Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Vasta
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas baddmann »

zakslane kirjutas:...Muide, Keskonnateenistuste jahindusspetsialistid, kes uue seaduse vastu sõna võtsid, on ka juba välja vahetatud, vähemalt Viljandis.


Oli siis vaja oma ülemusele kõiki korraldusi vastuvaidlematult täita, onju ? :P

BM
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas rajaleidja »

zakslane kirjutas:Muide, Keskonnateenistuste jahindusspetsialistid, kes uue seaduse vastu sõna võtsid, on ka juba välja vahetatud, vähemalt Viljandis.

Minule teadaolevalt olid väljavahetamise põhjuseks ikka midagi muud.
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Eik »

rajaleidja kirjutas:
zakslane kirjutas:Muide, Keskonnateenistuste jahindusspetsialistid, kes uue seaduse vastu sõna võtsid, on ka juba välja vahetatud, vähemalt Viljandis.

Minule teadaolevalt olid väljavahetamise põhjuseks ikka midagi muud.



No võibolla jah tahan ma ikka ise hirmsasti paraleele tõmmata, kaugemalt paistab paremini. :?
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Mart »

Kõige aluseks on - kes hakkab jahipiirkonda rentima ja kellele seda võimaldatakse. Siiani pidi sooviavaldaja kaasama enim kohalikke jahimeestest maaomanikke, uue seaduse järgi kodanik( nii kodu-kui välismaine), firma ( nii kodu kui välismaine ), kes omab rendilepingut vähemalt ühe maaomanikuga ja kui sooviavaldajaid rohkem, siis kel pindalaliselt rohkem lepinguid taga.
Kallis 100 ha omanik, tee silmad lahti, kas sa ikka veel naiivselt usud, et hakkad oma maal jahti pidama. Kui jahimaa haldajaks saab keegi välismaine kodanik, siis ilma tema loata ei tee sa oma maa peal ühtegi pauku, sest sul puudub juriidiline õigus oma maa peal püssiga ringi kõndida, sest pole see ju sinu jahimaa. Krt. aru ma ei taipa, kas te üldse ei loe, mis seal eelnõus kirjas. Kui sa ei saa jahimaa majandamise õigust, siis edaspidine arutelu muudel teemadel nagu hetkel siin ja mujal meedias on mõttetu.
Oletame, et RMK ja suuremad metsaomanikud tahavad saada renti, mida meie ei suuda maksta, siis seadus jätab ukse lahti võõramaalastele, kel see summa suht kopkas. Nii saavadki meist kährikukütid, saksad plaksutavad käsi - matsid said, mis tahtsid. Nii see saab olema, kui seadusest kogukonna ja maaelu arendamise põhimõte välja kirjutatakse.
Asso
Postitusi: 29
Liitunud: K Veebr 27, 2008 3:24 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Asso »

Hetkel ei meenu ühtegi võimu mis oleks mehed metsast eemal hoidnud.
Rahavõim on surmahirmu kõrval, siiski tühine nali, seega julgen väita, et rahamasin ei käivitu ja salaküttimne läheb(või jääb) massidesse.
Lugedes vahel ajaviiteks artikleid, mida üllitavad teised ospooled jääb mul ikkagi lahtiseks küsimus, kes on see mees, kes hakkaks otsustama ulukite arvukuse üle rendimaal?
Õigemine see, kes vastutab kui ulukeid on liigselt on väga arusaadav lahtiseks jääb see, kes vastutab võimaliku populatsiooni kahjustuse eest?
Ma ei viitsi nimelis näiteid tuua ja neile, kes lehti loevad ei ole seda ka vaja aga mõned arutelud mis meedias liiguvad on ikka rohkem kui naljakad
Metsnikele käivad närvidele põdrad/kitsed/jänesed/koprad.
Viljakasvatajale sead.
Loomakasvatajale rebane/hunt/karu ja igaks juhuks ilves.
Kes tahab keda kuulutada väikeulukiks ja
uustalunikust bussijuht üritab meeleheitlikult agronoomile tõestada et enne seakahjustust oli tema 1 h,l vilja samapalju kui teistel 15h,l.
Aaa kellegi jätame ikka ellu ka või teeme kiire lõpu kõigile?

Muide sellesse meeleavaldusse ei suhtuks nii pessimistlikult, eestvedajate hääl on lihtsalt nõrgavõitu veel.
draiwer
Postitusi: 387
Liitunud: R Mai 29, 2009 9:36 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas draiwer »

Ehk külastab seda foorumit liiga väike arv jahimehi ja jääbki mulje,et enamus on äraootaval seisukohal.Samuti selles teemas avaldab arvamust väga väike osa jahimeestest kes on endale teinud selgeks selle seaduse tagamaad.Meie hulgas on ka väga suur osa vanemaid jahimehi kes arvutist ei tea tuhkagi.Nemad saavad info ajalehest mis kajastab väikese osa võrreldes selle foorumiga.Jahimehed,nende sugulased ja tuttavad on kokku väga suur jõud,et see seadus põrmustada.Aga see suur jõud vajab suunamist ja juhte.Sellest foorumist aga saaks väga hea juhtimiskeskuse.Siin foorumis leidub neid kes on asjaga väga hästi kursis ja oleksid võimelised koostama tegevuskava ajaks kui ilmub see seaduse lõppersioon .Ehk oleks parem nüüd teema poolitada või teha uus pealkiri(tegevuskava seaduse ilmumisel)näiteks.Kindlasti loeb foorumit igast jahtkonnast keegi kes oleks oma pundis info edastaja.Peale jahti maksa praadimise juures ei ole vast tähtsamat teemat kui see seadus.Nii saaksid jahimehed operatiivset infi ja seda kava ellu viia.Ehk siis saaksime kokku need 10000 meelt avaldama.Tuleks ka üles märkida kõik teadaolevad nimed kes on selle seaduse eestvedajad,et kindlustada neile asjade kokkupakkimine peale valimisi, põhjuseks valijate häälte puudumine.Kordan veel:me tavajahimehed vajame suunamist-kava.EJSL ei suuda meid päästa.Väga loodan,et siinsed asjalike postituste autorid kellel on kindel siht ja mõte,alustavad seda tegevuskava koostamist.Arvan,et kui siia tekivad selle tegevuskava varjandid siis ehk need seaduse loojad hakkavad ka teisiti mõtlema,sest ka nemad näevad praegu seda,et valdav enamus vaikib ja on äraootaval seisukohal.Kui minu kirjutatu leiab toetust siis andke teada,et julgustada neid asjalikke foorumlasi plaani alustamiseks.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Ain Aavik »

Siin on üks veksel, mis teostub lähiajal...

''Tuleks ka üles märkida kõik teadaolevad nimed kes on selle seaduse eestvedajad,et kindlustada neile asjade kokkupakkimine peale valimisi.''

Need tulevad. Ja tuleb veel muudki, kuni pole veel käes detsember. Aega on vaja võtta ainult selle jaoks - tööd aga tahavad tegemist. :VS
Siin on veel nii mõndagi....
Ja mis valimisi puudutab, siis sinna minna ja valida ... Keda??? :M :VS :M :VS

Neid mullipuhujaid nagu enam pole soovi näha, kuid uued on vaid nende mullipuhujate käepikendused :M

Ja seaduse loojad ning kõikse muu kontingent loeb seda suurima huviga ja kui siis siin palju rääkida, mida teha või kuidas olla, on elu näidanud, et seda võidakse kasutada meie vastu :M
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Siili »

Kas ikka ei saada aru et isikute põhjalaskmisest ei ole kasu.Valimisseaduse kohaselt jagab pirukad laiali ERAKOND,kas see ei saa eestimaalastele selgeks juba ükskord?Ühise sooviga on võimalik see erakond saata valimistel ajaloo prügikasti,kes seisab selle eelnõu taga.Selle eelnõu sisu saab selgeks juba vähem kui kolme kuu pärast.
draiwer
Postitusi: 387
Liitunud: R Mai 29, 2009 9:36 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas draiwer »

Ja siis vastutabki selle eest kogu erakond.Nõustun ka sellega,et tegutsemine toob tagajärjed kuid vaikides ootamine vast ei paranda me olukorda.
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Siili »

Austan siinset seltskonda ja soovitan soojalt,pange kummikud jalga kui lähete Toompeale.Teile lastakse laia kaarega varvaste peale.Paluge parem Jumalat,Allahhi ja kasvõi Saatanat,et inimesed saaksid ükskord aru valimisseadusest.Ka mitte valima minemine on tite piiks ,mis ei kõiguta kedagi.Valimisteni on viis kuud aega ja parimal juhul jääb vastuvõetava jahiseaduse(kui see on eestimaalasele halb,seda me praegu ei tea)iga lühikeseks sest juba esimesest juulist saaks selle tühistada.Raske,kuid mitte võimatu on arvestada kõigi huvidega,olgu need põllumehed,metsamehed,või kes tahes.Praegu paistab et kasutatakse vana nippi,sisemise lõhe arvel mängivad kohalikud vürstid kogu kupatuse välismaistele parunitele.
kahro
Postitusi: 313
Liitunud: N Veebr 16, 2006 7:30 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas kahro »

Kas keegi paneb lõpuks uue jahiseaduse eelnõu siia ülesse ka?
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas aadu kadakas »

Jah Draiwer, Sinu kirjutatu leiab toetust. Esialgu esineksin oma mõtteavaldusega, mis ehk pisut tekkinud olukorda jahinduses püüab lahti mõtestada. Kui otsus uus teema algatada tuleb, siis ehk sobiks see jutt sinna. Assol ka palju häid mõtteid.

Mõtteavaldus

Eesti jahindus oma rikkalike ulukiasurkondadega võib olla uhke, sest üha enam urbaniseeruvas Euroopas leidub taolisi vähe. Võimalus olla jahimees ja jahti pidada enamikule ulukiliikidest on olnud Eestis loomulik osa jahindusest ning see omakorda lähtekohaks just meile omasele jahikultuurile.
Ühetasandilise ühiskonnakihi taotlus nõukogude ajal võimaldas peaaegu kõigil osaleda jahinduses suhteliselt võrdsetel alustel reservatsiooniga, et nomenklatuuriesindajatele tuli lojaalne olla. Selliselt on, vähemalt väliselt, üritatud säilitada jahindussüsteemi ka taasiseseisvunud Eestis. Tuleb aga tõdeda, et varases arengufaasis turumajandussituatsioonis ei kehti enam põhimõtted ning „hea tava“ on vaid deklaratsioon – kehtib vaid nii-öelda loomulik soov ressurssi maksimaalselt kasutada ja sellest majanduslikku tulu saada. Seega on juba aastaid Eesti jahinduses järjest enam domineerima hakanud jahipidamine üksnes tulu teenimise eesmärgil, mille jõulisem väljund on järjest progresseeruv ja reguleerimata turismijaht. Taandumas on jahindus kultuuri osana, kus oluline on tugeva ulukiasurkonna säilimine, maaelu seltsingulisuse elavnemine, rekreatsioon parimal moel ning ka noorte kaasamine läbi huvi ja austuse looduse vastu. Loomulikult palju muudki. Tugev ulukiasurkond ei tähenda näiteks metssigade sõna otseses mõttes kasvatamist turismijahi kindla õnnestumise eesmärgil kõikide omanike maadel, vaid kaalutletud proportsioone elupaikade, maaomanike loomulike soovide metsa või põlluvilju kasvatada ja kasvõi meie suurkiskjate mõistliku arvukuse vahel. Seda raskesti saavutatavat tasakaalu peab (!) täitma seaduste ja ideede genereerimise tasemel Eesti riik oma vastavate institutsioonidega, kaasates teadlasi ning erinevaid loodus- ja jahinduseksperte. Ka turismijaht oma olemuselt ei ole midagi halba, kui riik (kes peaks olema neutraalne „kuldse kesktee“ väljamõtleja) reguleeriks seda mitte üksnes rahakoti paksuse järgi, vaid osana jahimajandusest, kahjustamata seeläbi kohalikke jahiseltsinguid ja maaomanike huvisid – toimivaid suhteid jahimeeste ja kohalike elanike vahel.
Kogu taasiseseisvumisaja 20 aasta jooksul on jahindus toiminud inertsist eelmise riigikorra aegsetest säilinud süsteemide ja suhete põhjal, kuid samas on nii riigi kui Eesti Jahimeeste Seltsi (kui jahimeeste eesseisus) poolt vaikimisi lastud isevooluteed minna jahinduse turumajanduslik osa. See omakorda on tänaseks jõudnud oma isearengus sinnamaani, kus ähvardab välja suretada erinevaid kriteeriume (eelpool mainitud) arvestava kandepinnaga jahinduse.
Seoses eelnevate mõtteavaldustega on täiesti loomulik, et Eesti vajab uut jahindusnägemust ja ka vastavat seadusloomet pikema perspektiivi jaoks. Mitte aga lühiajalist ressursikasutust olemasolevale ärisektorile, mida kahjuks toetab ka üllitis „Uue jahiseaduse väljatöötamise põhjendus“. Metsaomanike mure ulukikahustuste osas on arusaadav, kuid see on taas riigipoolne tegematajätmine, et puudub praktikas rakenduv kompenseerimis- ja talumismehhanism ning metoodikad. Probleemiks on ka eramaade mittetunnistamine ja eramaaomanikega mittearvestamine, kuid see on meie eelmise riigikorra taak ning ühiskonna mitteküpsuse näit.
Erik Terk on oma meeskonnaga vorminud Eesti arengustsenaariume, millest üks on „Lõuna-Soome“. Mõeldud on siis Eestit Soome perifeeriana. Kui seda arengustsenaariumi pisut laiendada jahinduse osas näiteks Euroopa konteksti, siis on minu arvates Eestist saanud perifeeria urbaniseerunud jahimehele, kes armastab siin jahil käia ning on ka siia jahilistel kaalutlustel valmis maad soetama.
Jah, laiemalt vaadates pole ju maailm enam pelgalt pisike Eesti, kuid meie endi käes on siiski see, kas tahame perifeeriana rahaka jahilise jaoks eksisteerida või omada tugevat jahindust koos elujõulise ning kandepinda omava liikmeskonnaga ja teenida samas ka jahiturismist tulu.
Hetkel õhus olevad arengustsenaariumid toetavad aga vaid klassivahesid ning suurendavad sotsiaalseid riske, kuna teatud ühiskonnakihid kalduvad äärmustesse. Pean silmas salaküttimist või konflikte maade jahindusliku kasutamise osas.
draiwer
Postitusi: 387
Liitunud: R Mai 29, 2009 9:36 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas draiwer »

Õige kirjeldus praegusele olukorrale ja tulevale kui see seadus selliselt jõustub.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Ain Aavik »

Tänases Virumaa teataja veebiväljaandes proovitakse selgeks teha inimestele, kuivõrd see uus jahiseadus on vajalik ...

http://www.virumaateataja.ee/?id=323038

ikka on suund nendel samadel ''kontidel'', millede puremisest siin on juttu olnud.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
ozz
Postitusi: 179
Liitunud: K Dets 03, 2003 10:18 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas ozz »

Mind kohutavalt huvitab, kas see mida me siin kritseldame ja kitsas ringis nämmutame, kas see kusagile ka välja jõuab? Tunne on selline, et meie siin kirjutame ja peame mokalaata aga see karavan kes on võtnud nõuks jahimees tanki panna liigub ikka oma rada!?
Kui seadusest tulenevalt jääb ulukikahjustuses süüdi jahimees siis on see loom ju jahipidaja omand, kui seadus seda teisiti ei "seleta"! Järelikult ei ole mul vaja küttimisluba avada, kuna oma asjadega käin ringi nii nagu soovin!? Kui mina pean jahimehena vastutama selle eest, et maaomaniku maa ei saaks kahjustatud,siis kaudselt ma võin lasta kõike mis liigub, kuna kõik loomad võivad maaomaniku kultuure kahjustada!? Halleluuja!! Kõik on seaduse tõlgendamise küsimuses. Mis ei ole keelatud on lubatud!
Vasta