Kuidas kitsede käsi käib?

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
Vasta
Koffer
Postitusi: 110
Liitunud: P Sept 27, 2009 1:33 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas Koffer »

Tegin ka väikese rännaku soos ja üldmulje on see, et meie kandis (Saaremaal) kitsedega kõik korras. 13 - 16 vahel nägin kokku kaheksat looma, nendest 7 olid kitsed ja 1 hirv.

kaugel küll olid, aga enam-vähem saab aru.
Pilt

Paar nädalat tagasi tehtud pilt.
Pilt
Vahvaid jutte jahilt http://karlajahimehed.blogspot.com/
Kauneid looduskaadreid https://www.facebook.com/KristjanTearPhotography
soul
Postitusi: 124
Liitunud: N Jaan 27, 2005 1:22 am

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas soul »

Kui mullu oli Eestis 63 000 metskitse, siis hiljutise loenduse järgi on neid järel 48 040.
http://www.postimees.ee/?id=248153
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas aadu kadakas »

«Nii möödunud suvel kui talvel liikusid metskitsed märgatavalt vähem kui tavaliselt ja kuna see (loenduse – toim) arv põhineb jahimeeste hinnangul, siis see sõltub väga palju sellest, kas nähakse loomi või mitte,» selgitas Männil. «Loomi nähti lihtsalt vähem.» Ulukispetsialist lisas, et veel ei saa kindlalt öelda, kui palju kitsi hukka sai, sest peamine suremus oli märtsi jooksul, aga loendus varem.

Mulle jäi ka see Filippovi artikkel silma. Muidu nagu ikka pressiteade, aga sellest lõigust tuleks järeldada, et suht sisutühi loendus on olnud. Ma ei oska arvata, kui laiapõhjalise loendusega tegemist oli või on miski ruutloendus lineeritud kogu riigi peale?
Aga see "täpne" 48040 arv tekitab minus tõsiseid kõhklusi. Siinkohal peaks meelde tuletama, et kui suur oli metskitse arvukuse tipnemisel loenduse ja tegeliku arvukuse käärid...? :D
antonio
Postitusi: 25
Liitunud: T Nov 10, 2009 11:25 am

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas antonio »

On olemas väikesed valed,suured valed ja statistika.Üldkokkuvõttes paistab,et kitsi järgi ikka jäi ja mis seal salata looduslik valik on täpsem kui valiklaskmine.Kui üks jätab noore perspektiivika soku kasvama,ei pruugi seda teha sinu seltsikaaslane.Lodus aga jätab ellu just tugevaimad.Niiet,ka homme tõuseb päike!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas rajaleidja »

aadu kadakas kirjutas:Aga see "täpne" 48040 arv tekitab minus tõsiseid kõhklusi. Siinkohal peaks meelde tuletama, et kui suur oli metskitse arvukuse tipnemisel loenduse ja tegeliku arvukuse käärid...? :D

Ja millest sa järeldad, et see loendusest pea kaks korda suurem number oli tegelik arvukus? kahtlen, et keegi viimse kui kitse üle luges. On jahimeeste arvamus arvukusest ja on teadlaste arvamus arvukusest. Ja on tõenäoliselt ka maaomanikel oma arvamus. Ja üldiselt need arvamused omavahel väga kattuma ei kipu.
valgeronk
Postitusi: 316
Liitunud: L Sept 12, 2009 10:22 am

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas valgeronk »

Sõitsin paarinädalase puhkuse ajal oma Nivaga igal hommikul ja õhtul(oktoobri alguses)mõõda meie jahimaade teedel ja põldude lähedal.Kõike jahiulukeid sai nähtud,põtru,hirvelehmi ja vasikaid,hirvepulle,rebaseid ja teisi loomi.Kõige vähem nägin metskitse?Ilmselt tegi mõõdunud talv tõelist laastamist.Minu mõttes oleks pidanud meie jahiselts KITSEJAHI täielikult kinni panema,aga see ainult tagantjärele targutamine.Lihakütid saavad vabalt metssiga küttida,antku aga tuld(lube küllaga)Ilmselt tuleb üldkoosolekul teha ettepanek kitsejaht mõneks ajaks peatada,asurkonna taastumiseni.Eks näis, mida arvavad antud mõttest kaasjahilised?
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas aadu kadakas »

Kipun jätkuvalt arvama, et suurima põntsu pani arvukusele lisaks talvele, haigustele ja sokkude liigküttimisele siiski nende va poolkaitsealuste kiskjate (ilves ennekõike ja ka hunt, rääkimata rebasest-kährikust, kes kole tegusateks on turgutatud) kõrge arvukus. Tallepillile lendas paar korda peale näiteks suuremat sorti kährik ning rebast nägin kitsetallesid ahistamas veel septembris. Alguses arvasin minagi, et kitsed-sokud rohkem metsas selle troopika tõttu, kuid hiljem tuli neid nähtavale siiski vähe. Mõned "laigud" on siiski normaalse arvukusega. Ja muideks mulle tundub, et kui sokk pere lähedal pole, siis rebased palju ülbemad - pole ju sarvehirmu.
peepk
Postitusi: 775
Liitunud: L Aug 30, 2008 6:30 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas peepk »

Valgerongaga täitsa päri ja minu poolest võiks põdrale kah paar aastat, vähemalt meie sektsioonis rahu anda. Sigu, hirvi jagub. Ja täna ringi lodides raiestikel nägin kitse ja oh imede ime :shock: 3 põtra. Samas ei saa lisamata jätta, et vast viimased 6 aastat pole kitse ja sokku lasknud. Sageli metsas liikujana, oli "pilt" vähemalt mulle, ammu selge.
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas sooviku »

Ka meie kandis on kitse vähe.Ta ei ole küll otsas aga kõvasti vähemaks on arvukus jäänud.Ja kindlasti jääb neid veel vähemaks,sest hundi-ilvese jälgede ja ka nende endi nägemine pole enam üllatus.Alles eelmine nädal leidsin ilvese murtud noore soku.Meile tuli siin jahi algul PJL-i poolt soovitus kitse vähem küttida ja seda oleme ka järginud.
Naine võib olla,koer peab olema!
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas kirp »

Soovitusel vähem küttida ei ole suurt mõju kui muuga ei tegele. See kas kütid 20 asemel 10 või üldse ei küti ei oma erilist tähtsust kui iga ilves võtab teadlaste-uurijate andmetel keskmiselt 50-60 looma aastas. Rebase-kähriku kohta selliseid andmeid pole näinud (ju ei paku uurijatele huvi ja pole nii "seksikad" loomad kui euro-hunt ja euro-ilves), aga nende nahka läheb ka kindlasti omajagu (eriti noori). Hundid ja hulkuvad koerad veel lisaks. Liiklus ja haigused ka (meie seltsi maadel leitakse aastas keskmiselt sama palju surnud loomi kui küttimislimiit on). Ühes viimases "Jahimehe" numbritest visati kinnas ka vale lisasöötmise "kapsaaeda" (kes uuriks sedagi probleemi teaaduslikult ja töötaks välja "Kitse-Actimeli"?).

Kokkuvõte: tegeleda tuleks teemadega, millest enamuses kitse arvukus sõltub, mitte lootma jääda, et kui ei jahi, siis taastub kiirelt. Sellist taastumist võibki ootama jääda.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas aivar00 »

tsiteerin:
Kokkuvõte: tegeleda tuleks teemadega, millest enamuses kitse arvukus sõltub, mitte lootma jääda, et kui ei jahi, siis taastub kiirelt. Sellist taastumist võibki ootama jääda.

Võtsid sõnad suust.
Ka minu jahipiirkonnas on kitsede arvukus vähenenud- esimene märk vähenemisest- auto alla jääb neid mõni üksik. Eelnevatel aastatel aga praktiliselt iga nädal vähemalt 1.
Samas on ühest metsatukast isegi kährikud kadunud- samas hundi ja ilvese arvukus on kenasti tõusnud. Ja nemad juba "küttimist" ei vähenda.
See 70 loaga lastud kitse-sokku oli praktiliselt poole vähem kui neid auto alla jäi...
ikka lõbusalt
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas hundikütt »

Ka meil kitsega lood suht kehvakesed.Aga mitte lootusetud,siin seal ikka punte liigub aga mitte nii palju kui aasta tagasi.Kitsejahti sel aastal ei pea-paneme rõhku rohkem seale ja ilvesejahi avanedes üritame ka seda tõsisemalt võtta.Praegu üsna tihti muude jahtide käigus ilves sees olnud.
UNN
Postitusi: 84
Liitunud: L Apr 15, 2006 5:08 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas UNN »

Vastu Läti vabariiki sama seis.Möödunud aastal loomi palju.Söömas käisid siloladel iga päev. Sel aatal looduses väga vähe nähtud.Pakun põhjuseks kiskjate arvukuse suurenemist või mõnda nakkushaigust Kas märgatakse probleemi ikkagi väga hilja kiskjate seisukohalt.Siis Keegi vend kuulutab,et nüüd tasakaal paigast ära ,tuleb küttida kiskjaid muidu ei jää üttegi kitse ega sokku
Varasematel aastatel ei näinud nii sagedasti hundi ja ilvese jälgi ka nüüd ilma lumeta ajal.
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Lõunaosariikides hakkab sel talvel kõvasti tunda andma ka Venemaa maastikupõlengutest tingitud loomade liikumine meie maadele. Seda just lihasööjate osas. Usun, et asi läheb üpris kriitiliseks, eeskätt just piiriäärsetel aladel :evil:
Paar nädalat tagasi Ida-Soomes ca 40 km Vene piirist kohalikud rääkisid, et sel sügisel oli palju rohkem põtra ja karu liikvel nende aladel. Nende suureks rõõmuks tulid isegi sead Soome poolele. Mehed said isuga seajahti pidada oma maadel :lol: Hundi tegelik arvukus selgub õige pea, kui püsiv lumekate maha jääb.
Kellapoiss
Postitusi: 149
Liitunud: K Nov 01, 2006 5:05 pm

Re: Kuidas kitsede käsi käib?

Postitus Postitas Kellapoiss »

Pakun välja,et kui me oma rebasemajandust sel aastal (kiiresti) korda ei saa,ei tõuse kits mitmel aastal.Olen suviti kordades näinud rebast,kitsetall suus.Ja kui talv tuleb sarnane eelmisega,siis jälle rebane.Eelmise suure lumega lontis neid küll kitse järgi.Ja mitte asjatult
Vasta