karuteened koera kasvatamisel

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: karuteened koera kasvatamisel

Postitus Postitas Mart »

tony kirjutas:Ei saa siin sinuga ühel meelel olla.Näiteks minul kuuletuvad koerad väga hästi tavakorras käsklusi ja vajadusel saavad ka nahutada ning jätkuvalt peetakse mind karja juhiks.Nagu Kultki kirjeldas, metsas teine asi,seal töötavad nad ennest nii üles,et ei kuuletu enam käsklusele.


Pean sinuga nõustuma, olen ka selle peale mõelnud, et kuidas teda näiteks soovimatu uluki pealt maha saada. Ausalt öeldes mul mõte liigub linnukoera peale, kui tulevase koera peale. Olen vaadanud koolitusfilme ja seal tehakse koerale enne metsa minekut ikka korralik koolitus. Sealsetel koertel pole küll probleem elukas rahule jätta, kui vile käib. Vaatasin, et seal ongi kõik selle vile peale ülesse ehitatud. Vile tähendab koerale "TÄHELEPANU", tõstab pea ja vaatab sinu poole ja ootab käsklust. See on automaatsuseni lihvitud, sealt pealt kõike muud saavutada suht lihtne. Kuidas aga see laika peal toimiks, ei tea. :M
Aa põhimõtteliselt süsteem Vile -> Käsklus peaks toimima, seda muidugi nägemisulatuses, kui koer kuuleb vilet, aga sind ei näe ehk käsklust ei järgne, peab ta ise otsuse vastu võtma, et mis edasi saab. Seal ongi viga, tema ei pea otsustama ehk siis vile liiga vara, puudub silmside.
Koer on väga truu elukas ja nagu ühest raamatust lugesin, vabastage ta üleliigsest vastutusest-otsustamisest, ta on rohkem kuuletuja, kui otsustaja. :idea:
tädimaali
Postitusi: 104
Liitunud: N Mär 31, 2005 3:28 pm

Re: karuteened koera kasvatamisel

Postitus Postitas tädimaali »

Mart kirjutas:See on automaatsuseni lihvitud, sealt pealt kõikke muud saavutada suht lihtne./.../Aa põhimõtteliselt süsteem Vile -> Käsklus peaks toimima, seda muidugi nägemisulatuses, kui koer kuuleb vilet, aga sind ei näe ehk käsklust ei järgne, peab ta ise otsuse vastu võtma, et mis edasi saab. Seal ongi viga, tema ei pea otsustama ehk siis vile liiga vara, puudub silmside.
Ei ta ole nii lihtne ühti :D. Nt seisva linnukoeraga jaht loetakse keerulisemate jahtide hulka, ja sellise koera koolitamine öeldakse olevat kõige keerukam ja aeganõudvam jahikoera koolitusprotsess (koer on valmis alles umbes 4 aastaselt). Tegelikult kasut. erinevaid vilesignaale (ka erinevate toonidega), mis tähendavad mingit konkreetset tegevust/käsku, seda nö tähelepanu-vile signaali niiväga palju pärisjahis ei kasutatagi. Koer teab ka sind nägemata, mis käsu andsid. Ja selleks puhuks, kui koer on nägemis- ning kuuldekaugusest eemal, toimib teavitamine. Ja nii edasi. Valmis koeraga, kui just hiilimisjahti vms ei pea, polegi sisuliselt mittemidagi vaja koerale edasi anda/käsutada. Osad käitumised on geneetilise algega, neid tugevdatakse, osad õpetatakse täiesti juurde, niiet koer sisuliselt teab igas olukorras, kuidas käituda - haukuda, hoida paigal, ajada, tuua ära, teha seisakut/ajada välja, tulla seisakust vaikselt ära sind teavitama jne. Ja valdava osa ajast töötab ka selliselt väljakoolitad koer iseseisvalt, sind ja sinu asukohta passimata - see on suurim viga, mida teha võib üldse. Tal on teatud tunnetuslik, õrn side sinuga.
Endal algselt superkuulekaks koolitatud koer, on välismaistel gurude koolitustel liigagi kuulekaks nimetatud. Iga ründe/aju pealt koheselt peatatav, täie tapasööstu pealt kährikule saadud ühe vilega 2m enne kähriku saba lamama peatatud. Aga nagu rootslased ütlevad, mingi arvu lastud saagi pealt (või ka mingite kogemuste pealt, nt koer võtab saagi ise maha ja isegi sööb seda) käib klõps ja kuulekus tuleb täiesti algusest peale koerale meelde tuletada, siis nii ongi, mul kah see kogemus nüüd (kui just ei selgu, et koer tõesti enam ei kuule hästi).
Vasta