liha kuivatamine

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
tiit kask

liha kuivatamine

Postitus Postitas tiit kask »

Käisin Itaaliamaal ja seal kõik poed täis kuivatatud sea-, lamba- ja muid kintse. Imehead. Kas keegi osakb? teab? jagab kogemust? kuidas seda siinmaal teha?
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Meil ei ole sellist kliimat. Selleks peab olema väike õhuniiskus, suhteliselt palav ja tuuline. Selline liha on väga omane lõunamaades ja aasias. Seal ju külma talve ei ole nagu põhjamaades ning muid liha säilitamise viise seetõttu ei olnud. Ma usun, et, kui meie kliimas hakkad sellist asja tegema, siis võid toidumürgitusega haiglasse sattuda. Põhimõte peaks olema valmistamisel sama nagu vobla valmistamine.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Postitus Postitas Eik »

Eestis müüakse vinnutatud liha ehk jerky, tehakse vist Rakvere LK's. Saab ka ise teha, üks õpetus mis netist leidsin:
Vinnutatud liha (kaškvointš)

Vinnutamiseks valitakse välja kõige paremad tükid. Need riputatakse pikkadele lattidele päikese kätte kuivama. Seal hoitakse neid niikaua, kuni veesisaldus täielikult kaob ja liha muutub sitkeks ning kuivaks. Liha vinnutatakse tavaliselt märtsis-aprillis, kui pole kärbseid. Vinnutatud liha tarvitatakse kuni järgmise talveni.
Maanus
Postitusi: 65
Liitunud: N Mär 11, 2004 11:16 am

Postitus Postitas Maanus »

Mulle teadaolevalt pigistatakse suurem osa vedelikust enne
suure pressiga välja.Siis kuivab kiiremini ja ei jõua roiskuma minna.
Meie oludes peaks sellest kindlasti abi olema.
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Postitus Postitas Beretta »

Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Postitus Postitas Beretta »

Siin see soolamisõpetus on. Kui keegi suudaks ära tõlkida http://bibliotecadigital.conevyt.org.mx ... errano.htm .
enda teadmised hispania keelest lõpevad aqua ja carne ( vesi ja liha) Una copa de vino, por favor muidugi kah.
kütt
Postitusi: 294
Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am

Postitus Postitas kütt »

On olemas veel sellised nimetused nagu sudzuk ja basturma, mõlemad sellised vinnutatud-kuivatatud lihatooted ja saadaval hästivarustatud turgudel, marketites...Kilohinnad, hm, odavad pole...nii 200 EEK :wink:
Ja see mida valmistab see Rakvere, Jerky, minu isiklik maitse, pole suurem asi kraam.
Eelistan minu poolt mainituid, ära tunned hää kraami kui vaatad tootjat, ehk mingi selline sahiibilik-armeni-aseri-pärane firma, kuskil vähetuntud aadressil...NEED MEHED teavad mida teevad, nad teevad seda suht väikestes kogustes, sageli otsid, juba müüdud, millal tuleb, ei tea keegi...See on nende meeste leib, retsept kiivalt salajas hoitakse, turg nende käes on ja kõik paremat taset hoidvad toidukohad-saslikikohad hindavad just neid tooteid...
Veel, Tallinnas Keskturul saadaval ja Tartus siseturul, singi-vorstimüüjate käest tuleb küsida, et millal taas saab jne.
Lisaks veel antud teemakohane link, Keskturul saada juust SULUGUNI, just see mis valmistet mitte Tallinnas vaid oli see Kehra või Kehtna, krt...alati need 2 kohta sassi ajan, see ülihää kraam on, mõistliku hinnaga ketas, a 50-60 RAHA ja igati hammustatav, ka suurepärase sulamisomadusega niiet kasutatav toidutegemisel kui niisama hää veini-liha-muu kõrvale haugata. Muideks, tasapisi eestlane hakkab seni tagaplaanil olnuid ja võõraid asju mekkima, alul saa pihta, pärast aga pidama... :)

Kokkuvõtvalt, omakandimeestele, Tartus saada kuivatatud suitsu SULUGUNI Kaukaasiast ja basturma, sudzuk...pidavat täitsa võimalik olema valmistada siin...ja retsepti saamise nimel teen tihedat kuid aeganõudvat tööd...
Proovige, ei kahetse!!
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Postitus Postitas Eik »

kütt kirjutas:On olemas veel sellised nimetused nagu sudzuk ja basturma, mõlemad sellised vinnutatud-kuivatatud lihatooted ja saadaval hästivarustatud turgudel, marketites...Kilohinnad, hm, odavad pole...nii 200 EEK :wink:


Sai siis ka nüüd see basturma ära proovitud, kilo hind 300.- eek aga maitsel polnud viga, nats kuivem oleks võinud olla, naine ja laps krimpsutasid nägu ja nüüd ei jää midagi muud üle kui kõik ise ära süüa. :D
Kasutaja avatar
Kolevoll
Postitusi: 249
Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm

Postitus Postitas Kolevoll »

zakslane kirjutas:
kütt kirjutas:On olemas veel sellised nimetused nagu sudzuk ja basturma, mõlemad sellised vinnutatud-kuivatatud lihatooted ja saadaval hästivarustatud turgudel, marketites...Kilohinnad, hm, odavad pole...nii 200 EEK :wink:


Sai siis ka nüüd see basturma ära proovitud, kilo hind 300.- eek aga maitsel polnud viga, nats kuivem oleks võinud olla, naine ja laps krimpsutasid nägu ja nüüd ei jää midagi muud üle kui kõik ise ära süüa. :D


Bastruma kõlbab hamba alla visata küll. Hind tükib tal pisut mõistatuslikult kõrgetasemeliseks, aga ekstravagantsetele kaupadele ongi see omane. Nagu aru olen saanud, toodavad seda tavaari Eestis vähemalt kolm erinevat tegijat ja neist ühe toodang on küll teistest kraadi võrra maitsvam. Aga naisterahvad minu tutvusringkonnas ei hinda küll bastrumad mingiks eriliseks suupisteks.
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Millalgi sõin soomlaste kuivatatud poroliha (nii et saab ka põhjamaal teha), oli kah päris huvitav. Hind muidugi astronoomoline.
kütt
Postitusi: 294
Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am

Postitus Postitas kütt »

Veel soovitus: sageli jah see basturma nö. liigvärske on, hea lasta tal veidi seista külmikus või laual, kuivab teine veits veel...ja siis parem jah, aga krõbuskiks ärge ka laske minna :wink:
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Postitus Postitas Eik »

Niih, nüüd siis mulgimaa mehe katsetus nn.radika jerky, võtad 1 kg loomaliha, lähed Viljandist Tartusse kesklinna siseturu piprapoodi ja ostad Beef Jerky maitseainet. Liha lõikad ca' poole cm paksusteks viiludeks, segad ainega, lased tõmmata 2-3 päeva, ajad nöörile ja siis kuivama. :D
Kui valmis, siis 7 x (b) ning nautima. Eks ma annan siis teada ka kuda oli, praegu veel kuivavad.
Pilt
Üks pilt siin ka basturma'st mulgi köögis (toodud Tartust). (y)

Pilt
Viimati muutis Eik, P Dets 03, 2006 5:09 pm, muudetud 2 korda kokku.
kütt
Postitusi: 294
Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am

Postitus Postitas kütt »

NONOO, ZAKSLANE teab mis hea ja jagab matsu päris hästi :) ...ülesvõtted ajavad suu vett laksti täis...Ilmtingimata anna teada kuda kodune katsetus välja tuli! Sul nad kuivavad, kus, täpsemalt?
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Postitus Postitas Eik »

kütt kirjutas: Sul nad kuivavad, kus, täpsemalt?


Eks nagu nimigi ütleb, et radika kõrval, köögi akna all :D
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Räägi kuidas selle radika jerky`ga lood on. Kas ikka kuivab või juba kere vahel (kui kere vahel siis kuidas oli)? :)
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Vasta