vältimise kohustused;

§ 23. Jahiulukikahjustuste ärahoidmine
§ 24. Jahiulukikahjustuste heastamine
ürgmees
Postitusi: 69
Liitunud: R Juul 24, 2009 7:26 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas ürgmees »

PS kirjutas:Riik ei saa koormata ega kitsendada eraomandit suvaliselt. Ega ka anda põhjendamatult kellegi valdusesse, ka mitte osaliselt, kas reaalosana või mõttelise osana. Õiguste kitsendusega sama jama.
Lõpetuseks rahast, mis minu puhul siin esimesena meelde tuleb... Minu poolt mainitud summa on see, mille puhul tekib minul majanduslik huvi teha rahaline rendileping ja loobuda loomade poolt tekitatud kahjunõude esitamisest. Teistel on see huvi teises vääringus, nagu vaba turumajanduse puhul ikka, mina neid hukka ei mõista, kui nad rohkem või vähem tahavad.
Vähemalt on see teema läbi arutatud ja emotsioonid maandatud.

Kui hakkame põhimõttelise muudatusega leppima, siis on kergem jõuda reguleerimise juurde enne kui rong läinud on.

Analoogia printsiipi kasutades hakkab PS seenelistele ja marjulistele ka maad rentima. Loodan, et ikka 100 eeku hektar.
Kellapoiss
Postitusi: 149
Liitunud: K Nov 01, 2006 5:05 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Kellapoiss »

Ei tunne Eestimaa puudust tarkadest inimestest.MART,kui mu kohtusaaga lõppeb kevadel minule mitte rahuldavalt,kas ma tohin Sind paluda end esindama advokaadina.Olen aru saanud,et Sul ju lahendused varnast võtta.Heale adv.tasule lisaks riputan Su raamitud pildi oma puhkemajas aukohale(http://www.kauste.ee).Sest loogiliselt võttes,tuleb Sul kohtus võit ainult üles noppida.Ise arvan ,et peale esimest sellist võidukat üritust on Sul raske seda kõnedest-pakkumistest tulist telefoni peos hoida.Ja jälle vaatan ma kurbusega,kuidas püütakse siin luua kurja , ahne ,rumala maaomaniku kujundit.Kust selline mõttelaad tuleb?Ega ma eriti ei usu ,et mu kiri läbi läheb.Paar tükki juba kaduma läinud
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas gunnar »

Kellapoiss kirjutas:Ja jälle vaatan ma kurbusega,kuidas püütakse siin luua kurja , ahne ,rumala maaomaniku kujundit.Kust selline mõttelaad tuleb?Ega ma eriti ei usu ,et mu kiri läbi läheb.Paar tükki juba kaduma läinud


Oled sa kindel et see uus seadus sind kaitseb ? Lepivad teised maaomanikud nende kilulinna ülbaritega kokku ja ongi kogu muusika, oled ikka mängust väljas...
Kellapoiss
Postitusi: 149
Liitunud: K Nov 01, 2006 5:05 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Kellapoiss »

Aga lootma ju peab.Ükskord tuleb Koju!!!
ürgmees
Postitusi: 69
Liitunud: R Juul 24, 2009 7:26 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas ürgmees »

Siin ei ole mitte vastasseis jahimeeste ja maaomanike vahel. Siin on vastasseis uue JS väljatöötamise põhimõtetele. Kui palju on meil maaomanikke, kellel on ringpiiris 5000 hektarit maad, et moodustada oma jahipiirkond? Ma tõin näite ühe pisikese 127 hektarilise tükki kohta, kus omanikke 17, ei kujuta ette, kui palju maaomanikke me jahipiirkonnas üldse on. Kuid suuri vastasseise pole olnud, kes on keelanud, selle keeldu ka peetakse pühaks. Põhjendustest loeks välja seda, et maaomanikele tasu maksmine tuleneb sellest, et tänu jahiturimile läheb mõnele "liiga" hästi. Nii lõhutakse toimiv süsteem. Palve kõikidele foorumlastele, teeme siis seda osalus demokraatiat. Tutvustage oma jahikaaslastele neid uue JS väljatöötamise põhjendusi. Valige ja saatke oma volinikud EJS-i. Ütleme ka seal, mida meil siin öelda on olnud.
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas sammal.habe »

ürgmees kirjutas:...Kui palju on meil maaomanikke, kellel on ringpiiris 5000 hektarit maad, et moodustada oma jahipiirkond?
2004. aasta seisuga olid suurimad erametsaomanikud sellised:
Pilt
ürgmees
Postitusi: 69
Liitunud: R Juul 24, 2009 7:26 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas ürgmees »

Jah, kuid küsimus ikka maaomanikkes laiemalt, mitte ainult metsamaa.
PS
Postitusi: 59
Liitunud: E Jaan 08, 2007 1:08 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas PS »

Toimivast süsteemist...

ENSV toimis ka. Ja kusjuures mitte halvasti, kõigil oli tööd, eluase, tasuta haridus ja arstiabi.
Miskipärast ei tahtnud enamus meite riigist seda teed enam käia. Sest läänes oli elu parem. Mõned, kes loodavad teiste peale ja vaatavad ainult riigi poole, igatsevad seda aega tagasi. Enamus pole ise suutelised lihtsalt hakkama saama.

Miks remontida töötavat mehhanismi ? Kõlab teine loosung.
Tegu pole hetkel mehhanismi enda remontimises, selleni jõutakse seaduse tegemise käigus, vaid mehhanismi kasutamisõiguse andmises selle tegelikule omanikule. Ei ole mõtet vaielda teema üle, millest me ainult aimame. Omandi ja vara all mõtlen enne, siin ja edaspidi maad, mitte ulukit.

Mart, kes kuulub teadupoolest ka ise neetud kapitalistide ja vereimejate ringi peaks ometi aru saama, kuidas toimib turumajandus ja eraettevõtlus. Ei saa riik ette määrata, kellega ja milliseid leppeid teed oma vara suhtes. See kord tuleb ka jahindusse loodetavalt. Vaba tahe on võtmesõna.

Aga, kes tahab see saab aru, teistele rohkem seletada ei oska ega taha ka. Kui keegi selle eest maksaks, siis ehk. Või maksab ?

Sõnelege nüüd jälle paar lehekülge minu mõtete üle, enamusel omad puuduvad või on need ikka väga elukauged ja võrdlused väga imelikud.

Kena pakast !
ürgmees
Postitusi: 69
Liitunud: R Juul 24, 2009 7:26 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas ürgmees »

PS kui sa rahulikumalt vaatad, siis näed, et vaieldakse selle üle, et kas uluki omanikuks on maaomanik või mitte. Sinu maade kasutamist jahimaana on Sul võimalik reguleerida ka tänase JS abil. Saan aru, et Sinus on tärganud ehtne kapitalist ja Sa tahaksid kõik ulukid enda omandiks kuulutada. Kuidas kas on Sinul, minul või kellegil meist voli Loodust käsutada, öeldes, et vot see loom peab elama ainult PS-i maadel, ja see ei tohi sinna mitte sattuda. Eduka kapitalismi toimimis mudel on see, et selleks, et midagi saada, pead sa ka midagi andma. Kui tahad ainult saada, siis see on juba "röövkapitalism".
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Mart »

Kellapoiss kirjutas:Ei tunne Eestimaa puudust tarkadest inimestest.MART,kui mu kohtusaaga lõppeb kevadel minule mitte rahuldavalt,kas ma tohin Sind paluda end esindama advokaadina.Olen aru saanud,et Sul ju lahendused varnast võtta.Heale adv.tasule lisaks riputan Su raamitud pildi oma puhkemajas aukohale(http://www.kauste.ee).Sest loogiliselt võttes,tuleb Sul kohtus võit ainult üles noppida.Ise arvan ,et peale esimest sellist võidukat üritust on Sul raske seda kõnedest-pakkumistest tulist telefoni peos hoida.Ja jälle vaatan ma kurbusega,kuidas püütakse siin luua kurja , ahne ,rumala maaomaniku kujundit.Kust selline mõttelaad tuleb?Ega ma eriti ei usu ,et mu kiri läbi läheb.Paar tükki juba kaduma läinud


Ma pakkusin sulle lahendust, kuidas kohalikus jahipiirkonnas ohjad maaomanike kätte võtta, aga millega vastasid sina, mõnitamisega.
Aa kurja, ahne ja rumala maaomaniku kujundit loob siin PS.
Vasta