hunt

2006. aasta teemad
Suletud
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

KAAREN oled vist millestki valesti aru saanud ,jutt käib ikka sellest kas hundi arvukus pole ületanud oma optimaalsust ja milline see optimaalsus on.Jahimees ei ole sõdalane ,ega saa püstitada küsimust kes vaenlane ,kes sõber . Vajalik on hoida KÕIGI loomade arvukus optimaalsuse piires ja seda tehakse enamasti küttimise teel ,mitte aga laus tapmisega nagu Sina näid arvavat .Kui rebase võrdlust tahad ,siis külasse tulnud reinuvader lüüakse enamasti (võimalusel)mättasse ja tema pea rändab marutaudi uuringuteks......,ilma suurema kärata.Kuna aga hunt on mõni aeg tagasi kuulutatud suurulukiks/kiskjaks ,siis tema maha nottimiseks on kehtimas teised reeglid,kui sa seda ei tea siis sirvi jahipidamis eeskirju :!:Kõik ,nagu väidad pole salakütid ja kellegile maksavad ka saeadused :!: Kuna Sina väidad end lindprii jahimehe ja lisaks salaküti olema siis võiksid algatuseks oma jahitunnistuse ära viia ja võta oma salakütist sõbrad ka kaasa,mitte ära tule teistele sellist soovitust jagama :wink: Kivi kotti!
kaaren
Postitusi: 16
Liitunud: T Nov 02, 2004 11:38 am

Postitus Postitas kaaren »

olen hariduselt ja hingelt ökoloog. loodusehull, metsapoole, bioloogiliselt omnivoor - selle tõttu ka jahimees:). suurimad konfliktid inimese ja looduse vahel on sündinud siis kui inimene hakkab ainult oma mätta otsast asju nägema. paljud negatiivsed protsessid on pöördumatud.
kõige rohkem ajab raha oma mitmetes vormides inimesed hulluks.
oleks hundikasukas hinnas, käiks hoopis teine jutt siin.
kui kaasaja jahimees soovib peatoiduse metsast hankida, siis oleks jah tore kui ilves ja hunt meist väga kaugel elaksid. jahimeeste hulka eestis ei tohiks võtta arvesse hundipopulatsiooni hindamisel.
ja saakloomad paljud ei teagi, et selline loom kui hunt olemas on eestis.

inimene on targem hundist. meie teame kus ta elab, mida sööb ja mis elu elab.
hunt ei tea kust läheb piir metsa ja eramaa vahel ja ei peagi teadma.
saadakse hundiga kenasti hakkama seal kus ta inimest ei karda.
hunt ei ole süüdi et ta ei tea, et need maitsvad villapallid keset metsa ja põldu kuuluvad mingile talunikule.
ka koerte teema. inimese suutmatuse tõttu õppida ja oma lemmikute eest korralikult hoolt kanda, peame need villemid metsast kätte saama. need ei ole väärastunud hundid, pigem nutikad.
eestlane vist ei tuleks üldse eluga toime kui meie metsades näiteks tiiger elaks. ei saa rambo kombel relvaga asju lahendada.

kui oleks hundiuputus, siis ei peaks ka lund ootama. saaks ketis koera, sea või lamba abil kuskil lagendikul vabalt vennad kirbule. kulugu selleks kasvõi öid puki otsas.

lindprii ei tähenda salakütti.
salaküttimine aga tõsine probleem. salakütt pole see kes vahele jääb vaid see kes vahest laseb. kaldun arvama, et need kes rusikaga rindu löövad, tihti just ise on.

ei taha foorumit risustada ja andestust vängete ridade eest, kuid kult, sinu sõnadevalikust (lüüakse mättasse, maha nottimiseks jne) ei loe ma kriipsugi välja armastust looduse ja austust uluki vastu.

loodusel on vedanud et mõistusega jahimees populatsioone kontrollib.

peace! (b)
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Kaaren ,vavandused ka minu poolt,kuna väitsid 100% jahimeestest salakütid olema siis sain asjast nii aru ,et ka ennast sinna hulka lugesid.Enda kohta võin öelda ,et olen sellest east väljas ,mil sõrme sirgeks jätmisega probleeme,ning see lihatükk küll viimane asi mille pärast jahimees olen.
Praegu on tekkinud jah kaks vastast leeri ,ühed kes väidavad hundi vähesust ja usuvad ,et jahimehed tahaksid viimasegi hundi hävitada.Ma ei tea kust selline arusaam tuleb ,aga ise pole küll ühtki sellist kirjatükki v juttu ühegi jahimehe suust kuulnud. Teine leer on jahimehed kes väidavad ,et hunte tuleb VÄHENDADA (mitte hävitada).See tõdemus on ilmselgelt seotud mälestustega lähiminevikust kus sügiseks polnud mõnelpool emisel järel ühtki põrsast ja põdra vasikas oli ka haruldlane nähtus. Arvan ,et see kumbal leeril õigus selgub kevadeks.Kui jahi võimalused sellel talvel jäävad nigelaks on järgmiseks sügiseks olemasolev kari arvatavasti kahekordistunud ja siis näidatakse näpuga jälle jahimehele.Jahimehel pole aga neid võimalusi mis mõniaeg tagasi.Esiteks on paljud metsatrassid võssa kasvanud,mis raskendab hundi luuret ja teiseks pole suuremal osal jahimeestel sellega muulajal aega tegeleda kui nädalavahetusel,see aga eeldab nädalavahetuseks ka värsket lund.Samuti pole ilmselt lootust kuskilt rahalisele toetusele mis autokütusele kulub. Kes hundijahiga on tegelenud ,need ka teavad kui kulkaks antud jaht võib kujuneda,aga eks lähitulevik anna arutust. Kivi kotti!
kaaren
Postitusi: 16
Liitunud: T Nov 02, 2004 11:38 am

Postitus Postitas kaaren »

hea meelega peaks isegi hundijahti. ei tea kas peaks kuhugi liikmeks astuma?
siin toodi ära see metsade maha võtmine. mu kodukohas ka saed igalpool undavad. kui sealt kümme aastat tagasi linna tulin, siis ei olnud ma kunagi meie metsas sigu näinud. ei ühtegi jälge kunagi. väike mets. nüüd hulguvad seal korrapäraselt. 50 meetrit hoonetest. ma ei usu, et neid nii rohkem oleks.
sunnitakse liikuma ainult.
hunt samas olukorras. siis pole ime, et McMetsatalu "drive in" ette jääb ja krants võetakse.
ma just tulin võõra maa pealt jahist. looma ei saanud. kitsi nägin aga liiga pime oli. mink sulistas roos aga ei näidanud. fotojahil käisin:)
Teder
Postitusi: 417
Liitunud: N Okt 07, 2004 3:17 pm

Postitus Postitas Teder »

Ma ootaks siiski mõne spetsialisti arvamust, miks kaheksakümnendatel hunti hävitada ei suudetud ja nüüd suudetakse. Ja kui küsimus on elupaikades, siis mida elupaikade säästmiseks ette on võetud või on kavas võtta (karu, hunt ja ilves). Kuna suurkiskjad on Euroopas suure kaitse all, siis peaks ju midagi teha saama Euroopa abiga metsalõikajate vastu, eestisiseselt vist raha maksab rohkem. Või jääbki nii, et metsavõtjatel ostetud kallis tehnika ja et see end ära tasuks ja oleks millest laenu maksta, peab aasta ringi iga päev päeval ja öösel metsa võtma. Mis see lõppude lõpuks meie- jahimeeste- asi on. Me maksame maade kasutamise eest maksu ja ei taha nende väärtuse pidevat vähenemist. Ja meie kannatame- meie jahipidamist piiratakse.
Äkki võitleks põhjuste, mitte tagajärgedega?
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Kuule TEDER, ei viitsi eestpoolt otsida ,aga on nagu meelde jäänud ,et olid jutu järgi ka hundiküti brigaadi mees ja nüüd siis küsid spetsijalistilt selgitust.Kes see suurem spets jahindus alal veel saab olla kui jahimees.Need poisid kulutasid see aeg alles koolipingis püksitagumiku,kes nüüd suurgiskjate kaitsja ja pea spets,nii siis arenda ise mõtet ,kui sellest siiani aru pole saanud.Eks iga mees pea tõestama ,et on hirm vajalik asjapulk ja on oma palga auga välja teeninud,arvata sealt see hirmus hundi ala tulebki.
See on sul ka ilmne unelm ,et jahipidamise pärast nüüd mõni metsatukk püsti jääb ja veel enam mingit kahjutasu nõuda.Oleme ilmselt kõik jahimaa rentnikud ja omanik arvatavasti kellegile lepingut peale ei pressi,nii et..... :D Olen hoopis hakanud märkama ,et need 15-20 aastat vanad raiesmikud on kasvanud sellisteks patsikuteks(omanik huvi ei tunne ,kuna pole midagi võtta),kus loomadel lausa paradiis.Seega on nagu elupaiku/varjepaiku juurde tulemas,kuigi muidugi ega seal erilisi jahitingimusi ka pole ,aga loomadele see ju ainult kasuks. Kivi kotti!
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Miks arvate, et 80-ndatel taheti hunti hävitada?
Aga kui võrrelda tolleaegset ja praegust hundijahti, siis põhiline vajaminev (side-ja liikumisvahendid) on nagu öö ja päev. Muidugi nendest on vähe kasu kui puudub metsa, looma ja jahti (lipujahti) tundev jahimees.

Inimene on ikka tänamatu olevus küll! Hundist on arenenud (aretatud) inimese üks parim sõber ja abimees koer, aga koos hundiga elada ei kõlba!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Anonymous kirjutas:Miks arvate, et 80-ndatel taheti hunti hävitada?
Aga kui võrrelda tolleaegset ja praegust hundijahti, siis põhiline vajaminev (side-ja liikumisvahendid) on nagu öö ja päev. ...

Ikka oli kindel poliitika küll, vahepeal nii 60-ndatel oli eestis ka vist ainult kümmekond hunti, aga asi jäi unarusse, söögilaud e kitsede arvukus kasvas ja huntide arv kasvas kuni 90-ndate keskpaigani.
Kui võrrelda siis põhiline vajaminev s o kütus ei maksnud tollal midagi ja kasutati riigi masinaid, st ei maksnud midagi. Nii oligi edukas jaht võimalik.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Teder
Postitusi: 417
Liitunud: N Okt 07, 2004 3:17 pm

Postitus Postitas Teder »

Ma ei saa aru, miks külaline arvab, et koos hundiga ei kõlba elada. On enne elatud ja elatakse edaspidigi. Keegi ei tahtnud viimast hunti ära lasta. Vähemalt siit foorumist ma jahimeestelt sellist arvamust välja ei lugenud. Lihtsalt 80-ndatel peeti intensiivset jahti, lisaks finantseeriti veel hundijahibrigaade - ja ikkagi ju ei hävitatud hunti ära (ja keegi ei tahtnudki- me lihtsalt ei pidanudki seda võimalikuks). Vastupidi, niipea kui riiklik finantseerimine lõppes, tekkis üleminekuajal huntide arvukuse järsk tõus.
Kult vist kirjeldas juba kui raske on hundijaht, ja et ei ole nii lihtne seda viimast hunti maha võtta. Ja kui lumeolud sitad, ei tehta talvel suurt midagi. Natuke vedama peab ka, ja kui hundid juba väljaõppinud ja hellad, seda raskemaks läheb. Olen näinud, kuidas lippudega sissepiiratud alast vanahundid paljalt auto hääle peale nagu liblikad välja lendasid, ainult niipalju nägidki. Noored ja lollid jäid sisse, ja need keda pimedaks ära lasta ei õnnestunud, meelitati emahundi poolt öösel välja ja nende lipuhirm oli murtud. Huntide piiramisel kehtivad karmimad reeglid kui sõralistele. Öeldakse, et nad taluvad vaid kahekordset ringikäimist- luure ja kohaleminek, ja pärast teiste meeste edasiminekut tardu. Samuti magavad nad reeglina kohas, kus piirajaid saab näha, nii et lipuala lõikamisega tuleb ettevaatlik olla. Auto seismajätmine võib nad liikuma panna, samuti uste sulgemine.
Raadiosaatjad olid ka varem, millega sidet peeti. Ega hundijahi luure ei käi ühe sektsiooni piires, siin tuleb vahel pool maakonda läbi sõita. Kes selle kõik kinni maksab? Kui palju oli päevi, kus luure ei andnud midagi ja õhtul tuli sama targalt koju sõita. Ega me loomaaias hunte ei lase, kus nad köies ootavad vastavalt limiidile.
KULT Eks sul ole paljus õigus. Mis metsade mahavõtmisse puutub, siis ega ma ei unistagi, lihtsalt viha teeb. Vastik on seal raiestikuvõsas sumada, oksad põlvini ja rööpad pinnases. Võid koos oma püssiga ninali käia. Mul rikub see iga kord tuju kui näen järjekordse metsatuka asemel kuumaastikku.
Ma arvan, et hundi kasulikkust ja kohta looduses ei ole meile mõtet nagu lastele seletada, eks me tea seda isegi. Vahel tundub aga,et minnakse selle kasulikkuse seletamisega vähe hoogu ja ei anta endale enam selget aru hundi loomusest. Euroopast seda ei õpetata- neil hunti peaaegu polegi.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Noh.TEDER :D Ja ei olnudki kõrgete "spetside " nõuannet vaja.Teame täpselt mis värk on ja eks minulgi ajab südame täis kui mõni enda arust asjatundja mingit jama ajab ja sihukesele oled veel sunnitud midagi tõestama :wink: Keegi siin ju pakkus ,et seo aga koer metsa puu külge ja muudkui anna aga tuld huntidele. :lol: Kivi kotti!
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Postitus Postitas GC »

Kui sa TEDER nüüd mulle seda hundijahi tarkust avaldasid, siis sorry, oma kogemusi ma häbenema ei pea.
Mis hävitamisse puutub, siis jah tõesti, paljud arvavadki, et üks-kaks hunti on paras. Pole ju hävitatud!

OK! Hundid murdsid 40 lammast. Kahju 50 000 EEK-i!
Aga minu hea sõber loovutab tahtevastaselt igal aastal ligemale 10 % teraviljasaagist sigadele ja maad on tal üle 1000 ha. Kahjud on kordades suuremad.
Hunti vihatakse, et ta murrab koeri! Aga kui palju koeri saab otsa seajahil!?
Seda loetelu võib pikalt jätkata.
Kas tõesti rasvane pann on määravaks?!
Kasutaja avatar
Kolevoll
Postitusi: 249
Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm

Postitus Postitas Kolevoll »

Esimene lumi juba maas, kas Laekvere huntidest ka midagi kuulda on ?
Meie maadel Läti piiri kandis liikus viimasel nädalavahetusel 6-pealine kari.
Kasutaja avatar
pine marten
Postitusi: 48
Liitunud: T Aug 03, 2004 11:04 am

Postitus Postitas pine marten »

Loodan, et ehk satuvad paljud siinsetest foorumikasutajatest vaatama filmi -"Huntide saladused" ehk "Never Cry Wolf". Juttu on küll Canis Lupus Arcticusest, kuid hunti veidi paremini aitab see ehk ikkagi mõista. Püüame vaadata asju oma mätta otsast kaugemale.
Kõike paremat!
Säästev mõtlemine on üle kõige!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

pine marten kirjutas:Loodan, et ehk satuvad paljud siinsetest foorumikasutajatest vaatama filmi -"Huntide saladused" ehk "Never Cry Wolf".

Kuna ja kus näidatakse?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
pri:t
Postitusi: 388
Liitunud: E Dets 01, 2003 5:55 pm

Postitus Postitas pri:t »

Näidati 27. novembril tv3'lt kella 14.10 aegu. Väga mõnus film oli. Teist korda vaatasin. Eriti huvitavalt oli edasi antud noorema põlvkonna(pärismaalaste) suhtumine huntidesse. Hää hää vilm oli(y)
Mine metsa!! ;)
Suletud